ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 18.11.2023
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
NOV-2023
DURATA: 1 zile
Prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Primii fulgi de zăpadă pe Clăbucetul Azugii

TIPĂREȘTE

Imi place să merg pe munte in orice anotimp, dar, totuși, iarna imi place cel mai mult. Muntele imbracă haina albă, totul este mai curat, mai clar. La mijloc de noiembrie, după două luni de toamnă care au prelungit nesperat vara, s-a anunțat prima zăpadă. Nu puteam să ratez intâlnirea cu iarna din noiembrie, așa că, impreună cu soțul și câțiva prieteni, am plecat in drumeție pe munte.

Am mers pe Vârful Clăbucetul Azugii (1586 m), cu plecare din Predeal și sosire in Azuga, un traseu ușor, așa, ca pentru acomodare cu iarna.

Am mai fost de câteva ori pe acest traseu, de fiecare dată iarna, abordându-l atât dinspre Predeal cât și dinspre Azuga.

La Predeal am ajuns foarte ușor și comod cu trenul. Vremea se anunța frumoasă și rece din cauza vântului care bătea ceva mai tare, dar nu era nimic ingrijorător. Ne-am imbrăcat bine, căciuli, mănuși, geacă de puf in rucsac, pentru orice eventualitate.

Din Gara Predeal am pornit spre Clăbucet. Nu am mers spre pârtie, ci am cotit spre stânga, pe Bulevardul Libertății, parte din traseul” Promenada Poliștoacă” .

Până la intrarea in pădure traseul este asfaltat, Promenada Poliștoacă fiind reamenajat in ultimii ani. Am admirat construcțiile răsărite in această zonă, și, incet am intrat in pădure urmând marcajul Cruce Roșie. Este un drum forestier, foarte ușor. Un strat foarte subțire de zăpadă acoperea crengile arborilor, sporind frumusețea acelei dimineți.

Nici nu ne-am dat seama când am ajuns la Cabana Susai, inchisă pentru renovare. Tot inchisă am găsit-o și in februarie, nu știu când se va termina renovarea.

Terasa cabanei era albă, acoperită de zăpadă, iar de pe terasă se vedeau Bucegii. Peisaj de vis, vreme splendidă, moment bun pentru o scurtă pauză.

După ce ne-am refăcut forțele, am plecat mai departe spre Vârful Clăbucetul Azugii, urmând marcajul Bandă Albastră, pe poteca numită Drumul lui Ceaușescu. Pe aici poteca a fost pietruită ca să poată merge in condiții bune Ceușescu de la o cabană pe care o avea in apropiere la Susai. Nu știu sigur dacă Nea Nicu a circulat pe aici, dar poteca inncă este pietruită. Pădurea era ca din povești. Vântul bătea in rafale scuturând zăpada de pe crengile brazilor. M-am oprit de mai multe ori să aud cum brazii gem bătuți de vânt și să fotografiez acele de zăpadă in lumina soarelui.

La un moment dat este o fereastră in pădure, prin care intr-o parte se văd munții Bucegi iar in cealaltă Munții Neamțului. Alte opriri, alte fotografii.

Poteca urcă ușor, părăsește pădurea și ajunge la Stâna Clăbucetul Azugii, de unde se văd Bucegii, Poiatra Craiului, Postavaru. Ptractic, de jur imprejur erau numai munți acoperiți de un strat subțire de zăpadă.

De la stână a urmat cel mai susținut urcuș al traseului, până pe vârf. Surpriza a fost să găsim vârful Clăbucetul Azugii, marcat. Până acum știam doar că acolo undeva era vârful, dar acum era precis localizat și marcat. Sus vântul se simțea ceva mai tare, a trebuit să ne imbrăcăm bine. Am mai făcut o scurtă pauză de fotografii după care am pornit la vale, spre Păstrăvăria Azuga. Am mai mers puțin prin golul alpin până am intrat in pădure, un de vântul parcă bătea mai tare decât in prima parte, in urcare. Coborârea este ușor abruptă in unele locuri, dar nu era nici noroi și nici zăpadă ca să alunecăm. Cu atenție am putut să ajungem jos, am traversat râul Azuga din care mai era doar un firicel, și am ajuns la Păstrăvărie. De aici am comandat un taxi și am mers la Restaurantul Rhein să incheiem tura intr-un mod plăcut.

Am parcurs in aproape șase ore de mers lejer, aproximativ 14 Km, cu 730 m diferență pozitivă. O tură foarte ușoară și frumoasă, pe care o recomand celor obișnuiți cu drumețiile ușoare pe munte.

Sper ca fotografiile să vă convingă și să porniți la drum.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 18.11.23 18:48:26
Validat / Publicat: 18.11.23 21:36:07

VIZUALIZĂRI: 293 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

9 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P20 Stâna Clăbucetul Azugii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 37100 PMA (din 27 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

9 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[18.11.23 21:34:46]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "La pas prin Clăbucetul Azugii, MASIVUL BAIULUI (GÂRBOVA)" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

webmaster
[18.11.23 22:10:14]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

adrianaglogoPHONE
[19.11.23 10:09:04]
»

@Mika: cabana Susai... acolo l-am cunoscut pe soțul meu, în decembrie 1977, când era o zapada maaare, de te afundai până dincolo de genunchi!

Michi
[20.11.23 09:53:38]
»

@Mika: AM FOST ŞI EU DE MAI MULTE ORI PE LA JUMĂTATEA SEC. TRECUT ´50-´60

adrianaglogoPHONE
[20.11.23 10:55:41]
»

@Michi: Da, suntem generatia secolului trecut...

MikaAUTOR REVIEW
[20.11.23 14:54:36]
»

@adrianaglogo: Este un traseu care poate fi parcurs foarte bine și pe zăpadă mare. Am fost și eu intr-un an pe zăpadă mare, ne-am dat și cu sania populară

Yersinia Pestis
[24.11.23 12:37:09]
»

Buei, ce fotografii frumoase! O să ridic o propunere pentru web, nu numai ca fotografiile astea să poată fi votate ci, obligatoriu să fie votate!!!

Tare frumoase peisajele, asta explică de ce n-ai astâmpăr și umbli, fleaura, pe coclaurii ăia!

Tot adevărat este că excursiile astea nu le poate face orice paltonar de turist, cum sunt eu, în pantofi de stradă, cămașă cu cravată și paltonul de rigoare pe tine!

Acuma, ca să fiu sincer, cumva te invidiez, dar, nu cu răutate!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[24.11.23 13:42:59]
»

@Yersinia Pestis: Mulțumesc! M-a chinuit rău de tot talentul fotografic in această tură. Acest traseu este foarte ușor, poat fi făcut chiar de orice paltonar de turist, doar că trebuie să iși ia bocanci in locul pantofilor de stradă.

cristidu
[26.11.23 23:11:52]
»

@Mika: Am participat la această tură și dincolo o zi frumoasă (toamnă iarnă) de care am avut parte, am fost bucuros să cunosc cu acest prilej un grup deosebit de iubitori ai muntelui, pe care uite, acum regret că nu i-am cunoscut mai demult

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
adrianaglogo, cristidu, Michi, Mika, Yersinia Pestis
Alte impresii din această RUBRICĂLa pas prin Clăbucetul Azugii:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073706150054932 sec
    ecranul dvs: 1 x 1