ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 08.05.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 05.06.21
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 1 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Muzeul Evreilor

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

A scrie despre subiecte tangente religiei e un demers delicat și când e vorba despre evrei, gândul merge, ca un automatism, la formarea și evoluțiile religiilor recente de mare răspândire și, totodată, nimeni nu poate ignora istoria cruntă a acestui popor atât de individualizat și cu specificul său. Eu, cel puțin, când e vorba de subiectul ăsta, pe care îl consider delicat, cam merg în vârful picioarelor. Totuși, în ultima vreme, găsesc tot felul de locuri ce par ascunse, prin București.

Astfel, într-o conjunctură, am găsit Muzeul de Istorie și Cultură a Evreilor din România Dr. Nicolae Cajal, parte din Federația Comunităților Evreiești din România, Cultul Mozaic. Acesta se află lângă Piața Sfânta Vineri și, într-o zonă relativ restrânsă găsim 3 clădiri de cult evreiești, respectiv sinagogi, toate fiind pe străduțe mai retrase, pe lângă Piața Sfânta Vineri. Muzeul este organizat, deasemenea, în sinagogă, clădirea fiind totodată și

Templul Unirea Sfântă, monument istoric național, reclădit în anul 1910 pe locul fostei sinagogi a croitorilor inaugurată în anul 1836, reabilitat, consolidat, restaurat și modernizat la inițiativa Federației Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic – și a Comunității Evreilor București, Finanțatori: Secretariatul de Stat pentru Culte, Federația Comunităților Evreiești din România – Cultul Mozaic, prin alocațiile de la Fundația „Caritatea” , decembrie 2016.

Așa scrie pe o placă din marmură neagră la intrarea în templu. Nicolae Cajal a fost președintele Federației Comunităților Evreiești din România și, totodată, medic microbiolog și senator român de origine evreiască.

Istoria zice că în ianuarie 1941 clădirea a fost devastată de legionari după care a fost refăcută. A rezistat vicisitudinilor de-a lungul timpului, chiar și în perioade când multe sinagogi au fost distruse.

Clădirea muzeului & templului are o curte mică spre stradă unde sunt instalate niște plăci mari, albe, pe care sunt inscripționate citate în idiș. Habar n-am ce scrie. Doar le-am privit, ca curca-n lemne. Am fost la ei pe 15 octombrie 2022 când se sărbătorea noul an și era noaptea sinagogilor deschise, era seara pe la ora 21:00 pentru că programul lor începea la ora 20:00 și se încheia la ora 1:00 în noapte. Vizitatori erau destui și gazdele ofereau ceva tratații, sucuri la pet, 0,5 litri și niște napolitane tradiționale de ale lor. Îmi cam era totul străin dar, ca și cultură generală, mă orientam la fața locului ca la o primă vizionare, cum și era.

Nu cunosc prea multe despre cultul mozaic, respectiv în plus față de ce zice Biblia deci cam cum ar fi viața și obiceiurile lor acum dar a fost interesant să văd un astfel de loc. Să zicem, puteam face diferența între cei din cult și simpli gură – cască prin mica scufie albă pe care primii o poartă în vârful capului însă nu e obligatoriu ca toți să o poarte și, în definitiv, nici nu prea avea importanță pentru seara respectivă.

Clădirea are frontispiciu cu însemne specifice, cu steaua lui David deasupra ușii, cu zugrăveala în dungi orizontale alb – bej și cu mici ochiuri de fereastră. Chiar deasupra intrării, sub o streașină de sticlă opacă în cadru negru din fier, ornamentat, se află, deasemenea o inscripție în idiș. Interiorul este tipic unei clădiri de cult respectiv are un hol lat și înalt cu ceva inscripții pe pereți și puțin mobilier după care se face accesul în sala principală, lungă, cu ceva ce seamănă a altar în față și care are sus, pe perete, după o arcadă, zugrăvit ceva ce seamănă cu un soare stilizat care își trimite razele de jur împrejur. Pe ambele laterale sunt coloane cu ornamente în partea de sus iar deasupra acestora sunt balcoane lungi, cuprinse în ansamblul general al încăperii.

Cum se obișnuiește la evrei, încăperea este baroc amenajată, cu pictură murală specifică – un fel de arabescuri, cu tavane pictate și placate cu ornamente astfel că întregul ansamblu sugerează opulență. În acest spațiu s-au instalat exponate care vorbesc despre istoria evreilor, sculpturi, poze, inscripții și, pe pereți, aplice originale ce fac trimitere la tradițiile poporului. Ferestrele, în forme dreptunghiulare, au vitralii în forme geometrice. Multe panouri montate pe pereți oferă informații despre specificul vieții lor. Mai sunt expuse diverse obiecte printre care am văzut un pick-up, o carte veche cu coperți groase, brune, o mulțime de poze și tablouri. Vitrine din sticlă oferă privirii vizitatorului o multitudine de imagini, majoritate fiind poze de familie, unele chiar poze de nuntă, de epocă.

Tot în aceeași zonă dar pe altă parte a Pieței Sfânta Vineri se află Sinagoga Mare cu aceeași arhitectură interioară de sală lungă, cu coloane laterale și balcoane lungi deasupra, cu tavanul în cupolă doar că aici aveau scaune în centrul locației și un spectacol de dans și muzică și câteva fete în rochii albe, lungi și cu veste grena, la fel, lungi până în pământ executau un dans suav, specific. Pereții erau, și aici, plini de panouri informative, peste pereții cu decorurile specifice iar în hol, pe pereți, inscripții mari, în ebraică, aveau aceași formă ca și plăcile din curte de la muzeu respectiv dreptunghi cu un arc de cerc deasupra. La Sinagoga Mare intrarea este prin lateralul curții iar după clădire, curtea se deschide într-un spațiu mai larg unde erau amenajări pentru petrecerea de anul nou, ornamente pe tavan, multe mese pregătite cu băuturi pe mese și ceva snack uri. Era o seară răcoroasă dar amenajările mai înviorau atmosfera iar singurii oameni de pe stradă erau cei care mergeau la sinagogi.

Dincolo de Bulevardul Corneliu Coposu, Templul Coral era, deasemenea, pregătit pentru sărbătoare dar nu am mai ajuns și acolo pentru că era deja târziu (pentru noi) și deja luasem destule informații noi, față de cât puteam duce. Mi-am propus să vizitez în viitor Templul Coral dar a trecut deja jumătate de an și încă nu am ajuns. Cu ocazia asta mă mobilizez.

Sukot sameah!

Hag sukot!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Este centrul Bucureștiului și arată bine în ultima vreme.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Pentru mine a fost ceva inedit și atmosfera de sărbătoare a ajutat.


[fb]
---
Trimis de Mioritik in 08.05.23 00:40:30
Validat / Publicat: 08.05.23 07:04:34
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în BUCUREȘTI

VIZUALIZĂRI: 228 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mioritik); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P55 Sinagoga Mare, București
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 16900 PMA (din 13 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

MioritikPHONEAUTOR REVIEW
[08.05.23 01:02:50]
»

2 web pls add

https://m.youtube.com/watch?v=M2qMKJm4l-s&list=PL8j_kKKPP4pUybHQd--SNeIBbJ37Qbwnu&index=8&pp=gAQBiAQB

Ms

webmasterX
[08.05.23 07:08:03]
»

Mutat în rubrica "Muzeul de Istorie a Evreilor din Romania, BUCUREȘTI" (nou-creată pe sait)

[Rubrica inițială: (Alte) Muzee ale Bucureştiului]

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

webmasterPHONE
[08.05.23 08:27:36]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

Michi
[10.05.23 09:09:47]
»

@Mioritik????????: Foarte interesant. Am locuit într-un cartier evreiesc până pe la 40 de ani, pe aceeasi stradă cu familia dr. Cajal, am văzut pe fereastră întrunirile lor la Macabi unde se impulsionau să plece în noua lor ţară Israel, am avut colege evreice- întâi comuniste apoi fuga-fuguţa să plece din ţară din cauză că părinţii lor nu mai puteau face afaceri, dar, fără să fiu antisemită nu am vizitat niciodată sinagoga, templul. Mergeam la biserica Sf. Vineri până au intrat cu buldozerele în ea.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi, Mioritik
Alte impresii din această RUBRICĂMuzeul de Istorie a Evreilor din Romania:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.074295997619629 sec
    ecranul dvs: 1 x 1