ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 07.01.2021
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Prieteni
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Nebun de alb pe Fața lui Gherghel

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

In ultimii șase ani, prima zi a noului an ne-a găsit pe munte, la Cabana Postăvaru. Și pentru sfârșitul acestui an și inceputul anului 2021 am avut același plan, ne-am deplasat până la cabană dar am plecat a doua zi. Nu era suficientă zăpadă, instalațiile de transport pe cablu nu prea funcționau, așa că am decis să renunțăm și să petrecem noaptea dintre ani, in doi, acasă.

Dar cum nu puteam să incep noul an fără o mică drumeție pe munte, am acceptat invitația la o drumeție in Munții Grohotiș, mai exact pe Vârful Babeș și Fața lui Gherghel.

In a treia zi din an, m-am trezit la cinci dimineața, am umplut termosul cu ceai fierbinte, mi-am luat ceva de mancare, și, cu ruccsacul pregătit incă de cu seară, am plecat la drum.

A fost a treia drumeție in Munții Grohotiș, de fiecare dată mergând pe trasee diferite și urcând pe alte vârfuri.

Prima dată am fost la inceputul anului 2020, și am urcat pe cel mai inalt vârf al acestor munți, Vârful Grohotiș, la 1788 m (vezi impresii). A doua oară am fost in toamna aceluiași an și am urcat pe Vârful Zănoagei, la 1509 m (vezi impresii).

Acum urma să urcăm pe Vârful Babeș, la 1468 m și puțin mai sus, pe Vârful Fața lui Gherghel, la 1685 m altitudine.

Teoretic, traseul urma să fie unul ușor spre mediu dar cineva acolo sus a decis că trebuie să il facă greu și a trimis un vânt puternic insoțit de o ninsoare inghețată.

Dar, să revin la inceputul traseului care se află chiar la intrarea in stațiunea Cheia, pe sensul de mers spre Brașov., imediat după intersecția care duce la Mănăstirea Suzana. Aici incepe un drum forestier, pe Valea Neagră, mărginit de vile frumoase, probabil pensiuni.

Vremea nu se anunța prea prielnică drumețiilor. Nu era frig, dar era innorat și se anunța ploaie, probabil ceva ninsoare in zonele mai inalte. Cu toții ne doream insă ninsoare, dar fără vânt dacă se poate și, eventual, ceva vizibilitate de pe vârf. Cam multe pretenții am avut și noi! Ce am vrut și ce am primit veți vedea in cele ce urmează.

După aproximativ un km, pe partea stângă este un izvor și un marcaj cruce roșie aflat la vedere, pe unul din fagii de la marginea pădurii. Pe acest marcaj se poate ajunge pe Vârful Fața lui Gherghel și mai deprate până pe Vârful Grohotiș, un traseu lung dar frumos. Noi am lăsat in urmă acest marcaj, am mers mai departe pe drumul forestier și am continuat pe un traseu nemarcat. Am ajuns la o barieră după care am părăsit drumul forestier și am intrat in pădure, traversând un pârâu destul de involburat.

Am inceput să urcăm printr-o pădure frumoasă, căreia ceața ii dădea o aură misterioasă. Urcușul nu era greu, nu era nici zăpadă și nici noroi, se urca destul de ușor. Incet, incet a inceput insă ploaia, măruntă și rece, care pe măsură ce urcam s-a transformat in fulgi mici și inghețați.

Pe la 1400 m am ieșit in golul alpin. Dacă in pădure nu ne-a supărat vântul, acum incepea să se simtă, incă timid din cauză că eram chiar sub niște culmi.

Am ajuns la o stână părăsită, aflată chiar pe Vârful Babeș, unde am făcut o pauză ca să mâncăm ceva și să bem un ceai cald. Am profitat de scurta pauză ca să ne imbrăcăm bine, să ne punem căciuli, buff-uri sau cagule, mănuși, astfel incât să fim cât mai bine echipați și să rezistăm vântului din golul alpin.

Și nu a fost ușor. Pe măsură ce urcam vântul sufla din ce in ce mai tare, aruncându-ne in față fulgii inghețați. Pe jos era zăpadă de aproximativ 30 cm, in mare parte inghețată, motiv pentru care in scurt timp ne-am pus gheruțele, sau colțăreii, indispensabili pe timp de iarnă. Erau și locuri unde picioarele ni se afundau in zăpadă, dar se putea merge fără rachete.

Drumul era din ce in ce mai greu, și nu pentru că am fi urcat cine știe ce pantă. Era un urcuș care pe timp frumos ar fi fost aproape o plimbare. Dar acum, cu un vânt tăios, cu o ninsoare inghețată și cu un whiteout aproape perfect, urcușul devenea din ce in ce mai greu. Nu se vedea nimic, doar o mare de alb. Noroc cu ghidul și cu gps-ul, că altfel cu ușurință ne puteam rătăci.

Nu știu exact cât timp a trecut de când am pornit de la stână până am ajuns pe Vârful Fața lui Gherghel, dar pot să spun că m-am bucurat când am văzut semnul care marca vârful, chiar dacă acesta era complet acoperit de gheață. Am reușit chiar să-mi scot mănușile și să fac câteva fotografii cu vârful. Știam că de aici, vom mai merge puțin pe culme după care va urma coborîrea, și vom scăpa de vântul puternic.

Si chiar așa a fost. După ce am mers puțin pe creastă a inceput coborârea, destul de abruptă in prima parte. Incă o dată colțăreii și-au făcut datoria. Am ajuns intr-o șa unde era mai adăpost, de care am profitat și am făcut o scurtă pauză de ceai sau ceva de ronțăit.

Zăpada inghețată care se lipise de haine in timp ce urcam incepea acum să se topească, hainele noastre devenind din ce in ce mai ude. Noroc că mai aveam o perecehe de mănuși, pe care m-am grăbit să mi le pun in scurta pauză. Pentru mine este foarte important să am mâinile și picioarele incălzite, in rest mai rezist chiar și cu imbrăcăminte mai subțire sau udă.

Am continuat coborârea, care a devenit din ce in ce mai ușoară. La un moment dat am intrat in pădure moment in care ne-am intâlnit cu drumul marcat cu cruce roșie. De aici coborârea a devenit o plimbare prin pădure. In scurt timp a dispărut și zăpada și vântul. Parcă eram in alt anotimp.

In mai puțin de o oră am ajuns jos, in drumul forestier, lângă izvorul pe lângă care am trecut la plecarea in traseu.

Pe la ora 16.00 eram la mașini, uzi dar fericiți totuși pentru o zi petrecută in natură, o zi cu multe invățăminte, in care am aflat pe pielea noastră că iarna nu-i ca vara. Echipamentul trebuie să fie adecvat turelor de iarnă, cu imbrăcăminte in straturi, o geacă impermeabilă și una de puf, pentru păstrarea căldurii in momentele de pauză. Este bine să aveți două sau chair trei perechi de mănuși, ca să puteți avea de schimb in cazul in care se udă. La toate aceste se adaugă obligatoriu ghete de iarnă, ciorapi groși și, bineințeles, acei minicolțari sau gheruțe, foarte utili pe pantele inghețate.

Am parcurs in aproape sapte ore o distanță de 11,83 Km, cu o diferență de nivel pozitivă de 1355 m și negativă de 1400 m. Din păcate nu am avut parte de peisaje, am văzut doar alb in fața ochilor.

In condiții de vreme bună, traseul este unul ușor care poate fi parcurs de oricine vrea și poate să meargă pe munte. Il recomand, peisajele sunt foarte frumoase de sus, in condiții de vizibilitate. Sper să reușesc și eu să mai merg cândva, pe vreme ceva mai prietenoasă.

Rog dacă se poate atașa https://www.youtube.com/watch?v=LDdfH5PpH8o


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții Grohotiș fac parte din Carpații de Curbură, fiind invecinați cu Munții Baiului și Ciucaș. Se pot face trasee pe cel mai inalt varf - Grohotiș dar și pe alte câteva vârfuri mai mici (Zănoagei, Babeș, Fața lui Gherghel), pornind din Pasul Bratocea, din stașiunea Cheia sau de pe Valea Doftanei.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Orice drumeție inseamnă relaxare și petrecerea unui timp frumos in natură

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 07.01.21 14:21:30
Validat / Publicat: 07.01.21 16:55:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL CIUCAȘ.

VIZUALIZĂRI: 429 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P12 Doar alb peste tot
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[07.01.21 16:54:40]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

Aurici
[07.01.21 17:10:30]
»

Ești curajoasa noastră, fără doar și poate. Eu nici în tinerețe, și cu atât mai puțin acum, nu m-am încumetat iarna pe munte, la altitudini mari. Iarna doar trasee de pantofari, în cazul nostru.  

Gașcă mare și frumoasă, acolo, pe Grohotiș. Totul se trăiește mai ușor așa.

Felicitări, fain început de an! ​​

micutzuPHONE
[07.01.21 17:40:59]
»

La mulți ani, multa sănătate și la cât mai multe trasee frumoase, doamna a munților.

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.21 18:21:14]
»

@Aurici:  Traseul nu este unul greu, este unul ușor. A fost greu doar din cauza  vremii. Dar altfel este  destul de facil. A fost într-adevăr o gașcă mai mare decât de obicei, tocmai pentru ca se știa ca va fi un traseu ușor. Dar unii dintre noi, mai puțin antrenati, au avut ceva probleme. După tura am auzit doua persoane din grup care au spus ca nu vor mai merge iarna. A fost un test bun, pentru toți. Eu vreau sa merg în cât mai multe ture de iarna, pe trasee ceva mai grele. Ma pregătesc pentru munți înalți.   Visez și eu la niște trasee prin Alpi sau chiar mai mult... Mulțumesc de aprecieri!  

MikaPHONEAUTOR REVIEW
[07.01.21 18:23:44]
»

@micutzu:  Mulțumesc! La mulți ani, un an nou fără restricții la călătorii frumoase!  

krisstinnaPHONE
[07.01.21 21:35:43]
»

@Mika:  Doamne fer!!! ​​

​​Am zis eu bine că m-am gândit la tine când am auzit de tipa aia, eram sigura ca ești pe munți, nu degeaba am îmbătrânit. ​​

​​Pădurea e fantomatică, de Gherghel ăsta nu am auzit in viața mea, de brăduțul înghețat îmi era milă, stàna era cu fantome, o adevarata aventură ​​

Sincer, eu obosesc doar când citesc câte trebuie să îmi iau in spinare, toate chestiile alea mi se par îngrozitor de multe și grele, dacă ar trebui sa le și car in cârcă, aș pica direct in fund cu tot cu echipament

Ca sa înțelegi: eu am in casa 26 de grade, indiferent de anotimp. Altfel, aș fi bolnava și aș chema salvarea mereu​​

Și cu toate acestea, te citesc cu drag, privesc pozele cu mare curiozitate, te felicit și îți doresc mereu ture frumoase și să te întorci mereu sănătoasă ca sa ne mai povestești

MikaAUTOR REVIEW
[08.01.21 09:16:00]
»

@krisstinna Am fost pe munte dar nu pe un traseu periculos.

​Gherghel se pare că a fost un cioban, multe din stâncile sau varfurile din Ciucaș-Grohotiș au fost botezate de ciobani care urcau cu oile pe acolo.

​Intamplător mi-am cantarit rucsacul inainte de plecare, avea 6 Kg. dar o parte din ce era acolo am pus pe mine pe traseu (gheruțe, caciulă) și am golit și termosul până la final. dar am mers și cu ruccsac mult mai greu .

​Mulțumesc că citești poveștile mele! Scopul meu este și acesta, să drumețească cu mine și cei care nu pot să meargă pe coclaurile pe care merg eu.

Dana2008PHONE
[08.01.21 12:34:02]
»

@Mika:  Felicitări pentru articol dar mai ales pentru drumeția cu care ai început anul!

Ești foarte ambițioasă și îți doresc să ajungi în Alpi, să îți îndeplinești visele.

La mulți ani sănătoși, plimbăreți și fericiți, Mika!

P. s. Am inceput și noi anul cu o tură splendidă, pe un traseu nou pentru noi, prin munții Apuseni, zona M. Trascăului. Voi scrie mai încolo despre asta.

Numai bine! Spor la drumeții! ????

MikaAUTOR REVIEW
[08.01.21 13:00:59]
»

@Dana2008:  La mulți ani, un an frumos, cu tot ce iți dorești! Visez și eu, vom vedea ce se va adeveri. Până atunci icerc să fac câteva trasee de iarnă pe munții din jur. Sper să ajung și la ski.   Aștept povestea turei voastre din Trascăului!

cata2106
[11.01.21 14:15:52]
»

Fain articol si superbe poze.

Weekendul acesta am facut si noi primul traseu pe timp de iarna in Apuseni, urmeaza sa il povestesc si eu in curand!

Foarte important echipamentul, bine ca ai avut totul la indemana! Noi am pornit putin mai "dezechipati", fara parazapezi si gherute si am zis ca e prima si ultima data cand nu am echipamentul adecvat! Traseele iarna​​​ sunt clar mai grele si micile detalii de echipare pot face mare diferenta.

Drumuri bune in continuare! ​​

MikaAUTOR REVIEW
[11.01.21 15:19:42]
»

@cata2106:  Adevarată zicala” Iarna nu-i ca vara” . E bună o primă experiență pe un traseu de iarnă. Așa vezi ce iți lipsește din echipament și dacă poți să faci față unui traseu iarna. Mie imi plac mult drumețiile iarna, dacă prinzi vreme frumoasă, sunt splendide. Aștept să ne povestești cum a fost in Apuseni. Mulțumesc de aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Aurici, cata2106, micutzu, Mika
Alte impresii din această RUBRICĂDrumeții prin Munții Grohotiș:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.081608057022095 sec
    ecranul dvs: 1 x 1