GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iubesc insulele care au o sosea de centura, mereu am vrut sa le “dau roata”, adica sa pornesc dintr-un loc si sa revin tot acolo de unde-am pornit, dar pe partea cealalta. Am citit de cateva ori cartea “Magellan”, carte in care Stefan Zweig descria calatoria circumterestra a celebrului navigator portughez, ce pornea in urma cu 5 secole, din portul Sevilia, pe la vest, si dupa aproape 3 ani corabia sa, Victoria avea sa se reintoarca in acelasi port, dar din directie opusa, adica de la est.
Astazi am sa incerc sa-l parafrazez pe Jules Verne, autorul celebrului “Ocol al pamantului in 80 de zile”, sa iau locul lui Phileass Fogg, ascuns indaratul aparatul foto, s-o rog pe Dana sa ia volanul in mana si locul lui Passepartout, si s-o pornim la drum!
Dupa cateva zile de plimbari prin Limenas, dupa cateva “bai de soare” pe plaja “comunala”, la complexul Tarsanas si pe la cele doua plaje vecine Makryammos Beach si Marble Beach, ne vine si automobilul. Cand ai o masina sub pantaloni si poti sa te deplasezi unde vrei, te simti alt om si profiti la maximum de acest avantaj. Pornesti in tromba, avid de imagini noi si de aventuri. Ochii nostri, aburiti un pic de ploaia din zilele precedente, au inceput sa distinga din nou imaginile "live", vii, parfumate si colorate in albastru, verde, alb, maroniu si turcoaz ale insulei Thassos. Daca pana atunci aveam “orbul gainilor” si priveam un film “alb-negru” si fara sonor, ei, de-acuma-ncolo, din masina, imaginile ce ni se derulau erau parca tridimensionale, color si “stereo”.
Pornim ca de obicei, spre est, in sens orar, daca va inchipuiti insula ca pe un orologiu. sau ca pe o busola, deci daca aveti harta in fata, o pornim spre dreapta. Poposim cateva minute la cariera de marmura Makryammos, apoi, luam drumul spre “Makryammos Bungallow resort” (2 km), iar mai apoi, dupa 10 minute de soferie, ajungem la Marble Beach pe un drum desfundat, pe care noi “pe jos", il faceam aproape in doua ore. Ramanem o vreme, caci e pacat sa te duci pana acolo si sa nu faci o baie si sa nu aduni macar un kilogram de ousoare de marmura…
Pe la ora 9 se deschid (teoretic) magazinele de suveniruri din Panaghia…dar nu chiar toate…unele mai dormiteaza inca, lenese…nimeni nu se grabeste, parca e vacanta pentru toti, fie vanzatori, fie cumparatori…
Dar, uraaa!... iata, ca e doar 9,30 si s-au deschis toate magazinele din piata centrala din Panaghia. O femeie cam apatica, probabil ca era in asteptarea siestei de la ora 13, ne zambeste amabil. Panaghia este un sat pitoresc, situat la poalele muntelui Ypsarion, (la 7 km de Limenas), cu strazi inguste, inflorate, cu o mica piata centrala, foarte comerciala, cateva taverne, o parcare destul de incapatoare si gratuita, cu multi arbori sub care gasesti bancute si izvoare naturale frumos amenajate. E-un loc care nu sufera niciodata de sete. Panaghia, e mai mult o localitate “de trecere” spre plajele frumoase ale insulei, Golden Beach, Paradise Beach, Skala Potamia Beach, Aliki Beach, etc. Vizitam o veche fabrica de ulei de masline “prin stoarcere”, strajuita la intrare de-o scoarta de maslin milenar, (maslinii traiesc intre 1000 si 3000 de ani), cumparam ceva din magazinul din incinta si apoi cautam o casa bogat inflorata, devenita un punct de atractie turistica, unde ne asteptam randul la fotografiat. Biserica satului e insa inchisa.
De la Panaghia se ajunge usor la Crysi Ammoudia pe-un drum in serpentine. Aici incepe plaja golful Golden Beach, ce cuprinde si plaja de la Crysi Ammoudia, una din plajele cele mai lungi din insula, alaturi de cea de la Skala Potamia, cu nisip fin, aproape ca faina, cu apa limpede, cu numeroase sezlonguri si umbrelute. Exista pe-aici si o faleza pentru promenada si bancute pentru odihna.
Halta urmatoare o facem pe plaja de la Skala Potamia, (inca vreo 3 km de mers), plaja este una dintre cele mai frumoase si linistite din insula, plaja e mare si e impodobita cu umbrelute din paie, terase si mici restaurante. Exista pe-aici si o zona “libera” pentru “asezat cearceaful pe nisip”, intrarea in apa e lina ca la Mamaia, apa e limpede, nisipul e fin, in zare se profileaza varful Ypsario iar faptul ca apa nu e adanca, face ca plaja sa fie vizitata des de familisti, e-u paradis al copiilor.
Coasta de est a insulei, e mai verde, mai impadurita, poate ca e bine sa incepeti turul insulei pe aici, caci ai la stanga verdele muntelui acoperit cu frumoase paduri de pini, in partea cealalta ai albastrul marii care apare adeseori printre arbusti. Te afli mereu intre o mare albastra si o mare verde printre care te strecori, cale de vreo 20 de Km.
Traversam satul Kinyra, plaja ei e mica si neamenajata. Ajungem in curand si la superba plaje Paradise Beach, aflata langa insula Kinyra, indula ce apare ca o piramida verde ce rasare din marea albastra. Paradise Beach, e o plaja larga, nispul e fin, exista doua intrari si cateva tonete sau rulote alimentare, umbrelute si sezlonguri dar si o zona libera, fara sezlonguri pentru “cearceafo” sau “prosopofili”, si alta stancoasa pentru nudisti. Pentru ei cred ca e mai greu, caci intre piele si stanca nu se interpune nimic. Apoi patrundem in cele doua golfuri Aliki fiecare dotat cu cate o plaje mica. Dar, pana acolo, facem un popas in golful Agios Ioanis (atentie!... multi arici de mare!) si apoi, ah! ajungem la locul nostru preferat, “capul Aliki” cu frumoasa si abandonata sa cariera de marmura. Urmeaza plaja Thymonia, o plaje in general pustie, unde ramanem, doar doua minute. Plaja e mica, neamenajata, cu nisip fin iar pietrele din apa sunt de diferite culori si frumos slefuite de rabdarea vremii si tenacitatea valurilor.
Ajungem si la manastirea Arhangelu Mihail, unde poze nu prea e voie sa faci si esti imbracat obligatoriu cu niste haine mai sobre, noi reusim insa sa fotografiem manastirea de la distanta, dar si din curtea interioara, dupa ce am vazut ca toata lumea o face La baza stancii pe care se afla manastirea, intalnim plaja Livadi, la care se ajunge pe un drum de pamant ce coboara printre maslini. Pe aceasta plaje daca vii cu un “camping-car” sau cu o rulota, nimeni nu te va intreba “de sanatate”, nimeni nu iti va percepe vreo taxa. In urma cu doi ani, un grup numeros de bulgari si-a luat cateva zile de concediu si a campat aici, inchiriasera de la Sofia 3 rulote cu 80 de euro pe zi, fiecare. Plaja e frumosa si ameanjata, se inchiriaza sezlonguri cu umbrelute, aici exista si un bar, dar e cam scump, gasesti cafea, sucuri reci, cipsuri si inghetata… Apa e limpede, calda si pietre slefuite si colorate sunt peste tot. Pe fundul apei au fost asezati saci cu nisip, pentru a nu aluneca pe pietre. Golful e strajuit de stanci inalte, pe unul din versanti se inalta manastirea Arhanghelu Mihail. In apa, n-am intalnit nici un arici de mare. Pe plaje se poate face si topless, dar mai pe la marginile ei. Cred ca maicutele si calugarii de la manastire isi impun in fiecare clipa sa nu se uite in jos, spre aceasta plaje ci numai in sus, spre muntele Athos, care e vizibil de aici, el se distinge impunator in zare, in zilele senine.
“Sarim” peste plaja Psili Amos, situata undeva intre Astris si Potos, caci ne e foame. Daca treceti pe langa Astris, sa nu ratati Giola, intrarea e pe langa hotelul Aeria, hotel care va va aparea pe dreapta, dar atentie, tabela ce indica “Giolahaus”, e pe stanga. Aici, la Giola, sau la Potos, suntem cam la jumatatea drumului, suntem in punctele cele mai sudice ale insulei
Potos e un oras animat si aglomerat, mai ales datorita unui, bazar comparabil cu cel din Limenaria si Limenas dar cu preturi ceva mai mici. In sudul insulei, flora se schimba, Africa e mai aproape, apar si cactusii in floare si palmierii giganti, falezele sunt mai inalte si se indeparteaza de mare.
De la Potos, se poate ajunge la Theologos, un sat de munte tipic macedonean, cu strazi inguste si intortocheate, un sat desprins parca din istorie, din “Stone Age”, din lumea lui Fred Flinstone, Wilma si Barney, eroii filmlor de animatie din epoca de piatra. Aproape toate constructiile de aici sunt din piatra, cu acoperisuri din tigle de piatra, dar exista si case mai moderne dar tot din piatra. Ne oprim la un restaurant cu mancare din miel si la o manufactura ce vinde sandale din piele. O pereche de sandale care in urma cu 2 ani costa 29 de euro, acum, ea costa 35 de euro. E criza si la ei. Langa acest atelier se afla o mica manastire din piatra, din pacate, inchisa, apoi, in capatul satului, apare si un cimitir din piatra, unde pe fiecare mormant, deasupra crucilor, apar mici bisericute. Materialul de constructie al tuturor edificiilor satului e furnizat de o imensa colina de stanci plate, ce se desprind destul de usor. Te duci pana acolo si te autoservesti. Daca esti harnic, in cateva zile, casa ta de piatra, e gata! Ai casa, esti deja cineva! Poti sa te si-nsori si toti satenii iti vor ura "casa de piatra! ".
La Pefkari gasim o plaje minunata, cu nisip fin, plaja e destul de lunga si animata, in mijlocul ei, gasiti un loc destinat ambarcatiunilor cu motor, iar terasele se afla chiar de-a lungul plajei. Mi-a ramas inima la acesta noua si frumoasa plaje. Aici gasesti si un centru de inchiriat echipamente de scufundat si o scoala de scafandri. Cand e soare, plaja e aglomerata, e un cocteil de umbrelute colorate, sezlonguri, oameni bronzati, plus cateva terase si baruri. Plaja e nisipoasa dar are si o parte mai pietroasa cu lespezi oblice de stanca ce patrund in mare, iar golful ce adaposteste plaja, are forma de semiluna…eu m-am asezat pe o lespede de piatra si am privit cerul printr-un spatiu ramas libre in cetina pinilor…e grozav…
Insula Thassos, fiind rotunda, n-ai nevoie de GPS sau ghid, te invarti in jurul ei si ajungi de unde ai pornit, urmarind tablitele indicatoare.
Ajungem si la Limenaria. Aici, vedeta orasului, e vechiul port, in care se leagana ambarcatiuni de diferite forme si culori. Plaja e fragmentata iar pe faleza gasesti cateva terase unde poti servi multe preparate din peste sau fructe de mare, admirand in acelasi timp si marea care se afla la cativa metri de tine Din port se organizeaza excursii cu vaporasul de-o zi, ce te poarta prin cateva golfuri si mai ales la Giola.
Parasim cu regret sudul insulei, care are farmecul ei, parca tot atat de mare, precum si nord-estul insulei.
Nu departe de Limenaria, poposim pe plaja Tripiti, aflata in spatele unui complex hotelier, plin de rusi. Pe plaje se afla si o grota cu o mica crevasa ce comunica cu marea, pe fundul grotei stralucesc mii de licurici. E reflexia si refractia soarelui in apa. Ne oprim o vreme si la manufactura Iris Gold, unde te zapaceste multimea de bijuterii care-ti golesc mai intai buzunarele si apoi, rezervele de pe card.
Ne continuam drumul prin vestul insulei, care devine mai plat, mai stancos si mai sarac in imagini spectaculoase, pe aici, poti, daca doresti, sa ajungi mult mai repede, la Limenas, decat prin est. De-aici incep asa numitele “skale”…Skala Marion, Skala Kallirachis, Skala Sotiras, Skala Prinos, Skala Rachioniou.
Skala Kallirachis este un sat de pescari, cu baraci lungi de pescuit, in ele, pescarii de la munte, din satul Kallirachi, isi pastreaza uneltele de pescuit. In urma cu sute de ani, satele pescarilor erau ascunse in munti, iar ei se ocupau mai ales cu zootehnia, albinaritul, cultivarea maslinilor, etc, in locuri ferite de atacul piratilor. Apoi, localnicii au coborat la malul marii, devenind pescari. Astazi, aceste localitati surori, mai pastreaza inca nostalgia acelui dualism “munte-mare”, chiar daca unele sate de munte sunt abandonate si chiar daca piratii au disparut demult. Satul Kallirachi e un loc unde de-abia incapi pe stradutele-i inguste. La fel e si Rachoni, Sotiras, Prinos sau Kazaviti. Cand am ajuns noi in Kallirachi, un camion, tocmai descarca ceva si a blocat intreaga circulatie pe singura artera mai ca lumea. S-a format o coloana de masini, dar grecii, calmi, si-au abandonat masinile in vale si-au luat-o pe jos, chiar daca satul era sus, in deal. Apoi, din Skala Sotiras, urcam pana in satul Sotiras, un sat ce ni s-a parut depopulat, am intalnit doar un caine, un magar si doi oameni. Multe case erau cam darapanate si unele erau chiar “de vanzare”. Cu adevarat fascinant, ne-a aparut insa urmatorul sat, Kazaviti, o asezare de munte populata, animata, colorata si cocheta.
Ajungem in localitatea Skala Rachoniou si in satul de munte Rachoni, primul este o mica statiune de litoral, cocheta, cu cateva vile si hoteluri si o plaje frumoasa, iar satul de munte este simpatic, avem noroc cu doua turiste din Belgia, pentru care preotul satului a aparut in tromba intr-o dubita Wolksvagen si a deschis biserica satului, spre a fi vizitata dar, “no photos”. Rachoni este impartit in doua, exista un sat de jos si unul de sus, ai nevoie de rabdare si picioare bune, ca sa descifrezi toate ecuatiile acestei asezari.
Dar, iata ca ne apropiem si de sfarsitul excursiei noastre circuminsulare, in cale ne apar plaje mai modeste, dar salbatice, precum Glicadi si Glyfada, unde poti ajunge si “pe jos", din Limenas.
In sfarsit, suntem din nou acasa in Limenas, dupa un ocol complet al insulei Thassos, (96 Km), efectuat “pe bucati”, cu cardul aparatului foto plin de poze si cu mintea si inima plina de amintiri si senzatii de neuitat.
Trimis de dorgo in 28.07.13 19:27:20
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA. A mai fost în/la: Zakynthos
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
24 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Web, te rog videoclipul
lhttp://www.youtube.com/watch?v=-u2-zMe2t0U
mersi!
Buna ziua! Apreciez review-ul dvs. Felicitari!
As avea cateva intrebari... Am vazut ca ati stat in Limenas. Stiti ceva de hotelul Philoxenia Inn 3*? Am cumparat bilete pt acest hotel, dar nu am gasit impresii despre acesta. Stiti cumva si ce plaje exista in apropierea lui?
Am vazut ca ati mers cu masina inchiriata... Cat a costat? Ce tip de masina ar fi indicata avand in vedere ca unele plaje sunt mai greu accesibile (de exemplu Marble Beach si Paradise Beach).
Este adevarat ca sunt multi arici de mare si multe albine?
Astept un raspuns de la dvs.
Multumesc anticipat!
@jessie: Hotelul PHILOXENIA INN e situata in centrul Limenas-ului, am trecut adeseori pa langa el, are parca si o piscina simpatica, e langa bazarul din Limenas si vechiul port pescaresc, nu departe e-o zona frumoasa cu cateva taverne, nici plaja nu e departe, cateva zeci de metri, plaja e de doua feluri, privata, apartinand tavernelor, cu unele avantaje (daca consumi ceva ai un sezlong si o umbreluta gratis) sau "comunala", unde nu ai dotari, vii cu prosopul sau cearceaful dar nu platesti nimic... mai exista in capatul opus al statiunii Limenas, o plaje privata, Tarsanas (e cale de mers, aproape 1,5 Km pana acolo), unde stau cei care sunt cazati in modernul comoplex Tarsanas, dar daca platesti umbreluta si sezlongul, te accepta si pe tine... vis-a-vis de portul de fery-boat, (cam la 800m de hotel), se afla 4 sau 5 agentii de "rent-a-car", 20-21 euro pe zi (in iunie), pt. masini mici, Matiz, Fiat, Kia, acum poate e mai scump, dar nu cred sa treaca de 25 euro pe zi, in plus mai platesti combustibilul consumat... anul asta noi am luat un Kia, acu' 2 ani, un Matiz... masinile sunt bune, trec peste gropi, au aer conditionat, demaraj bun, muzica, soselele insulei sunt acceptabile, de fapt nici nu prea ai multe drumuri de tara pana la obectivele importante (exceptie Marble Beach, Giola, lacul Maries), majoritatea plajelor frumoase si a satelor de munte, sunt "chiar la sosea"... ceea ce ne-a uimit anul acesta, e ca firma Hertz din insula ne-a cerut un numar de card, daca lovim cumva fata masinii, farurile, sau caroseria, parbrizule, etc, sa fie ei asigurati... deci asigurarea masinii nu e totala... dar... traficul prin insula e mic... majoritatea turistilor ce stau in Limenas viziteaza insula si se stabilesc ore intregi langa o plaje ce le place. In camera de hotel ramai foarte putin, insula are multe atractii... noi, cand era soare, vizitam cateva plaje si ramaneam acolo intreaga zi... cand ploua, mergeam prin satele de munte sau la manastiri... Paradise Beach nu e deloc greu accesibila, ai cateva sute de metri pana la o parcare ce se afla chiar langa plaje, mai greu se coboara la plaja Agios Ioannis, pe un drum de tara in serpentina... pana la Marble Beach, aveti 2 Km de sosea buna plus vreo 5 Km de drum accidentat, de tara, dar nu impracticabil... albine, serpi, scorpioni n-am intalnit... tantari, da... e bine sa aveti pastile pt. tantari... sunt si multe pisici care va intra in casa... dar blande... arici de mare sunt numai in apa, unde exista stanci sau pietre mai mari, sunt multi, mici si negri, in colonii, ii vedeti imediat... pe nisip, ei nu stau... cele mai frumoase plaje... Tarsanas Beach, Makryammos Beach, Marble Beach, Vahti Beach, Skala Potamia Beach, Golden Beach, Paradise Beach (partea nisipoasa), Aliki Beach, Livadi Beach, Psili Ammos Beach, San Antonio Beach, plajele Limenariei, Pefkari Beach, Tripiti Beach, n-au arici... arici de mare, eu am vazut doar in partea pietroasa a plajei Agios Ioannis si la Iris Gold Beach, care are niste placi stancose pe fundul apei, pline cu arici...
Concediu placut!
@jessie: desi @dorgo ti-a raspuns complet incerc sa adaug si eu cateva sfaturi pt. tine mai ales ca am venit doar de cateva zile din Thassos...
-firme de inchiriat autoturisme gasesti usor, dar in iulie-august pretul creste fata de iunie... noi am inchiriat pt. 3 zile o masina Kia Picanto usurica si cu consum redus si am platit cu absolut toate asigurarile incluse 114 euro (repet pt. 3 zile) plus 35 euro benzina (cam 1,73 litrul cea de 95)... masina a fost excelenta pt. 3 persoane si cu un consum mic si cred ca am facut peste 400 de km pe insula! atentie insa nu ai voie sa mergi cu ea pe drumurile laturalnice, ti se spune din start acest lucru, asa ca adio Marble Beach si alte locuri mai exotice si fara sosele bune... e posibil ca prin GPS sa te si vada pe unde umbli (nu ma pricep la asta), dar noi am respectat regulile impuse de agentia de inchiriere! Nu ai voie nici sa parasesti insula sa vezi Kavala spre exemplu... astea-s regulile...
-aricii de mare sunt numai in zonele cu stanci, lipiti de pietre, in nici-un caz, in zone gen plaja Golden Beach unde plaja e lata si cu nisip fin... la fel intrarea in apa pe zeci de metrii... cat despre viespi, albine... am vazut doar cateva si e normal insula este cu un cadru natural superb, fara poluare, cu pini, flori etc... in special in partea estica... nu am vazut pe nimeni sa se planga ca a fost intepat de vreo viespe sau albina!
Vacanta placuta!
@sandu. 53: Multumesc foarte mult! Dar daca nu se poate ajunge la Marble Beach cu masina inchiriata atunci cum? Ce variante mai exista?
@jessie: Lasi masina in fata resortului Makryammos Bungallows, unde se termina soseaua, si mergi 5 km pe jos, insa in iunie, mai toti mergeau cu masina, noi am inchiriat masina de la firma Hertz cu 20 euro pe zi si fata ne-a zis doar atat "fara raliuri in insula", deci am fost pana acolo cu masina de 2 ori, odata acum si odata in urma cu 2 ani, n-am avut probleme, am mers si de doua ori pe jos, e greu daca n-ai facut sport... vezi review-ul meu "Marble Beach in paragina"
@dorgo: Multumesc! Am sa incerc sa ajung cu o masina inchiriata. Sper sa nu fie probleme...
@jessie: eu te sfatuiesc sa respecti ceea ce o sa-ti spuna cei de la agentia de inchiriere indiferent care o sa fie ea (agentia) ! sunt niste reguli si termeni contractuali de respectat si cu care in strainatate nu prea e de glumit... insa tu alegi, eu doar iti dau un simplu sfat...
@mirmicu: Am auzit si despre taxi boat... Cum se coboara din taxi boat? Trebuie sa inoti pana la tarm sau cum?
ca sa ajungi la la marble beach, nu exista decat varianta pe uscat? exista un autobuz care face turul insulei?! noi mergem in skala Rachoni si am vrea sa nu optam pentru inchiriera unei masini, ci pt transportul comun.
@cs: exista autobuze pt. transportul local intre toate localitatile inclusiv unele care fac turul insulei contra sumei de aprox. 10 euro...
de regula la hoteluri exista afisat orarul acestora... il poti gasii si pe site-urile turistice!
unde am stat noi in iulie era un avizier cu programul transportului local si acest program l-am vazut afisat si pe la magazine...
daca nu-l gasesti intreaba la cei la care vei fi cazat! cat despre Marble Beach nici pomeneala sa treaca autocarul local...
din cate am citit este un drum mai greu care se poate face ori pe jos, ori cu alteceva (ATV, motocicleta...).
Sunt multe impresii pe site care-ti spun cum se ajunge acolo dar repet in nici-un caz cu transportul local.
Vacanta placuta!
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Descoperă Thassos" (deja existentă pe sait)
@dorgo: Interesant articol. Cand am plecat din Thassos, un amic grec mi-a spus ca toti cei care vin in Thassos se reintorc, Cred ca avea dreptate.
@all... In urma cu un deceniu, facand o paralela (care a iesit cam perpediculara) cu romanul lui Jules Verne, ("Ocolul Pamantului in 80 de zile"), am scris pe saitul nostru un review, "Ocolul insulei Thassos in 80 de poze". Am pus 80 de poze si chiar daca era pe coloana pozelor (cea din dreapta reviului), spatiu suficient pentru 80 de poze, au aparut doar 22. Spatiul a ramas gol. Asta a fost un review care am vrut sa-l trimit si pe "Forum Grecia", unde au migrat unele valori ale saitului nostru, ca sa ne laudam cu reviurile saitul nostru, dar nu am facut-o, lipseste ilustratia imagistica a ceea ce am scris. Atunci mi-am dat seama ca @web-ul de servicuiu din acea zi, era plictisit sau obosit. Apoi a aparut pe lume, FB-ul, acolo am reusit sa plasez in prim plan sau in plan secundar toate fotografiile. Anul acesta am cerut iarasi ceva unui @web de pe AFA, dupa ce m-am intors din Hurghada, calatorie in care "am luat plasa" cu drumul de intoarcere, am fost debarcat la Budapesta (nu la Cluj) si de-acolo, autobuzul ce trebuia sa ma aduca acasa, n-a mai venit. Am rugat sa fie publicata o singura fotografie in plus, cea cu tabela electonica a mersurilor trenurilor din Gara principala din Budapesta (Keleti) spre Romania. Nici aceasta poza importanta nu a aparut. Pai nu-mi ramane decat sa transmit aceasta informatie tot pe FB, caci sincope la intoarcerea din Hurghada se vor mai produce si in viitor si turistul roman ar trebuie sa stie din timp cum sa ajunga acasa din aeroportul din Budapesta (macar cu Chefereul).
"
@dorgo:” Trimite” unde vrei tu, dar reține, totuși
- aici, pe AFA, când „solicii” ceva -- folosește funcția SESIZEAZĂ
- dacă scrii doar un ecou, acela poate îl citește cineva, poate nu -- sunt câteva sute de mii de ecouri, crezi că ajungem să le citim pe toate??!
--
Ai inițiat, aici, pe AFA, vreo sesizare la care să nu ți se fi răspuns? Ori să ți se răspundă „nu vrem” ???
@dorgo:
”Am pus 80 de poze si chiar daca era pe coloana pozelor (cea din dreapta reviului), spatiu suficient pentru 80 de poze, au aparut doar 22. Spatiul a ramas gol..... Atunci mi-am dat seama ca @web-ul de servicuiu din acea zi, era plictisit sau obosit.
Mie comentariul tău mi se pare puţin răutăcios şi nu neapărat în conformitate cu realitatea.
Nici măcar acum, cu tot şirul de ecouri strânse de-a lungul unui deceniu, lungimea totală a textului nu permite afişarea în dreapta a tuturor celor 80 de fotografii.
Problema asta cu numărul de poze am avut-o şi o am şi eu, adesea mergând spre suta de fotografii, numărul maxim permis în ultimii ani, chiar dacă pierd ore bune cu selectarea acestora şi renunţ cu greu la multe din ele.
Am constatat că, oricât de lung (şi de plictisitor sau nu ) ar fi textul, la nimeni nu au fost afişate în prima pagină mai mult de 75 de fotografii şi crede-mă că am studiat.
Tot acum, după un deceniu de la publicarea articolului în discuţie, problema pozelor tinde să nu mai fie o "problemă", deoarece un număr tot mai mare de utilizatori accesează saitul de pe telefon, iar în varianta mobilă nu mai există coloana de poze din dreapta.
@dorgo:
”Anul acesta am cerut iarasi ceva unui @web de pe AFA, dupa ce m-am intors din Hurghada, calatorie in care "am luat plasa" cu drumul de intoarcere, am fost debarcat la Budapesta (nu la Cluj) si de-acolo, autobuzul ce trebuia sa ma aduca acasa, n-a mai venit. Am rugat sa fie publicata o singura fotografie in plus, cea cu tabela electonica a mersurilor trenurilor din Gara principala din Budapesta (Keleti) spre Romania. Nici aceasta poza importanta nu a aparut.
Am citit despre peripeţiile tale cu întoarcerea din Egipt după acea vacanţă de invidiat pentru durata sa şi mai ales pentru preţul extrem de avantajos la momentul la care a fost postat articolul.
Şi acest comentariu mi se pare tendenţios, cu adevăruri spuse doar pe jumătate.
Nu ştiu ce problemă ai avut acolo cu poza menţionată. Foarte probabil ai dorit inversarea ordinii pozelor, caz în care singura soluţie ar fi fost să le ştergi tu pe toate sau să soliciţi ştergerea lor şi să le reîncarci în ordinea dorită de tine, în funcţie de importanţă sau orice alt criteriu. Pentru a nu pierde de două ori timpul cu încărcarea pozelor, eu caut să le ordonez de la început.
@dorgo: Dacă nu scriai ultimul ecou (pe care nu-l comentez) n-aș fi avut ocazia să citesc un articol plăcut despre un loc pe care mulți români îl iubesc.
Mi-a plăcut și paralela ta, care în 2013 era foarte reușită. Însă în zilele noastre cine-l mai citește pe Jules Verne? Cred că în 2023, poate și în 2024 o paralelă mult mai reușită ar fi cu cartea lui Jules Werner -” Ocolul Pământului în 2 mandate”
@ghisor:
”Dacă nu scriai ultimul ecou (pe care nu-l comentez) n-aș fi avut ocazia să citesc un articol plăcut despre un loc pe care mulți români îl iubesc.
Şi eu am descoperit acest articol vechi abia azi şi tot în urma ecoului scris de către autor. L-am citit acum într-o sâmbătă mohorâtă şi rece de toamnă veritabilă, în Bucureşti plouă continuu, şi mi-a prins bine
=
M-a amuzat şi update-ul tău la realitatea anului 2023
@Web!... Mersi pentru intelegere! Alta viata! M-am mai invartit odata in jurul acestei frumoase insule in care am fost de mai multe ori si am revazut aproape toate plajele, golfurile si cateva sate de munte. Ce surpriza placuta, intr-o zi rece si ploioasa!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2024 Thasos 2024 – generalități — scris în 09.07.24 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2023 Din nou in Thassos — scris în 07.10.23 de Elena din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2022 Cea mai tare vacanta din viata mea, vreau sa fiu grec — scris în 26.08.22 de fanespoitorul din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2022 Prima data in Thassos — scris în 11.08.22 de cristic66 din IAşI - RECOMANDĂ
- Sep.2020 Thassos... cu rele şi bune! — scris în 17.10.20 de pacala_pm din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2020 Maraton Thassos — scris în 26.06.20 de mrsmr* din CEAHLăU [NT] - RECOMANDĂ
- Sep.2019 Thassos in septembrie — scris în 15.10.19 de melena din BRăILA - RECOMANDĂ