ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 22.03.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Mediaş [SB]
ÎNSCRIS: 07.03.16
STATUS: CONSUL
DATE SEJUR
APR-2023
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 6 MIN

    Pe cărările Siciliei

    TIPĂREȘTE URM de aici

    Despre Trapani nu ar fi ceva foarte stufos de menţionat. Urbea ce ne-a găzduit 2 nopţi în Settimana Santa are aceeaşi arhitectură şi acelaşi farmec oarecum boem specific insulei, cu străduţele pietonale înguste, clădirile în nota colororistică gălbuie tradiţională şi o duzină de palate şi biserici ridicate acum mai bine de 6 sau 7 secole.

    Dintre care menţionez Palazzo Berardo Ferro cu o frumoasă curte interiorară plină de arcade şi ghivece cu flori, Chiesa dei Gesuiti cu bolta decorată în aur, Cattedrale San Lorenzo cu remarcabila pictură reprezentând răstignirea lui Isus, Palazzo Senatorio astăzi sediu al clădirilor administrative locale ori Porta Oscura, cea mai veche intrare în oraş, alături de care s-a ridicat Torre dell'Orologio.

    Un edificiu interesant şi construit mai spre zilele noastre în stilul art nouveau, în anul 1920, este Casina Delle Palme, locul de întâlnire la o cafea al înaltei societăţi din Trapani. Aspectul de interes al clădirii îl reprezintă amănuntul că imobilul de 2 etaje are în interior un palmier care se ridică şi trece spre cer printr-o deschidere din acoperiş.    

    Cel mai savurat obiectiv turistic local l-a constituit, de departe, portul de peşte. Animaţia, mirosurile, glasurile pescarilor şi prezentarea mărfurilor undeva în jurul orei 8.30 dimineaţa a reprezentat un reper al întregului sejur. Este cu totul altceva decât piaţa de peşte întâlnită în alte locuri iar dacă o să am norocul ca site-ul AFA să îmi încarce un filmuleţ (la precedentul articol nu am reuşit) veţi vizualiza şi voi atracţia exercitată.

    Nu vă ascund că am rămas surprins de îndemânarea barcagiilor în tranşarea înotătoarelor precum şi de multitudinea speciilor aflate la vânzare direct din bărci. Precum şi de cât de delicios este crevetele viu gustat la îndemnul unuia dintre pescari (marketingul lui a reuşit să mă determine ca în acea dimineaţă să înfulec vreo 300 grame din delicatesă la micul dejun).

    Astăzi avem în program drumeţie, musai să planificăm şi aşa ceva. Că doar drumeţului îi şade bine pe traseu, nu?

    Iar pentru asta alegem Riserva Naturale Orientata dello Zingaro, prima rezervaţie naturală a Siciliei, declarată în anul 1986 după ce protestele localnicilor au oprit construcţia unei autostrăzi. Ulterior aici au fost marcate poteci de mers pe jos cu panorame foarte frumoase.

    Dar până acolo facem o mica pauză de răcorire la Spiaggia di Guidaloca, numai bună pentru exersarea mersului în tandem pe ţărmul niţel pietros şi apoi o alta, undeva pe serpentinele ce urcă spre rezervaţie, unde vedem indicatorul către Tonarra di Scopelo.

    Fiind proprietate privată, ne este interzis accesul pe drumul de ţară care coboară către clădirea aflată la malul apei devenită oarecum cunoscută pentru dublele trase aici de regizorul şi actorii din Ocean's Twelve.

    Aşa că o luăm pe cărarea bătătorită de mersul celor dinaintea noastră, coborâm o bucată de drum şi ne pomenim cu ceva mirific în faţa ochilor: stâncile Faraglioni şi clădirea roz în care odinioară se împacheta tonul.

    Este un peisaj “de vis, de vis, de vis!” (ca s-o citez pe Adriana când o încântă un peisaj). Şi oricât m-am sucit şi răsucit să pot scoate cumva un cadru fără cablul de curent ce se vede în partea de sus a fotografiei şi care obturează landscape-ul puţin, nu am reuşit. Însă nici priveliştea nu-şi pierde din măreţie.

    Mă credeţi sau nu, am stat amândoi, ne-am pozat şi am contemplat minute în şir frumuseţea locului, până au venit alţii şi le-am cedat cu generozitate – dar şi cu un oarecare regret – locul. Pentru că te afli pe un petic destul de mic şi alunecos, fără balustradă sau alte măsuri de siguranţă şi trebuie să dai dovadă de altruism...  

    Pereţi înalţi şi stâncoşi deasupra cărora e înălţat un turn, alte câteva imense pietroaie ridicate din marea nuanţată în câte două sortimente de albastru şi verde ce se întrepătrund ireal, cu o pată pal rozacee a vetustei clădiri ce se odihneşte de ceva decenii pe mal.

    Dacă precedenta plajă am luat-o doar la pas, în Cala Mazzo di Sciacca, următoarea ieşită în cale, devin mai agresiv şi intru în apa limpede, o baie ce mă revigorează excelent la orele amiezii.

    Astfel încât putem lua cu asalt traseul din rezervaţie ce porneşte din Scopello, lung de 6,2 km, aproximativ 2 ore până la San Vito Lo Capo, şi oferă peisaje spectaculoase, cu plaje înguste şi golfuri idilice. Se poate parcurge şi în sens invers, la ambele capete existând parcări gratuite.

    De asemenea, ai posibilitatea să mergi cât drum doreşti apoi te întorci la maşină, varianta aleasă de noi.     

    Primii paşi ai traseului îi faci printr-un scurt tunel săpat într-o stâncă, galerie ce a constituit prima lucrare a proiectului de construcţie a drumului de coastă destinat autovehicolelor demarat în anul 1980.

    Tunelul a devenit simbolul luptei societăţii civile care a atras mai mult de 3.000 de ecologişti, oameni de cultură sau simpli cetăţeni într-un marş de protest soldat cu o importantă victorie.

    Odată intrat în micul muzeu din preajmă ai ocazia să afli mai multe amănunte interesante despre evenimentele acelor zile, semnificative fiind marşurile copiilor şi şirul uman întins pe toată poteca de peste 6 km în semn de protest împotriva iniţiativei statului Italian.

    Ca drumeţ înfocat remarc imediat calitatea serviciilor oferite – balustrade de siguranţă şi indicatoare – pentru ca mai apoi să realizez scopul pentru care au manifestat atâta puhoi de lume.

    Peisajul văzut şi parcurs alene devine tot mai incitant cu fiecare curbă sau viraj moale ori mai abrupt. Cum de s-a revărsat atâta frumuseţe pe aici? Şi cât va mai avea de gând Mediterana să mă surprindă cu nuanţele coloristice ale apelor sale.

    Când credeam că m-am obişnuit deja cu ele, oferă cu dărnicie altele. Te întrebi cum arată albastrul apelor marine şi nu ştii să răspunzi. Dar nu sunt oare verzi? Şi rămâi vexat…

    Cărarea te duce iniţial în urcare, hăul din partea dreaptă devine tot mai accentuat iar florile galbene şi albastre de pe stânga tot mai numeroase şi frumoase.

    Înaintăm şi facem poze tot la câţiva paşi, flămânzi parcă de frumuseţe naturală. Iar rezervaţia ne hrăneşte cu îndestulare.

    Abateri scurte de pe itinerariu pentru coborâri pe drumuşoare amenajate spre golfuleţe înguste şi plaje pietroase în care ne bucurăm de soarele cald după ce vântul dansase prin părul Adrianei până să îşi pună baticul. Prin al meu n-a mai avut ocazia, a venit prea târziu…

    Drumul înapoi a fost la fel de frumos, întregul peisaj pe care-l parcursesem anterior fiind descoperit dintr-o altă perspectivă.

    O pauză la final pe una din terasele din Scopelo pentru îngheţată apoi plecăm spre următoarea cazare.

    Am avut parte de o zi splendidă, începută în gălăgia portului şi finalizată în centrul liniştit al micii şi cochetei localităţi enunţate mai sus, între acoladele căreia am savurat fiecare părticică de insulă prin care am trecut.

    Oare ce să menţionez a fi mai frumos: tonara, plajele sau rezervaţia? Îmi e greu să mă decid. Şi nu voi consuma prea multă energie şi nervi întru elucidarea enigmei ci voi declara ferm: Sicilia este superbă!   

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de Marius 72 in 22.03.24 12:54:32
    Validat / Publicat: 24.03.24 12:42:27
    INFO ADIȚIONALE
    • Alte destinații turistice prin care a fost: Federaţia Rusă, Austria, Belgia, Franţa, Croaţia, Estonia, Ucraina, Moldova, Spania, Germania, Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, Serbia, Irlanda, Irlanda de Nord, Turcia, Grecia, Malta, Iordania, Portugalia, Bulgaria, Albania, Macedonia de Nord, Anglia, Scoția, Țara Galilor, Olanda, Slovenia, Vietnam

    VIZUALIZĂRI: 1566 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Marius 72); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P03 Cel mai frumos golf întâlnit în drumeția din Rezervația Zingaro
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 26300 PMA (din 27 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    7 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [24.03.24 12:41:38]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Sicilia, #EXCURSII și CĂLĂTORII - SICILIA / INS. SUDULUI" (deja existentă pe sait)

    [Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

    doinafilPHONE
    [27.03.24 14:21:32]
    »

    Scriu de pe telefon, Marius; s-ar putea să mai și zbarcesc cu vreo litera/două, dar mă vei ierta, nu-i așa?!

    Mi-a placut Și articolul asta despte Sicilia, mai ales cum ai descris natura!

    Îmi doresc și eu să ajung acolo! Cine stie (?!) poate la anu'!

    Felicitari ptr articol și poze!

    Marius 72AUTOR REVIEW
    [27.03.24 15:41:38]
    »

    @doinafil: Şi dacă le zbârceşti ce crezi că se întâmplă? 😜

    Nu am cum te certa acum când mi te-ai lipit de suflet!

    Dar poate îţi voi aduce aminte la întâlnirea de anul viitor🥰

    Iar de mâine trebuie să ne apucăm de scris, gata, a trecut petrecerea cu ale ei clipe de neuitat.

    Vă doresc să aveţi o zi minunată amândoi şi să vă iubiţi în continuare aşa cum ne-aţi arătat că se pot iubi doi oameni! 😍

    Mitica49
    [28.03.24 15:51:47]
    »

    Ca și @Doinafil nici noi nu am vizitat Sicilia și se pare că merită. Textul, dar în special fotografiile postate, aproape m-au convins că ar trebui să trecem și pe acolo.

    Fotografiile reușite, peisajele prezentate în ele sunt minunate, însă o mică remarcă: poate că un mic text explicativ la fiecare poză ar fi întregit părerea bună despre ce vedem acolo.

    Drumuri bune și excursii frumoase!

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [28.03.24 20:59:08]
    »

    @Mitica49: Mulțumesc de remarcă!

    Sunt de acord cu tine și aveam de gând să completez ulterior articolul scris cam pe grabă chiar înainte să plec spre Păltiniș.

    Dar a venit apoi sarabanda de aduceri aminte și discuții pe tema întâlnirii și, crede-mă, am uitat...

    Promit că dacă vei dori să le revezi mâine după ora 13 o să găsești și ceva cuvinte scrise sub ele.

    Așa cum am scris în articolul de astăzi, Sicilia merită vizitată întrucât în fiecare zi îți oferă ceva diferit (cu condiția să nu fii sedentar).

    MirindaPHONE
    [01.04.24 12:25:39]
    »

    @Marius 72: Felicitari pentru articol! Foarte frumos ati relatat peisajul si ceea ce am simtit când ați văzut peisajul descoperit.

    Marius 72PHONEAUTOR REVIEW
    [01.04.24 14:21:33]
    »

    @Mirinda: Meritul e al naturii, cea care ne-a oferit prilejul de a planifica o excursie intr-acolo și a încropi un material.

    Mulțumesc pentru felicitări!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    doinafil, Mirinda, Mitica49
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056771993637085 sec
    ecranul dvs: 1 x 1