ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2022
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Ghimbav [BV]
ÎNSCRIS: 14.07.11
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
OCT-2022
DURATA: 10 zile

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
97.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
AFA RECOMANDĂ: Pentru transfer Aeroport - Hotel (Roma) și/sau tururi turistice ale Romei / Vaticanului - recomandăm ghidroma.eu
  • Informatii sau rezervări: pe sait sau tel. +39 324 981 3672
  • TIMP CITIRE: 14 MIN

    Vacanță în Sicilia!

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Introducere:

    Atunci când nu mai aveam aproape nici o speranță în vederea unei vacanțe târzii, de toamnă, iată că realitatea mi-a demonstrat că nu trebuie niciodată să renunți la vise!

    La final de septembrie mi-am luat inima în dinți cum s-ar spune și am cumpărat bilete de avion pentru Sicilia, pentru octombrie. La o companie roz, low-cost, dar să știți că nici acestea nu mai sunt chiar așa, nici cu preț mic, nici fără grad de risc, având în vedere situația zborurilor din ultimul timp. Aici mă refer dacă nu la anulări, cel puțin la întârzieri semnificative. Și aici am avut puțin noroc, deoarece la plecare am avut o oră și jumătate doar, iar la întoarcere n-a mai contat pentru că a recuperat întârzierea.

    În plus, dacă iei și bagaj de cală constați că acesta e mai scump decât biletul în sine.

    Cazarea am luat-o de pe Booking, dar în ultima vineri, noi plecând luni, venind de la serviciu, soțul mă aștepta cu vestea că gazda ne-a anunțat că nu ne mai poate primi din cauza unor defecțiuni la sistemul de canalizare. Și uite așa pe ultima sută de metri caută din nou... până la urmă a ieșit cu mult mai bine, deși a fost mai scump, dar ne-am bucurat că s-a rezolvat. O să vă povestesc la articolul despre cazare.

    Am stat în Sicilia, 9 nopți, 10 zile, timp suficient și totuși nu destul pentru a descoperi puțin câte puțin din această frumoasă insulă. Adevărul este că nu-mi imaginam, deși am citit aproape toate rewiuri-le înainte de plecare de aici pe AFA, dar și din alte surse, că acolo mă așteaptă atâta diversitate și contrast, atâta concentrat de frumusețe-de istorie, artă și arhitectură. Percepția noastră asupra multor locuri din lume încă este greșită, poate și pentru că nu îndrăznim, nu avem curajul de a merge acolo. Toți cunoscuții și vecinii s-au mirat foarte tare când le-am spus de destinația noastră, asociind-o cu știți voi ce...

    Dar să trecem la treaba noastră, adică-Sicilia!

    Marele Goethe spunea că:

    „Să vezi Italia fără să vezi Sicilia esta ca și cum nu ai fi văzut Italia deloc, pentru că Sicilia este cheia întregii țări” .

    Așadar, câteva date despre Sicilia:

    Sicilia este după cum bine știm, cea mai mare insulă din Mediterană, parte semi-autonomă a Italiei, de care este legată sau mai bine zis despărțită, prin strâmtoarea Messini.

    Istoria ei tumultuoasă și străveche o fac deosebită, prin cumulul de tradiții și culturi al celor care s-au perindat acolo de-alungul timpurilor. Și au fost pe rând fenicieni, cartaginezi, greci, apoi după primul război punic insula devine provincie romană. Încă din acele timpuri, insula foarte roditoare, era sursă de hrană, în special-de cereale pentru Roma. Urmează apoi să fie stăpânit de Imperiul Bizantin până la cucerirea arabă în anul 965, atunci când Sicilia devine parte din Califatul Fatimid, iar mai apoi va fi Emiratul Siciliei, sub regim musulman.

    Între 1060-1090, normanzii cuceresc insula și o transformă în regat, cu reședința regală la Palermo din 1220.

    Carol, duce de Anjou va cuceri insula în 1266, iar din 1282, Pedro al III-lea al Aragonului, invadează și cucerește Sicilia.

    Istoria și geografia locului sunt modificate și datorită evenimentelor catastrofale, mai întâi prin epidemia de ciumă din 1656, apoi erupția vulcanului Etna în 1669 și nu în cele din urmă marele cutremur din 1693, care provoacă distrugeri masive pe mai toată insula.

    Sub Coroana de Savoia, din 1713, iar mai apoi sub conducerea Bourbonilor spanioli, Sicilia își urmează cursul, orașele renasc, fiind rând pe rând reconstruite, adoptând stilul de baroc târziu, minunat, pentru care astăzi ne minunăm la fiecare clădire vizitată.

    În 1860, după expediția lui Giuseppe Garibaldi în Sicilia, are loc și unificarea cu Italia. Deși are parte de perioade de înflorire economică, Sicilia rămâne totuși în urma marilor centre urbane din nordul Italiei.

    Mai multe detalii pe visitsicily. info și bestofsicily.com

    Trebuie să pomenesc și de rețeaua de crimă organizată-mafia, cunoscută încă din secolul XIX, parțial suprimată de regimul fascist, dar cu urmări nefaste și ulterior, motiv pentru care și astăzi insula are un renume nefericit.

    Vizita noastră:

    Am aterizat pe aeroportul Fontanarossa din Catania, undeva după ora 15, după o furtună aprigă și o ploaie torențială, dar pe noi ne-a întâmpinat un soare plăcut, ce se reflecta perfect în bălțile de pe străzi.

    Cazarea noastră a fost în Catania, iar gazda noastră ne-a așteptat la aeroport conform înțelegerii din ziua precedentă și cum nu aveam mult de parcurs, ci doar cca 4 km, după o jumătate de oră urcam deja în apartamentul rezervat pentru șederea noastră, Casa Desirè.

    Ce-a mai rămas din prima zi am petrecut-o pe străzile din Catania, prin centrul ei, mai întâi descoperind Piazza San Francisco d' Assisi, apoi Piazza Del Duomo, care nu era decât la o distanță de vreo 5 minute, Piazza Università, pe Via Etnea, acolo unde am și mâncat de seară la Bistrot Barrique.

    Ce am făcut noi în Sicilia?

    Ziua următoare, cea de-a doua deja, am mers spre sud, la Siracusa, asta după ce în seara precedentă fusesem și în stația de busuri, la Terminal Bus Catania. Am și cronometrat cam cât timp vom parcurge distanța de cca 2 km de la casa noastră. Undeva între 20-30 de minute era timpul, asta în funcție de câte poze mai făceam pe drum. Compania ce deservește transportul către sudul insulei în general, este Etna Trasporti prin Interbus, cu autocare Iveco sau Setra, foarte bune și confortabile. Trebuie să vă spun, că din 30 septembrie s-au ridicat restricțiile privind utilizarea măștilor în autobuze și trenuri, așa că a fost bine și din această privință.

    Biletul către Siracusa costă 9,60 euro/persoană, dus-întors, dar biletele se iau de la casa de bilete care este peste drum de stația terminal, adică nu chiar acolo în stație-este important de știut. Sigur că se pot cumpăra și online, de pe site-ul firmei de transport- interbus. it Șoferul nu dă bilete, decât în situațiile unde nu sunt chioșcuri prevăzute pentru asta. Puteți plăti și cash și cu cardul, noi am folosit cu succes cardul Revolut aproape peste tot.

    Siracusa, unul din cele mai vechi orașe din lume, la care visam de mult să ajung, m-a impresionat profund, poate și pentru că a fost primul văzut, dar oricum cu a ei insulă Ortigia, către care se îndreaptă toți turiștii, fac obiectul celor mai frumoase cadre, poze pe care le „răsfoiești” mai apoi la căldura sobei. Nu mai puțin impresionant a fost și Parcul Arheologic Neapolis pe care l-am vizitat negreșit.

    Ziua următoare, cea de-a treia, a fost dedicată orășelului Noto, despre care știam de la @irinad (mulțumesc frumos). Deși știam la ce să mă aștept, aici am avut poate cea mai mare supriză, aș putea spune că ne-a plăcut cel mai mult amândurora, la fel de tare. Deși este un oraș vechi, renăscut din 1700, după marele cutremur ce a distrus cea mai mare parte a orașului, am găsit aici, acum, un oraș superb, liniștit, foarte curat, ceea ce nu pot spune despre multe alte locuri. Spații generoase, largi, străzi aerisite, turiști destui, dar nu aglomerat niciunde. Clădirile sunt mai deschise la culoare, fiind folosit un calcar galben, special, ce oferă o lumină spectaculoasă atunci când soarele apune. Scările sunt monumentale, copaci, arbuști, flori, vegetație destul de multă. Străzile sunt de o parte și alta a străzii principale, Corso Vittorio Emanuele II, pe o parte în sus, pe alta în jos. Se spune că sunt astfel orientate încât soarele să le acopere permanent, iar cele din partea de sus, pe vremuri erau pentru nobili, în cea de jos pentru popor, iar pe strada principală stăteau clericii. Mai multe vă voi povesti la vremea respectivă, ca și despre vizita la Palazzo di Lorenzo di Castelluccio. În tot cazul, vă recomand din toată inima!

    Ziua patru s-a numit Ragusa.

    Ca o paranteză, trebuie să vă spun că în prima săptămână de vacanță a plouat în fiecare zi în Catania și în alte părți ale insulei destul de serios, iar la Palermo erau chiar inundații.

    Cam după ce plecam noi cu autobuzul, dimineața, ploua aproape regulat în fiecare zi. Ne orientam cu o zi înainte spre orașele în care se anunța senin și ne-a ieșit. Așa am făcut și acum, dar ceva nu s-a mai potrivit, iar până să ajungem acolo, se înnorase semnificativ. Prea „înzestrați” pentru ploaie nu eram, doar o umbrelă cumpărată cu o seară înainte și șapca mea pentru soare! Ne-am zis- asta e! Am reușit să vedem mare parte din centro storico, doar că îmi doream să ajungem și la punctul culminant pentru care merită cu prisosință să mergi acolo, Ragusa Ibla. Cu alte cuvinte este vorba despre Ragusa Inferiore, sau orașul vechi, noi fiind acum în Ragusa Superiore. Cele două sunt despărțite printr-o râpă adâncă -Valle dei Ponti. Amândouă sunt incluse alături de celelalte orașe din Val de Noto în patrimoniul Mondial Unesco.

    Am ajuns în centrul Ragusei Superiore după ce am trecut unul din cele trei poduri care leagă orașul nou de centrul istoric-Ponte F. Pennavaria. Spre sfârșitul plimbării ne-am așezat nițel, preț de câte o cafea pe terasa largă a Catedralei di San Giovanni Battista, dar cu o vedere frumoasă și către Chiesa del Collegio di Maria Addolorata ( Chiesa dela Badia), unde momentan era o expoziție temporară dedicată lui Caravaggio. Începuse să picure ușor, cerul era cenușiu, dar totuși ne-am zis să mergem până la punctul de belvedere către Ragusa Ibla, adică la Chiesa de Santa Maria dela Scale și apoi la Chiesa di Santa Veneranda o Santa Lucia. De acolo urma să avem o super vedere către domul albastru cu majolică al Chiesei di Santa Maria dell' Istria, pe care sigur, sigur, îl veți vedea în toate pozele de prezentare a Ragusei.

    Am lăsat în urmă clădiri superbe, câteva palazzo-cum ar fi Palazzo Zacco ori Palazzo Bertini. Sub picături de ploaie am făcut și pozele, nimic nu avea să știrbească frumusețea acestui loc, absolut magnific. Doar încercam să-mi imaginez cum e acolo jos. Se spune că pe acel mic deal sunt cel puțin 50 de biserici în stil baroc, castele și clădiri superbe. Taxiul costă 10 euro, făceam deja calculele privind timpul, doar că cerul era pornit să toarne, iar acum deja tuna și fulgera. Așa, cu inima îndoită am pornit înapoi spre stația terminal a busurilor, traversând de data asta pe un alt pod-Ponte Vecchio. Și bine am făcut că în cele cca 15 minute rămase până la ora de plecare, a urmat o ploaie torențială, ce cu siguranță ne-ar fi făcut ciuciulete, de nu ne mai primeau să urcăm nici măcar în bus.

    Cum pentru ziua următoare nu se anunța ploaie în Catania, ne-am propus să rămânem acolo pentru a începe vizitarea orașului gazdă. Noi stăteam la distanță de o clădire, de Via Vittorio Emanuele II, strada principală, la doar câțiva pași cam de toate obiectivele. Am zis s-o luăm frumos și liniștit spre Mânăstirea dei Benedettini di San Nicolò l' Arena, actualmente parte a Universității din Catania, apoi ce ne-o mai ieși în cale. Dar despre Catania vă voi povesti separat.

    Și pentru că vremea se anunța tot mai frumoasă, ne-am propus să mergem spre nord, la Taormina. Era o zi de sâmbătă. De mult visam la asta, iar acum aveam emoții, în sensul în care să nu fiu dezamăgită după așteptările prea mari. Sigur că nu avea cum să fie vorba de așa ceva!

    După un drum frumos de circa o oră și un pic, iar mai apoi cu niște serpentine strânse și vederi minunate către Marea Ionică, am descoperit un loc minunat, o stațiune de top, cu priveliști spectaculoase. De oriunde ai privi, din toate părțile, fie de la teatrul antic, fie din grădina publică, fie din Piazza 13 Aprile, panorama este fabuloasă, atât spre mare, cât și spre muntele din spate pe care stă cocoțat sătucul Castelmola, spre mica Isola Bella și plaja din Naxos, dar și spre misteriosul Etna.

    Nu degeaba spunea JW. Goethe în cartea sa „Călătoria italiană” că aici a descoperit „un petic de paradis” . Da, pentru că aici este un melanj perfect între mare și munte, între istorie și arhitectură, între vechi și nou, între plajă și magazine de firmă.

    În Castelmola n-am ajuns, dar e motiv întemeiat pentru a ne întoarce cândva!

    Serile le petreceam în Catania, normal, după ce ne întorceam din plimbări, de regulă ori în Piazza del Duomo, ascultându-i pe artiștii stradali cântând în fiecare seară, sau admirând mirese la ședințe foto, sau mai sigur pentru cină făcusem o pasiune în ultimele zile pentru Via Garibaldi, mult mai liniștită și plăcută, în opinia mea, mai precis în Piazza Giuseppe Mazzini. Dar și despre asta, cu altă ocazie.

    Venise duminica și noi plecam spre Palermo, dis de dimineață cu autobuzul de ora 8. Deși drumul este lung, cca 210 km, se merge pe autostradă, iar timpul a fost undeva la 2 ore și jumătate. Nu pot spune că am nimerit foarte bine, nu mă gândisem la asta, dar a fost foarte aglomerat. Pe lângă numărul mare de turiști, s-a adăugat și numărul mare de localnici ieșiți la plimbare, la o bere sau o cafea, de nu aveai unde arunca un băț pe Via Maqueda sau Via Vittorio Emanuele. În biserici era slujbă, lume multă și acolo, așa că nu făcusem mare afacere cu ziua asta. De supărare ne-am așezat să mâncăm, ce bine că găsisem loc, pentru că la întoarcere, nu mai aveai nici o șansă pentru a prinde măcar un locșor undeva, nici măcar de-o cafea.

    Nici nu mai aveam pretenția de a acoperi cât mai mult din obiectivele dorite, așa că în răstimpul rămas până la întoarcere, deoarece biletul era fixat pentru ora 16, am rătăcit pur și simplu pe străduțe, până am nimerit la Palazzo Conte Federico. Cum văzusem deja multe palazzo peste tot, dar nu multe vizitabile, am băgat nasul-poarta fiind deschisă, să fac o poză în curte. Ne-a ieșit în întâmpinare un băiat frumos și tânăr ce arăta exact ca un conte, întrebându-ne dacă nu dorim un tur. Tur ce avea să înceapă la ora 14, adică fix peste 10 minute și care ținea o oră. Ne-am învoit bucuroși, prețul 15 euro/căciulă, iar ghid ne-a fost chiar el, Nicholas, fiul contelui Alessandro Federico, aveam să aflăm noi peste câteva minute. Nu regret deloc, a fost splendid, veți vedea la momentul potrivit.

    După vizionarea palatului, ne-a rămas timp doar pentru drumul înapoi spre stație, cu regretul celorlalte locuri pentru care cu siguranță trebuie o altă vacanță, de data asta cu cazare chiar în Palermo.

    Cele două zile care au urmat au fost dedicate Cataniei, au fost zile frumoase, senine și călduroase, potrivite perfect, fie că a fost la Orto Botanico sau Palazzo Biscari, Villa Bellinni sau Monastery Benedetto ori pentru a privi orașul de sus, de pe acoperișul bisericii St. Agatha, sfânta protectoare a insulei Sicilia.

    În drumurile noastre am parcurs zone destul de întinse din insulă, suficient cât să-mi fac o părere, am fost în sud, est, nord și centru prin Enna, am văzut munți și dealuri, câmpii și terenuri fertile, livezi întinse de citrice, portocali, lămâi și lime, viță de vie, legume și măsline. În Avola este patria migdalelor, acolo unde este și un muzeu dedicat lor. Am trecut și noi prin acest oraș în drum spre Noto. Drumurile sunt destul de bune în general, la unele se lucrează și acum, sunt în reparații și se circulă pe un singur fir. Nu sunt foarte aglomerate cu excepția intrărilor și ieșirilor din orașe, mai ales spre seară când ne întorceam noi în Catania.

    Etna, vulcanul cel mai înalt din Europa și care este încă activ, de 3357 de m, vizibil perfect în a doua parte a vacanței, cu fumurile lui, era mereu acolo, mereu parte din peisaj. Am trecut pe lângă el și prin dreapta spre Taormina, dar și prin stânga sa în drum spre Palermo. Nu am ales excursia acolo, la început din cauza ploilor, apoi n-a mai fost timp. V-am spus eu, trebuie mai multe zile sau o altă vacanță!

    La fel de spectaculoase sunt apusurile și răsăritul în Sicilia, mai ales că au „venit” firesc, fără a le fi „vânat” . Am avut parte și de una și de alta, considerându-mă foarte norocoasă pentru asta.

    Prețurile mi s-au părut măricele la restaurant, dar în ziua de azi nu te mai miri de nimic. În Taormina în special sunt prețuri de pus în ramă, mai ales la produsele de firmă, dar chiar și simplii magneței, care treceau de 3 euro. Un suc proaspăt de fructe pe stradă era 3 euro, o înghețată între 3-5 euro. Berea cam 10 euro la restaurant, nici măcar mare, ci doar la 330 ml, bine, e drept că asta a fost în Piazza 13 Aprile, la Wunderbar cafè-restaurant.

    În celelalte orașe prețurile sunt mai moderate, cel puțin față de Taormina. Nici Catania nu diferă, în centrul istoric, este mult mai costisitor decât în alte părți. Dar trebuie să recunoaștem, parcă și gustul e mai, mai, cu vedere la catedrală sau la monumentul elefantului-Fontana dell' Elefante.

    O consumație la cină, ne ducea undeva între 43-50 de euro (pe Via Garibaldi).

    După cum v-am spus, transportul este bine pus la punct, există Alibus pentru aeroport, biletul costă 4 euro. Pentru rute în afara orașului se ocupă Etna Trasporti-Interbus și Sais. Orarul este afișat în stațiile terminale și este foarte bine respectat. Sunt și trenuri, gara este în vecinătatea autogării, dar noi nu le-am folosit.

    Despre plajele Cataniei nu vă pot spune prea multe, se poate ajunge cu busul, însă noi nu am avut ocazia. Parte din cauza ploilor, apoi n-am mai avut timp și cred că nici apa mării nu era potrivită de baie după o săptămână de ploi. Drept răsplată, la plecare le-am văzut perfect din avion și vi le arăt și vouă, iar din ce am văzut, erau pustii.

    Ce aș mai fi dorit să văd?

    O, foarte multe-orașe-Caltagirone-locul cel mai spectaculos, din punct de vedere al ceramicii, fiind cea mai mare producătoare de pe insulă. Apoi în sud celelalte orașe aparținând curentului baroc târziu de Sicilia-Val di Noto, este vorba de Modica, Scigli, Militello, dar și multe altele, în nord Cefalù, Messina, Monreale, Trapani și nu în ultimul rând siturile arheologice celebre, Selinunte, Segesta, Agrigento. Dar poate le vor veni rândul într-o altă vacanță!

    În încheiere nu pot decât să vă recomand și vouă o vacanță în Sicilia, o insulă fabuloasă din multe puncte de vedere, iar dacă vă place istoria, arta, arhitectura dar și gastronomia, veți fi răsplătiți din plin. Dacă eu nu v-am convins îndestul, poate o vor face pozele!

    Webmaster, o rugăminte:

    https://youtu. be/vOE6d4ooXm0

    Mulțumesc frumos!

    Citește și CONTINUAREA aici

    [fb]
    ---
    Trimis de maryka in 01.11.22 20:25:18
    Validat / Publicat: 01.11.22 21:07:51
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ITALIA. A mai fost în/la: Napoli, Ischia, Procida, Coasta Amalfi-Positano, Amalfi

    VIZUALIZĂRI: 10500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    26 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (maryka); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P16 Noto, Piazza del Duomo, Catedrala di San Nicolo.
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 45200 PMA (din 49 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    26 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [01.11.22 21:08:52]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    webmaster
    [01.11.22 21:15:49]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    mishu
    [01.11.22 21:18:59]
    »

    @maryka: Imi vine greu sa comentez ceva pentru ca a fost prea frumos, iar pozele m-au terminat, niste locuri atat de minunate incat cred ca nu iti mai venea sa pleci. Si sa ai si ocazia sa ai drept ghid un conte (care sa si arate bine) e cu bonus .

    Si chiar daca toate pozele sunt spectaculoase, poza 35/37 de pe a doua pagina mi se pare chiar mistica.

    Felicitari, votat cu mare drag.

    marykaAUTOR REVIEW
    [01.11.22 22:04:34]
    »

    @webmasterX:

    Mulțumesc frumos!

    Și o rugăminte, se poate modifica perioada de sejur? Este vorba de octombrie 2022.

    marykaAUTOR REVIEW
    [01.11.22 22:08:52]
    »

    @webmaster:

    Mulțumesc frumos!

    pitiPHONE
    [01.11.22 22:10:35]
    »

    Sejur decembrie 2014? Nu e greșit? Ne vorbeai de abandonul măștii. Nu e mai recent?

    marykaAUTOR REVIEW
    [01.11.22 22:17:57]
    »

    @mishu:

    Mulțumesc, într-adevăr, am văzut locuri minunate! Și chiar dacă nu peste tot ne-a ieșit cum voiam, am avut în schimb parte de alte surprize, cum a fost și cu frumosul conte și superbele palazzo (uri). Până la urmă nu regret nimic, ci mă consider norocoasă pentru tot ce am trăit și văzut!

    Deasemenea îmi pare bine că am reușit să surprind în imagini aceste locuri și mă bucur că v-au plăcut! Acolo totul este mistic!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marykaAUTOR REVIEW
    [01.11.22 22:20:20]
    »

    @piti:

    Mulțumesc de atenționare! Habar n-am cum a apărut asta. Sper ca webmaster să rezolve!

    mihaelavoicu
    [01.11.22 22:33:27]
    »

    Superbă introducere! Și pentru mine Sicilia a fost un mister, o uluire, un „altceva”

    Care a fost problema că a plouat? Ei, și!! Cel mai important lucru, consider, este faptul de a nu avea evenimente neplăcute. În rest, timp și picioare.

    Mă bucur că voi citi despre Sicilia. Și pentru asta își mulțumesc!

    marykaAUTOR REVIEW
    [01.11.22 22:54:50]
    »

    @mihaelavoicu:

    Mulțumesc! Știu că vă place Sicilia și acum recunosc deschis, îmi place și mie! Atât de tare m-a surprins, încât acum recomand tuturor s-o viziteze. E drept că sunt aspecte care m-au derutat puțin, în Catania cel mai tare, unde mi s-a părut că ar fi cea mai mare neglijență-să spun elegant-în privința curățeniei. Dar culmea, nici acolo peste tot. În principal pe Via Vittorio Emanuele, parcă special acolo, chiar nu știu de ce! În rest, pe străduțe laterale, Via Etnea, etc, mi s-a părut parcă o altă lume. Foarte ciudat.

    Despre ploaie, nu zic nimic, noi am ocolit-o foarte bine, cu excepția zilei cu Ragusa. Aș fi mers și jos, la Ragusa Ibla, dar mă mulțumesc cu vederea ei de la înălțime. De multe ori, imaginea asta de sus este mai spectaculoasă. Și apoi, mi-am lăsat cale de întors, nu?

    webmasterX
    [01.11.22 23:12:00]
    »

    @maryka:

    Și o rugăminte, se poate modifica perioada de sejur? Este vorba de octombrie 2022.

    Modificat!

    marykaPHONEAUTOR REVIEW
    [01.11.22 23:23:50]
    »

    @webmasterX:

    Mulțumesc!

    irinad
    [02.11.22 07:23:21]
    »

    @maryka: Aşteptam articolul acesta de câteva zile, ştiam că va apărea curând şi văzând acum că e o reală radiografie a vacanţei voastre, mi-am dat seama că a implicat ceva resurse de timp şi energie pentru a fi definit.

    Aţi avut o vacanţă frumoasă, intensă şi mă bucur că v-a plăcut în Sicilia, cu toate că nu e cea mai curată parte a Italiei. Însă e plină de istorie, monumente, locuri ce-ţi rămâne la inimă. De asemenea, mă bucur că Noto v-a produs o impresie puternică şi că barocul sicilian, în general, nu v-a lăsat nicidecum indiferenţi. Desigur, mi-a părut bine că am avut şi eu o oarecare contribuţie în a vă influenţa.

    Cât despre ploaie, nu trebuie să ne strice planurile defel, trebuie s-o luăm în calcul ca pe un fenomen posibil peste tot unde mergem, fiindcă vremea şi prognozele sunt, de multe ori, imprevizibile. Noi ne deplasăm tot timpul în vacanţe/minivacanţe cu nişte pelerine de ploaie şi de câte ori ne întoarcem cu ele acasă nedesfăcute din pachet, ne bucurăm şi spunem că am speriat ploaia.

    La Ragusa mi-ar fi plăcut şi mie să ajung, dar n-a fost să fie, dar cine ştie, poate altă dată. Am văzut la tine în poze imagini care te îmbie la o vizită acolo. Aţi reuşit să vedeţi mult, însă şi pentru voi, locurile în care nu aţi ajuns vor fi cu siguranţă pe listă în altă vacanţă, fiindcă e foarte greu să acoperi o bună parte din Sicilia într-o singură vizită, chiar de mai mult de o săptămână, insula având dimensiune considerabilă, fiind şi foarte concentrată.

    Felicitări pentru articol şi vacanţă, acum aştept să văd povestirile în detaliu!

    Mulţumesc şi eu pentru că m-ai menţionat în articolul tău!

    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 08:55:05]
    »

    @irinad:

    Mulțumesc Nadina! Să știi că da, mi-a plăcut foarte tare Sicilia, mai mult decât m-aș fi așteptat chiar. Am descoperit că îmi plac toate aceste palazzo și pe unde am putut am intrat. Știi, nu multe sunt vizitabile, altele sunt sedii ale unor instituții sau pur și simplu-locuințe. Apoi mi-au plăcut bisericile, abundență de tot ce vrei, dar toate cu bun simț.

    Cât despre partea cu curățenia, da, ai dreptate, poate în Catania mi s-a părut cel mai cel, dar nici acolo peste tot. De exemplu când plecam dimineață devreme străzile erau aproape curate, semn că s-a întâmplat ceva peste noapte... ba chiar am văzut și o mașină ce spăla drumurile. Dar mai apoi peste zi... asta înseamnă că oamenii au o mare vină, nu?

    Despre ce aș mai fi vrut să văd-da, musai o altă ocazie, o altă vacanță, cu alt loc de pornire. Cine știe, noi să fim sănătoși!

    Zi frumoasă, te pup cu drag!

    Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / ITALIA
    [02.11.22 10:02:00]
    »

    @maryka: O alegere pe gustul meu! Mi-a plăcut Sicilia enorm, mi-a mers drept la inimă, și deși am vizitat-o în două reprize, mi-au rămas multe locuri de văzut. Și eu îndemn lumea să meargă să o vadă, preferabil pe îndelete, pentru că merită!

    Proasta ei reputație este în mare parte nefondată, după părerea mea: Mafia nu are treabă cu turiștii iar gunoaiele din unele locuri fac parte din peisaj...

    Mai important ca orice este farmecul insulei, amestecul de istorie, arhitectură, priveliști spectaculoase, munte și mare, o uluitoare diversitate pe care eu nu am găsit-o în nicio altă parte a Italiei. Nu în ultimul rând m-a impresionat atmosfera generală de” haos controlat” : circulația frenetică, aglomerația din unele orașe, localnicii foarte gălăgioși (dar și extrem de amabili).

    Plus - evident - mâncarea...

    Sunt enorm de multe lucruri de făcut și locuri de văzut în Sicilia - ce-i drept, e cea mai mare insulă din Mediterana -, așa că programează-ți o a doua vizită!

    Felicitări pentru review și pozele splendide, și aștept continuările!

    Rodel
    [02.11.22 10:56:24]
    »

    Așteptam impresiile tale din Sicilia, un loc unde îmi doresc demult să ajung. Review-ul tău este un ghid pentru mine cand voi reuși să vizitez Sicilia. Imi place arhitectura barocă și în Sicilia o întâlnești cam peste tot, din ce am citit și văzut în vlogurile unor turiști. Chiar dacă vremea a fost cam de toamnă și ați avut parte și de ploi, v-ați putut bucura de frumusețea locurilor vizitate. Pozele postate vorbesc despre frumusețea orșelor siciliene. Aștept și alte impresii, sunt convinsă că ai venit de acolo cu amintiri deosebite.

    Felicitări pentru review și poze!

    ANILUPHONE
    [02.11.22 16:06:55]
    »

    Hei, mă bucur că ați reușit să mergeți în vacanță și din câte am citit a fost foarte, foarte activă...

    Sunt convinsă că te-ai documentat foarte bine și nu mă refer doar la ce poți vizita sau vedea... la obiective turistice în general, ci și la transport către ele... și din ce văd transportul local merge foarte bine. Ai luat în calcul să închiriați o mașină sau nu merita?!

    În rest numai de bine și aștept continuarea!

    Apropo de zbor, se pare că de la anul vor începe zborurile de la Brașov... va fi mai ușor pentru voi să plecați în vacanțe, sănătoși să fim!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    elenaadinaPHONE
    [02.11.22 17:05:23]
    »

    Ce mult mă bucur pentru voi!! ????

    Felicitări din toată inima!!!

    Super vacanță!!! ????

    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 17:50:19]
    »

    @Carmen Ion:

    Mulțumesc frumos! Am citit cam toate articolele despre Sicilia înainte să plec, aveam niște repere clare pentru fiecare oraș în parte, doar că socoteala nu se potrivește întotdeauna. Dar poate ăsta e și farmecul! E mai bine cum se nimerește! Cert este că mai trebuie să mergem, prea tare ne-a plăcut, în plus au rămas atâtea locuri și lucruri de făcut.

    Despre poze ce să zic, am făcut atâtea, încât mi-e foarte greu să mă decid, să le aleg, mie toate îmi plac! Poate și de aceea voi scrie mai pe larg, despre mai multe obiective, ca să pot pune poze!

    Mafia o mai fi și acum, nu cred că a „murit” , dar clar nu afectează turiștii. Asta nu ar trebui să oprească pe nimeni să meargă acolo. Și eu spun tuturor că este un loc perfect pentru vacanță, pentru plajă, pentru bogăție sufletească prin așa de mult frumos!

    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 18:01:35]
    »

    @Rodel:

    O, da, am tolba plină de poze și amintiri frumoase! Vremea capricioasă și acolo, dar în cele din urmă am reușit să ocolim ploaia destul de bine, chiar și acolo în Ragusa, am apucat să vedem multe, în plus am ajuns la punctul de belvedere. După ziua aceea, vremea s-a îndreptat, fiind perfectă pentru plimbări, deci numai bună pentru pozele mele!

    Cu siguranță veți ajunge acolo, acum e și mai ușor, sunt două companii cel puțin care zboară, una la Palermo, alta la Catania. Cazări veți găsi ușor, în rest doar dor de ducă!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 18:09:13]
    »

    @ANILU:

    Mulțumesc frumos! Da, am reușit să plecăm în vacanță, cel mai tare mi-era teamă de anularea zborurilor. Nici cu întârzierile nu este plăcut, dar trebuie avut în vedere că se poate întâmpla.

    M-am documentat cât am putut, colegele noastre au scris tare frumos, mi-am format o părere și un plan, ba înainte să plecăm, au apărut și articole noi de anul acesta, deci a fost bine în această privință.

    Despre mașină-nici măcar nu a fost în plan, deoarece știam că sunt autobuze comode și cu un orar bun, în plus-vorba colegei @Carmen Ion, haosul generalizat, traficul în oraș, din afară chiar pare un super haos, în schimb, n-am văzut nici măcar o mașină lovită. Asta ar fi fost un stres suplimentar ce nu se recomandă în vacanță, nu?

    Despre aeroportul din Ghimbav-Brașov, da, aștept cu interes! Să vedem și ce destinații vor fi!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 18:15:23]
    »

    @elenaadina:

    Mulțumesc draga mea!

    Într-adevăr, a fost o super vacanță, foarte concentrată, cu foarte multe locuri văzute. Dar cum Sicilia este atât de mare, consider că trebuie să mai umblăm pe acolo!

    mprofeanuPHONE
    [02.11.22 18:51:15]
    »

    @maryka: Frumoasă vacanță ați avut! Ce bine îmi pare că ați ocolit ploaia, excursie intensă cu multe obiective de văzut!

    Sicilia este un mix de civilizații, ce frumos ne-ai prezentat istoria ei. Mă tentează și pe mine să mai ajung acolo, am Grecia acum pe lista mai apropiată.

    marykaAUTOR REVIEW
    [02.11.22 19:16:24]
    »

    @mprofeanu:

    Mulțumesc mult!

    Chiar așa a fost, am văzut atât de multe locuri și obiective, încât acum fac tot felul de foldere cu poze-biserici, palate, încerc să le separ cumva, pentru că peste ceva vreme nu le mai știu, sau le voi încurca. În plus mă vor ajuta și pentru atunci când voi scrie despre ele. Adevărul e că așa cum spun toți aici pe AFA, atunci când scriem, cumva retrăim vacanța, sau mai bine zis ne reîmprospătăm memoria, fixând totul mai bine, acolo unde trebuie. La fața locului merge totul pe repede înainte, din dorința de a acumula cât mai mult și intervine oboseala psihică.

    Iar Sicilia este atât de ofertantă, încât pur și simplu nu te poți plictisi deloc. Vă doresc să mai ajungeți, vreau și eu din nou!

    Mika
    [05.11.22 18:25:07]
    »

    @maryka: Asteptam review-ul după ce am văzut fotografiile postate pe FB. Un loc unde imi doresc să merg, dar nu știu de ce, incă nu am reușit. Poate anul viitor! Foarte frumoasă vacanță, bine reprezentată in fotografii. Felicitări!

    marykaAUTOR REVIEW
    [05.11.22 19:42:35]
    »

    @Mika:

    Mulțumesc frumos!

    Sicilia este o insulă potrivită perfect pentru o vacanță frumoasă pe aproape tot timpul anului, ai atât de multe de văzut și vizitat, încât sigur, sigur nu vei suferi de plictiseală.

    Îți doresc să ajungi și acolo, acum este ușor, sunt zboruri directe pe insulă.

    Seară faină, toate cele bune!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    10 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    ANILU, elenaadina, irinad, maryka, mihaelavoicu, Mika, mishu, mprofeanu, piti, Rodel
    Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Sicilia:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.088471174240112 sec
    ecranul dvs: 1 x 1