ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.05.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
DEC-2007
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 10 MIN

Statuia Libertăţii din New York - simbolul SUA

TIPĂREȘTE

Cred că aici pot ˝introduce˝o introducere generală.

În perioada ultimelor două luni şi probabil încă vreo câteva săptămâni în viitor, am stat aproape numai în casă. Fiind singură, m-am trezit cu un buget de timp excedentar care din lipsă de activitate nu mi-ar fi făcut bine. Până la urmă tot AFA a fost salvarea. Am răscolit prin fotografii ca să-mi reîmprospătez amintirile. Am scos la lumină ˝vechituri˝, am triat obiectivele despre care n-am scris reviewuri, mergând pe ideea că monumentele construite cu sute de ani în urmă au rămas aceleaşi chiar dacă au trecut 10-15 ani de când le-am văzut.

Din păcate fotografiile din perioada 1990-2000 le-am făcut pe hârtie şi nu am imortalizat obiective ci numai oameni faţă şi profil. După ce m-am dotat cu calculator şi mai ales după ce am intrat în 2010 în Afa, am început să fotografiez ˝altfel˝.

Interdicţia pentru persoanele în vârstă în starea de urgenţă de a ieşi din casă numai două ore/ zi şi asta cu ausweiss, mi-a dat posibilitatea să scriu şi să citesc din 25 martie şi până acum, mai multe reviewuri şi ecouri la ce au postat alţii.

Pe lângă ocuparea timpului şi menţinerea tonusului moral am mai avut o motivaţie practică. După 15 iunie (dacă românii vor respecta în continuare câteva reguli simple) userii de pe AFA se vor arunca flămânzi pe toate destinaţiile permise, va fi o avalanşă de reviewuri care vor fi scrise cu frenezie. Vor sta doar câteva ore la vedere pentru că vor veni altele peste ele. Plaje, hoteluri, restaurante, drumeţii, circuite, monumente, catedrale, întâlniri, cine să se mai uite la ce am mai scris eu din trecut? Deci pe cai, cât mai am timp!

Abia acum este introducerea la subiect

Am găsit calupuri de poze din obiectivele pe care nu le-am prins în reviewuri. Este cazul Crăciunului din 2007 despre care am scris două reviewuri trei ani mai târziu, când am fost cooptată de AFA, noua mea familie. Reviewurile despre această excursie au fost generale prezentând mai mult spiritul american şi foarte puţin turistic referitor la New York şi Washington. Despre statuia Libertăţii de pe insula Liberty nu am scris decât un incident pe care vi-l voi prezenta mai târziu şi care ilustrează exemplar spiritul american.

Excursia în general

Am luat de la o agenţie de turism din Bucureşti o excursie de 10 zile care cuprindea zbor direct la NY cu compania Delta care are un terminal pe aeroportul Kennedy. Am fost cazaţi la hotel Pennsylvania de unde, deşi venisem cu un grup, ne-am descurcat singuri în metropolă datorită tramei stradale simple şi organizate.

Opţionale am luat o zi la Whasington unde ne interesa cimitirul Arlington şi Casa Albă, una la statuia Libertăţii şi una la o slujbă în ziua de Crăciun în Harlem unde am ascultat gospel cântat de afroamericani. Am fost singuri la câteva magazine mari Macy´s, Bloomingdale ´s unde am profitat de reducerile de până la 70% de Crăciun şi am luat pentru copii şi pentru noi nişte pulovere de lână.

În restaurantul rotativ View din hotel Marriot în Times Square am văzut New Yorkul de la înălţime strict pentru o oră, pentru că mai târziu era programat alt grup. Am găsit în prospectul pe care l-am păstrat, că întreaga excursie a costat 1100 dol/ persoană plus 390 lei (fără mic dejun). Alături de hotel erau fast fooduri ieftine ţinute de italieni şi chinezi şi acolo mâncam.

Mai era o opţională în Pennsylvania la un outlet la care nu ne-am dus şi o Niagară care, din cauza timpului nefavorabil nu s-a făcut.

Acum am găsit că ofertele în 2020 au ajuns la 1600 eu. pentru 9 zile şi tot fără mâncare dar înafară de New York şi Whasington se vizitează cascada Niagara si Filadelphia

Excursia la Statuia Libertătii

Am făcut-o cu feribotul din Battery Park şi a costat 14 dol/ persoană dus-întors pentru seniori de peste 62 ani. În cost este cuprins transportul, vizitarea insulei Liberty şi a insulei Ellis, a celor două muzee din insule cât şi un audio ghid pe care la părăsirea insulei l-am restituit. Acelaş preţ este valabil şi azi. Biletele au fost rezervate cu luni în urmă de agenţia turistică din Bucureşti în momentul înscrierii în excursie. Am ajuns destul de devreme la Battery Park de unde urma să luăm feribotul pentru Liberty Island. Battery Park este locul care oferă cea mai bună privelişte asupra statuii Libertăţii.

Ne-am aşezat la o coadă imensă care înainta cu greu. La îmbarcare controlul era la sânge adică s-a verificat paşaport, geantă, apoi dezbrăcat, descălţat, scos ceas, curea, controlat portmoneu şi puse în coş, trecere prin raze. Cu mine au fost destul de circumspecţi că aveam metale la ambii genunchi dar le-am arătat o hârtie medicală tradusă în care se specifica ce am. Au xerografiat-o. Trecuseră numai şase ani de la atacul turnurilor gemene din 11 septembrie 2001 şi măsurile erau de prevenţie pentru că un atentat la Statuia Libertăţii ar fi fost un pumnal în inima SUA. La noi minunea ar fi ţinut trei zile.

Cred că în 15-20 de minute am debarcat în insulă, urmând ca mai târziu să luăm spre insula Ellis alt feribot. Ne-am plimbat, am înconjurat statuia care era închisă (nici nu puteam urca sute de trepte...) am mâncat câte un hot-dog, apoi am băut cafea Starbucks, am admirat Manhattanul, timpul a trecut.

Despre Statuia Libertăţii

Statuia Libertăţii este simbolul SUA şi sugerează ˝bun venit˝milioanelor de emigranţi veniţi cu vaporul din toată lumea ca să facă din America, graţie spiritului lor întreprinzător, cea mai mare putere economică şi democratică din lume. Statuia este un cadou făcut de statul francez americanilor cu ocazia împlinirii a 100 ani de la declararea Independenţei Statelor Unite. A fost inaugurată de preşedintele Grover Cleveland în 1886.

Sculptorul care a realizat-o a fost August Bartholdi care s-a inspirat din Colosul din Rodos ridicat în cinstea Soarelui. Realizarea ei a durat 9 ani. A fost executată din 300 foi de aramă de 2.5 mm cântărind 80t. Scheletul metalic rezistent în faţa trecerii vremii şi a furtunilor a fost făcut din fier de Gustav Eiffel (care a realizat în 1889 turnul din Paris care-i poartă numele) şi cântăreşte 100t. Părţile componente ale statuii au fost transportate cu vasul Isere care din cauza greutăţii era să se scufunde. S-au transportat 350 componente ale statuii în 214 lăzi cu o greutate totală de 225t.

Statuia se află în portul New York la sud est de Manhattan, la vărsarea râului Hudson în oceanul Atlantic, pe o mică insulă denumită după ridicarea ei Liberty Island. Reprezintă pe zeiţa romană a libertăţii Libertas ţinând într-o mână o torţă cu flacăra aurită şi în cealălaltă o tabulă pe care scrie cu cifre romane 4 iulie 1776, dată când a fost ratificată Declaraţia de Independenţă a Statelor Unite. Un picior se sprijină pe un lanţ rupt simbolizând abolirea sclaviei. Are un înveliş de cupru care cu timpul s-a oxidat devenind verde şi care îmbracă scheletul de fier. Pe cap zeiţa are o coroană cu şapte raze cu continentele lumii şi 25 de ferestre dedicate fiecare unei pietre preţioase. Soclul de piatră are forma de stea şi se ridică până la 47m înălţime dar întregul monument inclusiv statuia ajunge la 93m.

În interior este o scară spiralată cu 377 trepte care urcă la coroană dar vizitarea statuii prin interior a fost interzisă după 11 septembrie 2001 pe o perioadă de opt ani. Piedestalul oferă o panoramă completă asupra NewYorkului, New Jersey, Ellis Island şi New York Harbour. Din ferestrele coroanei se vede cu mult mai departe.

Accesul la Statuia Libertăţii

National Park Service, singura agenţie federală autorizată să vândă bilete şi să organizeze tururi la Statuia Libertăţii şi insula Ellis, începând cu 2019 a interzis accesul grupurilor mari conduse de ghid în insulă, din motive de securitate şi ecologice. Nu se mai permite accesul la Statuia Libertăţii decât a max 500 persoane/ zi. Din cauza limitării vizitatorilor statuii este necesară obţinerea biletului de acces on line cu până la 6 luni înainte. Sunt zeci de linkuri ale agenţiei National Service Park/ secţiunea Statue of Liberty National Monument, cu întrebări şi răspunsuri mură-n gură.

Intrarea pe insula Libertăţii este gratuită. Se plăteşte numai costul feribotului, pentru persoane peste 62 ani, 14 dol dus- întors;adulţi 18 dol) Pentru cei care doresc să urce pe piedestal, este necesară achiziţionarea unui bilet fără costuri suplimentare dar pentru securitate cu înregistrare şi diferit de cel de vizitare al insulei. Pentru vizitarea coroanei statuii se percep în plus 3 dol. Nu există lift şi ca să ajungi pe platformă sunt de urcat 154 trepte pe o scară în spirală iar până la coroană în total 377 trepte. Pentru urcarea în coroană, accesul este limitat şi se impun măsuri suplimentare de protecţie (formulare, alt control) iar numărul mic de bilete face ca rezervarea să se facă şi cu 6 luni înainte. Cursele de acces sunt dese dar trebuie ţinut seama că la îmbarcare se aşteaptă o oră din cauza controlului. Ultima cursă spre Battery Park vara este la ora 17.

Tot în 2019 a fost inaugurat un muzeu modern pe Liberty Island într-o clădire separată. Aici sunt expuse piese din statuie şi replici ale unui picior şi al feţei statuii la mărime naturală. În muzeu se află şi torţa originală din cupru şi aur avariată de spioni germani în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Pe statuie este doar o replică aurită a acesteia montată în 1985. Nu se percepe cost suplimentar pentru vizitarea muzeului faţă de biletul ordinar.

Din 1984 Statuia Libertăţii a intrat în patrimoniul mondial UNESCO.

Sunt trei categorii de bilete: 1. cele ordinare pentru care am dat 14 dol/ pers. şi permit vizitarea ambelor insule şi a celor două muzee, cel din Liberty Island şi cel din Ellis. 2. la acelaş cost cu primele. Există un număr limitat de altfel de bilete care permit în plus escaladarea pe soclu. 3 bilete cu un cost suplimentar de 3 dol. oferite în număr mic pentru urcarea până la coroană şi pentru obţinerea cărora este necesară o rezervare on-line de până la 6 luni (trebuie verificat dacă după ridicarea interdicţiilor pandemiei se reia vizitarea coroanei statuii).

La insula Ellis

Prin aceasta au trecut, între 1852 şi 1954,12 mil de imigranţi ai căror urmaşi au ajuns la 100 mil. oameni cu o pondere de 40% din populaţia USA.

Trebuia să fim atenţi la orarul curselor pentru că ultima spre New York era la ora 16. Odată ajunşi în insula Ellis ne-am gândit să ne interesăm la ce oră sunt, ca să vedem cât ne putem întinde ca timp cu vizita în expoziţia din Great Hall şi Muzeul Imigranţilor. Când să se uite soţul la oră, ia ceasul de la mână de unde nu-i! S-a căutat în buzunare, în borsetă, - nu era. Cum era exclus să-i fi căzut de la încheietura mâinii sau să fi fost furat şi fiind dotat cu o memorie foarte bună, singura posibilitate era să-l fi lăsat în coş la controlul de la îmbarcare spre Liberty Island.

Am renunţat la muzeu şi ce ar mai fi fost de văzut în insula Ellis şi am luat primul feri spre New York, Battery Park. Ne era teamă că s-a închis sala de control pentru că de la ora 14 niciun feriboat nu mai pleca spre Liberty Island. Aşa a şi fost. Storuri trase cum se spune. Eram gata să renunţăm când un paznic negru s-a apropiat de noi şi ne-a întrebat politicos de ce staţionăm în faţa staţiei de îmbarcare că s-a închis totul.

Soţul i-a explicat despre ce e vorba şi numai că l-am auzit pe paznic zicând ˝Stay here˝ după care a intrat în clădire. După vreo 10 minute a ieşit o negresă grasă cu o cutie mare ca de pantofi şi care a început să-l interogheze pe soţ: ce marcă era? ce fel de curea avea? şi încă două-trei întrebări. A deschis capacul cutiei, a răscolit printre obiectele pierdute şi i-a restituit soţului ceasul Seiko original nu scump dar amintire din Japonia. Am rămas frapată de corectitudinea şi solicitudinea acestor doi oameni. Negresa la câteva ore după terminarea programului aştepta ca cei care şi-au pierdut obiectele personale să vină să le recupereze.

Atitudinea şi respectul faţă de om face diferenţa.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Simbol al drepturilor şi libertăţilor, salut de bun venit milioanelor de imigranţi.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Michi in 24.05.20 17:12:58
Validat / Publicat: 24.05.20 18:28:58
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în AMERICA DE NORD
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 951 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Ne apropiem de Liberty Island
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 27200 PMA (din 28 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

mishu
[24.05.20 18:43:12]
»

@Michi: Start vot! Statuia Libertatii este intradevar un simbol al Statelor Unite, si as indrazni sa spun ca este cel mai important simbol al lor, atat de mult mediatizat, pazit, mentionat in nenumarate filme, un "Must see! "in adevaratul sens al cuvantului.  

Am citit si diverse informatii/curiozitati despre aceasta statuie, si doua dintre ele ar fi ca numele intreg este: "Libertatea iluminand lumea"si ca statuia are chipul mamei sculptorului. ​

Este un obiectiv fascinant, felicitari, votat cu mare drag.

doinafil
[24.05.20 21:47:48]
»

Interesante și utile informații, mama Michi! Cam ce distanță este între Liberty Island și Ellys Island?! Mă surprinde că nu există un ascensor în interiorul statuii. De obicei aceste monumente sunt proiectate -din start - cu așa ceva.

Cât despre corectitudinea personalului de la controlul de securitate, am avut și eu o surpriză plăcută aici, în Românica, la Otopeni. Uitasem tableta în lădiță, după scanare și, la întoarcerea din Iordania am întrebat cum pot să știu dacă a fost găsită. Am sunat la un nr. de telefon și am programat o întâlnire la biroul de „obiecte pierdute/găsite”. Am făcut o „informare” scrisă că mi-am recuperat tableta și nu-mi venea să cred că am găsit-o.

Tot în aceeași excursie mi-am recuperat - de la recepția unui hotel de la Marea Moartă” - un aparat de fotografiat pe care-l scăpasem pe podeaua microbuzului care ne-a dus/adus de la hotel la plaja Mării. Dacă pentru tableta de la Otopeni n-aș fi „plâns” atât de tare, după aparatul digital foto aș fi fost tare, tare necăjită: aveam poze cu toată „Petra” și cu aproape toată excursia în Iordania. De bucurie am lăsat la recepție o mică „recompensă” pentru șoferul microbuzului.

Mulțumesc pentru informațiile despre Statuia Libertății, despre care nu știam că făclia este, de fapt, o copie a celei originale, aflată acum în muzeul de pe insulă, și nici că în muzeu este o copie a capului statuii! (nici despre asemănarea chipului cu mama sculptorului, cum spune @mishu că a citit undeva)

Felicitări, am votat cu drag!

MichiAUTOR REVIEW
[24.05.20 22:29:29]
»

Mishu Mulţumesc pentru apreciere şi completări. Memorie prodigioasă ca să-ţi aduci aminte instant de chipul mamei lui Bertholdi. Eu care nu am ˝ţinere de minte˝citisem informaţia dar şi pe cea de mai jos, aşa că n-am pomenit de ele

Scuptorul Frédéric Auguste Bartholdi, cel care a proiectat monumentul, nu a vrut să dezvăluie sursa de inspirație pentru chipul statuii.  ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... -cp2012-06-15-3.  

​Unii spun că ar fi vorba despre Isabelle Eugenie Boyer, văduva lui  ro.wikipedia.org/wiki/Isa ... _Merritt_Singer, Isaac Merritt Singer, o femeie frumoasă și vestită în Paris. ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... -cp2012-06-15-3

Alții spun că la mijloc este mama sculptorului, Charlotte Bartholdi (de care a fost foarte apropiat). ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... -cp2012-06-15-3.

 Dar exista și autori care susțin că sursa a fost Jean Emilie, amanta artistului. ro.wikipedia.org/wiki/Sta ... -cp2012-06-15-3

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
MichiAUTOR REVIEW
[24.05.20 22:48:40]
»

@doinafil: Mulţumesc Doina pentru interesul arătat reviewului. Iată răspunsul:

​How long is the ferry ride from Liberty State Park to Ellis Island? This is from their website, "Sailing time to each island is approximately 15 minutes.˝  

Am scris că National Park  Service are multe linkuri şi întrebări cu răspunsuri mură în gură la orice. Traseul este următorul: Battery Park- Liberty Island - Ellis Island. Chiar dacă nu vrei să cobori pe insula libertăţii eşti obligat să te dai jos şi: 1. sau să aştepţi ca feri cu care ai venit să plece spre Ellis peste vreo oră 2. sau să iei următoarea cursă Liberty- Ellis peste vreo 20 de minute. Poate acel interval de o oră, o fi necesar ca măsură de siguranţă  anti tero, zic şi eu aşa, că n-am altă explicaţie. La întoarcere Ellis- Liberty, oprit cât să ia pasagerii şi plecat spre Battery Park. ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, Michi, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în New York:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.066025972366333 sec
    ecranul dvs: 1 x 1