ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 25.08.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Iaşi
ÎNSCRIS: 10.12.13
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
JUL-2015
DURATA: 6 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Obiective Maramures

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Anul acesta am ajuns pentru prima data in Maramures si asta datorita impresiilor postate pe AFA, dar si din curiozitatea de a cunoaste obiceiurile si traditiile specifice zonei, pentru peisajele montane, biserici, muzee etc.

Dupa o informare temeinica, din start am eliminat Cimitirul Vesel, Sapanta si Mocanita.

Pe 25 iulie am plecat din Iasi cu destinatia Borsa prin Bistrita-Nasaud, deoarece cealalta varianta de drum era foarte rea. Am inconjurat destul, dar a meritat si dupa 7 ore iata-ne ajunsi la destinatie. Din pacate, Borsa nu mi-a placut, e destul de uratica, neingrijita, cu gropi, gunoaie etc. Dar am trecut peste asta, ca doar nu mergeam sa vizitez orasul, ci imprejurimile.

Acum o sa va povestesc un pic despre obiectivele vizitate/efectuate in ordinea stabilita de acasa.

1) Monumentul martirilor de la Moisei

Este un monument istoric, amplasat pe o colina la marginea localitatii Moisei si cuprinde 12 figuri de piatra (doua chipuri omenesti si 10 chipuri traditionale maramuresene).

2) Muzeul tarancii romane din Maramures

Muzeul este situat in localitatea Dragomiresti. Mai intai am trecut pragul unei porti uriase construita in stil maramuresean. In curte, se afla o troita de lemn si un grup statuar inchinat femeii, in toate stadiile de varsta: copila, fetiscana, femeie, mama, bunica. Muzeul cuprinde o serie de obiecte casnice, unelte, elemente decorative (fusul cu turgalau, costume populare, zestrea unei fete de maritat, cuptorul de gatit/dormit, colacei specifici anumitor sarbatori si obiceiuri.

Toate acestea ne-au fost prezentate de doamna care se ocupa de muzeu.

3) Manastirea Barsana

Dintre toate obiectivele din Maramures, cel mai mult mi-am dorit sa vizitez aceasta manastire si ca sa fiu pe deplin multumita, am ales ziua de duminica pentru a participa si la slujba. Din bun simt si respect pentru un asezamant religios, m-am imbracat decent (asa cum ar trebui s-o faca un bun crestin).

In jur de ora 8 am ajuns intr-o parcare moderna cu multe locuri, dupa care am urcat spre manastire admirand imprejurimile. Imediat ce am trecut de poarta maramureseana, peisajul este coplesitor. Am ramas placut impresionata de cadrul natural in care este asezata manastirea, de multitudinea de flori ce transmit bucurie, lumina, culoare, de un lac mic cu un pod frumos peste el si o multime de alei pietruite.

Ansamblul monahal este compus din: Turnul cu clopotnita, Biserica in stil maramuresean, Altarul de vara, Agheazmatarul, Staretia, Casa maicilor, Casa duhovnicului, Casa mesterilor, Muzeul, Monumentul funerar si un loc pentru aprinderea lumanarilor.

Muzeul adapostit de manastire reprezinta unul din cele mai frumoase muzee ale zonei si dispune de manuscrise si carti vechi, precum si icoane si o bogata colectie de arta populara.De aici, am participat la slujba religioasa care se tinea in Altarul de vara, iar la sfarsitul Sfintei Liturghii, toti crestinii au fost binecuvantati si miruiti. De acolo, am mers si am aprins lumanari, dupa care, vrand sa ies prin spatele bisericii, am avut parte de o mare surpriza si anume, un tarc cu pauni si paunite. Chiar in acel moment, un paun dadea "spectacol" cu un scop precis, acela de a cuceri o femela pentru a se imperechea. Facea miscari usoare pentru a-si etala trena frumos colorata, isi scutura penele, facea cativa pasi inapoi dupa care se intorcea brusc. A fost interesant.

In final, am plecat de la manastire cu un usor regret, dar cu un puternic sentiment de pace si liniste sufleteasca. Nu va spun cu cat drag am admirat si apreciat toti crestinii care au venit la slujba imbracati in costume traditionale.

Manastirea Barsana este un obiectiv turistic care ar fi pacat sa-l ratati. Si va rog sa credeti in sinceritatea mea...

4) Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei

Acest memorial constituie un punct de mare interes national, aici dandu-si viata nenumarati detinuti in perioada Comunismului. Memorialul de la Sighetul Marmatiei a fost creat sub conducerea scriitoarei Ana Blandiana in anul 1993, cand proiectul a fost prezentat Consiliului Europei.

In cele trei nivele, sunt prezentate teme si aspecte importante din istoria Romaniei de la 1945 pana la evenimentele de la 1989. In curtea interioara este Spatiul de reculegere si rugaciune, care are inscriptionat pe zidurile laterale peste 8000 de nume a celor decedati. De asemenea, lucrarea de arta care este considerata emblema muzeului, fiind cea mai reprezentativa, o prezinta grupul statuar format din 18 siluete umane.

In final, am fost impresionata la maxim de cele vazute, e un loc destul de trist, unde am perceput foarte multa durere, tristete, suferinta.

5) Cascada Cailor

Din complexul turistic Borsa am luat telescaunul si dupa aproximativ 17 minute, am ajuns la capatul superior. De acolo, drumul se bifurca in doua, iar noi am mers pe poteca din dreapta ce ducea spre cascada. Traseul este destul de accesibil pentru orice turist si nu dureaza mai mult de 30 de minute. Cascada ofera o priveliste minunata, in schimb, micul popas amenajat arata ingrozitor (plin de gunoaie). De la cascada am pornit pe firul apei si am coborat pe drumul care trece pe la vechea cariera de piatra. Acest traseu e usor si cu peisaje foarte frumoase.

6) Varful Pietrosul Rodnei

Traseul incepe din stanga spitalului orasenesc, traversand un pod betonat si urmarind marcajul banda albastra pe drumul principal. Dupa vreo 4 kilometri de la pod ajungem la o intersectie (spre dreapta e drumul spre schit, iar spre stanga traseul propriu-zis).

In prima parte a drumului, avem pajisti frumoase si multe poienite pline de afine si zmeura. Pana la statia meteo, avem parte doar de drum forestier, traseul are tendinta de urcare pe tot parcursul lui si este destul de solicitant. Pe parcurs mai apar cateva scurtaturi nemarcate care taie din serpentine. Dupa aproximativ 4 ore, am dat de un izvor (singurul, de altfel) care dupa urcusul anevoios este o binecuvantare pentru toti cei care ajung pana acolo. Dupa ce ne-am aprovizionat cu apa, am plecat mai departe si dupa o ora am ajuns la capatul drumului forestier si imediat, la statia meteo. Poteca cu marcaj ne-a dus catre Lacul Iezer, trecand printr-o zona superba plina de jnepenis. Dupa alte 15-20 de minute, am ajuns la lac, unde am facut o binemeritata pauza, am mancat si am baut apa. De aici ne-am continuat drumul pe o poteca serpuita, ingusta, pietroasa si deloc usoara. Dupa 1,5h, cu mici pauze in care admiram Lacul Iezer, care intr-adevar are forma Romaniei, am ajuns pe creasta. De acolo, urcusul spre Varful Pietrosu e destul de lejer si se ajunge in sfarsit la cei 2303m. Satisfactie maxima!

Acolo sus am fost norocosi pentru ca ceata s-a risipit destul de repede, ne-am bucurat de o priveliste superba a Muntilor Rodnei si am reusit sa facem si poze.

In final, traseul facut a durat 10 ore dus-intors.

Concluzia? Frumusetea salbatica a naturii ma impresioneaza si ma uimeste de fiecare data cu ceva nou.

Sfaturi:

- sa luati in serios acest traseu deoarece e destul de solicitant, presupune efort si se lasa cu febra musculara;

- sa va echipati corespunzator (din punctul meu de vedere, incaltamintea si apa sunt esentiale);

7) Aqua Park Miraj

Imi doream foarte mult sa merg la o piscina pentru relaxare. Cautand informatii pe internet, cineva spunea ca este o "baltoaca in spatele unei case". Ce exprimare... Si totusi, nu am rezistat tentatiei si am mers acolo sa vad cum se prezinta piscina, dupa care urma sa iau o hotarare. Cand am ajuns, nu-mi venea sa cred ce vad. Totul era in ordine, foarte curat si o multime de flori ce intregeau peisajul. O frumusete!

Aqua Park Miraj este situat la iesirea din Viseul de Sus spre Borsa. Cuprinde un bazin pentru adulti (cu adancime 1,20m si 1,75m), unul pentru copii, jacuzzi, un bazin cu apa sarata de Bazna si inca un bazin cu o trambulina mica pentru doritorii de sarit in apa. Plaja este dotata cu 400 de sezlonguri, saltele, umbrele, dusuri si toatleta foarte curata. Complexul mai beneficiaza de un bar-restaurant cu o terasa cu 300 de locuri.

Pentru mine a fost perfect, am inotat, am facut plaja, m-am relaxat ascultand muzica foarte buna (nu manele!!). Masa nu am servit-o acolo, deci nu pot da nicio informatie.

A fost o vacanta reusita, dar plecarea dureroasa!


[fb]
---
Trimis de violetacurpan in 25.08.15 23:15:42
Validat / Publicat: 26.08.15 07:02:12
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 3730 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (violetacurpan); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 Cascada Cailor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 75550 PMA (din 62 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

webmaster
[25.08.15 23:26:34]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

webmaster13
[26.08.15 10:31:13]
»

Articolul a "primit" o ilustraţie muzicală sau video-muzicală - vezi mai sus, imediat sub titlu.

Daca autorul preferă o altă melodie sau un alt videoclip, este rugat să ne scrie (aici, ca ecou, ori pe PM)

violetacurpanAUTOR REVIEW
[26.08.15 11:32:33]
»

@webmaster13: E foarte bine asa. Va multumesc.

gettyy
[26.08.15 12:24:02]
»

@violetacurpan -

Ce bine că am nimerit SUPERBONUS!!!

Te felicit pentru că ai scris un articol atât de frumos despre o zonă a țării noastre deosebită. Am fost și eu acolo cu ceva timp în urmă, dar din păcate nu am avut mult timp la dispoziție, așa că trebuie neaparat să mă întorc.

Articolul tău m-a convins!

Mănăstirea Bârsana m-a impresionat în mod deosebit: frumusețea ei... multitudinea de flori și culori... curățenia... liniștea... toate mi-au transmis o anume stare!

Îți mulțumesc pentru aceste amintiri.

Pozele sunt superbe!

violetacurpanAUTOR REVIEW
[26.08.15 12:32:58]
»

@gettyy: Esti tare draguta si-ti multumesc mult. Chiar ma bucur ca intentionezi sa te reintorci in Maramures pentru ca e o zona superba si ai ce vizita.

O zi frumoasa!

nikki arb*
[22.10.15 16:05:04]
»

Ce locuri frumoase, dar cam departe de Bucuresti si greu de ajuns pe drumurile noastre, sau cu trenurile romanesti. Ar merita un drum de mai multe zile, ca sa vezi mai multe locuri odata.

violetacurpanAUTOR REVIEW
[22.10.15 16:24:11]
»

@nikki arb: Cu siguranta e nevoie de minim 5 zile pentru a parcurge obiectivele din Maramures. Oricum esti destul de tanar si cu siguranta vei ajunge si in aceasta zona. Daca mai ai si masina, totul e perfect.

Vacante frumoase!

liviu49
[10.01.16 17:26:39]
»

@violetacurpan - Nu pot decat sa va invidiez pentru norocul dvs de a putea vizita Maramuresul. Eu de cateva zeci de ani tot imi fac planuri sa ajung in Maramures si visez inca in continuare ca voi apuca sa ajung in Maramu'. Tot citind articole despre Maramures si vazand poze, care mai de care mai frumoase voi ajunge sa cunosc Maramuresul la fel de bine ca si cei care au fost acolo. Dar cum speranta moare ultima, inca mai sper.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
violetacurpanAUTOR REVIEW
[10.01.16 18:19:33]
»

@liviu49: Daca v-ati propus sa ajungeti in Maramures, cu siguranta veti ajunge si nu veti regreta. Culmea culmilor e ca, stand de vorba cu proprietara de la pensiunea la care am fost cazati, mi-a spus ca majoritatea turistilor vin din Bucuresti, Constanta, Ploiesti, Craiova, etc. Din Moldova, cei mai putini si chiar am fost surprinsa...

Va multumesc pentru vizita si sper ca intr-un viitor apropiat sa va citesc impresiile si sa va votez, bineinteles. Deci, vacante minunate.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.02.16 15:56:18]
»

Cu ceva intarziere am descoperit si eu acest minunat articol pe care cu foarte mare placere l-am trecut la favorite. Nu am ajuns niciodata in zona pentru un concediu de aceea iau in considerare cele spuse. Insa am o curiozitate, ai afirmat " Dupa o informare temeinica, din start am eliminat Cimitirul Vesel, Sapanta si Mocanita. ", de ce? . Multumesc si votat cu mare placere.

violetacurpanAUTOR REVIEW
[22.02.16 17:34:48]
»

@mishu: Multumesc mult pentru vizita si apreciere.

Inainte sa plec in concendiu, caut toate informatiile posibile si, in functie de acestea, imi stabilesc obiectivele. Despre Maramures am citit tot ce se putea si sunt destule persoane care au fost dezamagite de cele trei obiective mentionate.

,,Cimitirul vesel" pana la urma este doar un cimitir care pentru mine reprezinta un loc destul de trist, unde merg doar sa aprind lumanari, si-atat. La Sapanta au fost niste prieteni de-ai mei si din cele povestite, am hotarat ca e mai bine sa caut altceva. In ce priveste Mocanita, eu nu as avea rabdare sa merg atatea ore iar din cele citite, reiese ca e o calatorie scumpa ca pret iar oamenii nu sunt tratati cum se cuvine. Si mai e ceva:eu cand merg la munte, primul meu gand e sa fac trasee si sa stau cat mai mult in natura.

Vacante minunate va doresc!

glcitizen
[18.04.16 18:04:35]
»

@violetacurpan -

Frumoase descrieri si muzica foarte tonica!

Sunt atât de încântat să vad locuri din zona pt ca si eu sunt originar de pe lângă Satu-Mare.

Felicitari si ia avânt mai mare!

violetacurpanAUTOR REVIEW
[18.04.16 20:16:34]
»

@glcitizen: Multumesc mult pentru vizita si pentru cuvintele frumoase. Sper sa revin cat de curand cu impresii de calatorie...

danaeldreny*
[24.09.17 15:01:29]
»

Maramureșul nu are cum să nu-ți placă. Este o bijuterie, o splendoare și cel mai mult impresionează spiritual locului, ospitalitatea oamenilor, felul cum se raportează ei la viată, cum abordează vizitatorul, călătorul și ce înseamnă pentru ei veșnicia și ce înseamnă a trăi pe această lume.

Cu cât observi mai mult stilul lor de viață, cu atât te impresionează mai mult. Sunt oameni drepți, calzi, blajini pentru care viața este simplă și firească.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
danaeldreny*, gettyy, glcitizen, liviu49, mishu, nikki arb*, violetacurpan
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Maramureș:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.073173046112061 sec
    ecranul dvs: 1 x 1