ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 31.01.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Botoșani
ÎNSCRIS: 27.08.12
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2007
DURATA: 7 zile
familie cu copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Creta - Insula miracolelor

TIPĂREȘTE

Despre Grecia s-a scris mult si cu descrieri amanuntite despre locuri superbe, despre mancaruri bune si despre oameni minunati.

Dar pentru ca mi-e tare draga aceasta tara voi incerca sa mai adaug si eu ceva. Am fost de multe ori in Grecia, dar doar de 3 ori in Creta - insula fermecatoare, cu oameni fermecatori. Prima noastra deplasare in Creta a fost in 2007, cand dragii nostri prieteni (el - grec-cretan, iar ea ramanca) ne-au convins sa mergem la hram, la hram in satul Panagia, unde locuiau parintii lor. Sarbatoarea hramului era pe 15 august si deci ne puteam bucura si de soarele de vara al Cretei. Urma sa locuim intr-un sat de cretani, in casa unor persoane dragi noua. Am trait cateva zile (vreo 7) asa cum traiesc localnicii pe care viata i-a facut sa para duri, dar care au un suflet minunat.

Drumul pana la Atena l-am facut cu masina. Dupa 1 zi de odihna acasa la prieteni, in Atena, am pornit spre Creta. Cu tot cu masini ne-am imbarcat pe ferry-boat. Dupa un drum de 8 ore si un somn destul de odihnitor pe vasul elegant ce ne legana usor iata-ne la Heraklion. O cafea buna la prima ora a diminetii si…Panagia ne asteapta. Si trebuia sa ne mai astepte pentru ca mai aveam locuri noi de vazut.

Mai intai se impunea un tur al orasului. Heraklion nu este un oras impresionant, dar nici nu poate fi ignorant odata ce am ajuns aici. O vizita in port, o plimbare pe faleza cu arsenalul venetian si pe strazile orasului, admirand fantana Morosini ce dateaza din sec. XVII si grupul statuar al Aretuzei cu cei 2 feciori ce o placeau. Urmatorul popas a fost la mormantul lui Nikos Kazantakis si apoi…Knosos. Palatul din Knosos cu urmele unei civilizatii disparute si atat de prezente. Cu”ghidul”nostru ce incerca sa-si tina grupul aproape am colindat printre ruinele (uneori poate prea mult refacute) pline de mister, asteptand sa apara Minotaurul cretan…

Din nou la drum si dupa circa 30 km parcusi prin livezile de maslini ajungem in Panagia. Urmatoarea zi era hramul. Hramul se sarbatoreste in casa fiecarui satean, dar urma sa fie si o masa comuna, cu satenii si invitati lor, in curtea scolii. A fost minunat! Muzica si dansul cretan a facut sa dispara bariera lingvistica si fie greci sau romani veselia era in toi.

Motivul principal al deplasarii trecuse, asa ca urma sa vedem ceva din aceasta minunata insula. Scurta “sedinta de consiliu” (doar suntem in tara unde s-a nascut democratia) si s-a hotarat:2 zile in estul insulei si 3 zile in vest.

Drumul spre est ne-a dus din nou in Heraklion. Vazusem palatul din Knosos si trebuia sa ne completam cunostintele cu o vizita la Muzeul de Arheologie pt a admira multe din exponatele deosebit de valoroase si interesante. Am continuat cu o vizita la Acvariu si apoi in pitorescul oras Ag. Nikolaos. Orasul este situat deasupra golfului Mirabello si ofera o priveliste magnifica. Pauza de o gustare si o inghetata “Dodoni” excelenta si la drum. Noaptea ne-a prins in Zachros. Cazarea nu a fost grozava (nu aveam rezervare), dar clipele petrecute la o tavern pe malul marii compensa orice inconvenient. A doua zi am ajuns pe plaja cu palmieri de la Vai. Am poposit cateva ore la umbra palmierilor, ne-am bucurat de soare si de apa minunata, dar mai era nevoie de putina cultura. Drumul de intoarcere spre casa a fost intrerupt de vizita la situl arheologic de la Zachros.

Acasa ne astepta o masa plina de bunatati mediteraniene: anghinare-culeasa din gradina, masline, horta (plante verzi din flora spontana, fierte stropite cu ulei de masline si suc de lamiae) peste si caracatita la gratar, putina tuica de Creta si la final loukoumades (gogosele cu miere si scortisoara). Urma o noua zi.

De aceasta data plecam spre vest. La 25km de Heraklion ne-am abatut in satul Fodhele, unde se spune ca s-ar fi nascut pictorul Dhomnikos Theotokopoulos-El Greco. Muzeul era inchis asa ca am vazut doar exteriorul si imprejurimile. Am continuat spre Hania cu o scurta vizita la Manastirea Arkadi, poate cel mai sacru loc din Creta. In aceasta manastire in anul 1866 femei si copii adapostiti in pivnita au fost ucisi in timpul asediului de catre trupele turcesti. In curtea manastirii sunt inca prezente urme ale luptelor:un trunchi de chiparos cu un glonte, osuarul cu craniile celor ucisi. Mai aveam putin si ajungeam in cel de al doilea oras al Cretei - Hania. Orasul inca pastreaza specificul venetian. Zona portului este foarte frumoasa asa ca masa de pranz am servit-o la o taverna, sub umbra vitei de vie si cu vedere spre mare si spre far. Ziua s-a incheiat cu plimbare pe strazile cochete si in piata plina cu fructe si legume, cu peste si fructe de mare si nu in cele din urma cu o varietate de condimente ce fac atat de gustoasa mancarea mediteraniana.

A 2a zi drumul nostru continua din Hania spre sudul insulei, spre defileul Samaria. Nu am trecut defileul pe jos asa cum ar fi fost frumos, ci am continuat cu masinile, dupa ce am facut o pauza de cafea la taverna ce oferea o panorama asupra zonei. Si drumul ne-a dus pe malul marii, cu vizitarea unui castel venetian. Legenda spune ca la apus intre zidurile inca bine pastrate se aud calaretii in galop si cei norocosi ii pot si vedea. A urmat o pauza de masa la o taverna inconjurata de bougainvillea, cu putina plaja si un somn bun intr-o pensiune draguta. In urmatoarea zi urma sa vedem o zona ce nu ne-o imaginam in Creta. Locul unde apa dulce a raului Preveli se amesteca cu apa sarata a marii Egee. Peisajul este superb si a fost pt. un timp locul de campare a hipiotilor, dupa ce un timp au locuit in Matala (voi ajunge si acolo). O sedere de cateva ore, cu plaja, plimbare pe rau si o baie pe alese :in mare sau in rau si mai departe…. Mai aveam de vazut Matala cu mormintele romane ce au servit drept adapost pt. crestini, mai apoi pt. hipioti si al doilea mare palat al civilizatiei minoice cel de la Festhos. As spune ca aici mi-a plcut mai mult decat la Knosos, dar e o parere strict personala.

Periplul nostru in Creta se incheia, dar eu imi promiteam, admirand din curte muntii unde Zeus isi gasise lacasul, ca nu va fi ultima data cand voi fi in aceste locuri. Si asa a fost. Am mai fost in Panagia de 2 ori si…. poate…cine stie…Imi pare rau ca nu sunt in stare sa redau starea traita in acele minunate locuri, dar puteti incerca sa va convingeti singuri.

Pentru rabdarea de a citi tot ce am scris va recompensez cu cateva fotografii din “Insula Miracolelor”!


[fb]
---
Trimis de DOINITA in 31.01.15 17:05:57
Validat / Publicat: 31.01.15 18:13:54
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 3178 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (DOINITA); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P61 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 24950 PMA (din 29 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

luciaoradea
[08.02.15 16:26:24]
»

Felicitari pentru poze! Sunt minunate!

DOINITAAUTOR REVIEW
[08.02.15 19:48:24]
»

@luciaoradea - Multumesc mult!

calatorul
[18.02.15 11:38:36]
»

Frumoasa relatare, am avut ocazia sa vad Creta acum cativa ani, pentru 10 zile si m-as intoarce si la locurile frumoase pe care le-am vazut dar mai ales la cele pe care le mai am de vazut.

Si pozele minunate de aici mi-au adus aminte de o vacanta minunata. Felicitari si un vot.

pcarmen08
[18.02.15 15:05:39]
»

@DOINITA - Am si eu o intrebare: care partea a Cretei v-a placut mai mult? Partea nordica (cu Heraklion...) sau cea vestica, Chania? Trebuie sa aleg o destinatei de vacanta intre cele doua. Ca peisaj, plaje, obiective de vizitat, ce mi-ati recomnada? Va multumesc.

DOINITAAUTOR REVIEW
[18.02.15 15:23:33]
»

@calatorul50 - Multumesc. Va doresc sa va impliniti dorinta de a revedea Creta si imi permit sa va recomand sa o faceti primavara. Poate voi incerca sa scriu cateva impresii despre deplasarea mea in Creta in acest sezon si daca asi putea sa trasmit si putin din mirosul florilor de portocal...

DOINITAAUTOR REVIEW
[18.02.15 15:40:46]
»

@pcarmen08 - Fiecare colt al Cretei este mirific. Din ce am vazut eu mi-se pare ca partea vestica este mai verde, dar siturile arheologice sunt mai numeroase in est, sud si sud-est. Ca oras Hania mi-a placut mai mult (nu am facut decat o vizita scurta). Nu am fost in Rethimno.

Daca ajungeti in Creta nu trebuie sa ratati:Knosos, Festos, Zacros (situri arheologice), muzeul arheologic din Heraclion, plaja cu palmieri de Vai, orasul Agios Nicolaos, poate si insula Spinalonga (ultima leprozerie din Grecia) -plecare cu vaporasul din Elounda. In sudlaja de la Matala-cu grotele ce au servit ca refugiu pt. crestinii prigoniti si mai tarziu pt. hipioti, apoi plaja de la Preveli, defileul Samaria... si toata CRETA!

Va doresc o vacanta reusita!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Larissa
[19.02.15 09:23:16]
»

Felicitari pentru impresii, aveti un stil foarte placut de a povesti!

Vacante frumoase in continuare!

DOINITAAUTOR REVIEW
[06.12.18 09:12:17]
»

@Larissa: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, DOINITA, Larissa, luciaoradea, pcarmen08
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Creta:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06849193572998 sec
    ecranul dvs: 1 x 1