ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.09.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
AUG-2018
DURATA: 15 zile
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 16 MIN

Cea mai frumoasă vacanță din viața mea! (versiunea 2018)

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE URM de aici

Da, știu că v-am înnebunit cu acest titlu, dar ce să fac?! Ăsta-i adevărul! Cea mai frumoasă vacanță e mereu ultima, cea mai proaspătă în memorie, cea care-ți colorează încă visele de noapte, iar ziua te face să te oprești din treburi cu zâmbetul pe chip, cu gândul tot „acolo”...

Spre sfârșitul acestei veri a venit, în sfârșit, rândul unui proiect pe care l-am imaginat acum aproape 3 ani, dar pe care a trebuit să-l abandonăm pe moment din cauze obiective: Cicladele! Bine, 2-3 dintre ele, hai 4, un periplu de vreo 2 săptămâni, țopăind voioși din insulă în insulă, prăjindu-ne asiduu sub soarele generos al Egeei... Pornirăm a studia deci site-uri de ferry, legături de avioane, drumuri și poteci, despre sate și plaje, despre ce-ar fi de vizitat... Bibliografia e vastă, nu cred c-aș putea enumera vreodată toate sursele de inspirație - puțin de colo, încă puțin de dincolo; știți și voi! Chiar și pe AFA sunt câteva articole excelente și n-o să amintesc decât de cele ale lui @zuftim (a cărei tăcere bruscă și neașteptată pe site încă o regret din suflet).

Cu cât cauți mai mult, cu atât te afunzi mai tare într-un ocean de informații, unele de-a dreptul contradictorii, din care cu greu poți să mai ieși la suprafață! Să fie insulele mari sau mai degrabă cele mai mititele, cunoscute mai mult de localnici?! Ce cale de acces să alegem? Să mergem cu mașina noastră sau cu avionul până la Atena? Dar de acolo până la prima insulă? Și care ar fi ordinea de vizitare cea mai potrivită?! Când ar fi mai bine să plecăm, la începutul verii sau mai spre sfârșitul ei (având în vedere că în iulie și august cam bate pe-acolo vântul teribil numit meltemi, despre care am aflat că uneori poate fi tare sâcâitor!)?

Până la urmă am decis să mergem deocamdată (până ne mai versăm) „pe clasici”: Paros, Naxos, Ios. O posibilă abordare era: avion până la Atena (v-am mai zis că Tati nu se-nnebunește să conducă pe distanțe lungi, plus că asta ar fi însemnat încă 2 nopți intermediare de cazare, una la dus și alta la întors), apoi ferry: Pireu - Paros - Naxos - Ios - Pireu. Pe insule aveam să închiriem mașini sau să folosim autobuzele locale. Ulterior mi-a mai venit o idee: ce-ar fi să prelungim excursia cu o zi sau două și din Ios să mai țopăim un pic până în Santorini?! E drept, am petrecut o săptămână întreagă în fantasticul Santorini acum 5 ani - una din puținele vacanțe achiziționate printr-o agenție; am avut cazarea în Perissa și, deși am bătut toată insula cu o mașină închiriată, mi-a rămas o umbră de regret că n-am putut să admirăm celebrul apus de soare de la balconașul personal suspendat deasupra Calderei! Da, știu, costă o căciulă de bani chestia asta, dar... o dată-n viață merităm și noi, nu?! :) Da, știu, chiar m-am contrat pe site cândva (cu @rentea, dacă nu mă-nșel), susținând că mi se pare o aroganță inutilă și o dovadă de snobism să dai pe o noapte de cazare pe partea cu vulcanul tot atât (sau mai mult) ca pe o săptămână dincolo, dar... oamenii își mai schimbă părerile, nu?! :)

Ca perioadă de vizitare, ne-am hotărât mai degrabă asupra sfârșitulului verii, începutul fiind marcat de ceva evenimente familiale: ultima săptămână din august și prima din septembrie. (Și avea să se dovedească o alegere bună: meltemi nu prea ne-a necăjit, vremea a fost excelentă, ca și apa mării și - ziseră vreo două din gazdele noastre - și aglomerația s-a mai domolit un pic; aici am ceva rezerve, dacă asta înseamnă „mai puțin aglomerat”, înseamnă că în iulie-august e un adevărat balamuc...)

Transport

Ca de obicei, Tati m-a lăsat pe mine să mă ocup de organizare, să creionez traseul, să fac rezervările de cazare... El avea să se ocupe de biletele de avion. Cu un singur lucru nu prea s-a împăcat Tati: cu atâta purcoi de drum pe mare cu ferry! Mie îmi place să merg pe mare (pe orice apă dealtfel) cu ferry (și în general cu orice ambarcațiune), mi se pare romantic, iubesc nerăbdarea așteptării vasului, șuieratul prelung cu care acesta intră în port, solemnitatea manevrelor de ancorare, freamătul debărcării și îmbarcării și - mai ales - să privesc apoi de pe punte întinderile albastre, cu mirosul sărat al mării în nări și cu vântul în plete... Și lui Tati îi place, dar el e mai practic și din punctul ăsta de vedere are dreptate: deplasarea cu ferry e consumatoare de timp și nici măcar nu-i prea ieftină!

Cu vreo 3-4 luni înainte de data plecării, după îndelungi tatonări, a reușit să achiziționeze biletele de avion mult-visate: București (decolat pe 25 august, la 10:40) - Atena (escală o oră și un pic) - Paros (aterizat 14:15) și retur: Santorini (8 septembrie, 6:40) - Atena (escală de fix o oră) - București (ajuns la 9:55). Zborurile Otopeni - Atena au fost operate de Aegean Airlines, iar cele domestice de Olympic (companii partenere). Am convenit că nu ne trebuie bagaj de cală (care ar fi trebuit plătit separat), în prețul biletului intră un bagaj gen troler mic (10 kg Aegean/ 8 kg Olimpic; nu le-a cântărit nimeni, doar dimensiunile au fost verificate la întoarcere, pe segmentul Atena - Otopeni) și încă unul de mână (geantă, rucsac etc.).

Toată afacerea a costat 570 euro, inclusiv locuri preferențiale. Eu, una, n-am mai zburat până acum cu Aegean; experiența a fost una pozitivă, avioanele adaptate numărului de pasageri (doar între Atena și Paros am zburat cu unul mic, cu elice; atenție, că spațiul de bagaje de deasupra e și el mai mic decât în mod obișnuit!), personalul drăguț și atent ne-a servit câte o gustare pe rutele interne (pachețel de biscuiți), precum și micul dejun pe celelalte (sandviș cu șuncă sau plăcintă cu brânză și spanac, plus cafea/ceai, alte băuturi).

Orarul zborurilor a prezentat avantaje și dezavantaje (dar așa se întâmplă întotdeauna, nu?!). A fost rău că a trebuit să ne trezim în ambele dimineți cu noaptea în cap, dar a fost bine că am câștigat timp pe insule și că escalele au fost scurte (chiar a cam trebuit să alergăm prin aeroportul din Atena de la un terminal la celălalt, mai ales că la dus avionul a avut și vreo 15-20 minute întârziere!). Una peste alta, ne-a plăcut experiența și probabil o s-o mai repetăm. Și - n-am făcut niște calcule exacte - dar cred că nici la capitolul cost/eficiență nu iese rău per total!

Între insule ne-am deplasat, desigur, cu ferry. Despre acestea e o poveste întreagă și o să încerc s-o sistematizez cât pot. Aveți de ales, în principiu, între vase mai lente și mai ieftine și altele mai rapide și mai scumpe; când distanța de parcurs e scurtă, alegerea celor din a doua categorie nu prea se justifică după mintea mea, căci timpul câștigat nu-i cine știe ce, în schimb prețul e dublu sau triplu. Bine, câteodată nu prea ai de ales, cum avea să ni se întâmple și nouă, dar să nu anticipăm...

Înafară de avantajele și dezavantajele legate de preț și de timp, mai trebuie să știți că majoritatea ferry (fie „clasice”, fie rapide, gen „flying”) au spații mai mult sau mai puțin generoase alocate vehiculelor motorizate (am văzut chiar și pe 2 niveluri!), iar deasupra, desigur, cabine imense pentru pasageri (unul sau mai multe compartimente), plus alte dotări utile acestora: toalete, mici baruri de unde poți cumpăra gustări și băuturi, chiar magazine în toată regula, cu haine, cosmetice, jucării etc.

Am întrebat și eu în stânga și în dreapta și am înțeles că, nefiind cu mașina, nu-i musai să ne facem rezervări în avans la ferry, așadar nu ne-am bătut capul, am zis că ne-om descurca noi la fața locului. În general cam așa e, dar aș recomanda rezervarea anticipată în două situații: 1. dacă mergeți cu autoturismul personal; 2. dacă opțiunile de deplasare sunt extrem de limitate și e vorba de ferry rapide, cu un număr limitat de locuri. Încă un amănunt util, zic eu: pentru un confort mai bun al călătorilor, sunt organizate „la parter”, în cala vasului, locuri speciale unde poți să-ți lași bagajele mari, pentru a nu fi nevoit să le trambalezi pe scări.

În interiorul insulelor (cu excepția Santorini), ne-am deplasat cu mașini închiriate în avans, on line (tot lui Tati i-a revenit misiunea, desigur. Sunt aproape convinsă că am fi găsit destul de ușor mașini și la fața locului, am văzut o sumedenie de firme care se ocupă cu așa ceva (plus închirieri de motociclete, ATV-uri, biciclete), dar n-am vrut să riscăm. Situația finală s-a prezentat astfel: Paros - un Hundai micuț, 3 zile - 111 euro (32 euro/zi + 15 euro ceva garanție); Naxos - Fiat Panda, 3 zile - 130 euro; Ios - tot Fiat Panda, dar un model un pic mai vechi, 95 euro. În general, cam astea-s prețurile: 30-40 euro/zi plus o garanție de câțiva euro/zi (care nu acoperă mai nimic, dar asta-i altă poveste). Am alimentat cu 25 litri de benzină în Paros, 20 în Naxos și 10 în Ios (am consumat efectiv mai puțin de atât, dar am zis să fie, să se găsească!). Prețul combustibililor mi s-a părut destul de piperat; 1 litru de benzină variază între 1,85 și 1,95 euro, cel mai scump fiind, desigur, în Santorini.

Cazare

Ei... ăsta e domeniul în care mă simt ca peștele în apă și - vă imaginați - am fost tare încântată să-mi dovedesc încă o dată măiestria! :) Dar despre fiecare loc în parte, la momentul potrivit!

Mâncare

Pentru micul dejun am avut posibilitatea să ne autogospodărim în 3 din 4 situații și probabil, cu puțină bunăvoință, ne-am fi descurcat și în aceasta din urmă, dar am preferat să alegem una din tentantele oferte ale hotelului. În rest, am mâncat pe la taverne, fericiți să ne reîntâlnim cu delicioasa gastronomie grecească, de care am devenit dependenți! În linii mari, o masă pentru 2 persoane ne-a costat în jur de 30-40 euro, incluzând și băuturile. Voi detalia, deasemenea, la momentul potrivit! :P

În final, programul excursiei noastre a arătat cam așa:

25 -30 august (5 nopți de cazare) - Paros. Am plecat cu maxi-taxi din Galați la 4:30, după 3 ore și ceva eram deja în Otopeni. Am decolat la 10:40, iar la 14:15 aterizam deja pe micuțul aeroport din Paros. Drumul a fost lin și fără niciun incident cât de mic, relaxant chiar și incitant, având în vedere că vremea era superbă și am avut locuri la fereastră, de unde am putut urmări întreg traseul străbătut: trecerea Dunării, munții Bulgariei, pe urmă Salonicul, peninsula Pelion, Sporadele, insula Evia și în sfârșit marea albă de case a Atenei; din păcate, pe al doilea segment de drum n-am mai văzut mare lucru, geamul era extrem de murdar!:( (M-am revanșat la întoarcere, când am putut recunoaște multe din insulele vizitate, iar bonus am primit un superb răsărit de soare din mare!)

Aeroportul din Paros se află în sud-vestul insulei, lângă Aliki. Noi am avut cazarea în capitala Parikia, aflată tot pe coasta de vest, la vreo 12 km de aeroport. Există un autobuz (pe care l-am luat și noi; 2 euro biletul), tot la vreo 2 ore interval (probabil sincronizat cu sosirea avioanelor) care face legătura între cele două, după ce mai întâi se abate pe un drum lateral de aproape 2 km până în portul Pounda, de unde pleacă ferry spre Antiparos. Către orice altă destinație de pe insulă trebuie luat alt autobuz din Parikia. Ca timp, deplasarea între aeroport și Parikia înseamnă cam jumătate de oră.

Cei care au mai fost pe insulele grecești știu că inima capitalei bate în preajma portului, acolo sunt și stațiile de autobuz sau taxi, majoritatea agențiilor turistice și firmelor de închirieri vehicule, magazine și taverne. Întrucât localizaserăm deja pe hartă cazarea noastră și am apreciat că nu necesită un alt mijloc de locomoție, am accesat-o la pas. O să vă povestesc în curând despre ea, căci merită cu vârf și îndesat, mi-a depășit cu mult așteptările!

După-amiaza ne-am petrecut-o la plaja din apropiere. Din dimineața următoare ne-am preluat mașinuța închiriată, cu care ne-am așternut la drum. Timp de 3 zile am bătut insula în lung și-n lat, ba chiar și pe Antiparos am bătut-o binișor! Ferry spre Antiparos pleacă din Pounda, așa cum am mai zis, cam la juma' de oră, de dimineață până seara, având și compartiment pentru vehicule. Pentru o mașină și 2 persoane am plătit (direct pe vas) 8,6 euro pe sens.

Ultima zi, după ce am predat autoturismul, am dedicat-o Parikiei. Dimineața am vizitat celebra Ekatontapyliani (Biserica celor 100 de uși) și Muzeul de Arheologie, pe urmă am mai luat o dată la pas orașul vechi, de data asta pe lumină, iar după masa de prânz am lenevit din nou pe plajă...

31 august - 4 septembrie (5 nopți de cazare) - Naxos. Am plecat cu ferry (Blue Star Delos, 10,5 euro de persoană, bilete cumpărate din port) la 11:45 din Parikia, iar la 12:30 acostam deja în Naxos-Town. După încă vreo jumătate de oră eram în fața porții micuței pensiuni unde făcusem rezervarea. Oficial, cazarea începea abia peste vreo oră, așa că am sunat proprietarul, care ne-a învățat cum să pătrundem fraudulos în curte și ne-a recomandat să ne lăsăm bagajele mari acolo și să ne mai plimbăm un pic, până la 2, când apare și el. Zis și făcut! Deja eram inundați de adrenalină, deja ne apucaseră toate palpitațiile - silueta orașului alb, cu castelul cenușiu tronând în vârful dealului, ne căzuse cu tronc încă pe când vaporul se apropia de port! Abia așteptam să-i cercetăm tainele! Ne-am luat deci prima porție de frumusețe și tradițional grecesc (cu puternică amprentă venețiană, rezultată din cele 4 secole de stăpânire) în ora următoare, apoi, după ce ne-am cazat, am continuat ce-am început, în drumul nostru per pedes spre plaja Agios Giorgios, situată taman în capătul celălalt al orașului!... Superb Naxos-Town, o să vă povestesc altădată mai în amănunt!...

A doua zi dimineață iar ne-am făcut posesorii temporari ai unei mașinuțe, care ne-a purtat timp de alte 3 zile în... bună parte din insulă. Căci Naxosul e mai mare decât Parosul, are munți mai înalți și mai greu de călărit, dar la final ne-am declarat destul de mulțumiți, am cunoscut multe din comorile insulei: superbele plaje de pe coasta de vest, satele de munte, ceva „pietroaie” chiar... Detaliile vor veni cândva, desigur. N-am apucat să vizităm multele și interesantele muzee din capitală (regrete maxime - eu) și nici să „dăm o fugă” până în vecina Koufonisia (de data asta Tati a plâns mai tare, căci amicul Ioannis din Atena zisese că aici s-ar găsi cele mai faine plaje din Grecia!), dar ne-am consolat unul pe altul hotărând că vom reveni cândva în Naxos, prea mult ni se lipise de inimi această insulă binecuvântată de zei!

Pe 3 dimineața ar fi trebuit să predăm mașina, să ne luăm rămas bun de la gazda noastră și să ne mutăm, tot cu un vas al companiei Blue Star, în cea de-a treia insulă a periplului nostru cicladic. Numai că ne-am trezit în plină grevă a lucrătorilor din Pireu, ceea ce însemna că se anulaseră toate cursele operate de aici! Bine, chestia asta am aflat-o în după-amiaza zilei de 2 și inițial nu ne-am panicat, am zis că om găsi noi vreo bărcuță cât de mică să ne ducă în Ios, nu se poate! Ei bine, n-am găsit! La repetatele noastre încercări pe la câteva din agențiile turistice, ca și pe la catamaranele din port, am primit același răspuns: nope! Și nimeni nu uita să adauge: „Relax! Will be fine!” :)

Nu mai intru în amănunte, până la urmă lucrurile chiar s-au aranjat cum nu se poate mai bine. Am reușit să modificăm oficial (cu concursul unui operator booking foarte amabil) rezervarea din Ios de la 3 nopți la 2 și s-o prelungim pe cea din Naxos (evident că proprietarul nostru a fost încântat să ne mai găzduiască încă o noapte; așa cum noi n-am putut pleca, nici alții n-au putut ajunge!). Ne-am cumpărat bilete pentru Ios pentru data de 4, să fim siguri (Andros Jet, 9,7 euro bucata), iar asta avea să se dovedească o inspirație providențială, căci pe 4 dimineața n-am mai fi găsit! Am analizat rapid opțiunile de petrecere a zilei-cadou pe Naxos: muzeele picau din cauză de luni, în schimb puteam încerca să ajungem în Koufonisia! Doamna de la agenția de unde am luat biletele de ferry a confirmat: „Mda. Dacă e luni, e Koufonisia. Plus Iraklia bonus. 45 de euro de căciulă!” Am scos bănuțul și-am primit chitanța, ce ne-a fost schimbată a doua zi dimineață pe câte un boarding-card pe catamaranul ce avea să ne poarte spre cele mai frumoase ape ale Greciei... Dar asta va deveni și ea o poveste pe care v-oi spune-o cândva.

4 - 6 septembrie - Ios. Culmea e că greva din Pireu s-a mai prelungit încă o zi, iar culmea culmilor e că totuși Andros Jet a fost printre puținele nave ce și-a urmat traseul obișnuit, fiind înmatriculat sub pavilion cipriot! Cât noroc să ai, spuneți și voi?! (Ulterior, constatând cât de mică e insula Ios, am înțeles că Cineva, acolo Sus, a decis pentru noi să ne optimizeze programul, tăindu-ne o zi de Ios și adăugându-ne superba excursie în două din Micile Ciclade!)

Am ajuns pe insulă după 3 ore de navigație; distanța dintre Naxos și Ios nu-i prea mare și în mod normal călătoria n-ar dura nici măcar un ceas, dar Andros-ul nostru avea treabă multă în ziua aceea, căci înainte să ne lase pe noi pe Ios, a mai făcut un ocol substanțial și-a mai depus alți turiști prin alte porturi (o oprire pe Folegandros și încă una pe stâncoasa Sikinos) - lucru care în străfundurile inimii mele m-a bucurat teribil, oferindu-mi ocazia de a mirosi măcar încă alte două minunate crâmpee de Egee...

Annerie, gazda noastră, ne aștepta deja în portul Ormos și ne-a condus la frumoasa ei proprietate, unde ne-a preluat soțul Chris, care ne-a răsfățat cum a știut el mai bine timp de aproape 2 zile! Mașina am primit-o direct la hotel, în aceeași după-amiază (sunasem la firma de închiriere doar să anunțăm că vom întârzia, în mod normal am fi preluat-o la 10 dimineața). Și ne-am așternut la drum! Despre văzute și făcute - în alt episod!

Din 5 septembrie ferry au mers normal, dar pentru Santorini ne-am luat bilete cu o zi înainte de plecare, de la o agenție din port (ăstea au fost cele mai scumpe, 31 de euroi bucata, la alt „zburător”, pe numele lui Hellenic Highspeed). De prisos să vă spun că ne-am îndrăgostit și de această insuliță, Ios și că visăm să ne întoarcem cândva în piscina infinity a lui Chris și Annerie!

6 - 8 septembrie - Santorini. Zburătorul nostru și-a făcut treaba, a plutit cât a putut el de repede pe siniliul hipnotic al Egeei și, după mai puțin de o oră, ne-a scuipat în Portul Athinios, cam la jumătatea „subțiorii” cosmopolitei Santorini! A reuși - în babilonia aia de nedescris - să-l identificăm pe șoferul trimis să ne aștepte a fost pentru noi o experiență în sine! Tot o experiență a fost și să urcăm cu viteza melcului serpentinele pe versantul format din straturi distincte de lavă întărită, răsuflând ușurați când, după vreo oră, am ajuns la cel din urmă, cenușa vulcanică! Până în capitala Fira însă n-a mai fost însă decât un pas, și încă unul până în Imerovigli, unde ne-am acomodat în studioul visurilor mele, pe buza Calderei (pe care după îndeluuungi căutări reușisem să-l antamez la un preț cât de cât, nicidecum mic, dar care să nu-mi facă inima să stea în loc, ca majoritatea ofertelor!).

Precum spusei, insula o mai vizitaserăm, de data asta nu doream decât să fie decorul apoteotic al finalului expediției noastre! Dar ce, credeți că am avut stare?! Eu?!! Întrebați-l pe Tati! Există o cărare ce leagă Fira de Oia, un fel de Sentiero degli Dei, care șerpuiește prin praful și pietrele vulcanice, de multe ori printre luxuriantele hoteluri și pensiuni, la 300 de metri deasupra mării - traseu de 11 km în total. Realizând că ne-am poziționat perfect baza (fără să fi planificat neapărat aceasta), în prima seară (după apusul savurat în compania unui pahar de vin arămiu), am bătut drumul mai scurt, până la Fira și înapoi („decât” vreo 5 km), dar a doua zi pornirăm de dimineață și pe la prânz poposirăm în minunata Oia (8 km), pe care o luarăm la pas pe-ndelete (că tot eram ne-merși!), mâncarăm ultimile bunătățuri și pe urmă ne întorserăm la noi acasă cu autobuzul (1,8 euro biletul)... Și tot ne-a mai rămas vreo oră de răcoreală la piscină... Pentru al doilea apus peste Caldera schimbarăm vinul cu unul rubiniu, mai nobil un pic, mai aspru...

Cam asta fuse, pe scurt, prima noastră escapadă egeeană, căci - cu siguranță - vor urma altele și altele! Sirenele lui Ulyse au cântat încetișor și fatal, inimile ne sunt subjugate pe veci! Ne-am îndrăgostit de coastele abrupte, golașe, punctate ici-colo cu câte un pâlc de cuburi albe și strălucitoare (câteva locuințe tipic cicladice), eventual împurpurate pe-o sprânceană de vreo tufă cățărătoare de bouganvillea... Ne-am îndrăgostit de întinsele plaje nisipoase, măturate blând de vălurele translucide - uriașe pseudopode ale uriașului monstru marin, desenat în cele mai frumoase nuanțe de albastru („fifty shades of blue”)... Ne-am re-îndrăgostit de parfumul de pini și sare, de gustul delicios al bucatelor grecești (să-o ia naiba de dietă, n-are decât să mai aștepte încă 2 săptămâni!)... Ne-au plăcut și oamenii, extrem de drăguți și de serioși, pe câțiva chiar am vrea să-i reîntâlnim... Dar ce nu ne-a plăcut?! A fost un vis frumos, frumos, frumos, ce nu se va sfârși niciodată în amintirea noastră!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 10.09.18 22:17:22
Validat / Publicat: 11.09.18 09:07:14
INFO ADIȚIONALE
  • A fost prima sa vizită/vacanță în GRECIA

VIZUALIZĂRI: 4333 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

32 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P15 Antiparos
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 94900 PMA (din 72 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

32 ecouri scrise, până acum

crismisAUTOR REVIEW
[10.09.18 22:44:24]
»

Rog web a atașa următoarea linie sonoră: https://www.youtube.com/watch?v=uDQgIucRQG0

Mulțumesc frumos!

webmaster26
[11.09.18 09:06:50]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

===

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Vacanța în Ciclade, #PRIN INSULELE GRECEȘTI - I. zz ALTE INSULE" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: BUFFER CĂLĂTORIE]

crismisAUTOR REVIEW
[11.09.18 09:17:05]
»

@webmaster26: Mulțam din nou!

Dana2008
[11.09.18 11:08:34]
»

@crismis: Frumoasă și aventuroasă povestea traseului vostru in "cea mai frumoasă vacanță din viata mea!

Am zâmbit melancolică când am citit titlul. La fel am spus și eu despre vacanța petrecută in Lefkada anul aceasta, că a fost cea mai frumoasă de până acum... dar aceeași afirmație am facut-o și când am fost în Lefkada... abia aștept anul viitor să vină cu "cea mai frumoasă vacanță din viata mea! "

Si noi suntem dependenți de frumusețea Greciei.

FELICITĂRI pentru articol și fotografiile minunate!

P s. Când am văzut ca sunt 51 de fotografii mi-am spus că-s multe...dar când am început sa le vizionez, s-au terminat prea repede...m-au acaparat peisajele și m-au amuzat câteva descrieri!

crismisAUTOR REVIEW
[11.09.18 11:41:14]
»

@Dana2008: Mulțumesc pentru vizită și coment!

Da, așa ni se pare de fiecare dată, că vacanța din care tocmai ne-am întors a fost cea mai frumoasă de până acum! De aceea titlul ăsta îmi revine obsesiv în minte.

A fost un pic aventuros (dar ce-ar fi viața fără aventură?!), dar până la urmă a ieșit mai bine decât am visat. Se pare că atunci când nu te duce pe tine capul, trebuie să intervină cumva o forță divină! Știu grecii ce știu când te îndeamnă să nu te agiti aiurea!

Cât despre poze, puneam mai multe, dar încă n-am avut timp să le descarc în laptop. Și-așa m-am chinuit vreo 2 ore să pun câteva de pe telefon... Lasă, că mă revasez la următoarele articole!

Vacanțe minunate și vouă!

ungureanica
[11.09.18 16:09:42]
»

Articolul e frumos așa cum ne-ai obișnuit, iar pozele sunt superbe, par niște tablouri. Super vacanță. Vă salutăm cu drag!

Carmen Ion CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.09.18 17:08:05]
»

@crismis: Minunată vacanță Aștept cu nerăbdare continuările.

crismisAUTOR REVIEW
[11.09.18 18:51:42]
»

@ungureanica: Mulțumesc pentru aprecieri! Salutări încă bronzate și din partea noastră și... o toamnă senină și rodnică!

@Carmen Ion: Mulțumesc frumos!

ANILU
[11.09.18 19:12:33]
»

@crismis: Păi, te cred că a fost cea mai frumoasă vacanță din viața ta... 15 zile de mare grecească în Ciclade!

Câte insule au fost până la urmă? le-am pierdut șirul, așa de captivata am fost...

Bine organizată, zboruri... ferry... mașinuțe... felicitări pentru Tati.

Aștept să văd cazarile... Sunt convinsă că ai găsit locațiile dorite.

Foarte frumoasă vacanță ați avut.

Toate cele bune.

crismisAUTOR REVIEW
[11.09.18 19:27:42]
»

@ANILU: A fost atât de intens, că după vreo 10 zile trebuia să stau să mă concentrez ca să-mi amintesc pe unde am mers și ce am făcut în primele zile!

Chiar și eu am cam pierdut șirul insulelor! ???? Păi să încercăm să le numărăm: Paros, Antiparos, Naxos, Iraklia, Koufonisia, Ios, Santorini. 7 bucăți. Că pe alea 2 (Folegandros și Sikinos) în care doar am acostat nu le punem la socoteală!

Mulțumesc, toate cele bune și vouă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Zoazore
[11.09.18 20:56:27]
»

@crismis: Deja te dădusem dispărută! Dar iaca ce minunății ne pregăteai!

Superb jurnal de călătorie ai făcut! Parc-ar fi un atlas de călătorie!

Lumină, alb, albastru și-un apus divin!

crismisAUTOR REVIEW
[11.09.18 21:10:17]
»

@Zoazore:

Pierdută în albastrul mării... Ce frumoasă imagine! Dispărută și regăsită.

Mulțumesc!

Zoazore
[11.09.18 21:11:27]
»

@crismis:

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[11.09.18 23:16:52]
»

Superb! Parcă nu mă satur de citit, îmi pare rău că nu pot vedea acum pozele. ???? Parcă sunt "geloasă", deși spun asta, fiind aici în insule. Dar știi cum e, nu te saturi niciodată! ???? Abia aștept să citesc detaliat despre tot ce ați văzut. Pe noi azi ne-a "măturat" Meltemi, dar nu ne-am lăsat, am cutreierat, pe stânci, la castele.

Peste câteva zile ajung acasă, apoi mă voi uita cu drag la poze! ????

elviramvio
[12.09.18 00:29:10]
»

@crismis:

Inegalabila Grecie! Inegalabila Crismis!

Sunt de acord, în vacanţe, mai ales în astea balcanice, uită de diete, ba chiar răzbună-te pe ele

Ţi-am citit fiecare rânduleţ, că doar de Grecia povesteai şi tot ce pot spune e că nu pot spune nimic Felicitări pentru aşa vacanţă, ştiu că ai muncit mult să o pregăteşti. Aştept poveştile!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
webmaster
[12.09.18 00:31:48]
»

Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut

— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

=====

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

crismisAUTOR REVIEW
[12.09.18 07:35:51]
»

@maryka: Dar eu, ce "geloasă" sunt pe voi! A doua "Grecie" pe anul ăsta?! Bravo, ai dreptate, odată ce ai gustat din ea, nu te mai saturi niciodată!

Călăriți în voie, dealurile, castelele și plajele, ignorați-l pe nebunul meltemi și să veniți acasă sănătoși și cu bateriile încărcate la refuz!

@elviramvio: Mi-era dor de un coment de-al tău, chiar și din cele ce nu spun nimic! Deși... știi bine că nu există așa ceva, e un sens în toate, chiar și tăcerea poate vorbi! (Văd că m-am trezit filozoafă în dimineața asta!)

O să povestesc, urmează o perioadă criminală în viața de zi cu zi, dar știi că am învățat cum să-l iau pe Chronos, să-mi mai dea câte o pauză!

@webmaster: Mulțumesc mult, sunt onorată! Zile senine și pline!

elviramvio
[12.09.18 08:22:02]
»

@crismis:

Eu filozofez dimineaţa foaaarte devreme de luni până vineri , sambata duminica am liber, nu suna ceasul

Cat despre perioada criminala, sper sa se termine curand la mine si asa, de pe la... 1 noiembrie sa ma "impac" cu toata lumea

Bafta cu Cronos al tau!!!

Aurici
[12.09.18 11:55:13]
»

@crismis: Și eu aștept restul articolelor cu interes pentru că Cicladele sunt și pe lista mea încă de pe vremea lui @Zuftim. De fapt, cu ajutorul lui le-am descoperit. N-a fost să fie, pentru că mi-era clar că pentru așa ceva mi-ar trebui cel puțin două săptămâni pe care eu le-as putea avea în august, dar pentru noi nu mi se pare așa potrivit Grecia în august. Aștept să mă instruiesc mai bine citindu-te și o să văd ce iese în viitorul nu prea îndepărtat.

În orice caz când m-am ambalat atunci cu @Zuftim și începusem să creionăm o vacanță acolo mi-am imaginat-o cu mașina. Pentru noi dacă este sub 1500 de km alegem, în multe cazuri, mașina. Cu cei 1200 de km până la Atena suntem chiar ok. Cred că mi-a rămas neclar cât mergi cu ferry, cu asta nu prea sunt ok.

Cu toate ca și eu am citit cu atenție articolul tău parcă n-am văzut un timp. Ai idee cât face ferry până la Paros, sau până la IOS, de ex? În planurile inițiale ziceam să mă duc până la cea mai îndepărtată insulă și să vin din aproape în aproape la câte voi putea.

Și tot în planurile inițiale, care aș vrea să rămână așa, voiam să nu îmi fac rezervări pe nici o insulă, ci să merg la noroc și să-mi fac programul la fața locului. Crezi că e posibil să te muți de pe o cicladă pe alta când/cum vrei? Ți s-a părut că s-ar găsi cazare la liber, ca să zic așa?

Am citit destul de mult atunci când mi se pusese pata dar, oricât am făcut-o, nu mi-a fost clar cum aș vrea să planific niște zile acolo. Mi-ar plăcea mult să pot țopăi dintr-o insulă în alta după bunul plac. Problema ar fi ferry, că nu mă deranjează să fac mai multe călătorii scurte (2-4-5 ore), dar nu una foarte lungă. Și stresul că nu-mi dau seama cu cazările.

Felicitări pentru vacanță, te așteptăm cu restul...

crismisAUTOR REVIEW
[12.09.18 17:43:06]
»

@Aurici: Nu mă declar nicidecum doctor în Ciclade, dar ceva-ceva m-am mai lămurit și eu după această primă escapadă! (Adevărul e că la început mi-am cam prins urechile, dar încet, încet a început să mi se mai lumineze!)

Am studiat și eu timpii de călătorie până să ia Tati biletele de avion, că planul tot cam așa era, să plecăm și să ne întoarcem în Pireu cu ferry. Dacă-mi amintesc bine, din Pireu până în Paros se fac vreo 5 ore, iar până în Santorini - 7. Există mai multe companii care operează, pentru început uită-te pe site-ul Blue Star (astea sunt alea mai lente) și vezi că sunt mai multe trasee, eventual fă ceva simulări. Ca idee, poți lega oricare 2 puncte de pe harta Egeei, eventual "din bucăți", doar că unele destinații nu sunt operate decât în anumite zile ale săptămânii! Din punctul ăsta de vedere, e mai greu de planificat o vacanță în mai multe insule în avans și ar fi mai simplu să procedezi așa cum ai zis tu: te duci în port și vezi ce ferry pleacă mâine, îți iei bilet și gata!

Cât despre cazări, se găsesc și la fața locului, slavă Domnului, cel puțin pe unde am umblat noi, prin insulele mai măricele! La fel mașini de închiriat, precum am mai spus.

Ideal ar fi totuși să eviți lunile iulie și august. Pe noi ne-a speriat meltemi, am prins anul trecut în Corfu o zi cu vânt atât de turbat, că nu puteai face mare lucru, nici plajă, nici baie în mare, nisipul efectiv îți biciuia gambele și-ți intra peste tot, aproape că nici să umbli ca lumea nu se putea. Un alt motiv ar fi aglomerația, mulți vestici au ca lună de concediu august și cel puțin 2 din gazdele noastre au zis că aia e o perioadă înfiorătoare! Toată lumea ne-a sfătuit ca atunci când vom reveni s-o facem în septembrie. Se pare că e cea mai bună lună pentru zona asta.

În rest... întreabă-mă și o să-ți mai spun, dacă știu!

irinad CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[13.09.18 08:13:03]
»

Felicitări pentru vacanță şi articol! Sunt un pic cam defazată din cauză de... vacanță! Ştiam că teebuie să apari şi să apară şi review-ul tău! Excelent ca întotdeauna!

crismisAUTOR REVIEW
[13.09.18 08:37:21]
»

@irinad: Mulțumesc! Și eu am restanțe la citit, recuperăm noi!

Aurici
[13.09.18 09:45:05]
»

@crismis: Păi o să te mai întreb probabil. În principiu doar la septembrie ne gândim. Iulie și august nu sunt luni potrivite pentru noi, pentru că mergem mult pe jos și nu ne place s-o facem prin căldură excesivă, mai ales soțului.

O să mă lămuresc cu ferry, dar un pic m-am liniștit când am citit că-i vorba de 5 ore.

Dar cel mai mult m-aș bucura să pot merge fără cazare, și zici că se găsește acolo, ca să pot decide la fața locului cât să stau pe o insulă și cât pe alta...

Merci de lămuriri, o să te mai bat la cap

crismisAUTOR REVIEW
[13.09.18 10:29:36]
»

@Aurici: N-am amintit, dar ar fi bine de luat în seamă și costul transferului cu ferry al autoturismului personal, care nu-i deloc de neglijat. Una e să plătești "2 adulți" și alta "2 adulți plus o mașină".

Cu cazarea în septembrie garantez că n-or să fie probleme!

Planificări fructuoase și... vacanță minunată, când va fi să fie!

DOINITA
[13.09.18 21:57:07]
»

Da frumoasa a fost"cea mai frumoasa vacanta"! Am umblat si eu pe langa tine si Tati, dar asa mai discret sa nu va impiedic. Tare frumos a mai fost si abia astept sa pot si eu "topai"candva in Santorini. E o dorinta mai veche, inca neimplinita.

Sa va fie de bine!

Yersinia Pestis
[14.09.18 12:26:12]
»

Deci, da, ne luăm floricele de porumb, ne aducem scăunelele, ne așezăm frumos, în jurul tău și așteptăm poveste (-ile) că se-anunță serial frumos! Eu mi-am rezervat loc în față, să nu mi-l dai, da?

Tare frumoase imaginile iar tu, oricum, povestești frumos, chiar mi-a făcut plăcere să-ți urmăresc povestirea.

Aștept, deci, urmarea!

Sărut mâna, weekend plăcut!

maryka CONS. ONORIFIC AFA / GRECIA
[14.09.18 14:55:25]
»

Suntem în aeroport, plecăm acasă... ????

Dar m-am uitat la poze și sufletul mi s-a încărcat de atâta frumusețe! ????

Imerovigli mi-a plăcut cel mai mult, atât de alb... mă bucur că ați stat acolo!

În rest, fără cuvinte, aștept poveștile detaliate despre celelalte insule, încă necunoscute mie! ????

crismisAUTOR REVIEW
[14.09.18 15:42:17]
»

@DOINITA: Mulțumesc frumos pentru aprecieri! Santorini e foarte accesibilă, dacă alegi cazare pe coasta estică, opusă vulcanului; Perisa și Kamari au multe pensiuni și hoteluri drăguțe, taverne și plaje cu nisip negricios, care au și ele farmecul lor. Dacă vrei cazare pe vest, atunci trebuie ceva finanțe. Avantaje și dezavantaje, ca în majoritatea situațiilor. Dar Santorini e unică, e chiar regina insulelor, înțelegi asta din prima clipă în care pășești în praful ei vulcanic!

@Yersinia pestis: Vine, vine... nu primăvara (prea curând), ci restul povestirii! Ce să facem, nu toată lumea e tânără pensionară, unii mai au și obligații către societate!

@maryka: Mulțumesc și ție, și eu aștept noul tău foileton eladic cu sufletul la gură! Drum bun acasă!

Michi
[15.09.18 17:53:40]
»

Ce review, ce fotografii! Dacă l-aş fi pierdut, pentru că înafară de Cornel şi alţi WEBi nu ştiu dacă sunt mulţi cei care urmăresc tot ce se publică, aş fi fost mai săracă sufleteşte. Aştept cu nerăbdare ˝desfăşuratorul˝. Noi am fost numai în Santorini de două ori, croazieră de o zi din Creta şi spre deosebire de alte destinaţii, mi-au rămas vii amintirile.

crismisAUTOR REVIEW
[15.09.18 18:52:06]
»

@Michi: Mulțumesc, Mama Michi! Deja e pe drum primul articol de cazare, stați pe-aproape! ????

rentea
[17.09.18 21:04:15]
»

@crismis: Ma bucur din inima ca ai avut un concediu "perfect". Si mai mult, ma bucur ca am reusit sa te conving de caracterul atat de special al unul apus de soare savurat alaturi de un pahar de vin bun, din balconasul tau dintr-un hotel situat pe Caldera. Ah, ce amintiri frumoase imi trezesti... Desi am mai umblat mult prin lumea asta de la vacanta mea in Santorini, iti spun cu mana pe inima, cele mai frumoase momente acolo le-am trait, in Imerovigli, pe buza Calderei acolo a ramas o parte din mine, din noi ... Traseul facut de tine este extraordinar, as vrea sa il realizam si noi intr-o zi.

crismisAUTOR REVIEW
[17.09.18 21:32:15]
»

@rentea: Mulțumesc, dublu mulțumesc!

Sentiero degli Dei mi-a dat curaj. Nu suntem noi mari munțomani, dar ne place să mergem pe jos și, atunci când acest lucru ne oferă și priveliști de vis, nu stăm prea mult pe gânduri! Sincer, traseul ăsta n-a fost "prevăzut" de acasă, chiar mă gândeam că în ultima noastră zi, după atâta alergătură, o să ne relaxăm la piscină și... cam atât! A fost însă de ajuns ca tipul de la recepție să menționeze această potecă, spre Fira (20 de minute zise el; cred că doar dacă alergi!) și spre Oia (2 ore; în realitate minim 3), ca să mi se aprindă beculețele și să-l molipsesc și pe Tati! Traseul e într-adevăr extrem de spectaculos, o să povestesc mai pe larg cândva!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
11 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
ANILU, Aurici, crismis, DOINITA, elviramvio, irinad, maryka, Michi, rentea, ungureanica, Zoazore
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ciclade:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.08445405960083 sec
    ecranul dvs: 1 x 1