ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 02.09.2016
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Ploiești
ÎNSCRIS: 06.03.12
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUL-2016
DURATA: 3 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Itinerarii turistice harghitene

TIPĂREȘTE URM de aici

Fără îndoială sunt puţini aceia dintre noi, ”născuţi mai devreme ”, care să nu fi vizitat măcar unul din obiectivele turistice ale judeţului Harghita. Personal, cu mulţi, mulţi ani în urmă, am făcut concedii în Tuşnad şi Sovata, iar mai târziu am vizitat, chiar de mai multe ori, Cheile Bicazului, Salina Praid, Corund, Lacul Roşu, Lacul Sf. Ana, cele mai cunoscute obiective turistice din judeţ.

Anul acesta, cu ocazia unei noi vizite în Harghita, am căutat pe internet şi am găsit alte obiective interesante de vizitat despre care nu ştiam până acum mai nimic. Din păcate la multe din ele am găsit informaţii turistice scrise numai în limba maghiară şi a trebuit să fac apel la localnici ca să aflu unele amănunte istorice. Am să enumăr în continuare aceste obiective în ordinea în care le-am vizitat eu.

Mănăstirea Topliţa

O mănăstire mică, dar foarte frumoasă, aflată la un kilometru distanţă faţă de centrul oraşului Topliţa, pe partea dreaptă a drumului ce merge spre Reghin. Poartă hramul proorocului Ilie şi a fost înfiinţată la începutul secolului XX de Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Române şi fost prim-ministru al României, care s-a născut pe aceste meleaguri. Clădirea stăreţiei s-a construit din materialul casei, in care s-a născut patriarhul.

Bisericuţa din lemn a fost construită, în formă de cruce, în satul Stânceni de către meşteri în prelucrarea lemnului şi mutată apoi la Topliţa. Curtea mănăstirii este un adevărat parc plin de verdeaţă şi flori. Mie mi-a plăcut tare mult şi cred că merită să fac un review separat cu acest frumos lăcaş de cult.

Atracţii turistice în Borsec

Deşi nu mai este considerată staţiune turistică balneară, oraşul Borsec face eforturi, prin noile amenajări făcute în ultimul timp, să-şi recapete acest statut. S-au reamenajat parcurile din jurul promenadei Aleea 7 Izvoare, s-a reamenajat fosta baie publică a oraşului, s-au reamenajat traseele turistice care pornesc din Poiana Zânelor.

Pe parcursul acestor trasee întâlnim panouri cu legendele acestor locuri şi explicaţii despre obiectivele întâlnite. Impresionant numărul de bănci pentru odihnă întâlnite prin pădure, chiar şi în locurile mai îndepărtare de oraş şi mai greu accesibile. Din Poiana Zânelor se pot face trasee la Grota Urşilor, Peştera de Gheaţă, Izvorul Pierre Curie, Cetatea Bufniţelor, Mofeta Borsec. Sunt trasee uşoare, relaxante, într-un cadru natural deosebit de frumos.

Comuna Tulgheş

La aproximativ 22 de km de Borsec spre la Piatra Neamţ , pe cursul inferior al râului Bistricioara, se află una dntre cele mai frumoase localităţi ale României. Este înconjurată de munţi înalţi, la est Munţii Borsec, la sud Munţii Hăşmaş şi la nord Munţii Bistriţei.

Comuna este renumită prin casele tradiţionale ţărăneşti şi prin cele câteva obiective turistice vechi. Aici există o biserică ortodoxă cu hramul Adormirea Maicii Domnului, ce datează din anul 1912, şi una romano-catolică cu un interior foarte frumos (datată 1902).

La casa cu nr. 49 am descoperit o veche moară de apă pe râul Putna cu un amplasament ingenios. Moara este funcţională, însă de serviciile ei nu beneficiază decât proprietarul (o femeie în vârstă şi singură).

O casă veche care merită văzută este Casa cu Ceas, aflată vis-a-vis de Spitalul de Psihiatrie Tulgheş. Centrul comunei se află într-o mică piaţă plină cu ghivece de flori şi are un frumos monument comemorativ.

Mie mi-a plăcut tare mult o casă aflată în satul Corbu (3-4 km înainte de Tulgheş), cu o arhitectură impresionantă (a se vedea pozele), construită, după cum mi-a zis o vecină de vis-a vis, de un om simplu fără să aibă cunoştinţe în domeniu. Pentru că şi aceasta are un ceas la partea superioară am numit-o "Casa cu Ceas" din Corbu.

Catedrala Ditrău

Un obiectiv care mi-a plăcut tare mult, pe lângă care am mai trecut fără să îl observ, a fost Catedrala Ditrău aflată la 45 km de Borsec şi 14 km de Gheorgheni. Cunoscută şi ca Biserica Preasfânta Inimă a lui Isus această biserică romano-catolică poate concura prin frumuseţe cu multe din suratele sale din oraşele vestice.

Este o construcţie neogotică ce datează din anii 1908-1911, impresionează prin turnurile sale, prin fineţea zugrăvelilor şi a picturilor interioare. Fiind cea mai mare biserică din zonă, în zilele aglomerate poate primi până la 3000 de enoriaşi. Şi acest obiectiv ar merita un review aparte (măcar pentru poze).

Castelul Lazăr

Numit şi Castelul Lăzarea, după numele localităţii în care se află, este o construcţie grandioasă în trei stiluri arhitecturale; romanic, gotic şi renascentist. Castelul a fost construit în anul 1450 şi a fost restaurat de mai multe ori. A aparţinut familiei contelui Lazăr, care a locuit aici vreme de câteva generaţii. Din păcate nu am putut vizita decât exteriorul, pentru că din 2014 moştenitorii au revendicat castelul, au obţinut câştig de cauză, apoi i-au pus lacăt. Informaţia mi-a fost furnizată de o localnică ce locuia lângă castel.

Mănăstirea Franciscană din Lăzarea

Până la urmă nu mi-a părut rău că am oprit în Lăzarea, pentru că am vizitat o mănăstire cu o biserică foarte frumoasă aflată la est de castelul Lazăr, la poalele muntelui Szarmany. Aşa cum scrie pe frontiscipiu a fost zidită între anii 1669-1752 şi este cel mai important centru spiritual franciscan din zonă.

Interiorul bisericii este extraordinar de frumos, am pus câteva poze să-mi susţină afirmaţia. Alături de mănăstire se află o tabără de sculptură, ceva în genul celei de la Măgura Buzău. Din acest punct avem o panoramă frumoasă asupra localităţii Lăzarea.

Acestea au fost câteva din obiectivele turistice vizitate acum o lună şi vi le recomand dacă treceţi prin judeţul Harghita.

Vacanţe cât mai frumoase!


[fb]
---
Trimis de traian.leuca † in 02.09.16 09:16:45
Validat / Publicat: 02.09.16 10:57:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.

VIZUALIZĂRI: 2506 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (traian.leuca †); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P04 Alee de intrare la Mănăstirea Topliţa, jud. Harghita.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 71500 PMA (din 57 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
Articol de elită, apreciat de suficienţi votanţi pentru a-i fi alocat, automat, ZUPERBONUSUL (în valoare de 20000 PMA).

ECOURI la acest articol

8 ecouri scrise, până acum

mishu
[02.09.16 11:31:58]
»

@traian. leuca: O incursiune pe repede inainte insa foarte binevenita si insotita de poze minunate.

Felicitari, votat cu mare placere.

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.09.16 13:42:48]
»

@mishu: Mulţumesc pentru vizită! Chiar dacă a fost "pe repede înainte", mi-au plăcut cele trei zile de" hoinăreală" prin judeţul Harghita.

maryka
[02.09.16 16:11:42]
»

Foarte frumos! Nu pot decât să reafirm că avem o țară frumoasă, să ne bucurăm de ea! Nu sunt cunoscute și promovate foarte multe locuri, bine că măcar aici aflăm despre zone încântătoare, unde ne putem îndrepta pașii. Vă doresc o toamnă frumoasă!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.09.16 16:59:25]
»

@maryka: Într-adevăr, avem o ţară frumoasă şi mă bucur ori de câte ori am am prilejul să arăt asta pe AFA.

Mulţumesc pentru vizită şi apreciere!

krisstinna
[02.09.16 21:02:39]
»

@traian. leuca: Îmi place că le-ai grupat, le-ai scurtat

Mănăstirile, ce credeai?

Frumoase poze, preferate: 6 și 7

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[02.09.16 21:33:18]
»

@krisstinna: Mulţumesc pentru vizită! Mă bucur că ţi-au plăcut pozele mele!

printesa82
[08.09.16 15:33:47]
»

@traian. leuca: Cu votul meu... ati atins Superbonusul .

Felicitari pentru toate descrierile... sunt chiar de elita.

Va doresc multe vacante frumoase... si o toamna minunata.

Votat cu mare placere!

traian.leuca †AUTOR REVIEW
[08.09.16 17:59:47]
»

@printesa82: Mulţumesc pentru vizită şi... superbonus. Să primeşti atâtea aprecieri de la o prinţesă este o mare favoare.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
maryka, mishu, printesa82
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.065800905227661 sec
    ecranul dvs: 1 x 1