ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.05.2011
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
MAY-2011
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Defilare printr-un defileu (al Mureşului)

TIPĂREȘTE

Râde iarăşi primăva-a-ra, peste câmpuri, peste plai/Veselia umple ţa-a-ra, c-a sosit întîi de Mai/Muncitorii au pornit/Şi-ntr-un gînd s-au înfrăţit/Astăzi ei sărbătoresc/ Unu Mai muncitoresc/Tra-la-la-la-la, la-la-la…

Mai tineti minte imnul mobilizator ce-l cantam inaite de ’89? Parca a fost ieri…Eram dusi pe stadioane si faceam zeci de ore de repetitii, pentru un minut sau doua de defilare prin fata tribunei oficiale…

Astazi, de 1 Mai, nu mai defilam decat la iarba verde sau pe nisipul scaldat de spuma valurilor albastre sau pe sub cetina brazilor cu haina vesnic verde.

In acest an, de 1 Mai, eu am ales sa defilez printr-un defileu, cel al Muresului superior. Acesta se afla intre localitatile Deda si Toplita si are o lungime de 33 de kilometri. Defileul este rezultatul unei lupte inversunate dintre apa si piatra. Apa, a ales calea cea mai dificila, a ales sa lupte si, in milioane de ani, a reusit sa macine o parte din stanca dura a muntilor Calimani si Gurghiu, ce-i stateau in cale.

Cu cativa ani in urma, defileul Muresului a fost declarat “parc natural”.

Acesta are o suprafata de peste 9.000 de hectare si se afla in arealul comunelor Deda, Rastolita, Lunca Bradului si Stanceni din judetul Mures si in arealul orasului Toplita, din judetul Harghita.

Cum se ajunge acolo? Simplu! Urmati soseaua Targu Mures-Reghin, ce strabate localitatile Sangeorgiu de Mures-Ernei-Dumbravioara-Gornesti-Peris-Petelea, apoi dupa ce traversati orasul Reghin, va vor intampina localitatile Suseni-Brancovenesti-Valenii de Mures-Maioresti-Morareni-Pietris-Deda-Bistra Muresului-Galaoaia-Rastolita-Andreneasa-Salard-Lunca Bradului-Neagra-Mestera-Stanceni si Toplita. In total, de la Targu Mures pana la Toplita, sunt 100 de kilometri.

In acest defileu am auzit o poveste de la susurul apelor. V-o spun si voua.

Se zice ca, la inceputul lumii, intreg Pamantul avea culoarea gri. Era ca o mancare fara sare si piper. Un mare intelept a aparut de nicaieri, si, in mare taina, a pus rosul langa portocaliu, portocaliul langa galben, galbenul langa verde, verdele langa albastru, albastrul langa indigo si indogoul langa violet. Le-a amestecat bine intr-o caciula si-apoi le-a aruncat in aer. Astfel a aparut prima raza de lumina. “Sa fie lumina! ”, a zis inteleptul, dar nu s-a intamplat nimic. Atunci acesta a chemat la el un pictor de icoane si l-a rugat sa-l ajute. Pictorul a despicat din firul de lumina, trei suvite…Au aparut rosul, portocaliul si galbenul. Cu ele, pictorul a colorat soarele si luna, nisipul si frunzele copacilor…dar peste lume s-a lasat o toamna lunga si trista, frunzele galbene ale copacilor cadeau intr-una... Parca mai lipsea ceva... Chinuindu-se indelung, pictorul a reusit sa mai desprinda inca doua suvite din firul de lumina incolor. Au aparut astfel albastrul si verdele, cu care pictorul a colorat cerul, marea si raurile, care au devenit azurii iar padurile si iarba s-au imbracat intr-o o haina vesnic verde.

Apoi, a aparut si Newton, un fizician englez, care, nu se stie de unde facuse rost de o foita de indigo si a copiat intreaga idee a inteleptului. Newton a imbracat in hainele rigide ale stiintei intreaga poezie si simfonie a culorilor aduse cu atata greutate pe Pamant, de intelept. Pictorul a devenit vânăt de suparare si s-a retras la o manastire iar inteleptul s-a intors si el de unde venise, adica de nicaieri.

Ultimele doua firisoare ale razei de lumina, indigoul si violetul, aparusera asadar si ele pe lume chiar daca acestea nu adusesera decat necazuri.

Cu timpul, oamenii ce-au colorat lumea, au disparut, ei sunt trecatori dar culorile, au ramas, ele sunt vesnice si unele dintre ele ne mai incanta si astazi privirea.

Cineva a zis ca acel intelept nu putea fi altul decat un sfant trimis din ceruri de catre Isus, pentru a ne lumina, dar intreaga lumea il ridica astazi in slavi numai pe Newton.

Pana si Wikipedia.

Asadar, eu n-am sa mai lungesc vorba, am sa va las sa admirati culorile acestui defileu salbatic al judetului meu, caci adeseori vorbele, imperfecte, nu fac decat sa strice bucuria ce ne-o aduce ochiul.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 03.05.11 17:27:00
Validat / Publicat: 03.05.11 18:45:43
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2624 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Pe valea Muresului e-un obicei stravechi - de Pasti, in fata caselor cu "fete de maritat", baietii pun coronite cu flori. Cu cat veti vedea mai multe coronite, cu atat fata e mai frumoasa...
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 8100 PMA (din 9 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

popescu.borsa*
[04.05.11 08:52:09]
»

Frumoasă povestea culorilor, n-am mai auzit-o. Mare hoţ a fost Newtonul asta, dar oricum Einstein i-a luat faţa. Apropo, ce-i lumina? Corpuscul sau undă?

La noi la Maramures, dacă feciorii s-ar întâlni la poarta ''fetei de maritat'' (P01), s-ar lăsa cu vărsare de sânge.

dorgoAUTOR REVIEW
[04.05.11 13:52:18]
»

@popescu. borsa... noi am invatat ca lumina e corpuscul-unda, ca sa se impace astfel si capra vecinului si varza iar relatiile dintre englezi si evrei sa ramana in limitele normalului, iar povestea culorilor n-ai avut de unde s-o cunosti pentru ca ea s-a nascut ieri.

A propos de coronite, am vazut putine, cred ca fetele frumoase sunt acum maritate prin Italia, Germania, Ungaria, caci "site"-urile de socializare au patruns si la sate, dar exista si fete frumoase maritate cu baieti din sat, intorsi din strainatate dupa cel putin 10 ani de munca in strainatate. Banuiesc ca dupa portile fara flori traiesc fete urate, mici si grase care se vor marita cu baietii din sat care n-au lucrat in strainatate, ci ara ogorul cu calul sau dau la porci.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, popescu.borsa*
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.045076131820679 sec
    ecranul dvs: 1 x 1