ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2010
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
AUG-2010
DURATA: 1 zile
single
1 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Periplu balnear prin judetul Sibiu

TIPĂREȘTE

La cativa pasi de moderna sosea ce leaga Alba-Iulia de Sibiu, mai precis la 35 Km de Sibiu, e-un loc de popas. Locul sau localitatea mai bine zis se numeste Miercurea Sibiului. Langa sosea nu vezi nimic mai mult decat o parcare mare si-un restaurant ceva mai mic. Dar, forfota mare, locul e mereu intesat de turisti romani sau straini ce coboara din autocare. Mancarea si bautura au preturi rezonabile. E-un “du-te vino” permanent pe-acolo. Il intreb pe baiatul de la bar daca a auzit de vestitele “bai” din Miercurea Sibiului, ce figureaza in ghidul balnear al dnei Elena Berlescu.

"-Nu domnule, aici in afara de acest restaurant nu mai gasiti nimic! ”. Dar, raspunsul lui nu ma convinge si o pornesc in recunoastere, prin imprejurimi. Trec peste un gard aflat la nici 50 de metri de bar si in fata mea apare… o mica statiune balneara! Un sir de cabine si doua piscine de beton pline cu apa sarata stau acolo, de cine stie cand, incremenite, asteaptindu-si parca si astazi pacientii. Statiunea e intr-o stare destul de buna, am impresia ca nu i-ar trebui decat bagheta magica a unei zane din povestile de demult dar cu conturi grase in bancile de azi, pentru a-si deschide din nou portile.

Amabila, o fata din restaurant imi da amanunte despre Ocna Sibiului, imi spune ca ea cu familia ei au fost pe-acolo saptamana trecuta, statiunea e in renovare, nu se plateste nimic la intrare nici pentru parcare. Poti in schimb sa faci baie in "lacul ocnei" si baie de namol in "lacul cu namol".

Parasesc Miercurea Sibiului si mai trec pe lista mea inca o statiune la capitolul: “deceptii”. Traiasca insa bautura si mancarea! O parasesc nu insa inainte de a mai arunca o privire la vechile sale bai sarate. Cabinele de lemn au disparut cu totul.

La Ocna Sibiului am fost de cateva ori cu parintii la lacurile sarate. In apa concentrata se inota foarte usor. Puteai sa stai si-o ora in apa fara sa obosesti. De fapt, aceasta era principala preocupare a “ocnenilor” pe timpul verii, exploatarea potentialului fara egal al lacurilor. In zona sunt peste 50 de lacuri, cel mai adanc e lacul "Ocnei pustii"-160 de metri, e si cel mai adanc din tara! Sunt 7 lacuri la Ocna, toate formate prin prabusirea tavanului unor mine vechi, apoi inundate. Efectele curative ale acestor bai sunt cunoscute de sute de ani. In anul 1598, ambasadorul imparatului Imperiului Austro-Ungar, Rudolf al II-lea, in drum spre Constantinopol, face o “escala” la Ocna Sibiului unde efectueaza o cura cu ape sarate.

Ocna Sibiului imi apare ca o statiune a contrastelor. Principalul element de atractie sunt, fara indoiala, lacuri sarate, si cu namol. Tot romanii au fost primii care au inceput exploatarea sarii si aici. Apoi, in perioada imperiuluiAustro-ungar, s-a sapat mai in adanc, iar revolutia a constituit-o "crivacul", un tambur de lemn rotativ, actionat prin forta unor animale de tractiune ,,instalatie ce reusea sa coboare si sa urce concomitent doua galeti pline cu drobi de sare, poi cateva vagonete trase da ponei sau magarusi, scoteau sarea la lumina zilei.

Iasta si niste adnotari ce le-am facut acum cativa ani.

"La intrarea in perimetrul statiunii ma intampina o "maree" de oameni: unii negri, din cauza soarelui sau a namolului, altii albi, din cauza “crustei de sare”. Preturile pentru o zi de stationare sau parcare sunt simbolice. E statiunea cea mai populara, cea mai iubita si cea mai aglomerata din Transilvania. In week-end fac aici baie peste 5. 000 de oameni, performanta cu care nu se pot lauda multe alte statiuni. Organizatorii sunt sufocati de numarul turistilor, dar fac eforturi ca oaspetii lor sa aiba tot ce e necesar: spatii de cazare, de alimentatie sau de distractie. Doua lacuri mai mici ofera mai ales namol... Alte lacuri au fost amenajate. Exista si o parte moderna a "Ocnei", hotelul-complex "Strand", Complexul terapeutic balnear, unde cu profesionalism, doctorul Olariu Virgil, s-a zbatut intraga lui viata pentru a aduce statiunii gloria ei antebelica. Si, in curand, pare ca va reusi! Celelalte lacuri nu sunt amenajate. Iti intinzi patura langa ele, pe pamant sau iarba, apoi cobori in apa pe o scara de lemn, si, dupa ce te saturi de “balaceala”, te duci la dus. Repeti chestia asta pana cand ti se face foame. Servesti o pizza, un hamburger, niste mici sau un gratar cu cartofi prajiti. Nu lipsesc nici racoritoarele sau berea. E ca la Marea Neagra pe plaje, un furnicar de oameni, doar preturile difera, aici sunt ceva mai mici. Apa unor lacuri e suprasaturata de sare (230-310 g/l), iar vara, temperatura lor ajunge usor la 26-28°C. La dusuri si la bauturi racoritoare e mereu coada… Gandurile imi zboara departe, ca un flash, spre coasta nordica a Germaniei, unde am indraznit si eu sa fac o “baie de glezne”, apa avea 15°C in luna lui "cuptor"... Undeva, mai departe de aglomeratia lacurilor disting vechiul hotel in stil neo-bizantin si vechea baie calda, construita in anul 1858, ce vor fi renovate in curand.

Dar sa vedem cum arata Ocna Sibiului, azi.

Imi parchez masina intre un buldizer si o macara, care, sambata, coform codului muncii, aveau si ele o zi libera... Intreaga statiune e un santier, nu mai rcunosc nimic, totul mi se pare transformat, ma dezorientez usor in spatiu. Ajung totusi la inconfundabilul lac cu namol, nu mai adanc de 0, 6-1 metru si la lacul Brancoveanu, cel mai mare dintre toate. Lucrarile la "lacul ocnei" sunt avansate, pasajele pietonale, terasele de lemn si scarile de coborare inspre lac, sunt aproape finalizate. Unele unitati de deservire sunt inchise dar altele insa nu, furnizand pacientilor si turistilor ce se scalda printre macarale o serie de bauturi racoritoare si preparate culinare. Gasesti camere de inchiriat la 60 sau la 100 de lei, cu duiumul. Vis-a-vis de lacul cu namol, se face masaj si impachetare cu namol, dar cine da bani pe asa ceva cand el poate intra in lacul cu namol si sa se automaseze cu namol, fara sa plateasca o letcaie.

La plecarea spre casa, intr-o vale, apare un spectaculos depozit de sare, asadar aici la Ocna Sibiului, nici n-ai nevoie sa sapi prea adanc, sarea apare la suprafata pamantului.

Statiunea Ocna Sibiului se afla pe DN1 sau E68, intre Alba Iulia si Sibiu, si apare la stanga pe DJ106B, bine marcata, inainte de intrarea in orasul Sibiu de care o

desparte 15 km.

Pornesc mai departe, spre Bazna - una din perlele statiunilor balneare din estul Transilvaniei, statiune aflata intre Medias si Tarnaveni, acces prin localitatea Blajel, spre stanga. Bazna se afla la 69 km de Sibiu (ruta Sibiu-Medias-Tarnaveni), la 18 km de Medias si la 22 km de Tarnaveni.

Cu doua secole in urma, cam pe vremea “caderii Bastiliei”, Bazna era o statiune bine cunoscuta europenilor. Despre ea avea sa se scrie chiar si un poem epic in limba latina, reprezentand de fapt legenda descoperirii izvoarelor sale. In timp ce Europa “fierbea in suc de revolutii”, Curtea de la Viena finalizeaza aici un stabiliment balnear. Pana in acel moment bogatia de ape minerale nu a trecut nefolosita de oamenii si mai ales de pacientii locului, care sapau bazine de pamant in care se acumula apa sarata si namol mineral. Aici se producea si vestita “sare de Bazna” prin evaporarea a unui volum de 50 m3 de apa sarata...

Dar, la nici 2 km departare, a aparut, parca din cenusa unui mare imperiu, noul complex balnear “Exprogaz”, ce ofera tuturor pacientilor sai o suma de confort si bun gust balnear. Cunosteam complexul inca de prin anii ‘95, cand am avut si eu ocazia sa ajut la dotarea cabinetelor cu aparatura medicala. Ce gasim de fapt la Bazna? Un hotel de cura la standarde internationale. Un sistem arhitectural ingenios conceput ce iti permite sa admiri peisajul natural din jur, stand scufundat “pana-n gat” in apa calda a piscinei interioare. O constructie a secolului XXII care nu altereaza cu nimic coloritul autentic al colinelor din imprejurimi. Dimpotriva, le da si mai multa savoare. Autoarea acestei idei inedite si usor futuriste: arhitecta Adriana Raus din Tg. Mures. Indicatiile statiunii? Afectiuni reumatice, ginecologice, afectiuni posttraumatice si unele dermatologice. Bazna e poate exemplul cel mai concludent al “devenirii”, al dorintei omului modern de a inlocui vechiul cu noul. La Bazna deci, “life goes on”, viata merge inainte. !

Acestea erau impresiile mele din urma cu cativa ani.

Astazi Bazna este o oaza de liniste si sanatate. Folosita adesea de grupurile de sportivi veniti in cantonament, care cu "Jeep"-anele lor cat un tanc, fac neincapatoare mica parcare din fata hotelului Exprogaz.

Bine-nteles, exista si o Bazna veche, o cladire dezafectata, doua lacuri sarate abandonate... Amintiri, amintiri ce sunt bine spre a fi vizitate pentru a observa trecutul si apoi "saltul" in timp, unde prezentul ne ofera o investitie autohtona, complexul Expro, dotat cu terenuri de tenis, mini-fotbal, volei, bedmington, o piscina cu apa dulce exterioara (plus bazin pentru copii), 26 de camere moderne de hotel, un restaurant "sic", o baza de tratament cu proceduri de fizioterapie, masaj, impachetari cu namol, sauna, si un bazin in forma de "boaba de fasole" cu apa sarata, vedeta statiunii. Prin anii 96, aceasta "vedeta" insa s-a fisurat de la apa sarata, medicul statiunii din acele vremuri, dr. Radu Mihai imi zicea ca sarea simpatizeaza doar cu lemnul si piatra, niciodata insa cu betonul sau metalul. Un bilet la bazinul interior, cu acces la sauna costa 25 de lei in cursul saptamanii si 50 de lei in week-end (pret in care ai incluse bazinul sarat, sauna, sala de fitness si de 15 lei sucuri si o gustare). La grupuri de peste 15 persoane, se face o mica reducere printr-un sistem de "abonament", pretul unei bai scazand la 18, 5 lei. Exista si numeroase variante de pachete de servicii de 5sau 6 zile ce difera in functie de sezon, care mie insa mi s-au parut cam scumpe, gen Germisara-Geoagiu.

Dorgo


[fb]
---
Trimis de dorgo in 24.08.10 08:19:01
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5203 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Baile de la Miercurea Sibiului in anul 2005
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 1400 PMA (din 4 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

biancuta
[24.08.10 08:28:32]
»

@dorgo, la Bazna am fost, dar inainte de modernizare. Din cate am inteles e foarte frumos amenajat si merita, e doar scump, asa cum ai scris si tu, 50 lei un bilet. Felicitari pentru descriere!

webmaster77
[24.08.10 09:35:54]
»

mutat la vechea sectiune "Descopera Ardealul" deja existenta pe site.

Admin
[24.08.10 10:19:21]
»

Este deja al 7-lea review din "vacanta" lunii august si al nu-stiu-catelea din sectiunea "Descopera Ardealul; pentru a fi cat de cat in litera & spiritul Regulamentului (desi cazul 'dorgo' nu se potriveste nicidecum in cadrul acestui Regulament), cu parere de rau retrag punctele standard (="votul site-ului") alocate acestui review, convins fiind insa ca voturile celorlalti utilizatori vor compensa aceasta masura.

Regulamentul actual spune ca sunt punctate (primesc cele 1000 de PMA std) maxim 3 impresii dintr-un obiectiv -- in ideea de a crea o echitate intre utilizatori si, mai ales, de a impiedica abuzuri prin care s-ar putea scrie nenumrate imrpesii din acelasi obiectiv de vacanta (in mod evident nu e cazul in situatia de fata).

Dupa cum am anuntat pe forum, de la 1 septembreie vor intra in vigoare unele modificari de principiu ale prevederilor Regulamentului, prin care sa se tina cont de evolutiile intervenite in practica de la crearea sa.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
biancuta
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Ardeal:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.059595108032227 sec
    ecranul dvs: 1 x 1