ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 19.03.2024
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Târgoviște
ÎNSCRIS: 02.05.10
STATUS: APOLLO
DATE SEJUR
JAN-2024
DURATA: 9 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 15 MIN

Nouă zile de circuit andaluz, foarte frumos, dar prea scurt

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Introducere

 Urmând recomandarea călduroasă a mai multor perechi de prieteni vechi de a vizita Andaluzia, considerând-o un ţinut magic pe care să-l vezi cel puţin o dată în viaţă, am găsit oportunitatea atunci când, anul trecut prin aprilie, primisem de la Wizzair înştiinţare despre zboruri foarte ieftine operate în ianuarie anul acesta de la Otopeni spre Málaga. Atunci am început să creionez un plan ce includea şi ziua liberă de 24 ianuarie, apoi am plusat ca intrarea să fie prin Málaga şi ieşirea prin Sevilla, după ce verificasem şi zborurile de întoarcere, la fel de ieftine. Curând,  de la o minivacanţă de patru nopţi am ajuns la o vacanţă în toată regula, de opt nopţi.

   Odată cumpărate biletele de avion, următorul pas era să conturăm programul pe zile şi să antamăm cazările în oraşele pe unde ne vor fi purtat paşii, lucru deloc uşor deoarece deodată aş fi vrut câte în lună şi în stele... andaluze.

 Dacă la făurirea planului pe zile, soţul meu a fost interesat şi a colaborat, având idei precise care mi-au schiţat o linie clară asupra itinerarului, la cazări mi-a dat mână liberă să aleg ce cred eu, făcându-mă să înţeleg că are deplină încredere în experienţa mea.

 

Traseul ales şi organizarea

 

Am avut în minte să cuprindem cât mai mult din frumuseţea şi obiectivele Andaluziei, de aceea am avut nevoie de documentare asiduă şi multe informaţii pe care le-am obţinut din mai multe surse: AFA, ghiduri de călătorie, bloguri, articole de pe internet. În final, după ce am cântărit îndelung totul, după ce adăugam una, tăiam alta, estimam timpi de parcurs, am stabilit să parcurgem o rută în sens trigonometric, adică să aterizăm în Málaga unde să stăm două nopţi, apoi să plecăm spre Granada în care să petrecem, la fel, două nopţi, pe urmă ne îndreptăm spre Córdoba unde aveam să stăm o noapte, ca în final să plecăm la Sevilla în care să rămânem trei nopţi şi de unde să decolăm spre casă.  

Un traseu lung de circa 500 km, un plan ambiţios, cu obiective fel de fel, dar şi entertainment în fiecare, o vacanţă activă, concentrată, însă odată ce mergi acolo, îţi vin idei să vezi cel puţin ce este reprezentativ pentru acel oraş.  

Despre cazări voi scrie separat, dar aş vrea să spun de la început că rezervările optime le-am făcut direct pe website-urile hotelurilor (cu excepţia celei din Sevilla pe care am făcut-o mai avantajos prin booking), cu anulare gratuită până la câteva zile înainte de sosire şi plata la proprietate, toate cu mic-dejun inclus. Am avut patru cazări, câte una în fiecare oraş, în clădiri mai noi sau mai vechi, în case-palat sau chiar construite deasupra unor ruine antice.

Desigur că am avut în vedere şi satele albe andaluze ori Cádiz, Jerez de la Frontera, Gibraltar sau chiar şi o excursie de o zi pe pământ african, dar am renunţat repede, lăsându-le pe altă dată, când vom închiria maşină pentru o libertate de mişcare mai mare.  

 De data aceasta, nu am închiriat maşină, deplasarea între oraşe făcând-o cu autobuzele, găsind că cele de la ALSA, o firmă mare, prezentă peste tot în Andaluzia şi nu numai, au fost cele mai potrivite pentru ce aveam noi nevoie, la preţuri ok.  

De prisos să menţionez că am călătorit doar cu bagaj de mână (rucsac), deoarece a fost varianta ideală care să ne ajute să ne deplasăm facil între oraşe, şi, făcând şi desfăcând bagaje frecvent, nu aveam o opţiune mai bună pentru un bagaj flexibil care fie cărat uşor şi purtat în permanenţă cu noi, fără a fi lăsat la cală.  

Organizarea a presupus rezervări online la cele mai de seamă obiective din fiecare oraş, pe zile şi ore, adică destul de precis, în pofida faptului că exista riscul ca ceva să nu funcţioneze ca uns şi să se piardă acea rezervare, însă ne-am asumat fiindcă „dacă nu rişti, nu câştigi!” . Pentru unele obiective este obligatoriu să se facă rezervare chiar şi cu mai mult de o lună înainte (de pildă Alhambra, Granada) pentru siguranţă, altele necesită rezervare cu doar o săptămână-două înainte. Cert este că până la urmă am rezervat în fiecare dintre oraşe accesul la cel puţin două obiective importante, iar în Granada şi Sevilla, pe lângă acestea, şi show-uri de flamenco pentru ca serile să se desăvârşească foarte agreabil.

Suplimentar, când a venit vorba de „capitolul” Sevilla, soţul meu mi-a zis să nu uit de Ramón Sánchez Pizjuán, eu nedumerită cer detalii, şi el îmi răspunde: “Nu mai ştii? Steaua, 07 mai 1986!” pe loc, mi-am amintit de uriaşa victorie a Stelei, doar că nu cred să fi ştiut că aşa se numeşte stadionul pe care s-a desfăşurat spectacolul din care îmi răsuna în minte mereu expresia: “Apără Duckadam!!!”  

 Treaba asta cu achiziţionarea biletelor dinainte, online, ar fi putut implica un risc destul de mare, în caz că s-ar fi anulat zborul spre Spania sau, din diverse motive, n-am fi putut ajunge la orele indicate, ar fi dus la pagube/pierderi, dar nu am avut probleme totul concretizându-se, după ce astrele s-au aliniat, aşa cum bine zice o vorbă.  

 

Despre Andaluzia, tărâmul de vis de care te-ndrăgosteşti instantaneu

 

Andaluzia ar putea fi definită ca un mix perfect din care fac parte un lanţ muntos abrupt şi sălbatic, văi înverzite, livezi întinse de măslini, vârfuri muntoase înzăpezite, albastrul Mării Mediterane, sate colinare uluitoare, un şir de castele maure şi de conace renascentiste.

 Andaluzia, cel mai sudic teritoriu spaniol, cu o mică prelungire chiar şi în nordul Africii, este ultima regiune pe care maurii au fost obligaţi s-o părăsească atunci când monarhii catolici Fernando şi Isabela s-au îndreptat spre sud. Acest lucru avea loc în 1492 când a căzut şi ultima redută maură, oraşul Granada, cucerit de catolici. Dar, istoria acestui ţinut fierbinte şi temperamental coboară în vremuri străvechi atunci când fenicienii, ibericii sosiţi aici din nordul Africii, celţii, cartaginezii şi grecii s-au perindat pe rând, întemeind porturi, aşezări.  Mai târziu, au apărut romanii care au invadat peninsula şi au colonizat-o, numind-o Baetica. Sub romani, în secolul al IV-lea D. C., Spania a devenit o țară creștină, iar limba spaniolă a început să capete aproximativ forma actuală.

După prăbușirea Imperiului Roman, Andaluzia a fost devastată de valuri succesive de triburi barbare venite din nordul Europei, predominante fiind cel de vizigoți. Acest popor războinic a domnit haotic asupra peninsulei timp de aproape două secole, lăsând Spania deschisă invaziei maurilor, războinici islamici din Arabia și Africa de Nord, în anul 711, și care au numit regiunea al-Andalus pentru că o asociau cu vandalii, unul dintre triburile barbare care, cu câteva secole în urmă, au străbătut strâmtoarea Gibraltar, până în Africa de Nord.

Maurii au făcut din regiune căminul lor timp de aproape opt secole și au marcat-o permanent cu moștenirea lor culturală, lăsând o influenţă majoră în multe domenii: arhitectură, cultură, artă.

Cum spuneam, recucerirea creștină a ajuns în Andaluzia, ocupând orașele Cordóba și Sevilla. Până la sfârșitul secolului al XV-lea, monarhii catolici, Isabela de Castilia și Ferdinand de Aragon, au luat şi ultima fortăreață a maurilor, Granada și Palatul Alhambra.

Cu tot trecutul său glorios, Andaluzia este astăzi cea mai pauperă zonă a Spaniei, însă nimic nu-i poate ştirbi din farmecul şi atracţia pe care le emană acest meleag. Toate imaginile emblematice cu Spania provin din Andaluzia: fieste, sieste, coride, flamenco şi o abordare relaxată a vieţii, iar adevărul nu este prea departe de acestea, toate la un loc însemnând Andaluzia.

 

Programul vacanţei/Desfăşurarea pe zile şi ce am văzut

 

 Am decolat de la Bucureşti dimineaţa la 07,00, la timp, aterizând la Málaga după cinci ore, cu ceva întârziere cauzată de o vreme vântoasă care împiedica pilotul să aşeze în pace avionul la sol, după ce turbulenţele ne dăduseră bătăi de cap şi stări de vomă pe parcurs.  

Primele două zile au fost dedicate oraşului Málaga, cel de-al doilea ca mărime din Andaluzia, privită de cele mai multe ori, în primul rând, ca poartă de acces în Andaluzia, deşi este şi ea foarte ofertantă din punctul de vedere al obiectivelor deţinute.

 În ziua sosirii, nu am introdus nimic în program de teamă că nu vom fi putut ajunge la timp din varii cauze, aşa că am alocat-o luării la pas a oraşului pentru a ne familiariza cu acesta. În acele zile, Andaluzia fusese bătută de „Juan” , o furtună ce a adus vânt, ploaie şi frig, resimţită şi de noi în prima zi şi în după-amiaza celei de-a doua. Acest lucru nu ne-a împiedicat să batem oraşul la pas şi să ne punem în aplicare planul conturat cu multă vreme înainte.

Pentru a doua zi rezervaserăm bilete la cetatea Alcazaba, fostă cetate maură şi Gibralfaro, fortăreaţa din vârf de colină ce asigură vederi spectaculoase spre Marea Mediterană. Am avut pe listă şi Teatrul Roman, Paseo del Parque, Paseo Maritime, plaja Malagueta, centrul isoric cu străduţele sale fermecătoare, Catedrala Malanquita, piaţa Atarazanas, etc.  

Partea cea mai bună a fost că, în prima jumătate a zilei în care am vizitat Alcazaba şi Gibralfaro, ca un făcut, vremea a fost foarte frumoasă şi caldă, bucurându-ne din plin de simbolurile Málagăi.  

În cea de-a treia zi, după micul-dejun, am plecat spre autogară pentru a lua autobuzul ALSA spre Granada (circa 135km), oraşul ce avea să ne găzduiască pentru următoarele două zile. Vremea îşi revenise simţitor, cerul era senin, însă în Granada, situată la poalele munţilor Sierra Nevada, aceasta este de fel ceva mai rece faţă de restul Andaluziei.

Prima zi în Granada a fost de acomodare în oraşul ce te uimeşte cu aspectul său încântător şi, fiindcă voiam să avem primul contact real cu autenticitatea pentru care este vestită Granada şi cu muzica autohtonă, am urcat în Albaicin, cartierul cocoţat pe dealul aflat faţă-n faţă cu Alhambra, ştiut drept locul primei fortăreţe arabe. Şi, da, este cartierul cu alei pitoreşti în pantă, cu privelişti superbe în fiecare colţ, dar cel mai important este că acolo eşti spectator liber la recitaluri stradale susţinute de localnici, artiştii-gitanes, care se întrec în a se exprima cât mai original în cântece tradiţionale. Mai ales la Mirador de San Nicolas de unde ai privilegiul să priveşti spre Alhambra în timp ce asculţi cântece ritmate vioaie interpretate cu foc de localnici talentaţi.

A doua zi în Granada, a fost plină pe tot parcursul său, având rezervate vizite la complexul Alhambra, la 12,00 fix obligatoriu la Palatul Nasrid, pentru care nu se acceptă nicio întârziere, apoi, după-amiază la Catedrală, ca pe seară, să se desăvârşească totul la un spectacol minunat de flamenco la un local dedicat, Tablao La Alborea. Rezervările le-am făcut direct pe website-urile oficiale, mai puţin la flamenco unde am ales site-ul GetYourGuide fiind mai avantajos deoarece mi-a făcut o reducere de zece procente faţă de site-ul propriu, pe motiv că sunt clientul lor de mai multă vreme. Absolut minunat tot ce am văzut şi trăit în Granada, dar experienţa Alhambra a fost wow!

În dimineaţa celei de-a cincea zile a vacanţei, ne-am decazat din Granada şi am plecat spre Córdoba, la fel tot cu autobuz ALSA luat de la autogara principală, circa 200 km, unde am rămas o noapte şi două jumătăţi de zi, dar cu ţinte precise. Cea mai de seamă dintre acestea a fost moscheea-catedrală, de fapt scopul pentru care balanţa a înclinat să ne abatem o zi şi în Córdoba. La Mezquita, într-adevăr, mirifică, parcă ireal de frumoasă!

Bineînţeles că am găsit şi alte obiective importanţe ca Alcazar de Los Reyes Cristianos, rezervat încă de acasă chiar pentru ziua sosirii, centrul istoric cu străduţe pitoreşti precum Calleja de Flores, fostul cartier evreiesc La Juderia, Ponte Romano, Torre de Calahora, dar şi a doua zi dimineaţă centrul cu pieţe largi, Ayuntamento (primăria), Templul Roman, pe care le-am luat sârguincios la picior, plăcut impresionaţi de ceea ce vedeam etc.  

Despre Córdoba numai de bine şi foarte bine, am rămas doar cu regretul că nu am reuşit să-i alocăm mai mult timp, dar atât a fost posibil la un  prim contact. De asemenea, vremea a ţinut cu noi, încălzindu-se de-a binelea, cu peste 20◦C în termometre la prânz, acum urmare unui val de aer african venit peste Andaluzia.  

În cea de-a şasea zi, după miezul zilei, ne-am luat tălpăşiţa spre Sevilla, cum altfel?! decât cu un autobuz ALSA, care a străbătut distanţa de circa 150km în aproape trei ore, având şi câteva opriri în localităţi şi aeroportul din Sevilla.  

Sevilla a fost destinaţia în care am stat trei nopţi, până la finalul vacanţei şi de unde am plecat către casă în cursul celei de-a noua zile. Pentru Sevilla am avut, în mod asemănător, rezervări făcute de ceva vreme de acasă, pentru câteva obiective dorite neapărat, dar s-a întâmplat să vizităm şi altele ad-hoc, fără să fi avut ceva antamat.   

    Prima zi în Sevilla, de fapt doar după-amiaza şi seara rămase le-am dedicat, conform obiceiului  deprins deja, orientării în areal, adică luatului la pas a frumoasei Sevilla. Da, cu mână pe inimă, Sevilla este un oraş superb, după părerea mea! Eram foarte curioşi să vedem cu proprii ochi Plaza de España, locul ce ne cucerise doar din fotografii sau filmuleţe. Pentru a ajunge acolo de la cazarea noastră, am străbătut la picior pe străduţe bună parte din centru, lucru ce ne-a picat mănuşă, folosindu-ne zilele următoare pentru o bună orientare în spaţiu. Într-adevăr, Plaza de España este o minune arhitectonică, un loc splendid în care nu ştii încotro să priveşti mai întâi şi din care nu-ţi mai vine să pleci. Pe timpul  zilei, aici am prins şi spectacole de flamenco interpretate de artişti stradali.       Seara am ţinut să mergem la un local numit „La Carboneria” , situat pe o străduţă în centru, relativ aproape de cazarea noastră. Este mai degrabă un fost depozit, amenajat acum ca un bar destul de mare, în aer liber, în care aflaserăm că se ţin în fiecare seară câte două concerte de flamenco gratuite, începând cu orele 19,00. Total adevărat, artiştii au fost de admirat de fiecare dată, fiindcă nu ne-am putut abţine să nu dăm o raită de măcar câteva minute în fiecare seară.      Cea de-a şaptea zi se anunţa concentrată, fiind cuprinse în program obiective emblematice ale Sevillei pentru care, la fel, am făcut rezervări în prealabil: Palatul Real Alcázar, Catedrala împreună cu turnul său Giralda, biserica barocă San Salvador. Pentru masa de prânz am căutat special localul El Rinconcillo, cel mai vechi restaurant din Sevilla, datând din 1670.       După-amiază, am luat oraşul la pas, am ajuns la Las Setas, alias Metropol Parasol, construcţia futuristă din lemn care arată ca un uriaş fagure cu formă cel puţin ciudată. Ne-a plăcut mult arealul, am tot rătăcit pe străduţe, mai ales că era oarecum prin vecinătatea cazării noastre.     Seara, la 18,00 aveam rezervare la Museo Baile Flamenco, desigur pentru un show de flamenco în toată regula, din acela „lucrat” , dus la stadiul de artă pură. Plătit încă de acasă (25€/pers.), specacolul s-a dovedit a fi foarte reuşit, cu un singur mare dezavantaj: nu am avut voie să fotografiem sau să filmăm, aşa că totul a rămas doar în memoria... internă a fiecăruia, acum depinde cât are fiecare creierul de mare să le depoziteze în condiţii bune pentru a-şi putea aminti ulterior.     Pe seară, nu ne-am putut abţine să nu mergem din nou la La Carboneria pentru un alt spectacol de gen, mai brut şi mai necizelat, dar absolut natural şi foarte important: gratis.    Pentru a opta zi în Andaluzia (a treia în Sevilla), ultima întreagă, aveam doar un singur obiectiv rezervat şi acela după prânz: tur al stadionului Ramón Sánchez Pizjuán, un fel de templu al fotbalului pentru noi, românii, acolo desfăşurându-se  meciul de infarct din 07 mai 1986, cred că vă amintiţi, în urma căruia Steaua Bucureşti a învins la penalty-uri FC Barcelona, în finala Cupei Campionilor Europeni, de la vremea respectivă. Şi, desigur, eroul s-a numit Helmut Duckadam, de aceea poarta la care a apărat cele patru lovituri de la 11 metri am fotografiat-o şi răsfotografiat-o.     Însă, în prima parte a zilei am avut program de voie în care ne-am tot plimbat prin centru, am dat de Torre del Oro, Plaza de Toros de la Real Maestranza, am admirat faleza Canalului Alfonso al XIII-lea, cea a Gualdaquivir-ului, singurul râu navigabil al Spaniei, de unde Columb sau Magellan au plecat spre noi cuceriri.     Am ajuns la Parque Maria-Luisa, din nou la splendida Plaza de España unde am zăbovit ceva timp luând-o la pas pe conturul său arcuit, dintr-un capăt în celălalt, fiind spectatori de ocazie la micile spectacole de flamenco ce se produceau ad-hoc.    După ce ne-am întors de la stadion, mai aveam „o fereastră” de vreo două-trei ore până la cel din urmă spectacol antamat de flamenco, aşa că am vizat un alt obiectiv de seamă, situat la câţiva metri de cazarea noastră: Casa de Pilatos pe lângă care treceam de câteva ori pe zi. Nu credeam să-mi placă atât de mult acest muzeu, fostă reşedinţă medievală a marchizilor de Tarifa, care deţine adevărate comori de arhitectură.     Seara ne-a găsit la Teatro Flamenco Sevilla pentru a asista la spectacolul Pasión, cumpărat tot de pe GetYourGuide (18€/pers.) care s-a dovedit de vis! Parcă am avut un presentiment cu ordinea acestora, alegându-l pe cel mai bun la sfârşit, iar la final de seară, pentru a încununa o vacanţă care a stat sub semnul flamenco, ne-am îndreptat spre acelaşi local „La carboneria” pentru o ultimă reprezentaţie la 21,30.     În cea de-a noua zi, după micu-dejun, am mai dat o raită pe străduţe până în centru, apoi cu bagajele făcute dis-de-dimineaţă, dar lăsate la hotel, am luat drumul către aeroport, având avionul după prânz. Nimic de zis, eram ceva osteniţi, dar mai ales trişti că vacanţa se terminase şi ce e frumos trece repede.    

Concluzie

Această vacanţă andaluză a fost o mare reuşită, deşi poate cam condensată, dar riguros organizată. A presupus, în spatele ei, multă muncă de documentare, de sincronizare a obiectivelor, de calcul al timpilor de vizite şi deplasări, ceea ce pentru mine a însemnat o reală plăcere dar şi consum mare de timp în faţa monitorului. La acestea se adaugă o disponibilitate accentuată de mişcare, o condiţie fizică cel puţin la nivel mediu, care să permită un ritm mai vioi, deşi până la urmă oboseala se instalează vrei-nu vrei, dar măcar să fie una agreabilă.

  Pe de altă parte, vremea ne-a ajutat foarte mult, fiind foarte potrivită pentru ceea ce aveam noi nevoie într-o asemenea vacanţă, doar în primele două zile resimţindu-se uşor capriciile ei. De aceea, sunt de părere că perioada aleasă pentru un asemenea circuit trebuie să fie bine gândită, ştiut fiind faptul că verile andaluze sunt tare fierbinţi.  

Andaluzia uimeşte prin stil şi frumuseţe, este absolut fascinantă, iar oamenii locului mi s-au părut unii dintre cei mai amabili, politicoşi, cumsecade din câţi am văzut de pe unde am fost. Vizitând Andaluzia nu ai cum să rămâi indiferent la ceea ce vezi, nu ai cum să nu îndrăgosteşti de acest mic paradis. Pentru mine rămâne ţinutul învăluit în aromă de portocale amare, fiind locul în care nu credeam că pot vedea atâţia portocali cu portocale ca nişte globuri şi simţi atât de pregnant mirosul lor fin.  

  Cu mâna pe inimă, vă invit să vizitaţi Anadaluzia, este seducătoare, este misterioasă, are cel mai frumos cer albastru şi cei mai frumoşi nori albi din lume, are cele mai bune tapas, la cele mai frumoase terase, aflate pe străduţe înguste, din altă lume, are case albe gătite cu ghivece de flori, palate ca-n poveşti, şi flamenco, la fiecare colţ de stradă. Pe deasupra, nu este nici foarte scumpă, sper să mai povestesc şi să ating mai mult latura practică şi să detaliez exact şi despre aceste chestiuni.  

 

Vă rog, ataşaţi următorul videoclip:

https://www.youtube.com/watch?v=sVW8Lg3_ugA

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de irinad in 19.03.24 18:50:17
Validat / Publicat: 19.03.24 20:25:21
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SPANIA.
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 1181 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P48 Metropol Parasol, Sevilla
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33500 PMA (din 35 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[19.03.24 20:13:34]
»

Super interesant! Sper că vor fi și continuări!

-

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

irinadAUTOR REVIEW
[19.03.24 20:56:00]
»

@webmasterX: Mulţumesc frumos, sigur că vor fi, doar timpul să-mi permită!

Adina - addcont
[19.03.24 21:00:19]
»

Am fost la o aruncatura de... evantai distanta.

Inteleg ca excursia ati facut-o in ianuarie, cand imi propusesem si eu sa ajung, doar ca pana sa reusesc sa imi fac un program la munca s-au scumpit biletele de avion, asa ca am amanat pentru primele zile din martie; tot cu un val de frig am ajuns la Malaga, de unde am facut vizite de o zi la Nerja, Frigiliana, Ronda, Setenil de las Bodegas si un loc unde imi doream mult-mult de tot sa ajung - Caminito del Rey.

Apoi Sevilla, de unde am revenit acasa.

La Gibraltar am fost vara trecuta si recomand oricui ajunge in zona sa faca un nefort sa ajunga acolo; la Gibraltar se poate merge si cu CI, desi pe et am gasit informatii ca ar fi necesar pasaport (de care eu personal nu aveam); dar am trecut fara pasaport, cu CI - se accepta orice document de identitate dintr-o tara UE.

Nu se putea descrie mai bine Andaluzia decat ""Cu mâna pe inimă, vă invit să vizitaţi Anadaluzia, este seducătoare, este misterioasă, are cel mai frumos cer albastru şi cei mai frumoşi nori albi din lume"" Subscriu la seductie, nori, cer... si completez cu cea mai frumoasa mare, cele mai colorate apusuri.

Incerc sa scriu si eu review despre locurile vizitate, in care m-as intoarce cu cel mai mare drag si maine, si pe care va doresc din suflet fiecaruia dintre voi sa ajungeti sau sa reveniti daca ati mai fost

Pana una alta, las aici link catre unul din clipurile de acolo (celelalte sunt in prices de editare), daca imi e permis - https://youtu. be/ymSntvhsbQU? si=EBJzN-Up-ghar_tN

Si ma duc sa vad si clipul cu impresiile tale

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][11 voturi]
irinadAUTOR REVIEW
[19.03.24 21:28:01]
»

@addcont: Da, în ianuarie, dar cu biletele cumpărate de anul trecut, din aprilie.

am facut vizite de o zi la Nerja, Frigiliana, Ronda, Setenil de las Bodegas si un loc unde imi doream mult-mult de tot sa ajung - Caminito del Rey

Ştiu că toate aceste au stat şi în atenţia mea, dar timpul fizic nu ne permitea, de aceea am lăsat pe altă dată satele albe, Gibraltar, etc. La conturarea programului, am rămas, după ce am cumpănit îndelung, cu oraşele Granada, Cordoba în miezul excursiei, iar capetele Malaga şi Sevilla pentru intrare, respectiv ieşire în/din Andaluzia.

M ă bucur tare mult că suntem pe aceeaşi lungime de undă în ceea ce priveşte Andaluzia. Aştept şi review-urile dvs. şi mă îndrept să văd şi ce aţi postat pe youtube!

Pușcașu Marin
[19.03.24 23:20:10]
»

@irinad: Ei da! De-o sută de ani îmi stă pe creier bucățica asta de lume, dar niciodată n-am găsit timp s-o vizitez. Și iarăși da când spui că nouă zile sunt prea puține pentru Andaluzia. Ronda, Caminito del Rey, Gibraltarul, Jerez de la Frontera, chiar și vreo 2-3 zile de plajă pe la Marbella sau pe la Estepona ar veni mănușă peste ce-ați vizitat voi.

Mă bucur pentru voi, pentru vacanța pe care ați avut-o, felicitări pentru alegere și mulțumiri pentru că împărtășești cu noi cele văzute.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
crismisPHONE
[20.03.24 07:13:27]
»

@irinad: Acum ani buni, mi se pusese pata pe Andaluzia. Visam un circuit în care să vizităm tot-tot: orașele cele mai importante, satele albe, Caminito del Rey... Când am început să pun pe hârtie, am realizat că ne-ar trebui minim 2 săptămâni, pe care era imposibil să le sustrag "calup" job-ului pe care abia îl puneam pe picioare și care necesita prezența mea constantă (cu mici întreruperi permise).

Dar am avut o "relevație": hai să le luăm pe rând. Anul ăsta ceva, la anul altceva, și tot așa. Am început cu Sevilla (căreia i-am dedicat 3 zile pline) și Malaga (2 jumătăți de zi), dar uite că "la anul" încă n-a mai venit pentru Andaluzia noastră... Noroc cu câte un articol că al tău, care ne răscolește amintiri și dorințe...

Să vă fie de bine călătoria minunată! Abia aștept mai multe detalii!

irinadAUTOR REVIEW
[20.03.24 07:43:53]
»

@Pușcașu Marin:

Ei da! De-o sută de ani îmi stă pe creier bucățica asta de lume, dar niciodată n-am găsit timp s-o vizitez.

Trebuie să-ţi faci timp să vizitezi Andaluzia, merită din plin! Şi-apoi, ai ajuns tu pe meleaguri mult mai îndepărtate, Andaluzia ar fi floare la ureche pentru tine!

Pentru cele nouă zile alocate acestei vacanţe, am avut în vedere mai multe itinerare, am tooot creionat variante până am ajuns la acesta pe care l-am concretizat. Desigur că

Ronda, Caminito del Rey, Gibraltarul, Jerez de la Frontera,

au fost pe listă, mai puţin plaja că nu era cazul în ianuarie, dar au avut învins până la urmă Granada, Cordoba şi Sevilla, pentru Alhambra şi Marea Moschee pe care le aveam în minte încă din copilărie, de la Teleenciclopedia. De Sevilla, ce să zic, era de neconceput s-o sărim, fiind un must pentru cine doreşte Andaluzia.

Acum, eu sper să mai existe şi o altă vacanţă în acea zonă şi să atingem alte locuri vestite, aşa cum îţi doresc şi ţie!

Mulţumesc pentru ecou, vot, comentariu, întotdeauna eşti binevenit când "îmi calci pragul"!

irinadAUTOR REVIEW
[20.03.24 08:00:54]
»

@crismis: Păi, aşa am gândit şi eu Cristina, este imposibil să atingi într-o vacanţă de maximum zece zile cam tot ce-ar fi mai important, de aceea, aşa cum am răspuns şi colegului @Puşcaşu Marin, am rămas la varianta aceasta de patru oraşe, zic eu reprezentative, abordate ca-ntr-un circuit. Şi la aceasta am ajuns greu, după ce am adăugat multe, apoi am început să tai, am creionat trasee pe care mi-am dat seama că nu se pot face, ca după aceea să renunţ şi să păstrez strict ce se poate concretiza. În condiţiile în care ştiam că nu vom închiria maşină.

Dar am avut o "relevație": hai să le luăm pe rând. Anul ăsta ceva, la anul altceva, și tot așa.

La mine n-a fost chiar o revelaţie, dar a fost concluzia la care am ajuns după ce mă încăpăţânasem să cred că se pot face foarte multe în nouă zile. M-am entuziasmat maximum iniţial, apoi raţiunea a fost cea care a intervenit şi a calmat un elan accentuat plănuind ceea ce era cu putinţă de vizitat.

Îmi doresc nespus să mai ajung acolo şi altă dată, ceea ce îţi doresc şi ţie, după ne-am întors de acolo nu mi-am revenit din visul andaluz decât după vreo două săptămâni.

Mulţumesc pentru ecou, vizită, vot, te îmbrăţişez cu drag, acum doar virtual, în curând şi fizic!

mprofeanuPHONE
[20.03.24 09:16:22]
»

@irinad: Felicitări pentru excursia circuit din ianuarie din Andaluzia! Este una din cele mai frumoase zone ale întinsei Spanii, specificul maur și-a pus amprenta, a urmat regalitatea, catolicismul.... Am vizitat zona în vara anului 1996, cum a trecut timpul..., dar Cordoba, Granada cu ale ei grădini Generalife și Alhambra nu se pot uita....

Aș mai dori să ajung la Malaga, am un fix cu Picasso și să văd cam ce a spus @addcont, deși orarul avioanelor este destul de incomod. Am înțeles că ai făcut rezervări și cu o lună înainte, era aglomerație sau au restrâns numărul de turiști?!

Marius 72PHONE
[20.03.24 09:43:17]
»

Mă bucur că ai ajuns și scris despre Andaluzia!

Sunt perfect de acord cu tine în privința perioadei din an propice vizitei unui turist dornic de a vedea și umblă mult. Am fost în decembrie și am umblat mai mult în tricou și pantaloni scurți. Vara nu e de mers pe acolo decât pentru plajă și bălăceală, zic eu (ai oferte berechet iar stațiunile arată trăznet!)

Am observat că ai mers pe "urban". În următoarea dorită vacanță pe acolo musai să treci pe "rural". Frigiliana, Casares, Grazalema și Setenil de las Bodegas sunt de-a dreptul fermecătoare!

Aștept să te citesc și să mai "umblu" printr-o regiune foarte frumoasă și dragă mie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][10 voturi]
irinadPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.24 12:04:35]
»

@mprofeanu: Mulțumesc pentru ecou, vot, vizită! Recunosc, Andaluzia este o regiune superbă, plină de istorie, cu particularitatea de a fi un mix reușit de cultură cu influențe majore maure.

Toate orașele prin care am trecut au obiective valoroase, muzee interesante. Mă gândeam că în ianuarie nu poate fi prea aglomerat, dar m-am înșelat, era plin de asiatici.

Dacă la cele mai multe dintre obiective a fost suficient să rezerv biletele cam cu două-trei săptămâni înainte, singurul obiectiv pentru care aflasem că ar fi nevoie de rezervare cu mai mult de o lună pentru siguranța biletelor la preț oficial, a fost complexul Alhambra.

Dar nici aici nu se poate decât cu maximum două luni înainte.

Paranteză. După ce intrasem deja în intervalul cànd puteam teoretic să fac rezervarea, site-ul nu-mi permitea, în sensul că la secțiunea "achiziții" nu funcționa. După mai multe încercări, într-o seară, văzând din nou că tot nu pot, am intrat pe chat-ul său cerând suport. Am expus problema, mi s-a răspuns repede și concis, mi s-a trimis un link pe email unde să fac plata (recunosc că am fost un pic cam suspicioasă, dar am depășit problema).

Am furnizat ziua vizitei, ora pentru Palatul Nasrid care trebuie respectată întocmai, datele personale, inclusiv numărul de pașaport, apoi biletele mi-au fost emise și trimise imediat după plata online prin link-ul trimis.

Am fost foarte mândră de achiziția mea prin chat.

Pe urmă, s-a remediat problema și site-ul a funcționat normal. Închis paranteza.

Mai este puțin și ne vom vedea și cunoaște personal! Vă îmbrățișez cu drag!

Adina - addcont
[20.03.24 12:25:37]
»

@crismis: Si eu tot asa gandesc... ar fi necesara cam o luna ca sa le vizitezi pe toate si sa stai si la plaja.

Noi am fost pentru prima oara in 2023, cu putin ajutor de la providenta, cu un sejur de 7 zile castigat de fiica la Pretul cel Bun.

Si ne-am indragostit de zona aceea, asa ca am revenit anul acesta, tot 7 zile, insa am inca o lista lunguta cu locurile care nu au intrat in programul din 2023 si 2024, si pe care imi doresc sa le vizitez la urmatoarele vizite. Ceea ce va doresc si voua

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[20.03.24 12:36:09]
»

@Marius 72: Și eu mă bucur că m-ai vizitat și mi-ai scris! Știam că atunci când mergi să vizitezi asiduu trebuie să alegi o perioadă din an care să permită deplasări în condiții optime. De aceea, am achiesat imediat la notificarea privind bilete ieftine de avion în ianuarie.

Cât despre plajă și bălăceală, deocamdată sunt focusată pe insulele gecești, dar mulțumesc pentru pont.

Sigur, data viitoare vom merge și pe "rural", inclusiv Gibraltar și, poate, și Caminito del Rey.

Mulțumesc pentru ecou, peste câteva zile ne vom cunoaște personal și poate vom schimba păreri despre locurile în care am fost!

Adina - addcont
[20.03.24 12:40:50]
»

@mprofeanu: Noi am fost la inceput de martie, de fapt de pe 28.02 pana pe 6.03 si a fost destul de aglomerat peste tot.

La muzeul Picasso din Malaga am fost in 2023, si am trecut si acum pe langa, nu era coada mare la intrare Categoric e in topul listei locurilor de vizitat in Malaga. Eu am zburat cu wizz, am cumparat biletul cam cu o luna inainte pe la 50 euro, e un zbor care ajunge in Malaga pe la 10 dimineata, asa ca am avut o zi intreaga sa ma bucur de mare, soare, calamari la un Ciringuito pe plaja si sa facem planurile zilelor viitoare.

Pentru Ronda si Caminito de exemplu am achizitionat online cam cu o luna inainte excursii cu ghid si autocar, insa a fost destul de dificil sa gasesc locuri libere, multe din zile nu mai aveau disponibilitati... a trebuit sa le rasucesc si sa schimb programul, sa scot din lista mea Cadiz ca sa ne putem incadra... In extrasezon fiind...

La Sevilla in schimb nu am avut bilete rezervate in avans si am reusit sa gasim online bilete in prima zi cand am ajuns acolo, si pentru Catedrala + Giralda, si pentru Real Alcazar, si pentru Las Setas. Desi nu mai erau disponibilitati la orice ora.

Am aflat acolo ca pentru fiecare zi de luni se pot rezerva online un anumit numar de intrari gratuite la Real Alcazar (doar perioada 1 octombrie - 31 mai) - noi luni am fost, dar am platit taxa, pentru ca acelea gratuite erau epuizate de turisti mai informati ca mine

Adina - addcont
[20.03.24 12:44:27]
»

@irinad: Eu am lasat Granada si Cordoba pentru o vizita viitoare, pe care abia astept sa o programez... Ma gandesc la un zbor care sa implice si Valencia sau chiar Alicante... Dar pana atunci ne bucram de amintiri

doinafil
[20.03.24 22:50:52]
»

Am fost și eu în Sevilla, în Cordoba, în Ronda, am vizitat Alcatrazul - care m-a impresionat tare, tare mult, n-am cum să-l uit!

Asta se întâmpla prin 2011, când - încă - nu eram membră AFA și nu ieșisem la pensie. Aș fi scris atunci mai multe articole, atât de mult mi-a plăcut acea vacanță în Spania!

Eram cazate - eu și prietena mea cea mai bună - în Costa del Sol - Torremolinos (Turnul morilor) - și-am achiziționat mai multe excursii. Într-una din cele 7 zile eu am fost în Gibraltar, ea a fost în Maroc, iar la sfârșitul zilei, fiecare din noi ar fi vrut să fie în locul celeilalte!

La Alcatraz am admirat „dantelele” realizate în mai toate încăperile, adevărate opere de artă pe zidurile interioare ale incăperilor, dar cel mai mult mi-au plăcut bolțile ușilor / porților / intrărilor în încăperi, cu alveolele lor elaborate și suav colorate, minunat executate!

Mă bucur pentru voi că ați avut nouă zile de vacanță reușită, care v-au bucurat ochii și sufletele! 👌

Felicitări pentru toate locurile vizitate în Spania! 👋

P. S. Am printat articolele tale despre Barcelona, pentru că ne vor fi de folos în luna iulie, când vom fi și noi acolo! 👍

irinadAUTOR REVIEW
[21.03.24 08:02:07]
»

@doinafil: Mă bucur că îmi confirmaţi spusele, într-adevăr Andaluzia, această regiune fierbinte la propriu şi la figurat, nu are cum să-l lase indiferent pe cel ce păşeşte în interiorul său. Sunt convinsă că toată Andaluzia este fabuloasă, dar trebuie luată pe bucăţi, fiind întinsă şi foarte ofertantă în obiective. Palatele, mai ales cele ce au influenţe mudejar, fiind construite pe vremea maurilor, sunt spendide. La acest capitol, pe primul loc se clasează, de departe, Palatul Nasrid din complexul Alhambra, Granada, însă, aşa cum bine ziceţi, este fermecător şi cel din Sevilla, mai cu seamă că apoi a fost palat regal tot timpul, inclusiv acum are această funcţie. Sevilla, în schimb, este, după părerea mea, cel mai frumos oraş din cele văzute în acest circuit.

Desigur, Marea Moschee-Catedrală din Cordoba este un alt exemplu de arhitectură mudejară adusă la superlativ, acolo nerevenindu-mi din reverie pe tot parcursul vizitei, aveam pielea ca de găină, atât de emoţionant mi s-a părut totul. Mă mai ciupeam din când în când să mă conving că nu visez, mai cu seamă că era dimineaţa foarte devreme, iar muzica în surdină te transpunea într-o atmosferă absolut contemplativă.

P. S. Am printat articolele tale despre Barcelona, pentru că ne vor fi de folos în luna iulie, când vom fi și noi acolo!

Sunt fericită că vă pot fi de folos în vreun fel, în acest sens vă voi face o mărturisire: eu m-am îndrăgostit de Andaluzia la... Barcelona! S-a întâmplat pe când vizitam Poble Espanyol, dând cu ochii de "sudul" Spaniei. Atunci s-a petrecut fenomenul care se numeşte "coup de foudre", atunci m-a atins la inimă frumoasa Andaluzie! Era în martie anul trecut, luna următoare cumpăram biletele de avion pentru Andaluzia.

Mulţumesc mult pentru ecou, vizită, vot, vă îmbrăţişez cu drag pe amândoi, acum virtual, mâine după-amiază fizic, după cinci ani!

doinafil
[25.03.24 13:52:59]
»

@irinad:

Mi-aș mai dori și eu o vizită la complexul Alhambra acum, când sunt împreună cu „Puiul” meu drag!

Fiecare din noi l-a văzut în ani diferiți. Eu eram la primele mele vacanțe în afara țării, deci, nu prea eram familiarizată cu „săpăturile” pe net a ceea ce dorem să vizitez, plus că eram într-un grup, în care nu prea ai posibilitatea de mișcare dorită, trebuie să urmezi ghidul și pe ceilalți! 😟

Desigur, Marea Moschee-Catedrală din Cordoba este un alt exemplu de arhitectură mudejară adusă la superlativ, acolo nerevenindu-mi din reverie pe tot parcursul vizitei, aveam pielea ca de găină, atât de emoţionant mi s-a părut totul. Mă mai ciupeam din când în când să mă conving că nu visez, mai cu seamă că era dimineaţa foarte devreme, iar muzica în surdină te transpunea într-o atmosferă absolut contemplativă

Dacă vom mai ajunge acolo aș dori să văd și Marea Moschee-Catedrală (atunci nu era în programul de vizitare😞), mai ales acum, după ce am citit cât de mult te-a impresionat și pe tine! 👍

Îți urez vacanțe reușite și de-acum încolo, alături de „Puiul” tău drag!!! și, ca de obicei....mulți

irinadAUTOR REVIEW
[25.03.24 18:33:50]
»

@doinafil:

Mi-aș mai dori și eu o vizită la complexul Alhambra acum, când sunt împreună cu „Puiul” meu drag!

Într-adevăr, o idee foarte bună, în plus, maturitatea aceasta turistică pe care ne-o conferă faptul că au trecut nişte ani de la prima vizită, în care noi ne-am experimentat ca turişti, ne face să vedem cu alţi ochi un anumit obiectiv. Sincer, chiar dacă au trecut doar două luni de când AmFostAcolo, cu siguranţă ne dorim să revenim în Andaluzia, ba mai mult, soţul mi-a trasat sarcină clară să nu scap din vedere zborurile convenabile spre Malaga sau Sevilla.

Dacă vom mai ajunge acolo aș dori să văd și Marea Moschee-Catedrală...

Neapărat! Este un must! Pe mine m-a impresionat cum nu-mi imaginam. Am vizitat Moscheea-Catedrală timp de o oră, dimineaţa şi iniţial credeam că vizita ar putea dura mai puţin, dar abia ne-am desprins când am fost invitaţi respectuos să ieşim fiindcă urma slujba, sau ceva de genul. Am plecat de acolo cu un sentiment minunat, de parcă atinsesem cu sufletul divinitatea, o simţeam mult mai aproape. Însă frumuseţea lăcaşului nu o pot descrie suficient, "pădurea aceea de coloane cu arcade" este înălţătoare!

Şi eu vă urez să vă bucuraţi de vacanţe multe, minunate alături de „Puiul” dvs. drag şi vă mulţumesc frumos pentru aprecieri, cuvinte frumoase, ecou, vot! Vă îmbrăţişez cu drag!

msnd
[27.03.24 19:26:25]
»

Sărut mâna și mulțumesc pentru aducerile aminte!

Iată că în septembrie se vor împlini 13 ani de când am fost și eu prin zonă. Am avut atuncin 2 nopți în Málaga și 6 sau 7 în Benalmádena.

Având la dispoziție o mașină închiriată, am vizitat, din Benalmádena, Granada, Cordoba, Nerja, Gibraltar. Din păcate, nu am avut timp și de Sevilla, care ni s-a părut cam departe de Benalmádena.

Am scris și eu câte ceva despre majoritatea locurilor vizitate, mai puțin desptre Granada. Nu mai țin minte motivul, probabil pentru că ne-am concentrat numai pe Alhambra, despre care erau destul de multe impresii. Țin minte că cineva ne-a sfătuit atunci să nu intrăm în Albacin. Nu mai țin minta motivul. I-am făcut numai o poză de la una din ferestrele Palatelor Nasrid. O ușoară dezamăgire am avut descoperind că Fântâna cu Lei era demontată, iar curtea aferentă eta plină de schele.

Despre Cordoba am scris, consider și acum, unul din cele mai bune articole ale mele. Am avut în program vreo 9 obiective, dintre care numai unul (Mausoleul Roman) mai puțin interesant și altul (Podul Roman) o dezamăgire. Dar după aceasta a urmat Mezequita, unde nu am știut la ce să mă uit mai întâi.

La El Alcazar de los Reyes Cristianos am rămas șocat de ruina unui zid al unei construcției anterioare în lungul unui culoar al actualului palat. Iar în minte încă am grupul statuar în care Cristofor Columb negociază, sau dă raportul Regilor Catolici privind expedițiile sale.

Dar, pentru mine, punctul culminant al excursiei în Cordoba a fost vizita la Medina Azahara sau, conform numelui oficial al șantierului arheologic, Madinat al-Zahra, capitală a Califatului Cordoba timp de 75 de ani în secolul al X-lea.

Mi-am adus aminte și de cele văzute în Málaga, aproximativ aceleași, în plus Parcul și Muzeul Picasso, unde mi-am dat seama că nu am foarte multe tangențe cu acest gen de artă.

Felicitări pentru excursie și articol!

O seară excelentă!

irinadPHONEAUTOR REVIEW
[27.03.24 22:32:41]
»

@msnd: Mulțumesc pentru lectură, ecou și comentarii! Adevărul este că Andaluzia este fascinantă! Are atâtea obiective de oferit în orașe sau sate că e greu de cuprins prea mult într-o singură vacanță. Recunosc că m-a impresionat tot ce am vizitat. Nu ne-a fost teamă nicio clipă de Albaicin, dimpotrivă, ne-am plimbat, am asistat la concertele stradale, am admirat Alhambra de acolo, ba chiar am și mâncat într-un restaurant.

Córdoba mi-a plăcut mult, dar moscheea-catedrală m-a cucerit definitiv.

Sevilla este o poezie de oraș, iar Granada cu Alhambra sunt de neratat.

Despre Málaga voi încerca să scriu în curând păstrànd ordinea cronologică a excursiei. Vă voi afla părerea despre ceea ce ați vizitat în Andaluzia consultându-vă articolele.

Mă bucur mult că gusturile noastre au coincis în multe puncte.

Seară bună și dvs! Vacanțe minunate vă doresc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Adina - addcont, crismis, doinafil, Marius 72, mprofeanu, msnd, Pușcașu Marin
Alte impresii din această RUBRICĂVacanța în Andaluzia:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.12950682640076 sec
    ecranul dvs: 1 x 1