BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Trei taverne în Nea Roda
Uitându-mă pe hartă înainte de a face rezervarea la Rodon Apartments în Nea Roda amfostacolo.ro/hotel9.php ... -athos&id=27799, am remarcat numărul încurajator de taverne, toate înșiruite - așa cum era de așteptat - de-a lungul falezei. Bun, n-o să murim de foame, mi-am zis. ????
La fața locului aveam să constat că, oricât de mic era satul, nu numai că nu exista niciun risc de a merge la culcare cu stomacul gol, ci că puteai mânca în alt loc în fiecare seară timp de cel puțin o săptămână, semn că grecii - excelenți comersanți, precum îi știm - își făcuseră bine temele și erau în măsură să ofere oaspeților, pe lângă paturi confortabile, și cine gustoase.
Acestea fiind premisele, nu mi-am bătut capul să caut referințe pe Tripadvisor, convinsă că meniurile și prețurile nu puteau diferi prea mult, singurul lucru care putea - eventual - să deosebească un local de altul fiind serviciul. Adaug că toate cârciumile vizitate au fost pe faleza pietonală înălțată, cu bucătăria și câteva mese în interiorul clădirii situate de partea cealaltă a străzii, și vizavi terasele cu vederi frumoase spre marea cea albastră.
Thalasso Lykos a fost cea dintâi tavernă unde am poposit. Scaune și mese albe, fețe de masă așijderea, fundul scaunelor din rafie - hmmm, cam incomod. ????
Numele înseamnă „lup de mare” și într-adevăr, au în meniu pește și fructe de mare, dar și carne de porc și de pui la grătar. Plus niște aperitive și salate clasice. Cât despre băuturi, servesc vin, bere la halbă (4 euro indiferent de marcă), retsina și ouzo, precum și cafea și răcoritoare.
Cercetând lista de mâncăruri în grecește și engleză, am avut surpriza plăcută de a descoperi un preparat care îmi place mult, dar pe care, nu știu de ce ????, nu l-am mai găsit de ceva timp în tavernele din Grecia pe care le-am frecventat. E vorba de bouyourdi (bougiourdi/buiurdi), un aperitiv făcut la cuptor din brânză feta, roșii și ardei gras, ulei de măsline și condimente. La Lupul de mare a costat 5,50 euro și cam ducea lipsă de legume, dar chiar și așa mi-am lins degetele. ????
La felul principal eu am comandat gyros de pui (9 euro) și Adrian hamsii prăjite (7 euro). Am stropit totul cu un litru din vinul casei, alb sec, și două sticluțe de soda water iar la final, odată cu nota de plată de 36 euro, am căpătat din partea casei câteva felii de pepene roșu.
Mâncarea bunicică dar serviciul a fost foarte lent. Un singur chelner lua comenzile, care erau aduse cu mare întârziere de un puști cam năuc, care se descurca însă pe limba lui Shakespeare. Cunoscând faptul că majoritatea tavernelor din stațiunile estivale grecești sunt afaceri de familie, presupun că tânărul era fiul sau oricum o rudă a proprietarului.
Molos ne-a fost recomandat de gazda noastră Synodios. E un local ceva mai mare, dar cu același tip de mese și scaune ca la Lupul de mare. Un amănunt care îl diferențiază e numărul mai mare de chelneri (3 sau 4) care se mișcau sprinteni printre mesele în mare parte ocupate. Și încă ceva: aici am avut parte și de un scurt concert de muzică populară grecească susținut de doi lăutari itineranți.
La Molos meniul e nu numai în greacă și engleză, ci și în rusă, și cuprinde, în afara felurilor prezente și la Thalasso Lykos, câteva supe (epuizate la ora cinei), paste și risotto, plus ceva mâncăruri gătite (musaca, pasticcio, roșii umplute).
Comanda noastră a constat pentru început din calamar prăjiți (9 euro) și macrou afumat (5,50 euro). Adrian a continuat cu vinete „Gondola” (vinete cu brânză, nuci, roșii și usturoi la cuptor; 5 euro) servite într-un recipient de forma celebrelor ambarcațiuni venețiene, iar eu cu spaghetti bolognese (8 euro). Totul foarte gustos, cu o mențiune aparte pentru vinete, care se topeau pur și simplu în gură. ????
Cu tot cu jumătatea de litru de vin și cele două sticluțe cu apă gazoasă, distracția ne-a costat 38 euro, iar ca desert ne-am ales din partea casei cu câteva prăjiturele.
Remezzo a fost al treilea local pe care l-am testat, și anume în seara dinaintea plecării. Cum a doua zi ne aștepta un drum lung până acasă și intenționam să pornim devreme, ne-am mobilizat să luăm cina înaintea de căderea serii, motiv pentru care în pozele aferente, făcute pe zi, se vede clar marea.
Remezzo e de fapt bar-ouzerie și deservește o porțiune de plajă, iar oferta cuprinde o selecție frumușică de cocteiluri, băuturi spirtoase și răcoritoare, precum și înghețate și cafele. Aici mesele rotunde, fără fețe, și scaunele/fotoliile sunt din lemn iar barul e în mijloc, înconjurat pe trei laturi de scaune înalte.
Meniul în grecește și engleză e mai subțirel, dar ne-a fost lene să căutăm altceva, așa că ne-am mulțumit cu o porție de doveleci prăjiți (4 euro) pe care am împărțit-o și câte una de musaca, pe care le-am udat cu o jumătate de litru de vin și o sticluță de soda water. Total consumație 28 euro, fără nicio atenție din partea proprietarului, un tip cu barbă și pălărie haioasă dar destul de bătrâior, care se deplasa cu viteza melcului... ????
În fine, am trecut peste asta, că nu avea oricum niciun rost să ne facem nervi...
În concluzie, experiențele noastre culinare în micul sat Nea Roda n-au fost nici prea-prea, nici foarte-foarte, adică în ton cu ceea ce ne așteptam. Mâncăruri clasice suficient de gustoase cât să păstrăm amintiri plăcute, ambianță nepretențioasă, tipic grecească, și prețuri convenabile.
Ce altceva ne-am fi putut dori?!! ????
Webmaster, rog următoarea ilustrație: youtube
Trimis de Carmen Ion in 27.11.22 17:29:14
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
10 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Carmen Ion:
”nu mi-am bătut capul să caut referințe pe Tripadvisor, convinsă că meniurile și prețurile nu puteau diferi prea mult, singurul lucru care putea - eventual - să deosebească un local de altul fiind serviciul.
si mai tine si de subiectivism dar si de noroc. Am mancat foarte bine in locuri pe care mai apoi le-am gasit cu puncaj mic pe Tripadvisor, asa ca daca as fi citit intai recenziile probabil ca sub influenta celor scrise nu as fi mancat acolo si as fi regretat.
Mi-a placut ce am vazut prin farfurii, sa va fie de bine si sa repetati, felicitari, un SB acordat cu mare drag.
@mishu: Când merg în orașe mari mă mai uit pe Tripadvisor, dar în satele-stațiunile grecești știu din proprie experiență că toate tavernele sunt cam la fel și nu prea ai cum să dai greș, așa că nu-mi pierd vremea căutând recenzii.
La Nea Roda mâncarea a fost bunicică - fără a avea nimic special însă -, serviciul așa și așa, însă nu ne grăbeam și n-am avut motive să ne enervăm.
Mulțumesc pentru vizită, ecou și SB.
Să ne revedem cu bine!
@Carmen Ion:
”... am avut surpriza plăcută de a descoperi un preparat care îmi place mult, dar pe care, nu știu de ce ????, nu l-am mai găsit de ceva timp în tavernele din Grecia pe care le-am frecventat. E vorba de bouyourdi (bougiourdi/buiurdi),
foarte bun acest aperitiv cald, ne place și nouă. Vestea bună este că în București l-am întalnit la multe dintre restaurantele grecești:
Nikos Greek Taverna - un restaurant care are vreo 5 locatii in București, dar s-ar putea să-ți fie convenabilă cea din Bld. Iuliu Maniu nr. 7 (incinta Apaca). Eu am fost la cele din centrul vechi și Piața Alba Iulia. (https://bucuresti. nikosgreektaverna.ro/ro/meniu-restaurant/aperitive)
Celelalte cred că sunt mai peste mână, dacă vii din drumul Taberei, totuși sunt de reținut pentru când e rost de vreo întâlnire ????:
Kostas, care a fost pe lângă Foișorul de Foc dar acum s-a mutat tot prin zonă - Strada Marcel Iancu 10. (https://kostas.ro/)
Santorini, de la pasajul Muncii (https://restaurantsantorini.ro/meniu/)
Cam acestea sunt tavernele pe la care am fost (pe la unele de mai multe ori) și pot să spun că în general a fost foarte bună mâncarea (s-a mai întamplat să fie și mai puțin ok, ca de ex. la Santorini - pentru aceleași feluri de mancare - poate era ceva cu bucătarul, nu știu).
@k-lator: Mulțumesc pentru informații. S-ar putea să le folosesc.
În Grecia am mâncat întotdeauna bine, porții generoase și prețuri decente. Citind meniurile, observ că prețurile sunt aproximativ ca în Corfu.
Ne-ai delectat în review-urile tale cu excursii, plaje, peisaje frumoase, dar si cu gastronomie grecească. De toate, inclusiv cazări!
Felicitări!
@Rodel: Și mie îmi place mâncarea grecească, simplă, preparată cu ingrediente proaspete, foarte gustoasă. Am ajuns să o cunosc destul de bine după atâtea sejururi și excursii.
Mulțumesc mult pentru aprecieri.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2015 Lemoniadis — nu mergeti acolo — scris în 15.07.15 de Gabriel1973 din BRăILA - RECOMANDĂ
- May.2014 Manolo sau Manthos... taverna... — scris în 23.07.14 de razvan25081973 din PIATRA-NEAMţ - nu recomandă
- Jun.2013 Restaurant Ta kymata - in dulcele stil grecesc — scris în 08.08.13 de sunflower din ALBA IULIA - RECOMANDĂ
- Sep.2010 Restaurant Karidas din Ouranopolis — scris în 17.12.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ