ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.02.2020
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 26.03.14
STATUS: TITAN
LUNA
SEP-2019
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Câteva taverne din Loutra Edipsou

TIPĂREȘTE URM de aici

Stăm la plajă, facem băi cu nemiluita, ceva cumpărături, plimbări la ceas de seară, mă rog, tot tacâmul... dar apropo de tacâm :) , de mâncat, unde mâncăm în Loutra Edipsou?

Nu vă faceți griji, variante sunt, și încă foarte multe, în marea lor majoritate taverne situate pe faleză. Totuși nu către ele ne-am îndreptat în prima seară petrecută în stațiune, ci spre un loc pe care îl știam și țineam morțiș să-l revedem.

40 Platania Grill, așa îi zice restaurantului aferent hotelului 40 Platania, gazda noastră din 2015 vezi impresii. În urmă cu patru ani luaserăm cina acolo două seri la rând și ne încântase nu numai mâncarea, ci mai ales atmosfera făcută de localnicii veniți special cu kiki-carul ca să asculte muzică, să cânte și să danseze. În plus, ne era dor de Kostas, proprietarul afacerii, un om deosebit cu care ne împrieteniserăm la primul nostru sejur în Evia.

Așadar n-am stat pe gânduri și ne-am suit în mașină, pornind spre Strada 25 Martiou nr. 66. Localul și hotelul se află în capătul dinspre munte al stațiunii (și al unei pante neplăcut de abrupte) iar denumirea lor provine de la platanii bătrâni, care aș zice totuși că nu sunt în număr de 40, la umbra cărora a fost amenajată o cafenea și un restaurant.

Nimic nu se schimbase în privința decorului - practic inexistent. Același poduleț peste un izvor cu apă termală din care țâșneau aburi, aceleași mese cu fețe albe sau în carouri roșu cu verde, dispuse la distanțe suficient de mari pentru a asigura intimitatea clienților, și același rotisor gigantic pe care se perpeleau învârtindu-se hălci mari de carne de porc, miel și pui. Căci 40 Platania e specializat în grătaruri. Pentru fructe de mare va trebui să mergeți în altă parte.

Noi veniserăm pentru kokoretsi, și asta am și comandat fără a cere meniul (nici nu au așa ceva, din câte știu), alături de o salată grecească, un litru de vin și două sticle cu apă gazoasă. Mâncarea a fost foarte bună iar serviciul rapid. Total consumație 28 euro, cu 10 % mai scump decât în urmă cu patru ani.

Nu asta ne-a deranjat, ci faptul că, oricât am holbat ochii, nu l-am zărit pe amicul Kostas. Iar când am întrebat de el pe chelnerul care ne-a servit, ne-a privit mirat și ne-a răspuns că nu-l cunoaște. Am tras concluzia că omul nostru vânduse afacerea - asta în cazul cel mai bun. Ce păcat! :(

O a doua surpriză neplăcută a fost absența clientelei locale, înlocuită de un grup mare de turiști români. Pentru ei și-au făcut apariția în scurt timp trei dansatori profesioniști (un bărbat și două femei), care au încântat audiența baletând pe muzică tradițională grecească pusă la stație. A urmat - desigur - invitarea turiștilor să li se alăture, încingerea horei etc. etc.

A fost plăcut, dar nu la asta ne așteptaserăm, ci la un spectacol folcloric ad-hoc oferit fără puneri în scenă de către localnici, așa cum văzuserăm cu patru ani înainte. Ușor dezamăgiți, pe la ora 10 ne-am retras spre mașină. Eu eram însă intrigată de ceva: observasem cum kiki-carul oprise de două ori în dreptul tavernei, debarcând un număr semnificativ de domni și doamne veseli și guralivi, care ciripeau în grecește. Unde Dumnezeu se duseseră oamenii ăștia? :-?? Și de unde răsuna altă muzică decât cea pusă la difuzor la 40 Platania? :-??

De la Terasa To Oneiro, lipită de platanii noștri. Cu maximă discreție m-am apropiat ca să arunc o privire. Și ce să vezi? Localul era plin de greci care dansau, cântau și băteau din palme. Am făcut o singură poză, și aia de afară, mi s-a părut nepoliticos să-i inoportunez. Așadar polul distracției autentice se mutase câțiva metri mai încolo...

La întoarcerea în hotel am avut curiozitatea să mă uit pe Tripadvisor și am constatat că To Oneiro e #1 din 9 restaurante din Edipsou, cu scor maxim, și pozele mi-au dovedit că meniul are la bază tot grătarul, în timp ce 40 Platania nu primise decât un scor modest de 3,5 iar reviewurile menționau timpi mari de așteptare, mâncare prost preparată și încercări de „fraudare” a notei de plată... :(

Nu știu ce să cred... Noi n-am avut astfel de probleme, kokoretsi erau bine făcuți, salata așijderea, iar vinul rece și sec, așa cum ne place nouă. Totuși, dacă distanța prea mare față de faleză nu vă sperie, vă îndemn să încercați To Oneiro. Eu nu pot să o recomand decât pentru ambianță, dar sunt curioasă ce impresie vă va face vouă.

Cum vă spuneam, majoritatea tavernelor din Loutra Edipsou sunt concentrate pe faleza pietonală după ora 7 seara, ceea ce e firesc, zona fiind cea mai animată iar apropierea de mare adăugând romantism cinelor.

Renunțând la romantism ;) , noi am luat prânzul, nu cina, de două ori la același local: Ellados Gefsis, strada 28 Oktovriou nr. 10. Niciun aranjament decorativ nici aici, totul extrem de simplu, doar mese și scaune albe și fețe de masă în carouri alb cu albastru. Bonus scenografia cu valurile izbindu-se de țărm.

Nu știu de ce, dar în ziua aceea ne pocnise foamea, așa că am studiat cu atenție meniul. După ce ne-a întrebat „Where are you from?”, chelnerul ne-a oferit lista - stufoasă - în varianta bilingvă greco-română! V-am spus eu că noi, românii, contribuim masiv la propășirea patronilor de hoteluri și cârciumi grecești. Ce mai, îi scoatem pe toți din faliment! =))=))=))

Am lecturat volumașul, din care am atașat mai multe poze, ca să vă faceți o idee cât mai exactă, după care am dat comanda: supă de pește, salată de icre, salată grecească, pastitsio. Fiind însetați nevoie mare, am dat la început pe gât câte o bere, apoi am lăsat mâncarea să alunece pe gât udând-o cu o carafă de vin de 500 ml și două sticluțe de soda water. Total consumație 33 euro, un preț rezonabil. Serviciul cam lent totuși, cu toate că nu toate mesele erau ocupate.

La a doua descindere am comandat o porție de cartofi prăjiți cu sos de usturoi alături, musaca, dovlecei la grătar și midii prăjite, 500 ml de vin și două sticle de soda water, pentru care am plătit 31 de euro. Midiile mi s-au părut cam înecate în ulei, însă una peste alta ne-am declarat mulțumiți.

Într-o seară am poposit tot pe faleză, pe strada Omirou colț cu Oktovriou, la Fish Tavern Noufara. Nu știu de ce își zic local pescăresc - meniul, tradus în românește, e aproape identic cu cel de la Ellados Gefsis (drept pentru care nici nu m-am mai obosit să-l fotografiez) și cuprinde de toate pentru toți. De data asta am fost mai cumpătați și nu am comandat decât o porție de small fish (aterina), una de calamari prăjiți și o alta de roșii și ardei umpluți, pe care le-am stropit cu o jumătate de litru de vin și o sticluță cu soda water. Mâncarea a fost bună, serviciul prompt iar la final am achitat 28 de euro.

În concluzie, chiar dacă prețurile au crescut un pic față de 2015, în tavernele din Loutra Edipsou încă se mănâncă bine și fără să-ți golești portofelul.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de Carmen Ion in 05.02.20 11:51:08
Validat / Publicat: 05.02.20 14:40:19
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.

VIZUALIZĂRI: 5102 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 40 Platania Grill
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29000 PMA (din 30 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[05.02.20 16:55:00]
»

Sa va fie de bine, desi cam tarziu vine urarea! Am mancat si noi kokoretzi, dar nu aratau asa. Daca nu era scris in descriere nu as fi stiut ce este in farfurie.

Kokoretzi mancati de noi erau facuti in Creta si poate asta e motivul ca aratau altfel...

Carmen IonAUTOR REVIEW
[05.02.20 17:15:48]
»

@DOINITA: Mersi de urare, ne-a fost de bine.

Nu știu ce să zic în legătură cu felul cum arată kokoretsii din Evia comparativ cu cei cretani. La 40 Platania ne-au fost serviți gata desfăcuți, nu strâns legați ca un cârnat, așa cum sunt puși în țepușe. Poate că asta te-a derutat. Zic și eu...

webmaster
[05.02.20 19:19:15]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Carmen IonAUTOR REVIEW
[05.02.20 19:28:19]
»

@webmaster: Mulțumesc, sunt onorată.

mishu
[30.03.20 23:13:00]
»

@Carmen Ion: Ca sa nu uit, nu stiu daca a fost intentionat sa asa a iesit, dar esti de nota in P10 , si acum ca am spus-o merg mai departe, tocmai ce comentasem ca daca mai citesc ceva in seara sata sa nu fie cu mancatorii si uite peste ce dau, belea de belea, si nu doar una, ci fara numar, fara numar, cu kokoretsi, midii si calamari prajiti... asta e sadism curat, dar ceva ma consoleaza, si tu ai inghitit in sec scriind articolul deoarece tu le-ai si savurat live .

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Carmen IonPHONEAUTOR REVIEW
[30.03.20 23:28:18]
»

@mishu: Mersi pentru ecou și vot.

Scuze dacă te-am făcut să înghiți în sec

mishu
[30.03.20 23:46:06]
»

@Carmen Ion: Bine, scuzele acceptate, ca sa pot citi in voie am scos niste cartofi si peste de la congelator si le-am bagat la cuptor, si eu mi-am continuat cititul, am ajuns la pozitiile fruntase in clasament, asa ca am mult de citit. O seara linistita.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Carmen Ion, DOINITA, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm? Taverne în Loutra Edipsou:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.064549922943115 sec
    ecranul dvs: 1 x 1