GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Sa descoperim Zakynthos-ul, culinareste vorbind
Asa cum spuneam in review-urile anterioare (click aici si aici), o sa scriu un set de impresii separate despre locurile pe unde am mancat.
Terasa hotelului Cavo d’Oro, - Kalamaki
O terasa care la prima privire pare ca nu are legatura cu acesta (nu exista nimic afisat in acest sens, chiar si denumirea este alta – Roof Garden, sau asa ceva), insa daca te uiti mai bine, chiar din spatele terasei ai acces direct la piscina hotelului. In plus, noi fiind cazati la Cavo D’Oro am avut tot timpul reducere 10% la nota de plata. Am fost multumiti, atat de mancare cat si de servicii. Doamna care servea stia cateva cuvinte in romana si cand i-am spus ca suntem romani imediat ne-a adus si un meniu in romana. Ma rog, cam incomplet si stangaci tradus (un fel de google translate), dar intentia conteaza. Preturile in nota obisnuita a statiunii: un fel principal (care include salata si garnitura) de pe la 6,50 EUR si pana pe la 9 EUR, un tzatziki cu pita bread (adica lipie) – 4 EUR, paste (diferite variante) – 6 EUR, salate – 5-6 EUR, pizza – 6 EUR, bere (Mythos, Heineken, Alfa) – 2,50 EUR/sticla de 500 ml. Am mai luat de la ei si un chicken a la creme (7,90 EUR), care a constat in piept de pui cu un sos ce ciuperci insotit de garnitura de cartofi prajiti si orez, foarte delicios. Ca exemplu, un pranz pentru doua persoane: gyros de pui (cu cartofi prajiti, salata, sos, lipie) – 6,50 EUR + chicken a la creme de care vorbeam mai sus – 7,90 EUR + 4 beri – 10 EUR, total 24,4 EUR la care dupa aplicarea reducerii de rigoare nota finala era 22,00 EUR. Acceptabil spre ieftin chiar as putea spune. Inca ceva: intr-o seara ne-am comandat si niste vin dupa cina (5,5 EUR/1 L – vinul casei) si la plecare, am primit din partea casei inca o carafa de 0,50 L, drept pentru care am ajuns in camera cam matoliti. Noroc ca eram foarte aproape. : D
Taverna Georgia - Kalamaki
Este foarte aproape de Cavo d’Oro, la vreo 50 de metri, pe cealalta parte a strazii. Probabil una dintre cele mai bune taverne din zona, atat ca meniu, calitatea mancarii dar si ca preturi. Am fost de vreo 3 ori, am mancat printre altele:
-cotlete de miel cu sos de ciuperci cu usturoi - de-a dreptul senzational. Un plaou in mijlocul caruia erau cotletele prajite in jurul caruia aveam garniturile de cartofi prajiti si orez, salata, iar in capatul platoului un alt vas din ceramica in forma de semiluna (se potrivea pe forma platoului, care era oval) in care aveam sosul de ciuperci usturoiate. Excelent! Si in plus era la oferta zilei, pretul era unul promotional, 6 sau 6,50 EUR.
-musaka cu scortisoara (asta si-a luat sotia) o combinatie foarte inedita de musaca si aroma de scortisoara, insa deloc nepotrivita sau ciudata. Ne-a placut chiar foarte mult (am gustat si eu) sa nu mai zic ca sotia nu prea este deschisa la a incerca chestii noi si ciudate, dar asta i-a placut si ei.
-kleftiko de miel (lamb kleftiko, cum aparea in meniu) – o delicatese traditionala de mare efect: se serveste intr-o farfurie de lut, foarte fierbinte (proaspat scoasa de la cuptor) si inainte sa mananci, la suprafata se vede doar un strat de cascaval „gumat”, de la statul in cuptor. Apoi, pe masura ce incepi sa halesti dedesupt descoperi straturi de muschi de miel, cartofi, sos, etc, toate impreuna emana un miros si au un gust care creeaza dependenta – aprox 7,5 EUR;
-mixed starter, consta intr-un platou in care ai 6 sau 8 felii de lipie si patru craticioare in care ai 4 tipuri de sosuri (sau salate): tzatziki, vinete cu maioneza si usturoi, icre si crema de branza. Costa doar aprox 4 EUR si daca o persoana mananca tot ce e acolo pun pariu ca se satura, sau nici macar nu termina.
Berea destul de ieftina, daca in statiune o bere de obicei era 2,50 - 2,80 EUR, aici toate berile (cel putin cele uzuale, autohtone – Heineken – Alfa – Mythos) erau la 2,20 EUR. Un suc la 0.33L din gama coca-cola – 1,70 EUR.
Taverna Galaxy - langa Manastirea Anafonitrias
Aici am ajuns cu ocazia turului insulei cu autocarul. La pranz am debarcat din autocar tot grupul si am fost lasati in fata tavernei, drept pt care nu prea am avut de ales, altceva nu mai era prin zona, sau chiar daca era, nu prea aveam timp de cautari, deoarece aveam la dispozitie exact o ora pentru a lua masa. Asadar, am mancat mai mult obligati, dar pana la urma a iesit foarte bine, pentru ca mancarea a fost absolut delicioasa. Sotia si-a comandat pork steak (7,50 EUR) si fata ce lua comenzile a felicitat-o instant pentru alegerea facuta. My father cooks this, and he’s a specialist, zice fata. Si asa a fost, sotia inca pomeneste masa aia, asa friptura gustoasa nu a mancat niciodata. Mie nu prea-mi era foame, asa ca mi-am comandat ceva mai usor (asa credeam eu) - special omlet, dar omleta a fost destul de mare si incarcata, cu legume proaspete, foarte putin calite si sunca, indoita in doua, facuta gen sandvish – excelenta si aceasta (6,50 EUR). Asadar, daca ajungeti la Manastirea Anafonitria, in turul insulei, sau pe cont propriu, nu conteaza, recomandam un pranz la Taverna Galaxy.
Banana Baya Beach Restaurant - Vasilikos
Am ajuns la aceasta terasa deoarece ne-am petrecut aproximativ jumătate de zi la Banana Beach in Vasilikos, o plaja pe care se gaseste si un centru destul de bine pus la punct de sporturi nautice. Am mers pentru parasailing si altele, asa ca a trebuit sa luam pranzul undeva in zona. Terasa (de fapt sunt vreo 3 terase, foarte apropiate) este excelent amplasata, la cateva zeci de metri de plaja, insa mai sus de nivelul acesteia, astfel incat iti confera o imagine de panorama superba asupra plajei. In jur este gazon tuns regulamentar si ingrijit si ici-acolo sezloange si hamacuri. O delectare. Eram cam batuti de soare, asa ca nu ne era foarte foame, in concluzie sotia a comandat doar un sandvis si un sos tzatziki. E dependenta de acest sos cand ajunge in Grecia, zice ca la noi nu se face asa bun indiferent de unde l-ai cumpara. Sandvisul a fost imens, si destul de incarcat, o sa-l vedeti in poza. Iar eu o portie de lasagna cu ceva sos de rosii, dar spre surprinderea mea am primit de fapt niste paste asemanatoare cu taieteii de la noi, cei taiati foarte grosi, iar pe deasupra un sos de rosii cu legume proaspete prin el, putin calite. Asta inseamna lasagna la ei. Si intr-un vas separat parmezano, pentru presarat peste paste. A fost foarte bun, nimic de comentat. Am baut si ceva beri, un Smirnoff ice, mi-am facut de cap cu un trabuc, deh, briza marii te indeamna la asa ceva. Din partea casei am primit desert – pepene rosu si pepene galben, felii amestecate, foarte frumos prezentate pe un platouas. Total, cu bacsis cu tot, 30 EUR. Nici prea prea nici foarte foarte, zic eu. Deci acceptabil.
Taverna Yoyo - Kalamaki
Este amplasata aproape de Cavo d’Oro, pe aceeasi parte, cam la 200m, directia cum mergi spre plaja. O taverna mixta, ca sa spun asa, englezo-greceasca. Proprietarii sunt englezi, iti dai seama de asta dupa accent, imediat dupa primele vorbe schimbate cu ei. Astfel ca s-au orientat in atragerea publicului englez, care in Kalamaki este la el acasa. In concluzie au tot felul de oferte de english breakfast si altele de-ale lor. Desigur, au si mancare greceasca, altfel nu s-ar putea. Noi am mancat la ei un suvlaki (frigarui) de pui, care au venit insotite de garnitura (cartori prajiti + orez) si salata (asta sotia), si eu o salata, pentru ca la fel, eram proaspat intorsi de la plaja, deci batuti de soare si nu prea-mi era foame. Aprox 15 EUR cele doua, 20 totalul, cu 2 beri. Nu am de ce sa ma plang, insa nu au reusit ne insufle acel „vino-n-coace” care sa ne faca sa merg si a doua oara la ei. Poate din cauza ca erau foarte multe taverne, deci foarte multe posibilitati de experimentat. Si mie-mi place sa fac asta, nu gluma!
Oceanic Chillout Bar - Kalamaki
Este amplasat fix vis-a-vis de Cavo d’Oro. Asa cum spune si denumirea, este o terasa-bar, creata special in scopul relaxarii si odihnei, dupa o zi de plaja, excursii, baie, etc (e grea viata in Kalamaki, deci trebuie sa ne mai si odihnim). Terasa este tot a unui englez (Kevin) si din cate am observat 99% dintre clienti sunt englezi. Ne simteam intrusi intr-o prima faza, insa nu se pune problema de asa ceva, esti tratat cu aceeasi masura, nu conteaza de unde vii. Masutele sunt mici, fiecare are cate o canapea de doua persoane, sau doua scaune, deci sunt concepute asatfel incat la fiecare masa sa stea cate un cuplu. Uneori mai veneau grupuri mai mari si uneau mai multe mese. Specialitatile sunt diferite variante de coktail-uri, marea majoritate costa 3 EUR/buc. Berea este cea mai ieftina din tot ce am vazut in insula in sejurul nostru: 2 EUR/sticla de 500 ml (Mythos, Alfa si Heineken). Pe fiecare masuta exista cate un joc logic – 4 in a row- si majoritatea clientilor se destinde jucandu-l. In fata, langa bar exista o veioza home-made, improvizata, care costa intr-un bec peste care Kevin si-a expus propria radiografie la plamani din 2007, cand avea ceva probleme. Plamanii sunt negrii in radiografie. Imediat dupa aceea s-a lasat de fumat si si-a revenit miraculos. Se pare ca prin acea radiografie expusa incearca sa convinga lumea sa se lase de fumat. Muzica este in mare parte din anii 60-70 - Beatles, Doors, Led Zeppelin, etc. si contribuie decisiv la crearea unei atmosfere relaxante si placute. Pacat ca uneori cei de vis-a-vis, de la Cavo D'Oro, dau volumul foarte tare la petrecerile lor, atat de tare incat acopera muzica de la Oceanic.
Ca fapt divers, un lucru pe care l-am intalnit la toate terasele si tavernele la care am mancat: nimeni nu a incercat sa ne umfle nota sau sa „greseasca” la calcule mai mult sau mai putin intentionat, cum ni s-a mai intamplat in alte locuri, chiar si in Grecia. Ba chiar, de multe ori am intalnit, de exemplu la taverna englezilor de mai sus, situatia in care nota de plata iesea daca stateai sa calculezi 20,80 EUR si noua cand am cerut nota ne-a zis „20 EUR”, deci rotunjire in jos. Normal ca lasai 1-2 EUR bacsis.
Concluzie: ideea de a nu lua demipensiune la hotel ci doar mic-dejun a fost foarte inspirata. Am facut-o special pentru a avea ocazia sa incercam diferite produse traditionale la tavernele locale, si experienta ne-a iesit cu brio, fara sa fim deloc dezamagiti. Ceea ce va dorim si Dvs!
Trimis de cristi_an3000 in 20.08.11 16:22:26
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (cristi_an3000); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review foarte util!
Vad ca v-ati facut toate poftele acolo! La Taverna Galaxy si in 2008 ii ducea pe toti din excursia in Turul insulei, cred ca au treaba asta aranjata, pentru ca patronul de aici mai avea un restaurant, sus, la Kampi, unde se organiza mereu Seara greceasca si aduna multi turisti din toata insula, ii ducea si aducea cu autocarul.
Foarte frumoase pozele, multe preparate nu le-am incercat, dar acum ca le-am vazut in poza... ma voi gandi pentru data viitoare.
Oau ce fain arata gyrosul ala. Mor de pofta
Of Cristi, Cristi ce ma fac eu, m-ai ranit in doua locuri deodata, in stomac si in suflet sau invers?
Mmmmmmmm... gyros... asa perpelit bine... a la greque!!
... am mancat mai intai si pe urma am "cetit" dar, nu pot sa nu fiu d'acord cu Andox!
Voi merge la jumătatea lui mai în Grecia, dar în Sarti și cu pozele pe care le-ai postat, mă faci să îmi doresc să vină cât mai repede ziua să plec, să mă delectez cu bucatele grecești, pe care le ador și cu ocazia asta mi-ai mai dat și idei despre ce aș mai putea să comand. Excelent review!!
Mutat în rubrica "Taverne în Kalamaki, ZAKYNTHOS" (nou-creată pe sait)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2016 Taverne in Kalamaki - taverna Puzzle — scris în 25.07.16 de mpoliana din SIBIU - RECOMANDĂ
- Aug.2012 Rasfatul simturilor [in Kalamaki] — scris în 31.08.12 de yarine din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jun.2008 Restaurant Georgia [Kalamaky] - secretul succesului! — scris în 21.11.10 de georgiana din SANNICOLAU MARE - RECOMANDĂ