BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde : În comuna Tupilați, jud. Neamț. Practic, după ce veți trece de Roman, la vreo 6 km veți ajunge la intersecția cu drumul spre Iași, dreapta și, spre Bucovina, stânga. Cu încredere, intrați pe drumul din stânga și, după vreo 20-25 de km, veți ajunge la Hanul Ancuței. Nu puteți să-l ratați, e chiar la marginea drumului E 85 sau, na, DN 2.
De ce: Că e loc de poveste, de la Mihail Sadoveanu încoace, cel care a introdus hanul și-n” Baltagul” , romanul lui polițist, deși critica literară îl include în” romanul social” . Mai ales că Vitoria Lipan, acea moldoveancă cu limba lată, e mai ageră decât Agatha Christie în dezlegarea enigmei morții bărbatului său, poate și pentru că e mai interesată decât englezoaica. Mă rog, tocmai ce mi-am exprimat părerea despre parte din literatura română, acu un review în urmă, zic să mă opresc.
Altfel, merită să intrați, dar, atenție, Hanul este clădirea cea mare, albă, a doua spre Suceava! Veți găsi la intrare o plăcuță care vă va explica, pe scurt, ce și de ce, iar în parcarea auto veți vedea o statuie a lui Mihail Sadoveanu, vă veți descurca ușor.
Eu abuzez de acest loc de fiecare dată când călătoresc spre Bucovina și, de cele mai multe ori plec de-acasă nemâncat ca să am motiv de oprit. Nu cred că Adi nu s-a prins, dar mă lasă să-mi fac holomoaca, mai ales că și ei îi place locația.
Că vorbirăm de plăcut locația, este bine să știți că, la fel ca-n cazul tuturor crâșmelor din lumea asta, părerile vor fi pro sau nu, schițată, aprecierea ar arăta cam ca o electrocardiogramă, cu punctul maxim” Wow, ce ca lumea!!!” iar la ăla de jos la nivelul de” Iadul e mai primitor” . Asta în funcție de gusturi, mofturi și pretenții, dar, nah, cine suntem noi să educăm gusturile oamenilor?!
În cazul meu, am avut și situații când i-am prins cu pantalonii-n vine, de m-am jurat că nu mai calc acolo dar, deh, puterea obișnuinței, la câtva timp mi-am călcat pe inimă și-am re-oprit, și, nu mi-a părut rău.
Ca final de argument, zic că n-aveți de ce să nu vizitați și voi, dacă valurile vieții v-au aruncat pe DN 2, aruncați o geană și folosiți-vă olfactivul, dacă nasul vă dă ghes, intrați, e la liber!
Vă las să citiți ce-am scris eu, vă pun și muzică, dar, nu așa, de capul meu, ci, doar dacă web vrea să pună gălăgia asta: https://www.youtube.com/watch?v=UcsQvTpi3Oc&ab_channel=HarapAlb.
Vă salut, cu un intens respect: haidi, pa!
despre SERVICII
Relația mea cu locația a fost, în majoritate covârșitoare, bună, prietenoasă, în sensul în care am lăsat bacșișul cuvenit, acel 10-15% din valoarea facturii. În iarna lui 2019 am avut și caz de fractură deschisă, dar, acuma, fiindcă-s bun, zic că totul s-a datorat viscolului puternic de bântuia prin mediul înconjurător iar ospătarul a crezut că suntem OZN-iști, de-am intrat în sala lui, de aia era atât de uluit, de ne-a servit ciorba în formă de cuburi de gheață și la felul doi a abandonat lupta! Glumesc, dar nu cine știe ce!
Ultima oară de-am fost, adică prin luna iunie, am avut parte de o prea frumoasă surpriză: o fată frumoasă-frumoasă, moldoveancă cu accent ardelenesc (glumesc, pe bune!) cu niște ochi superbi și un păr negru, legat în cozi groase, ca pe mână și un zâmbet de erai, direct, diabet tip 2, caz de targă! Credeți-mă, știu când lumea râde de mine și când îmi zâmbește, mai ales că atunci nu eram în stare de ebriebrea, că nu mă lăsa Adi să beau când exersez conducerea auto și, cu atât mai puțin, alte activități de mă cred eu Crai. Nu strâmbați din nas, când mergeți la mâncătorii, cine-ați vrea să vă servească, Baba Cloanța sau Ileana Cosânzeana? Dar, fiți sinceri, lăsați „politically right! „
Deși aglomerat, în limite acceptabile, cât să-ți dai seama că lumea mănâncă acolo, servirea este relativ rapidă, nu trece mai mult de-un sfert de oră de când te împăunezi, dând porunci cu ce-ai vrea să molfăi și până bați falca.
În caz de opinteli intelectuale, când nu-nțelegi ce-ai vrea să mănânci și să bei, personalul te-ajută și-ți recomandă ce-i mai scump, firește! Pentru că, nu-i așa, toată lumea-ți vrea binele, nu-i lăsa să ți-l ia!
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Nu sunt din cei de mănâncă, invariabil, ciorbă de burtă și ceafă de porc la grătar cu cartofi prăjiți! Nu, mie-mi place mâncarea gătită, ba chiar spun adevărul!
Mâncarea, aici, este bună! Băi, bună!!!
Nu vă codiți să comandați mâncare specifică zonei, moldovenii gătesc bine, cu multă grăsime, ceapă prăjită și carne grasă! @crismis știu că se va cutremura auzind ce prăpădenii îndrug eu, aici, dar, fraților, mâncarea e bună cu” prăjală” , cu zeamă în care să-ntingi cu coltucul de pâine și cu carne din aia, învârstată cu mușchi și grăsime, ce-o mai dăm de gard?!
Vă e frică de colesterol? Sanchi, luăm câte-o țuică, din aia, de-a noastră, moldovenească, nu din aia, de-a buzoienilor, trecută pe lângă alambic, și dizolvă grăsimile, glicemiile și creierii, dar, ce-are-a face, ne simtem bine! =)).
Dar, orice ați comanda de crăpelniță să faceți bine și, în loc de pâine, să cereți turte, focaccia moldoveanului! Bine, cele mai bune turte le face soacră-mea, pe plita din bucătăria ei de iarnă, dar și cei de la Hanu Ancuței pot cere să defileze, verificați și-mi veți da dreptate!
Comandați cu încredere, dacă bucătarul nu va fi beat la ziua când sunteți acolo, zama de cocoș va fi plină de steluțe de grăsime, carne de pasăre din greu, acră să dai cu căciula-n câini și veți primi și-un ardei iute din ăla, fâșneț, de-ți aduce aminte că și berea fără alcool poate fi o soluție atunci când cerul gurii-ți (cerul palatin, na, v-am dat pe spate cu cunoștințele-mi anatomice?) ia foc! Puteți extinde pretențiile și la alte feluri de mâncare de veți vrea să le comandați și, veți vedea, există viață și după!
Prețurile nu se ridică-n cer, ca zmeiele copiilor, rămân naturale și de bun simț. Care n-aveți să plătiți, cereți nota de plată în spălat podele sau metri înălțime de farfurii murdare. Nu cred că veți avea succes dar, na, trebuie să-ncercați! =))
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Firesc, fiind vorba de un han de pe vremuri, este axat pe modul rustic.
De la intrare veți vedea niște mici instalații gospodărești din gospodăriile moldovenilor. Apoi, veți găsi camera” Cămară” de unde puteți cumpăra conserve specifice zonei, sau, dacă aveți dexteritatea, puteți să le furați. Dacă sunteți prinși, bătaia de-o primiți nu-i proastă!
Zic că, dacă tot ați ajuns la cămară să intrați și-n camera de vinde produse tradiționale: o șunculiță afumată, un mușchiuleț, o legătură de cârnați, din ăia, aiți, nu se poate să nu vă facă ceva cu ochiul de prin vitrinele de se află acolo! Garantez că dacă alegeți” mușchi” asta veți găsi, nu ca prin părțile Sibiului de-am ales pastramă și-am găsit doar seu dat cu boia! Bine, așa și la alegeri, am ales un președinte și-am căpătat un jucător de golf, mai nou! Că, doar se știe, tot românul e cu golful: 1,9 TDI.
Altfel, pe lângă construcția de v-am tot omorât, eu, aiciea, o să găsiți altele, mai de vară, făcute din lemn, ca să fie parte din peisaj, cu o oarecare amenajare de spațiu verde, cât să-nțelegi că ăla de administrează locul chiar pune inimă pentru ca oaspeții lui să se simță bine!
Trimis de Yersinia Pestis in 24.09.21 19:41:25
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în ROMAN.
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Yersinia Pestis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Sa va fie de ghine tat ci ati mancat! Noroc ca sant din Moldova si am priceput tati cuvintili pi cari li-ati scris.
Hanu Ancutei, este un loc drag si sufletului nostru, desi nu apucam prea des sa oprim pentru un blid de mancare acolo. Ultima data a fost acum cativa ani, dar imi amintesc de placintele "poale-n brau" si de alivenci.
Acum, dupa ce am tot inghitit in sec, poate ca la urmatorul drum prin zona, vom intra sa vedem frumoasa cu cosite si sa gustam ceva de-a locului. Sa nu uit, frumoasa tare si "galagia "!
@DOINITA: Ha, ce așteptam: o moldoveancă de-a mea!
Chiar dacă ne separă vreo 250 de km, geografic vorbind, ne unește amintirea lui Fane Babanu' și bucătăria noastră, aia de de mai sus de Milcov!
Sincer, sunt om cu armata făcută la infanterie, nuș' dacă te impresionează asta, dar, tu, ca urmașă a Vitoriei Lipan trebuie că-ți dai seama ce bucătărie bună au moldovenii! De-aia spui de crâșma de-am vorbitără.
Mersi de vizită, vot și vorbe, mai vino și combate!
@webmasterX: Am văzut că ți-ai șters votul, deci, un semn de neîncredere! Ai dubii cu veridicitatea review-ului?
Evident, m-am tăvălit de râs,
Iadul e mai primitor? ????
@Mioritica: Este o mare inflație cu Iadul, toți abuzăm de el, la modul peiorativ, pentru că-l dorim ca destinație pentru foarte mulți de ne supărăm noi pe ei!
Ținând cont de faptul că mare parte din noi, proporție covârșitoare, păcătuim cu pricepere și nu suntem preocupați de devenirea noastră spirituală se pare că, după obștescul final, o să ne vedem pe-acolo, cu băștinoșii călare pe noi!
@Yersinia pestis: youtube
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă;
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@Yersinia pestis: Si eu ca moldovancă prin naştere, nu şi prin locaţie, am mâncat de vreo două ori la Hanu Ancuţei şi pot confirma că mâncarea e bună rău şi implicit reviewul.Ţin minte ghine nişte ˝poali-n brâu˝pe care nu le-am mai întâlnit în alti părţi.
@Michi: Nisti poali-n brau bune rau veti gasi la "Filuta", un loc de pomina aflat in Malini, satul lui Labis. Si aici mancarea este gatita dupa retete moldovenesti, iar placintele chiar au branza si poale!
Va imbratisez cu drag, mama Michi!
@Michi: Cum am spus, Han de poveste, bucate de povestit.
Bine, așa cum veți citi la intrare, dacă aveți curiozitatea și răbdarea, actuala clădire nu este chiar aia, originală, dar e construită în același loc. Deci, moștenirea rămâne, se transmite mai departe, altfel zis, povestea merge mai departe!
Spre rușinea mea nu am cerut vreodată desert, nu prea bat eu cu dulcele la masă că taie cheful de vin, dar, și țuica-i bună !
@Yersinia pestis:
” Ultima oară de-am fost, adică prin luna iunie, am avut parte de o prea frumoasă surpriză: o fată frumoasă-frumoasă, moldoveancă cu accent ardelenesc (glumesc, pe bune!) cu niște ochi superbi și un păr negru, legat în cozi groase, ca pe mână și un zâmbet de erai, direct, diabet tip 2, caz de targă!
Ați citat din Sadoveanu (aproape). Păi așa s-a creat faima acestui han. Pe lânga Ancuța din legendă, mai există povești și despre alte "Ancuțe", în aproape 300 de ani. Acum, avem o mărturie în plus.
” Bine, așa cum veți citi la intrare, dacă aveți curiozitatea și răbdarea, actuala clădire nu este chiar aia, originală, dar e construită în același loc.
Hanul a fost demolat în timpul celui de-al doilea război mondial (fără legătură cu războiul: proprietarul era falit și statul îl obliga să plătească impozit pe clădire, așa că a dărâmat-o) și reconstruit de la temelie în anii 1960.
Interesant e altceva: în anii 1930, în Iași a fost ridicată o replică a Hanului Ancuței - care replică a fost ulterior folosită drept model pentru a-l reface pe cel de la Tuchilați (nu e typo ????).
Cei în trecere prin oraș îl găsesc în Parcul Expoziției - se numește Casa Vânătorului. Nu are o faimă deosebită pentru bucătăria sa, din contră, dar atmosfera și locația sunt faine.
@Michi:
” am mâncat de vreo două ori la Hanu Ancuţei şi pot confirma că mâncarea e bună rău şi implicit reviewul
Hm, implicit... Aș spune că, de multe ori, se scrie bine despre locuri proaste / se scrie mediocru sau mai rău despre locuri faine. Nu prea există corelație între una și alta.
Dar da, Yersi scrie excelent despre un restaurant bun.
@gpopa: Buei, "Ancuța" de ne-a servit pe noi n-avea 300 de ani, sau, dacă asta era vârsta reală, se ținea bine, detot!
Acuma, na, e drept că Sadoveanu, după venirea comuniștilor la putere , s-a cam făcut ghiocel în atitudine, cică a și primit foloase din cauza asta, dar, orice bărbat din lume poate observa femei frumoase fără a face dovada inteligenței în exces sau a unei acuități vizuale deosebită!
Și, nu, nu l-am citat (aproape) pe Sadoveanu, el m-a anticipat pe mine, da?!
@Mioritica: Ăștia-s un fel de "Ternipe", doar că fără fete... fără fete fiind nu-s atât de fotogenici! Și nici cu dansul nu-s chiar first class , mai trebuie lucrat!
Nu-s rasist, mie-mi plac țiganii, mai ales când stau în alte țări decât România!
Altfel, dacă te-ai gândit ca dedicație, nu m-ai nimerit, io-s cu Florin Bogardo! Să nu uităm, nicicând / să iubim trandafirii ...
@Yersinia pestis: Era vorba despre hell,
Deși ne-recomandat, o atracție irezistibilă, cum spun unii.
Mesajul era, nici dansul nici țara:
"În iad voi avea companie bună"
Amu, nah, nici cu trandafirii nu-i rău.
@Mioritica: Haidi, buei, am înțeles ce vrea ei, doar c-am făcut, așa, o căutare în memoria de scurtă perioadă! M -am prinsără de mesaj, mai ales că nu fu subliminal, ci, așa, de-a dreptul, bolovănos .
Să nu crezi că sunt chiar așa, cu creierul pe moațe ca să pun virgulă între subiect și predicat, chiar dac-am fost polițist! Îndură-te și dă-mi atenuante!
Circumstanțe, spui!
@Yersinia pestis: ????
Și eu la fel ????
Dar nu știu ce ????
Eu m-am oprit la mesaj.
Mai departe n-am săpat.
????
@Mioritica: Ce bine-i când doi oameni se-nțeleg așa, din vorbe!
Nici asta nu are coregrafie ????
Și mesajul este bolovănos ????
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2019 [Restaurant Corabia] Corabia — scris în 19.04.22 de Mioritik din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Hanul Răzeșilor [Tupilați]] La Hanul Răzeșilor — scris în 25.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Sep.2018 [Restaurant Hanul Ancuței [comuna Tupilați]] La Hanu Ancuței — scris în 19.09.18 de iulianic din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2018 [Restaurant Hanul Ancuței [comuna Tupilați]] Hanul Ancutei - o dezamagire completa — scris în 06.08.18 de Zfcalin din VASLUI
- Jun.2018 [Restaurant Hanul Ancuței [comuna Tupilați]] Restaurant Hanu Ancuței — scris în 12.08.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Aug.2017 [Hanul Răzeșilor [Tupilați]] Hanu Razesilor — scris în 06.11.19 de dcazacunori din IASI - nu recomandă
- Aug.2015 [Restaurant Hanul Ancuței [comuna Tupilați]] Restaurant Hanul Ancutei — scris în 06.09.15 de alinna din BUCURESTI - RECOMANDĂ