ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
LUNA
JUN-2023
Cuplu
Raport PREȚ/CALITATE:
REZONABIL

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
95.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Una caldă, una rece - Restaurant Conacul Secuiesc

TIPĂREȘTE URM de aici

Conacul Secuiesc (Costești, jud. Alba) este renumit în regiune (și nu doar) mai ales datorită restaurantului său. Vin oameni din cele 4 zări să se delecteze cu bucatele delicioase, mai ales că decorul este unul absolut inspirațional... Noi am dorit să ne și cazăm la conac, dar asta e altă poveste și v-o povestii deunăzi. Se subînțelege că problema alimentării ne-am rezolvat-o tot acolo.

Am primit din timp un mesaj de la proprietate, cu câteva informații utile, printre care unele legate de restaurant: intervalul orar pentru mic dejun (8-10), cel destinat prânzului și cinei (12-23, cu ultima comandă acceptată la ora 22), faptul că trebuie musai făcută rezervare chiar și pentru cei cazați acolo. De aceea, în ziua sosirii am sunat de pe drum pentru rezervare, pentru ora 16 (cred). Ne-am cazat, ne-am mai foit un pic și ne-am prezentat la masă.

Restaurantul are o zonă de interior ce ocupă bună parte din parterul clădirii principale, îl traversasem în drum spre recepție. Mobilierul este din lemn, vopsit și decorat cu motive tradiționale secuiești. Pentru că vremea era frumoasă, prima opțiune a clienților era însă terasa exterioară, ce se întinde în fața și pe una din laturile laterale ale conacului – cu mobilier de grădină și umbrele din acelea uriașe, ce pot fi strânse sau deschise, în funcție de necesități. Mai există o secțiune de terasă acoperită și protejată de folii de plastic în imediata apropiere.

Când am ajuns noi, înăuntru nu era nimeni, iar afară erau ocupate mai puțin de jumătate din mese. Ce-i drept, ne aflam la o oră ciudată, nici prânz, nici cină. Am zis că probabil de-asta. (Dar nici pe seară lucrurile n-aveau să se schimbe, ceea ce ne-a mirat: „uite și la ăștia, fac pe interesanții cu rezervările lor” . În fine. Am primit meniuri și ne-am apucat de cercetat. Preparatele sunt diverse, multe specifice zonei, altele bucătăriei internaționale, din categoriile cunoscute: aperitive, supe/ciorbe, feluri principale, salate, garnituri, deserturi. Denumirile sunt în română și maghiară, iar unele din ele sunt însoțite de fotografii.

Precum se obișnuiește, am fost întrebați întâi despre băuturi și am ales câte o bere Csiki Sor (16 lei). Înainte de a le aduce, ni s-au aranjat pe masă pad-uri personalizate, pe care aveam să citim povestea locului. Am primit și un set pentru asezonat mâncarea. În etapa a doua, am optat pentru de-ale gurii: o porție (pe care urma s-o împărțim) de ciorbă de cartofi cu tarhon și afumătură (26 lei) și câte un fel principal, iahnie de fasole cu cârnați (28 lei) și friptura conacului (40 lei) plus cartofi răzăliți cu ceapă și boia (17 lei). Ospătarul ne-a întrebat dacă vrem pâine, smântână și ardei iute pentru ciorbă și am zis hai, să fie. Ceea ce avea să ne mai scoată din buzunar niște bănuți, nu puțini! O porție de pâine (2 felii mari) costă 10 lei, o caserolă micuță cu smântână (delicioasă, ce-i drept) 8 lei, iar 4 ardeiași murați 7 lei! Deci se făcu ciorba nu mai puțin decât 41 de lei, cu tot cu ardei și smântână! ????

Am primit primul fel destul de repede și ne-am delectat cu el, căci ne-a plăcut foarte mult. Ciorba era dreasă perfect, chiar nu i-ar mai fi trebuit nimic, așa că am mâncat smântâna pe pâine. Pe urmă a fost un timp de așteptare, l-am folosit spre a face câteva fotografii prin preajmă, iazului cu nuferi roz, grădinii cu zeci de plante verzi și flori, pajiștii uriașe păzite din fundal de semețele culmi ale Pietrei Secuiului. Foarte fain decorul, v-am mai spus!...

Iahnia mi-a revenit mie și am fost un pic dezamăgită, pentru că mi-o imaginasem un pic diferită. Adică avea cârnații tăiați felii și amestecați în mâncare, ceea ce nu m-a încântat prea tare. Cârnații îmi plac prăjiți sau pe grătar, puși peste garnitură; când îi pui în mâncare, devin ca și cum i-ai fi fiert. În fine, una peste alta, gustul s-a dovedit bun și n-am mai avut ce cârcoti. Friptura lui Tati a constat în 2 bucăți de carne friptă (ceafă și cotlet de porc), cu un fel de sos din brânză și ciuperci. Cartofii „răzăliți” mi-au plăcut maxim!

Am dorit și desert, tot așa, o porție de șeruit. De obicei, eu aleg desertul și ce puteam să aleg aici, în inima Ardealului, decât gomboți cu prune (28 lei simpli, 32 lei tăvăliți prin mac)?! Care au fost mulți și foarte buni. Bine, Tati s-a cam fofilat, i-am mâncat eu aproape pe toți... Per total, această masă avea să ne coste 214 lei. Bacșișul nu e inclus, după cum scrie și pe nota de plată ????. Nu se poate pune cheltuiala pe cameră, trebuie achitată pe loc. N-a fost bai pentru noi.

A doua zi dimineață, la micul dejun, i-am amintit lui Tati: „Să nu uităm să facem rezervare pentru prânzo-cină!” Tati a râs și cât pe ce să nu mă ia în seamă: „N-ai văzut că ieri bătea vântul prin cârciumă?!” Eu îs mai căpoasă și noroc că am insistat, iar Tati, de gura mea, a stricat o vorbă, astfel că ne-am căpătat un loc în caietul cu rezervări.

Când ne-am întors din peregrinări, gata să nu mai recunoaștem locul! Parcarea era plină-ochi, a trebuit să ocupăm (temporar) unul din locurile pentru mașinile electrice. La intrarea pe terasă era ditamai anunțul: „Doar cu rezervare!” În afara celor ce ocupau mesele până la refuz, mulți oameni de toate vârstele se plimbau pe pajiște, se odihneau pe bănci sau chiar pe iarbă, o mireasă și un mire se pozau de zor, iar într-un colț mai umbrit se desfășurau ceva activități pentru copii. Masa noastră era ocupată, desigur, am fost rugați să mai așteptăm un pic și, după mai bine de juma’ de ceas, în sfârșit am putut s-o ocupăm.

De data asta am comandat totul deodată, cunoscând deja oferta și dorind să scurtăm timpul de așteptare: un aperitiv „ușor” de șeruit, pâine cu unsoare și ceapă (27 lei), iar ca fel principal, sarmale cu smântână (38 lei) plus mămăligă (15 lei) și tocăniță de vită (40 lei). Tati n-a vrut garnitură la tocană, ci acritură, respectiv ardei umpluți cu varză (15 lei). Drept udătură, am luat o sticlă mare de apă (20 lei) și una de vin roșu (80 lei).

Aperitivul a fost demențial; v-ați dat seama, probabil, voi, ne-ardelenilor că unsoarea nu-i altceva decât untura de porc. N-am mai mâncat de 100 de ani, acasă nu folosim, însă se gătea cu untură în copilăria mea, când nu prea se știau multe despre colesterol și acizi grași saturați/nesaturați. E gustoasă, ce să zic! Iar combinația cu boia și ceapă – fix ce trebuie. Pe urmă, sarmalele au fost ok, însă parcă le lipsea ceva. Cam albe. La noi, dincoace de Carpați, se adaugă în compoziție ceva suc de roșii și multă, multă verdeață, în special mărar; și condimente. În Ardeal am observat (am mai luat sarmale recent într-un loc) că-s mai simple, carne cu orez. Tocănița lui Tati bună, am gustat, însă ardeii cu varză super-acri pentru gustul meu.

La final, că se mai eliberase un pic ringul, am rugat să ni se aducă și o porție din celebrul desert unguresc Somloy Galuska (29 lei). Mâncasem cândva la Odorhei, nu m-a dat pe spate, avea prea multă esență de rom. Vorbind ulterior cu cineva care se pricepe în materie de Somloy, mi-a zis că nu era ce trebuia, să mai încerc în alte părți. Zic hai să le mai dau o șansă aici, la Conacul Secuiesc, mai ales că are titlul de „desert al casei” ! Și... nu mi-a venit să cred ochilor când am văzut ce mi-au adus! O cupă plină-ochi cu... frișcă vegetală! Frate!!! Tu, deținător de renumită fabrică de lactate, să pui la desert frișcă din prafuri! Și dacă n-aș fi văzut ce deliciu de smântână aveau... În fine, am dat la o parte oroarea aia și am gustat ce era dedesubt: pandișpan însiropat cu ceva cremă cu cacao; bunișor. Noroc cu baza, că a salvat cât de cât aparențele... I-am și spus ospătarului, să transmită mai departe la bucătărie nemulțumirea noastră. Sper c-a făcut-o.

Una peste alta, 280 lei ne costă distracția.

Ce să zic, în concluzie, despre restaurantul Conacului Secuiesc?! Hmm... una caldă, alta mai puțin caldă, alta chiar rece. Așa se întâmplă cu locurile în care ai mai multe experiențe, uneori nimerești bine, alteori mai prost. Sau un fel ți se pare delicios, altul... îți vine să te duci în bucătărie, să le arăți cum se face. Nici prețurile nu-s chiar mici... Dar ambientul – fără cusur! Recomand? Da, recomand. M-aș mai întoarce? De ce nu?! Dar aș ști ce să evit. În fine, cică gulașul lor ar fi cel mai tare din parcare. De ce n-oi fi luat gulaș?!...

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 26.09.23 19:52:50
Validat / Publicat: 26.09.23 21:02:31
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în RIMETEA [AB].

VIZUALIZĂRI: 2033 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

7 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P10 Restaurant Conacul Secuiesc; un cerșetor
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 35800 PMA (din 26 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

7 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[26.09.23 21:01:33]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Rimetea, RIMETEA [AB]" (deja existentă pe sait)

[Rubrica inițială: Unde mâncăm în zona Aiud-Teiuș?]

webmaster
[26.09.23 22:22:44]
»

Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

— (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

doinafil
[26.09.23 23:39:46]
»

„- Scump, Doamnă, scump!” Nu pot să mai adaug: „dincolo era mai ieftin!” , pentru că toate „dincolo” -urile alese de tine tot scumpe mi s-au părut!

Faci tu ce faci și alegi cazări în zone superbe! Asta de aici este într-o zonă „de vis” , peisajul îți taie respirația! Nu-i vorbă, că și cazările de peste graniță sunt „wow” !

Despre mâncarea de aici, ce să spun?! Și mie mi se pare aiurea să aduci în farfuria cu fasole cârnați tăiați, este „nașpa” de tot! Zici că-i fasole ca-n armată, sau ca la cantinele muncitorești de altădată. Nici sarmalele nu arată ca la noi, în „regat” , zici că sunt sarmale de post, fără un pic de „roș” - nu de „mov” - , parcă sunt de post!

Despre „desertul casei” - Somloy Gsluska - am mai auzit, dar nu l-am încercat niciodată, n-am avut ocazia, până acum. Mi-a plăcut cum ai „botezat” poza cu el: „blasfemie” ! Chiar așa e, având în vedere că au fabrică de lactate, cu smântână foarte bună! Bucătarului (sau patiserului), i-a fost mai ușor să spârcâie dintr-un tub frișcă vegetală, (o oroare ) decât s-o manufactureze gospodărește, așa cum ar fi trebuit!

Felicitări pentru locul ales! Mi-a plăcut la nebunie mobilierul pictat manual, atât din camera voastră de la hotel, cât și din sala restaurantului din interior!

AZE
[27.09.23 07:22:31]
»

Felicitări pentru masa copioasă. arată totul foarte gustos. și decorul în care ai mâncat este frumos

Din felurile de mâncare ce ne-ai arătat aici în articol preparăm acasă din când în când. Poate de asta nu prea vezi articole despre mâncătorii la mine.

Am fost destul de interesat și de articolele tale despre mâncătorii din afara țării, acolo mai observ câte o rețetă necunoscută.

Dar... fie-ți milă la postare de mâncare, ne îndemni la păcate (la a mânca mai mult) să nu uiți că unii (io de ex) au 100 kg ????????????

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[27.09.23 07:32:24]
»

@doinafil: Iahnia de fasole a fost foarte bună, e una dintre mâncărurile mele preferate. Dacă ar fi avut un cârnăcior rumenit alături, ar fi fost perfect! Cât despre "blasfemie"... nu mai dezbat, că iar mă enervez!

@AZE: Sunt convinsă că ție denumirile acelea îți spun mult mai mult decât mie, e normal! Noi, când ajungem într-un loc, vrem să gustăm din bucatele specifice locului. Câteodată ne plac, câteodată mai puțin... Dar mereu compar cu mâncarea noastră tradițională, cu care sunt obișnuită; și asta mi se pare normal.

Mulțumesc amândurora pentru vizită și comentariu! ????

Carmen IonPHONE
[27.09.23 09:28:08]
»

@crismis: Chiar și-așa! Cum de ai ratat gulașul?!!

crismisPHONEAUTOR REVIEW
[27.09.23 09:59:39]
»

@Carmen Ion: Păi, când ajungem în Ardeal, de obicei luăm gulaș. Am zis să mai ieșim din tipare ????...

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
AZE, Carmen Ion, crismis, doinafil
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Rimetea:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060799837112427 sec
    ecranul dvs: 1 x 1