ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 11.11.2010
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Romania
ÎNSCRIS: 24.10.09
STATUS: PREMIUM
LUNA
AUG-2010
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Pastrav - curcubeu la Alex

TIPĂREȘTE

Cica un politist trecut în rezerva si care se cam plictisea, a hotarât sa se ocupe cu pescuitul. Si si-a cumparat el manuale, undite, si-a facut rost de momeala si s-a dus la balta. Dupa cateva ore de asteptare reuseste sa prinda un peste mic. Furios, îl scoate din cârlig, il arunca pe jos si începe sa-i traga suturi:

- Spune repede unde sunt ceilalti! Spune unde sunt ceilalti!

Ei bine, va spun eu unde sunt pestii ceilalti: daca sunteti in drum dinspre Baia Mare catre Sighetul Marmatiei, sunt la o mica pastravarie de pe DN 18 - la vreo 40 de kilometri de Baia Mare, langa localitatea Desesti.

Eram in drum, oarecum intamplator, pe acolo - mergeam cu sotul meu sa vizitam, cale de-un week-end, cele mai importante puncte de interes turistic ale Maramuresului. Evident ca ne-am pripit in estimarea timpului necesar…dar asta-i alta poveste…

Revenind, trebuie sa marturisesc ca ne era destul de foame cand am sesizat, pe ambele parti ale drumului, aglomerarea de masini specifica zonelor in care tocmai s-a intamplat un accident: multe-multe masini si pe stanga, si pe dreapta, traficul mult incetinit…ne intrebam care-o fi fost cauza... cand am zarit pe partea stanga motivul pentru care stationau atat de multe masini: pastravaria Alex. Asa ca am oprit si noi, dupa care ne-am dumirit despre ce este vorba facand un mic tur al helesteelor. Poate veti spune ca nu e mare lucru, doar o pastravarie nu poate fi nimic foarte special, dar aceasta e un pic mai mult: daca va uitati pe poze va veti convinge cu usurinta de ceea ce poate creea o minte intreprinzatoare, cu un pronuntat simt al esteticului si nu in ultimul rand intr-un cadru natural adecvat. Pastravaria este amenajata pe un afluent al raului Mara, la poalele Gutaiului si am aflat ca are peste 40.000 de exemplare de pastrav curcubeu. Lacurile impreuna cu padurile inconjuratoare rasfata sufletul si privirea prin reflexele de smarald ale apei tulburate de micile fantani arteziene si salturile razlete ale pastravilor.

In plus, multe constructii maramuresene specifice, adica din lemn sculptat, surprind placut prin armonia liniilor si supletea fibrei naturale a bradului. Tot pe lac este amenajata si o terasa acoperita construita din lemn unde se poate servi masa. Ceea ce am facut si noi, caci un miros de pesta prajit si paine coapta plutea intre-un aer deja incarcat de miros de rasina a padurii inconjuratoare.

Painea se facea pe loc, la vedere, de catre o morosanca de-aia blonda si rumena-n obraji, incepand cu framantatul si terminand cu scoaterea din cuptor. Ii statea bine asa imbracata, in costum popular, ca dealtfel tot personalul restaurantului. Painile erau de-alea mari, scortoase, cum faceau bunicii. Cu pastravii se proceda la fel: se prindeau pe loc, din lac, si se preparau tot pe loc. Aici, un bonus pentru pescari: cei care doreau, primeau o undita si prindeau pastravul pe care-l si serveau ulterior. Asa a procedat si sotul. Desi pastravii se prindeau foarte repede si- cel putin aparent- nu era nevoie de talentele speciale pe care le afiseaza unii masculi blazaţi, nu am incercat si eu. Lasa, sa ramana pescuitul, ca si fotbalul, un domeniu rezervat barbatilor.

Pana la masa, am facut un tur detaliat al locatiei: se poate admira o cascada artificiala, de 25 de metri inaltime, o moara micuta unde se macina porumbul pentru pentru mamaliguta din meniu, dar atractia principala raman lacurile cu pastravi. Acestea au, din loc in loc, mici fantanite arteziene pentru oxigenat apa, amenajate te miri unde: in bolovani, buturugi, trunchiuri de brad. Pastravii sunt foarte-foarte multi: se pot vedea cu usurinta cum inoata, majestuosi, imediat sub suprafata de cristal a apei.

Am servit pastrav prajit in ulei si pastrav fript pe piatra, cu mamaliguta si mujdei, precum si specialitatea (…asta se mananca si prin zona Oasului sau Apuseni, nu stiu daca in tot Ardealul) numita balmoş. Nu stiu daca asteptarea-caci am asteptat cam o jumatate de ora- sau talentul gastronomic au facut ca masa sa fie atat de reusita, dar stiu ca ne-am lins pe degete. La propriu. Si daca tot am mancat bine si ne-a placut, ne-am si cazat, intr- o cladire situata chiar deasupra lacului cu puieti de pastrav, unde exista camere pentru cazare. Chiar daca toate cladirile sunt din lemn, in interior dotarile sunt foarte moderne, camera unde am stat peste noapte fiind dotata modern, cu baie proprie, pat matrimonial, TV şi apa calda.

Pentru o noapte am platit o surta de lei (doua persoane, cu mic dejun inclus). Dimineata am plecat mai departe…

Pentru noi a fost un popas relaxant, placut si elegant. Il recomandam cu caldura si altora.


[fb]
---
Trimis de dianabzs in 11.11.10 18:51:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în DESEȘTI [MM].
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 5037 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

15 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dianabzs); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 vedere de ansamblu a lacului principal cu cladirea unde va puteti caza
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 11200 PMA (din 22 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

15 ecouri scrise, până acum

TEOANCA
[11.11.10 19:11:28]
»

Imi revine onoarea primului vot.

Inceputul este demential! Iar povestea m-a prins rand cu rand. Ma faci sa-mi fie necaz ca locatia este atat de departe de mine. Lasa ca ajung eu si acolo intr-o zi!

Nu vorbim acum despre pescari si pescuit ca... nu e terenul nostru si apar baietii imediat sa ne apostrofeze, dar tare mi-a placut:

Desi pastravii se prindeau foarte repede si- cel putin aparent- nu era nevoie de talentele speciale pe care le afiseaza unii masculi blazaţi, nu am incercat si eu. Lasa, sa ramana pescuitul, ca si fotbalul, un domeniu rezervat barbatilor.

Toata admiratia pentru cei care au gandit, realizat, intretinut, si promovat o asemenea locatie. De-ai nostri! Si pentru tine @dianabzs, ca ai vazut atat de bine si ca ne-ai descris atat de frumos ce ai vazut acolo.

PS

Te rog, spune-mi ca nu ati aflat acolo ca patronul este vreun investitor straini bolnav de pescuit care creste pastravi pentru prietenii lui multimiliardari si partide de pescuit linistite.

Are si heliport?

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Diaura*
[11.11.10 20:10:32]
»

Ai avut parte de bucate bune si gustoase... mi-ai facut pofta. Dar sa stii ca balmos se face in multe zone din tara. Este o mamaliga fiarta nu in apa ci in zer de cas din lapte de oaie. Deci toata semecheria este sa fie o turma de mioare prin zona.

Iar pretul este foarte bun pentru cazare cu mic dejun.

dianabzsAUTOR REVIEW
[11.11.10 20:51:23]
»

buna!

multumesc pentru apreciere!

@teoanca

despre patron am aflat ca este din partea locului, maramuresan get-beget, ca a facut o investitie in aceasta pastravarie de aproximativ 300.000 de euro, ca nu este inca pe profit, dar ca ceea ce face, face din pasiune; este de apreciat!

@webmaster

te rog, daca se poate, ataseaza urmatoarea melodie:

http://www.trilulilu.ro/folkforever/fe040f756418d4

webmaster13
[11.11.10 21:04:42]
»

Rezolvat muzica!

georgiana
[11.11.10 21:15:54]
»

Am citit cu placere si cu regret ca nu ai scris mai demult, ca am trecut pe acolo de vreo 2 luni si nu am stiut de asta.

dannek
[11.11.10 21:16:55]
»

Eu am fost la pastravari undeva in zona lacului Firiza, acolo am vazutr atunci cei mai mari patravi.

Felicitari!

Sanziana
[11.11.10 23:13:45]
»

mi-a placut la nebunie... !

anadragusin
[12.11.10 02:20:04]
»

Si mie mi-a placut la nebunie si povestea si pozele. Votul 10 pt. un review de nota 10.

alinutzza140*
[12.11.10 08:51:34]
»

Mi-a placut introducerea ta si imediat m-am asezat la citit. Foarte frumos totul, si cred ca nu ati platit mult pentru cazare, 100 ron doua persone cu mic dejun e mai mult decar ok. Felicitari!

bubumaia
[12.11.10 10:04:21]
»

@dianabzs, am sa-ti zic ce mi-a placut:

- cum a inceput review-ul tau

- cum a continuat

- cum s-a terminat

adica, alltfel spus, ne-ai daruit un review bine structurat, foarte frumos scris si care ne-a si indrumat catre un loc incantator.

... bun... mi-au mai placut pozele si pastravul pe care l-ati mancat. CE? ! nu ti s-antamplat sa visezi in somn ca mananci si sa si simti gustul mancarii? !

Ce nu mi-a placut: ... mai nimic. Ma rog, poate ca ar fi ceva... faptul ca maine, cand voi fi, cu voia Domnului, pe balta, cu batul in mana, o sa visez la pastravii tai si o sa ma alec doar cu niste carasei... hm... pana la urma, nici asa n-ar fi prea rau...

Lasa! Mi-a placut totul. Asa incat, cu mare drag, 400 PMA oficiale si alte mii din suflet.

Sa-ti fie bine!

dananecula CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
[12.11.10 14:26:05]
»

@dianabzs

Splendida locatie ai descoperit in zona Maramuresului. Pozele sunt extraordinar de imbietoare si intr-adevar, daca as ajunge acolo, cred ca m-as simti nemaipomenit si as uita de toate grijile cotidiene.

Poate candva... voi ajunge si eu la acea pastravarie care numai din povestitul tau deja ma gadila pe la papilele gustative si-n nari simt mirosul imbietor al pestelui fript cu mujdei... Yam, yam, ce pofta mi-ai facut... noroc ca n-ai pus si ceva poze cu bucatele servite ca nu stiu ce faceam.

Noroc ca azi e zi de post si ma resemnez c-o salata orientala... deh asta-i viata

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
magdalena
[12.11.10 22:45:33]
»

P14 e superba, locatia asijderea, povestirea si mai si!

Excelenta locatie pentru o zi de relaxare.

aida.alecu*
[12.11.10 23:04:03]
»

Felicitari pt rw! Pastravaria chiar isi merita laudele, am fost si eu acolo si am laudat-o apoi. Ai cumva foto si din camera? Ne dai ceva detalii despre cazare? Eu am plecat suparata ca nu am putut innopta in acel loc rupt din basme!

georgiana Daca te interesai acum 2 luni existau deja rw despre aceasta locatie!

bessondm
[24.11.10 06:09:52]
»

Faina locatie... imi pare rau ca in anii cand am batut si eu Maramuresul nu aparusera asa locatii magnifice, cu greu gaseai vreo pensiune mai rasarita. Ma bucur nespus ca acum exista si abia astept sa ajung din nou pe-acolo!

webmaster26
[16.05.17 18:32:23]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Unde mâncăm în zona Ocna Șugatag?, OCNA ȘUGATAG" (deja existentă pe sait)

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
12 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
aida.alecu*, alinutzza140*, anadragusin, bessondm, bubumaia, dananecula, dannek, dianabzs, Diaura*, georgiana, magdalena, TEOANCA
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Desești-Mara? :


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.060888051986694 sec
    ecranul dvs: 1 x 1