ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.08.2014
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 15.04.10
STATUS: TITAN
LUNA
JUL-2014
cuplu fara copii

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

O altă faţă a restaurantului medieval PUB13

TIPĂREȘTE

Cu privire la numele restaurantului.

Numele de Restaurant Medieval PUB. 13, se potriveşte ca nuca în perete. Cuvântul medieval îl reprezintă foarte bine ca amplasament, locaţie şi decoratiuni dar PUB 13 nu prea avea ce căuta. Iată ce scrie Wikipedia (traducere). Un pub, în mod oficial casă publică (o casă ", deschisa pentru public", spre deosebire de o casă privată), este unitatea de băut fundamentală a culturii din  Marea Britanie, Irlanda, Australia, Canada, New England, Africa de Sud şi Nouă Zeelandă. În multe locuri, mai ales la sate, un pub poate fi punctul focal al comunităţii. Ar trebui ştiut că piciorul de cetate în care se află restaurantul se numea Barbacana Porţii Sf. Gheorghe sau Barbacana lui Mihai Viteazul şi are o vechime de peste 600 de ani. Păi bine, acolo unde avem şi noi istorie, s-o englezim neapărat? . Nu cunoşteam termenul dar iată: barbacană=lucrare de fortificaţie care protejează capul unui pod, intrarea într-o cetate/ deschidere într-un zid înalt. Cred că “la barbacană, restaurant medieval” ar fi fost mult mai potrivit, părerea mea.

Puţină istorie.

În decursul istoriei pe aceste locuri au fost trei fortificaţii succesive: castrul roman (sec. II), cetatea medievală (sec. XVI-XVII) şi actuala cetate Alba Carolina (sec. XVIII) refăcută de curând. Pe vechiul amplasament al castrului roman, la inceputul sec. XVI a fost construita barbacana cu scop de aparare.Ea a fost inclusă în planurile cetăţii Bălgrad (oraşul alb) construită în 1516. Barbacana era o construcţie circulară cu diametrul de 20 m situată la câţiva metri sub nivelul solului şi care spre ieşirea din cetate avea un pod ridicător peste şanţul cu apă iar în partea opusă un coridor subpământ care ducea la poarta Sf. Gheorghe cea cu două turnuri gemene. Această poartă asigura accesul principal în cetate. În 1599 barbacana şi-a deschis porţile şi l-a primit pe Mihai Viteazul. În urmă victoriei de la Şelimbăr el a devenit guvernator al Transilvaniei, realizând unirea acesteia cu Moldova şi Muntenia. În 1715 barbacana devenise o ruină dar a fost refăcută de către habsburgi odată cu construcţia cetăţii Alba Carolina. Ea a fost dotată cu răsuflători de aer, bolţi şi un pilon central şi a fost transformată în pulberărie secreta. Aici se depozita armament, praf de puşcă şi proiectile. În 1849 în timpul unui asediu al cetăţii, in barbacana rotundă s-a amenajat o moară acţionată de patru cai. În 1968 fosta barbacană a devenit o cramă care a funcţionat până în 1976. Aici e cazul să mă înserez şi eu în istorie pentru că am vizitat-o şi în anii aceia de penurie am fost serviţi cu nişte fripturi enorme pe funduri de lemn. Se pare că în 1989 barbacana aparţinea armatei şi aici au fost ascunşi de furia populaţiei securiştii din oraş. Pub 13 a fost deschis în 2003 ca prima investiţie private din Cetate.

Localizare.

Bastionul în care era construită barbacana şi acum restaurantul medieval a căpătat numele de Sf. Capistrano. El este amplasat lângă poarta III-a, cea mai importantă şi monumentală intrare în cetatea Albă Carolina. În faţă porţii, în 1937 a fost ridicat obeliscul închinat martirilor Horia, Cloşca şi Crişan. Un panou- reclamă enorm arată direcţia în care este amplasat restaurantul. Intrarea se face pe un pod de lemn peste şanţul de apărare care astăzi este o alee pietonală. Podul de lemn este amenajat în terasă a restaurantului dar un chelner politicos ne-a invitat să coborâm în sala că să scăpăm de arşiţa de afară.

Decoraţiuni interioare.

De cum am coborât scările am intrat într-o sala circulară (vechea barabana), luminată difuz (abia am distins treptele scării şi culoarul spre masa care ne-a fost oferită) dar sugestia de vechi a fost creată imediat. Mesele erau luminate de lumânări în sfeşnice argintate aşa că vedeai ce serveai. Mobilierul era de lemn masiv cu mese lungi şi scaune grele cu spătar. Noi am luat loc la o masă de patru persoane. Pereţii barabanei erau boltiţi si cu cărămidă aparentă. Pe pereţi erau aşezate panoplii cu arme, steaguri, coifuri, cavaleri în armuri metalice, toate într-un joc de lumini reuşit. Nu sunt eu specialistă în a-mi da cu părerea cât era autentic şi cât era kitsch dar efectul vizual a fost reuşit. Din păcate din cauza luminii proaste pozele nu sunt clare.

Ce şi cum am mâncat.

În miez de zi din timpul săptămânii, la orele prânzului restaurantul era gol. Nu e de mirare că am fost serviţi imediat şi în jurul nostru au roit doi chelneri. Am servit fără prea multă imaginaţie o variantă a meniuului nostru de concediu: două ciorbe una de burtă şi una ardelenească, o saramură de crap cu mămăliguţă, o ceafă cu garnitură de cartofi prăjiţi şi salată de varză, două beri fără alcool, două cafele lungi. Parafrazându-l pe Mihai Viteazul şi fără a scădea respectul pe care i-l datorăm ”Asta-i pohta ce-am pohtit” Ne-a costat ceva sub 100 lei incluzând şi bacşişul chelnerului. Mâncarea a fost servită destul de repede, a fost gustoasă dar nici n-a solicitat prea mult îndemânarea bucătarului. Faţă de cele spuse va recomand acest restaurant pentru că el constituie o experienţă, cu totul de altă clasa decât la restaurantul medieval Excalimbur din Bucureşti. Noi ne-am simţit bine şi nu avem nimic a reproşa atât ca ambient cât şi ca serviciu dar două reviewuri de anul acesta: vezi impresii din mai 2014 şi vezi impresii iulie 2014, mă fac să nu-mi iau nicio altă răspundere înafara experientei personale.


[fb]
---
Trimis de Michi in 24.08.14 09:15:23
Validat / Publicat: 24.08.14 10:29:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în ALBA IULIA.

VIZUALIZĂRI: 1550 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Michi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Soldat aparand poarta cetatii
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 13700 PMA (din 14 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[24.08.14 09:34:18]
»

@Michi, adaugă te rog şi nota de la Bucătărie şi masă.

MichiAUTOR REVIEW
[24.08.14 10:20:27]
»

@webmasterX: Nu stiu cum sa inserez un emoticon cu ha! -ha! -ha! . Am uitat sa trec numarul de felii de paine consumate. Chiar ca la unele reviewuri am vazut poza dupa lista de preturi sau chiar dupa bonul fiscal. Am detaliat meniul si costul pentru ca s-a spus ca e f. scump. Cred ca preturile erau medii, dar am si mancat mai mult decat deobicei.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
1 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Michi
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în zona Alba Iulia?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.067536115646362 sec
    ecranul dvs: 1 x 1