ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 21.02.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Sibiu
ÎNSCRIS: 03.05.11
STATUS: PRETOR
LUNA
JAN-2016

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
95.00%
Mulțumit, aproape încântat

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
98.33%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Taverna Akropolis, o incursiune în bucătăria grecească

TIPĂREȘTE

Miez de iarnă, dar fără zăpadă scârțâind sub picioare și fără cer de cleștar (vorba poetului!), dar cu unul plumburiu de toamnă târzie și temperaturi peste medie. Sufletul meu tânjește după cer senin și soare și, vrând- nevrând, gândul îmi zboară spre însorita Grecie. Dar Grecia e departe și vara la fel. Și atunci, brusc, mi-am amintit că în Sibiu există un colțișor ce aduce în spațiul transilvan o fărâmă din atmosfera Greciei: Taverna Akropolis. Nu e vorba de peisaje care îmbină armonios albul și albastrul, ci de o incursiune culinară în Elada cea iubită.

Despre Taverna Akropolis citisem un review scris de userul AleDia și încă de atunci mi-a încolțit gândul să-i trec pragul, doar că așteptam un moment potrivit. Și iată că în plină iarnă a venit și acel moment: o aniversare.

Taverna Akropolis, restaurant cu specific grecesc, se află pe strada Turnului, în piațeta ce se formează la capătul de jos al Scărilor Turnului, ce coboară din Piața Huet, scări ce trec pe lângă un alt local cu vechime în Sibiu, și anume, Butoiul de Aur. Se poate ajunge și din alte părți ale orașului, piațeta aflându-se ca la o răscruce de drumuri ce vin dinspre Orașul de Sus și se întâlnesc, pentru a continua, cu străzi ale Orașului de Jos. Este o zona istorică și pietonală a orașului, zonă ce vara este plină de terase, una, bineînțeles, fiind a tavernei despre care scriu.

Restaurantul se află la parterul unei clădiri monument istoric. Mi-am amintit că acolo a fost cândva o alimentara.

În fața ușii de la intrare, un stativ cu meniul ilustrat. Mi-a plăcut acest aspect, exact așa este și în tavernele din Grecia. Trebuie să vezi cum apare mâncarea, este mai atractiv decât o simplă înșiruire de denumiri de mâncăruri.

Primul lucru când am intrat a fost să-mi rotesc ochii de jur -împrejur, să iau notă de cum arată un local cu specific grecesc implantat pe meleaguri ardelene. Mi-a plăcut. Nu e un local mare, are cam 60 de locuri la mese de patru persoane. Atmosfera de pe Akropolis este adusă prin decorațiunile interioare: basoreliefuri ce-i înfățișează pe Atena, Apollo, Zeus, coloane antice grecești și, ce m-a cucerit, muzică grecească cântată în surdină. Nu, nu era ceva live, ci muzică înregistrată, dar ritmurile de bouzouki aduceau atmosfera Greciei aici, în local.

La acea oră nu era lume multă, dar cum s-a înserat, mesele au început să se ocupe, semn că localul este cunoscut, și, mai ales, apreciat.

Într-un separeu, singurul, cu o masă ovală de 6 persoane, cu decorațiuni grecești pe pereți și o zeitate așezată într-un colț, am găsit locul perfect să ne petrecem câteva ore.

După ce am intrat în atmosfera decorațiunilor și a muzicii grecești, așteptam partea a doua: meniul și servirea.

Ospătarul, discret și oricând prezent la solicitările noastre, ne-a făcut o impresie bună. Am studiat câteva minute bune cartea cu meniurile, ilustrate, cum spuneam. Bogat meniul, poze frumoase și atrăgătoare. Ce să alegem? Voiam ceva cu specific grecesc. Ospătarul ne-a informat că multe ingrediente și produse provin chiar de la mama lor, că se gătește respectând rețetele originale, proprietarii trăind mulți ani în Grecia. Mie mi-a atras atenția un platou a la grec pentru două persoane. Și a venit platoul, mare, generos în mâncare, suficient să se sature nu două, ci trei persoane, totul la 95 de lei. Pe platou se lăfăiau două souvlaki mari, alături de o porție mare de gyros, pita Akropolis, fasolea gigant specifică spațiului mediteranean, două bucăți de brânză feta la grill, dovlecei și vinete prăjite, kritharaki, care sunt paste grecești, cu un sos de roșii, foarte gustoase, ceapă roșie rondele, tzatziki, măsline, totul pe un pat de frunze de salată verde. A fost o desfătare culinară, un dezmăț al papilelor gustative! Pe masă a apărut și celebra musaka, comandată de ceilalți doi comeseni, musaka pregătită și servită în vas de lut, cu multă carne și bogată în sos beșamel. Din lista de meniu nu lipsește gyrosul, care arăta apetisant în poza de prezentare, dar și alte specialități pe care le voi încerca altă dată, pentru că incursiunea mea în bucătăria grecească din Sibiu nu s-a încheiat aici.

Nu se putea fără desert, dar tot unul grecesc. La sugestia ospătarului, am ales Galaktoboureko, o prăjitură cu cremă de lapte și vanilie, deasupra înghețată și topping de caramel. Arăta ca un cremșnit (sau cremeș), dar crema cu o textură mai consistentă. Porție mare și la acest fel din categoria dulciuri. Iar vinurile, ei bine, vinurile aveau toate o poveste a lor, pe care ospătarul ți-o prezenta. Am ales vinul de Samos. Trebuie să vă spun că eu nu beau de obicei vin, pentru că nu-mi place. Dar vinul de Samos, din care mai băusem mai demult și-mi era oarecum cunoscut, nu puteam să-l ratez. E un vin dulce, din stafide, gros, o licoare ce te întrebi dacă nu cumva este un fel de lichior, un vin tare, aromat. Un pahar a fost de-ajuns.

După un asemenea ospăț, a trebuit să iau un colebil. Ce să fac? se impunea dacă m-am înfruptat din bunătățile grecești.

Am intrat în local pe zi, am ieșit pe înserat, dar mulțumită că am găsit un strop de Grecie, chiar dacă doar culinară, în bătrânul Sibiu. A fost ca o avanpremieră a viitoarei întâlniri cu soarele, marea și peisajele grecești.

P.S. Poze cu mâncare nu am , am făcut, dar nu le găsesc, poate le-am șters din greșeală, dar pe saitul restaurantului se pot vedea.


[fb]
---
Trimis de Rodel in 21.02.16 13:54:21
Validat / Publicat: 21.02.16 15:37:27
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SIBIU.

VIZUALIZĂRI: 3957 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

10 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Rodel); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Piața unde se află Taverna Akropolis. În fundal se vede turnul Bisericii Evanghelice.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38900 PMA (din 45 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

10 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[21.02.16 15:37:13]
»

Mutat, la reorganizare, în rubrica "Restaurante în Sibiu și împrejurimi, SIBIU" (deja existentă pe sait)

kikiritzi
[21.02.16 15:52:06]
»

Nu aveam habar ca in Sibiu este un restaurant cu specific grecesc. Chiar imi doream sa mergem undeva unde sa mancam ceva deosebit de ceea ce se mananca prin zona noastra. Asa ca mi-ai iesit in intampinare cu o idee. Multumesc!

RodelAUTOR REVIEW
[21.02.16 16:08:19]
»

@kikiritzi - Poți să încerci, cred că-ți va plăcea.

elviramvio
[21.02.16 16:41:53]
»

Al naibii drog Grecia asta! Si eu sunt in sevraj si păna la capatarea dozei grecesti sunt inca 3 luni de asteptare!

RodelAUTOR REVIEW
[21.02.16 17:18:14]
»

@elviramvio - Bine zis drog. Grecia mi-a pătruns în suflet atât de mult, încât nu concep să treacă vara și să nu ajung acolo. Sau și acolo!

Radu Tudoran
[21.02.16 18:06:48]
»

Boierule, chiar aveai nevoie de atâtea amănunte culinare, că şi mouse-ul calculatorului s-a tulburat. Am zece kilograme extra şi dacă mai citesc review-uri ca acesta trec la altă categorie de greutate. Crezi că este cinstit să ne faci poftă, să ne ațâți, să ne răscoleşti stomacul, povestind despre bunătățurile care te-au împrietenit cu colebilul. Te pedepsesc cu un vot de 900 PMA, că nu pot mai mult. Să ne vedem la o bărdăcuță de vin de Samos, într-un decor cu cariatide, da’ mai proaspete.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[21.02.16 19:54:24]
»

@Radu Tudoran - Întâi de toate, nu sunt boier, ci boieroaică... Apoi, n-am vrut să atentez la greutatea nimănui, dar, recunosc, mi-era cam foame când am scris, și amintindu-mi de platoul grecesc, am salivat și eu, deși nu sunt o mare mâncăcioasă. Colebilul nu-mi lipsește de la nicio masă mai bogată, mai ales când este vorba de una la restaurant. Când pașii te vor duce prin Sibiu, nu rata meniul generos de la Taverna Akropolis! După aceea te poți cântări.

Mulțumesc pentru vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mishu
[22.02.16 17:44:49]
»

Draga boieroaica m-ai convins si l-am trecut la favorite sperand ca in septembrie (pana atunci nu cred) cand o sa ajung la Sibiu sa ajung si pe acolo. TORTura suprema pentru mine insa a fost desertul, imaginatia mea era deja pe campii zburdand ferice iar eu sufeream pe aici. Cat despre apelativul "boier" la fel patesc si eu, insa cum de mica mi s-a spus Mishu am preferat si aici tot acest apelativ. M-am amuzat insa atunci cand am fost cu colegii de la AFA la Muzeul BNR ca facand cunostinta cu ceilalti colegi sa se mire afland ca eu sunt @Mishu. Multumim inca o data pentru ca ne-ai spus despre aceasta locatie.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
RodelAUTOR REVIEW
[23.02.16 17:48:41]
»

@mishu - Mulțumesc pentru apreciere!

calatorul
[01.03.16 16:17:37]
»

Multumim, interesant, l/am pus pe lista de vizitat in oras.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
calatorul, elviramvio, kikiritzi, mishu, Radu Tudoran, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Sibiu și împrejurimi?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.093688011169434 sec
    ecranul dvs: 1 x 1