BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ

Am povestit acum vreo doi ani despre rețeaua de restaurante pariziene Flunch vezi impresii, care oferă posibilitatea de a mânca bine, la un preț decent, într-un oraș, altminteri, scump. În vizita din acest an am mai descoperit o astfel de oportunitate și mi-am spus să las pontul și aici, pentru cei eventual interesați.
Mă refer la restaurantele Bouillon Chartier. În cazul acestora, problema se pune altfel: e vorba de tradiție, despre un concept păstrat și dezvoltat de-a lungul a 130 de ani, despre un crez de la care proprietarii nu vor să se abată - este posibil să le oferi clienților o masă demnă de acest nume, la un preț modest! Iată câteva detalii legate de istoria brandului, preluate de pe site-ul oficial bouillon-chartier.com/bou ... ands-boulevards :
În secolul al XIX-lea, la Paris au apărut restaurantele muncitorești, care își propuneau să se adreseze și celor cu venituri mai modeste. În această atmosferă, în anul 1896, doi frați, Camille și Frédéric Chartier, au venit cu ideea că prețul mic poate fi, totuși, compatibil cu un cadru luxos în care să fie servită masa.
În locația situată la Marile Bulevarde domnește, până astăzi, stilul Art Nouveau, vestigiu al Belle Epoque. Sala imensă, acoperită cu un plafon de sticlă pictată, cu mobilier de epocă și mese înghesuite una lângă alta, cu fețe de masă albe, adună muncitori și burghezi care își freacă umerii într-o atmosferă prietenoasă. Timpul pare să se fi oprit în loc.
Mâncărurile sunt gătite pe loc, iar meniul se schimbă în funcție de anotimp și de ce este disponibil la producătorii locali: de-a lungul timpului, Le Bouillon Chartier a construit relații solide de parteneriat cu o rețea de furnizori, pentru a oferi clienților un meniu delicios și accesibil.
Am aflat de restaurant de la o colegă care fusese adusă aici, anul trecut, de propriul copil - care îl descoperise în perioada anului de studii petrecut în Paris. Între timp l-au mai testat și alți cunoscuți, toți s-au declarat mulțumiți, așa că am încercat și noi, ba chiar am luat aici masa de două ori. De precizat că există trei sedii: acesta, la adresa 7 Rue du Faubourg Montmartre, un altul nu foarte departe, lângă Gare de l'Est, și al treilea pe malul stâng, la Gare Montparnasse
Restaurantul căruia i-am călcat noi pragul este cel mai vechi (de aici a pornit afacerea), dar și cel mai slab cotat dintre cele trei - are 4,1 pe Google google.com/maps/place/Bou ... oASAFQAw%3D%3D3, celelalte având 4,6, respectiv 4,3. Oricum, un scor bun pentru un restaurant popular.
Este deschis 365 de zile pe an, în fiecare zi de la ora 11:30 până după miezul nopții. Nu se pot face rezervări, deși este foarte foarte aglomerat. În momentul în care ajungi aici, vezi de departe, pe trotuar, peste o sută de persoane care așteaptă, cuminți, la intrare. Iar după ce pășești în restaurant, mai găsești o altă sută de persoane care așteaptă acolo. În P5-P6 se pot vedea sforile care ajută la formarea cozilor, ca la controlul de securitate din aeroporturi. Partea bună este că rândul înaintează repede, se stă cam jumătate de oră, cel mult o oră. Organizarea este la superlativ.
De ajutor pentru minimizarea așteptării la rând este rapiditatea servirii. Personalul este numeros și bine instruit: odată ajuns în față, ești imediat condus la masă, se aduc de îndată meniurile, se ia repede comanda și, după ce ai mâncat, chelnerii stau pe lângă tine, să nu te întinzi prea mult cu vorba. Eficiență maximă, în teorie - aș spune. În practică a fost cam așa:
În prima zi, am ajuns la ora 15:20, nu mai era coadă la intrare, am prins masă de îndată (la etaj). Personalul se relaxa deja, băiatul a venit greu să stângă în urma celor de dinainte. Apoi, când a binevoit, într-un târziu, să ne ia comanda, cineva din grup nu era, încă, prea hotărât. A spus, politicos, că revine... și a revenit după 20 de minute. Timpul de așteptare între felurile de mâncare a fost destul de mare. La terminarea mesei, cred că puteam pleca fără să plătim, că nu se mai arăta nimeni. Cu totul, am stat acolo peste două ore.
În cea de-a doua zi, am ajuns la 13:30, ora de maximă aglomerație. Am stat la coadă o grămadă, dar înăuntru totul a mers șnur. Am prins o ospătăriță spirt, care încerca să mulțumească pe toată lumea de la masa noastră și de la încă două mese vecine. La un moment dat, a mormăit ceva de genul „vedeți că am doar două mâini” , dar nu s-a oprit din activitate. Cu tot cu statul la coadă, am petrecut, de data asta, sub două ore.
Sala mare este, într-adevăr, impresionantă; cu toate acestea, este foarte aglomerată și îngrămădită. Mesele sunt prea apropiate, intimitatea lipsește. La etaj parcă e ceva mai multă liniște.
Meniul este cel din P21-P22. Aperitivele încep de 1 euro, felurile principale de la 7 euro. Nu vă așteptați, însă, să mâncați gratis: supa de 1 euro se servește doar înainte de ora 12, se pregătesc puține porții. Salata la 2,20 euro înseamnă exact 5 frunze, netăiate, stropite cu puțin ulei. Cartofii prăjiți la 2,60 euro îi numeri (repede) în farfurie etc. Vinurile sunt ieftine (pentru un restaurant), dar nu grozave, sunt din cele pe care le iei oricum la o treime din preț de la Carrefour.
Am fost mulți la masă, s-au comandat cam toate preparatele din meniu. Am aflat că peștele a fost bun, la fel puiul sau pastele. Și desertul a fost apreciat. Eu mi-am luat, în ambele zile, pulpă de rață cu cartofi copți, care s-a dovedit gustoasă. În prima zi am luat și ciuperci gătite în stil provensal – nimic deosebit.
Marea fiță sunt melcii, care se servesc fie câte 6, fie câte 12. Statistica celor două zile a arătat că un melc din șase este sec, doar cochilie goală. Deci 5 melci la 7,5 euro = 1,5 euro melcul :). Spre surprinderea mea, nu au fost scârboși (am mâncat pentru prima dată), dar... nu ajung nici pe o măsea. Doar așa, să spun că am făcut-o și pe asta. Cineva a comandat, tot prânzul, doar o porție mare de melci: a consumat „adițional” trei coșuri de pâine, cu un sos verde (interesant) care se găsea pe platou, și tot flămând s-a ridicat de la masă. Evident!
Interesantă metoda prin care se face nota: când comanzi, chelnerul scrie (P23) totul pe fața de masă de hârtie (care se întinde peste cea din material textil, pentru a o proteja). La final, vine cu creionul și calculează de față cu tine, ca în vremurile de demult. În ziua a doua, doamnei i-a dat bine. În prima, băiatul a „greșit” cu vreo 10-15 de euro. Nu ne-am certat cu el, am scăzut din bacșiș.
Trimis de adso in 24.05.25 17:17:49
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în FRANȚA.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (adso); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
”Interesantă metoda prin care se face nota: când comanzi, chelnerul scrie (P23) totul pe fața de masă de hârtie (care se întinde peste cea din material textil, pentru a o proteja). La final, vine cu creionul și calculează de față cu tine, ca în vremurile de demult
Rândurile de mai sus mi-au adus aminte de vremea când eram copil de 7 sau 8 ani și când mergeam cu tata la una din cârciumile din cartierul bucureștean Crângași. Luam și mâncam mici, iar tata bea un țap, sau doi, de bere, iar mie-mi lua bragă. Cârciumarul nota pe fața de masă din hârtie (sau ziare-reviste - nu-mi mai amintesc) ce-am consumat. Totdeauna lăsa și ceva ciubuc, „c-așai frumos, taică!” , îmi spunea!
Ce vremuri!!!...
Am mâncat și melci, tot cam în aceeași perioadă, dar nu-mi mai amintesc deloc cum erau la gustAcum... nu știu dacă aș mai avea curajul să-i încerc!
Vacanțe frumoase și sănătate îți doresc!
@doinafil: AFA are noroc de dvs, ați rămas cam singura (sau printre foarte puținii) care mai comentează pe aici, din câte observ
Mulțumesc pentru ecou și pupici! Și, să știți, mi-ați dat o idee: trebuie să scriu despre ultima vizită la părinți, la Bârlad. Am să mă ocup de problemă chiar în zilele următoare, voi avea puțin timp în perioada care vine ca să mai recuperez din restanțe.
Eu nu pusesem gura pe melci până acum. Sunt în regulă, dar nu e nimic memorabil la ei. Și conținutul unuia este cam cât o unghie. Porția mare conține 12 melci, și toți împreună fac de o înghițitură .
L-am trecut pe lista, pentru cand m-oi duce la Paris. Melci, hmm, nu stiu daca o sa incerc vreodata.
@valentinag: Da, merita o vizita. Ocazie cu care e posibil sa realizati ca o merita si pe a doua .
Despre melci... numai de bine. Nu au nimic in neregula, in afara de pret. Sa dai 1,5 euro pentru ceva cat o unghie - mi se pare, totusi, cam mult. Dar gustul e in regula, seamana cu cel al crevetilor.
Multumesc pentru lectura si ecou! Si la multe vizite in Paris! (Ceea ce imi doresc si mie.)
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2025 [Restaurant Les Anemones] Mancare buna dar cam agitatie — scris în 21.05.25 de FrancescaClara din BUCUREşTI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 [Restaurant Flunch Paris Beaubourg] Flunch Paris Beaubourg — scris în 17.11.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jul.2023 Pe unde am mâncat în Paris — scris în 22.07.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2019 [Restaurant Le Cafe Marguerite] Restaurant Cafe Margeride - Paris — scris în 22.10.19 de zlatna din RâMNICU VâLCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2015 “Chez ma cousine” - experienta neplacuta din Montmartre — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 Accesibil si bun in St Michel: Maison Blanche - restaurant White Horse — scris în 14.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2015 La Dolce Vita - Mancare buna in St Michel — scris în 03.08.15 de MADAHON din TG. MUREş - RECOMANDĂ