EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Unde am mâncat ieftin și bine în Marrakech

În vezi impresii, am vorbit despre cazarea de trei nopți din Marrakech, acum voi povesti despre restaurantele la care am mers în acel sejur. Restaurantele la care îmi propun să merg le aleg încă din faza de documentare, de multe ori, în zona în care mă aflu. Astfel în prima zi petrecută în Marrakech terminând plimbarea în Piața „Jema el-Fnaa” am rămas în zonă pentru masă.
Restaurant Dabachi Chez Cherif
Acasă la Cheriful Dabachi, a fost restaurantul la care ne-am oprit, citisem câteva recenzii bune despre el dar am fost atrasă și de oferta afișată la intrare și de mesele așezate în fața lui. Este un mic restaurant tipic marocan, cunoscut pentru bucătăria sa autentică, păstrată de-a lungul timpului de familia de bucătari care l-a fondat și care îl manageriază și azi prin doamna Ayesha, prezentă acolo.
Se află în Place Jema el-Fnaa din Medina Marrakech, pe Derb Dabachi. Are cont pe FB, telefon +212 636-264250 și este deschis zilnic de dimineața până seara, între orele 11 și 23. Pe Tripadvisor ocupă poziția 51 din 1.500 de restaurante clasificate și este apreciat cu 4,5 din peste 400 de recenzii, cel mai apreciat fiind costul preparatelor. Are și Travelers' Choice 2024.
Funcționează într-o clădire mică, într-o sală care era închisă și mai multe mese în fața ei, la una dintre ele am stat și noi.
Cherif Dabachi oferă, Între mese și la Cină, mâncare tradițională marocană ce poate fi Vegetariană, Vegană sau Halal, „carnea halal” este carne de miel, vită sau pui obținută conform legii islamice: animalul este sacrificat folosind o metodă numită „zabihah” , care se presupune că provoacă cea mai mică durere și suferință animalului și care asigură scurgerea completă a sângelui din corp.
Ne-am uitat puțin pe Meniurile afișate, le văzusem dimineața când ne plimbasem prin fascinana Piață Jemaa el-Fna, iar un tânăr ce servea acolo ne-a invitat la o masă. Am luat loc, era o după-amiază însorită de sfârșit de octombrie, pentru a profita de ultimele raze de soare ale zilei și pentru a asculta murmurul Medinei.
Un tânăr din personal ne-a întrebat ce preferăm, Meniu à la carte sau Meniu zilei, știam ce doresc, dar am studiat puțin Meniul à la carte care cuprinde toată gama de mâncăruri marocane. Ca Aperitive sunt preparate Supă marocană (Harira) , Salate, Marocană sau Mixtă, Salate de morcovi, roșii sau vinete, Aperitive din orez, porumb și ton sau „Teklouka” preparat din vinete, ardei gras și usturoi. La Grătar se rumenesc Cârnați sau Frigărui de miel sau de vită, de curcan sau de pui, frigărui Mixte sau „Kefta” , carne tocată de miel sau vită. Sunt preparate Tagine din carne de miel sau vită cu prune uscate sau cu legume, tagine din carne de pui cu legume sau lămâie iar Cușcușul poate fi cu pui, cu vită, vegetarian sau regal (cu carnea marinată și mai multe ingrediente). Se pregătesc Omlete, Falafel, Pastilla, Paninis care se văd foarte bine în poza meniu, și Cremă Caramel ca Desert. Băuturile sunt prezente ca diferite tipuri de Ceai, Cafea, Apă sau Răcoritoare din gama Coca, se pregătesc Juisuri din Fructe, mere, portocale, banane, sau din Legume, morcovi, sfeclă roșie, castraveți.
Fiind prima masă pe care o luam în Maroc, nu și în lumea arabă - islamică, am fost mai de mult în Iran, în Orientul Mijociu și de curând în Tunisia, eram curioasă cum este masa unei familii marocane așa că am preferat
Meniul zilei
Acesta cuprinde Supă de legume, Salată Mixtă, Frigărui de pui, Măsline și Băutură la alegere din gama Coca sau Apă, noi am dorit Apă și Coca Cola.
Spusesem tânărului că dorim Meniul zilei așa că în timp ce studiam Meniul au sosit „Supele” , fierbiți și aromate, am mâncat-o cu plăcere, spun că a fost bună, dovadă soțul care mănâncă supe, ciorbe de câteva ori pe an, și atunci din cele ce nu se pregătesc în casă, a mâncat-o toată și a zis că i-a plăcut, a fost singura supă mâncată de el în Maroc. „Salatele” au fost ca cele din care mai mâncasem, mi-au plăcut mai ales că le-am mâncat împreună cu „Frigăruile” bine pătrunse, fragede și aromate datorită ingredientelor folosite la prepararea lor, lămâie, usturoi, ardei, chimion, coriandru, ghimbir, poate și altele de care eu nu știu. Băuturile clasice au fost reci, nu foarte bine venite, de regulă nu beau nimic în timpul mesei, soțul preferă berea dar eram la musulmani, în plus băusem când intrasem în Piață câte un suc mixt, mare și tare bun.
A fost o mâncare bună și variată, gustoasă și consistentă, suficientă iar costul pentru două persoane, 120 Dh, a fost, zic eu, unul foarte bun pentru ce am primit. L-am achitat cash tânărului care ne-a servit și ne-am despărțit prietenește.
De aici am mers la cazarea noastră de la Riad Malfa aflat la circa 250 de metri, de unde plecasem în urmă cu vreo 9 ore.
Restaurant Dar Tagourte
A doua zi am mers la Dar Tagourte, pentru noi Casa Tagourte, fostul Les Arômes d'anir, tradus din franceza berberă Aromele luminii, un restaurant de familie aflat într-un riad din Rue Tachenbacht, 15 din Medină, despre care citisem referințe bune, pe Google este apreciat cu 4,9 puncte din 5. Are bucătărie marocană pentru prânz și cină, vinerea este închis, în celelalte zile este deschis între orele 10 și 23, oferind și mâncăruri fără gluten, vegane sau vegetariene. Pe site-ul lesaromes.fr găsiți mai multe informații. Restaurantul este amenajat la Parterul riadului, pe Terasa de pe acoperiș și cu câteva Mese în stradă. Riadul este foarte micuț, nu oferă cine știe ce, dar se mănâncă bine acolo și eu interesându-mă am dorit să îl cunosc.
Am ajuns la restaurant pe la ora 16, iar eram „între mese” când, pentru localnici, prânzul fusese deja servit iar cina nu începuse, Parterul era gol, Terasa de pe acoperiș era închisă iar în stradă erau două mese libere. A venit patronul și ne-a spus că restaurantul este închis, să revenim după ora 18. Restaurantul este o afacere de familie, proprietarii locuind în riad, la etaj. Am insistat și i-am arătat notițele avute la mine pe foi în care mă documentasem despre el. Ne-a propus doar tajine și salată marocană, am hotărât să rămânem, eram obosiți și nemâncați și nu mai aveam niciun chef să caut în altă parte.
Am intrat în Curtea interioară a riadului și am rămas aproape de ușă. Curtea interioară, ca întreg riadul este colorată, decorată și mobilată tradițional berber, domină culoare albastră a ușilor și pereților pătați de verdele plantelor din curte și de pe scară. Este ceva micuț și fără pretenții.
Am studiat Meniul, este foarte asemănător cu cel de la Restaurantul Dabachi Chez Cherif, după cum se poate vedea în pozele postate, așa că nu voi repeta cele spuse mai sus.
Am fost serviți de patron, am primit Salată marocană, două Tajine de pui și Apă plată. Am mers prin sală goală, de fapt doar m-am ridicat și am pozat, apoi am ieșit și am pozat intrarea în restaurant și cele două mese de afară, și ele libere. Erau primele tajine mâncate în Maroc și mi-au plăcut mult. Bine fierte, carnea se desprindea de pe os, aromate și cu multă lămâie și măsline. Au fost bune și suficiente cantitativ.
Am solicitat Nota de plată, care ne-a fost comunicată foarte repede, 135 Dh pe care am rotunjit-o și achitat-o cash.
Ca o observație, nu știu dacă ați văzut din poze, doar la Restaurantul Bab Ssour din Chefchaouen am primit Bon de Casă de marcat, la celelalte restaurante suma de plată ni s-a comunicat verbal sau pe un Bon scris de mână.
Ne-am continuat plimbarea spre cazarea noastră de la Riad Malfa aflat la circa 400 de metri unde am ajuns după vreo 8 ore de la plecare, dar, după ce ne-am odihnit puțin am mers să vedem Piața Jemaa el-Fna seara, nu o puteam rata.
Mâncărurile celor două restaurante au fost bune, în nota celorlalte, le-am mâncat cu plăcere. Erau primele mese servite în Maroc la un preț foarte mic, în celelalte orașe nu am mai găsit așa ofertă, și bun și ieftin. Seara când am revenit în Piața Jemaa el-Fna, terasa Restaurantului Dabachi Chez Cherif era plină numai cu turiști străini, nu îmi venea să cred, caută și ei localuri bune și ieftine! A fost o experiență interesantă, am văzut și o altă latură a gastronomiei marocane, unică pot spune prin prețurile mici ce se mai găsesc dacă scotocești bine! Mergeți acolo și nu veți regreta!
Trimis de mprofeanu in 28.02.25 12:25:41
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în MAROC.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (mprofeanu); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.

ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
-
Articolul a fost deasemenea selectat și ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@webmaster: Mulțumesc! O primăvară frumoasă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Feb.2023 Mandala Society și încă vreo două locuri — scris în 18.03.23 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Oct.2021 [La Table de la Koutoubia] La Table de la Koutoubia - Restaurant — scris în 13.05.22 de ile57b din ŢăNDăREI [IL] - RECOMANDĂ
- Jan.2019 Posibilităţi de hrănire în Marrakesch — scris în 27.02.19 de Marius 72 din MEDIAş [SB] - RECOMANDĂ