GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Kastoria, locul unde am mâncat cel mai gustos berbecuţ grecesc!
Despre oraşul Kastoria şi hotelul unde ne-am cazat am povestit pe aici la începutul acestei veri. Despre taverne însă am tot amânat dar cum vremea s-a răcit, mi-a revenit pofta de mâncăruri greceşti :D. Acum se pare că a venit şi rândul acestor locuri pe care nu le poţi ocoli nicicum într-o vacanţă. Dacă nu este doar o obligaţie pentru stomacul nesătul şi dacă îţi place şi gastronomia locului pe care îl vizitezi, atunci poate fi o adevărată plăcere. În Kastoria am stat mai puţin de 48 ore, am avut un mic dejun foarte bun la hotelul unde am fost cazaţi, plus că în trecere prin Edessa ne-am făcut de cap achiziţionând tot felul de dulciuri şi produse de patiserie aşa că în Kastoria nu prea ne-am omorât cu mâncatul pe la taverne. Totuşi nu le-am ocolit.
Palia Poli, adică în traducere Orașul Vechi. O tavernă pe malul Orestiadei, pe str. Orestiados nr. 51 ne-a atras din prima seară când s-a lăsat întunericul. Doar că noi deja mâncasem atunci aşa că a rămas pentru luni, sperând noi să fie deschisă. A fost. Luni după amiază ne-am aşezat la o masă în curtea largă, frumoasă şi curată. Însă ploaia chiar n-a avut ce face şi ne-a gonit în interior. Bine a făcut căci localul este superb, aşa cum ne place nouă. O casă veche renovată, ziduri de piatră şi un mobilier şi decor grecesc frumos. Cel mai mult mi-a plăcut lustra din linguri de lemn. Dar şi scaunele de lemn cu tentă rustică, mesele şi decorurile. Mai ales funiile de usturoi, din belşug, pe post de alungare a spiritelor rele, a deochiului clienţilor cu ochi albaştri…., a vorbelor grele...
Un coridor vopsit şi decorat greceşte, pe stânga două separeuri, fiecare decorate diferit. În spate un alt separeu pentru bar, locul unde era şi casa de marcat. Pe dreapta, bucătăria, cămara şi grupul sanitar, toate curate din câte am tras cu ochiul şi peste tot lucrurile în ordine.
Am comandat tzatziki, o salată, fripturi de berbecuţ şi porc care au fost însoţite de cartofii prăjiţi, apoi tsipouro, limonadă şi o carafă de 1l vinul casei. Comanda a venit destul de repede, cam în 20 minute aveam totul pe masă. Porţiile mari, nici n-am dovedit tot, beneficiar pentru carnea rămasă a fost Raco, patrupedul vagabond al locului despre care v-am povestit şi în articolul mai vechi. Pita, două feluri, a fost prea multă însă am depozitat-o frumos în geantă, era atât de bună!! Calitativ mâncarea? Păi de când colindăm Grecia n-am mâncat până acum berbecuţ mai bine preparat. Nici măcar în lăudatul Thasos. Se topea în gură pur şi simplu iar bucătăreasa folosise nişte mirodenii divine. La fel şi friptura de porc a soţului meu din care am gustat şi eu de curiozitate.
Personalul amabil şi rapid, o familie frumoasă. Flăcăii buni vorbitori de engleză, făceau de toate, de la ospătărie la preluat marfa. Mama şi tata la bucătărie de unde veneau nişte arome….
La final ne-au oferit cafea din partea casei dar am refuzat. Ne-au adus în schimb o farfurie cu mere pudrate cu scorţişoară şi puţină dulceaţă cu nuci alături, multe merele că jumate le-am lăsat acolo. Totul a făcut pe bon 35 €. Am plătit după tradiţie, ne-am pus pelerinele de ploaie şi am plecat pe malul lacului însoţiţi o bună bucată de drum de simpaticul Raco.
Am început cu această Palia Poli pentru că ne-a plăcut şi ambianţa dar şi mâncarea. Cu o zi înainte am ales să mâncăm chiar pe malul lacului care-şi unduia luciul în bătaia vântului din ce în ce mai puternic. Fiind duminică, o zi când grecii ies cu mic cu mare la terase chiar de prânz, a durat ceva până am prins o masă liberă la una din tavernele de pe partea opusă a străzii dar care are terasă pe acest trotuar, Miltos Taverna. Imediat ce s-a eliberat o masă lângă care eram întâmplător, aceasta a fost debarasată, pusă o nouă faţă de masă de unică folosinţă, un obicei de care eu sunt încântată. Ne-au adus meniurile şi băuturile comandate, adică limonadă cu mentă, plus tsipouro. Apoi după ce am comandat, au venit foarte repede farfuriile pline şi carafa cu vinul casei. Am luat un aperitiv uşor, adică măsline, brânză şi tzatziki, apoi souvlaki şi peşte iar pita a fost de casă, caldă şi cu ulei de măsline în care s-a macerat cimbru. Servirea rapidă, aveau interes să termini repede şi să ocupe altcineva masa! Pe noi ne-a grăbit însă vântul care s-a înteţit brusc aşa că am dat zor să terminăm căci nu ştiu de încăpeam toţi de la mese în local dacă începea şi ploaia. Cert este că am fost ultimii clienţi la mesele de afară, temperaturile au scăzut brusc şi ne-au obligat la mişcare, să ne încălzim. Nu degeaba se spune că Siberia Greciei este Kastoria.
Totul a costat pe bon 24 €. A fost o masă obişnuită, nimic deosebit, nimic să ne surprindă plăcut dar practic nici nu aveam ce reproşa.
Miltos Taverna este pe str. Meg. Alexandrou nr. 125.
Kastoria are destule taverne, cele mai multe în oraşul vechi, strada ce şerpuieşte pe malul lacului Orestiada. Priveliştea este frumoasă, apele lacului strălucesc noaptea luminate de reflectoarele din zona montană iar unduirea şi clipocirea lor creează o atmosferă plăcută. Plus că ziua te mai priveşte galeş câte un scufundac, ceva. Pisicile greceşti sunt prezente la fiecare terasă şi în general primesc bunătăţi de la iubitori.
Dacă poposiţi prin Kastoria, merită să luaţi masa la o tavernă pe malul lacului. Cele mai bune ca poziţie, zic eu, sunt Palia Poli şi Arhontariki în zona de unde începe cartierul Doltso, loc unde am avut şi noi cazarea. Cea mai mare notă însă pe TripAdvisor o are Palia Poli şi după ce amfostacolo pot confirma că este reală.
Vă rog să ataşaţi youtube.com/watch?v=o0JcP-R1Hms Kastoria is beautiful . Multumesc.
Trimis de elviramvio in 05.10.18 07:45:47
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (elviramvio); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
17 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în Kastoria?, KASTORIA" (nou-creată pe sait)
@elviramvio: Sa comentez? catelul lui Pavlov era mic copil pe langa mine cand am citit
”Kastoria, locul unde am mâncat cel mai gustos berbecuţ grecesc!
si instantaneu mi-am adus aminte chiar si de intalnirea de la Alba Iulia unde am mancat cea mai buna pastrama... Doamne cat de rau este sa poftesti.
Dar voua sa va fie de bine, totul arata ispititor, felicitari, votat cu mare drag.
@elviramvio:
”P15 - Pentru micul dejun
Păi, asta mâncați la micul dejun? Numai în Basarabia, la hotel (nu acasă la cineva) se serveau la micul dejun - între multe altele - pulpe se pui fripte și pilaf (nu o simplă garnitură de orez).
Altfel, mi-a plăcut Kastoria. Am rămas acolo o noapte la întoarcerea din Albania, anul trecut. Am ajuns seara și am plecat a doua zi, după micul dejun, dar pentru că ne-am trezit devreme am avut timp și de o plimbare prin orășel, prin zona lacului. Am cumpărat plăcinte pentru drumul lung care urma până acasă. A fost prima șarjă de plăcinte scoase din cuptor în acea dimineață.
@mishu:
Păi ne-a cam trecut, vrem înapoi la Palia poli
Acum să ştii că sunt foarte serioasă, n-am mâncat nicăieri berbecuţ mai bun ca acolo şi crede-mă că am o listă lungă de locaţii greceşti şi bulgăreşti prin care am gustat, mâncat... Acum ce păreri au alţii, nu ştiu dar chiar s-a potrivit cu TripAdvisor pe care l-am studiat după ce am fost acolo. Sper să mai ajung pe acolo, în tranzit spre alţii.
O seară bună!
@iulianic:
Scuze cu P15, am vrut să spun pentru micul dejun de azi, cine se uită la poze ! Ştiu că fetele de pe AFA sunt mai pofticioase Dar cum azi am avut o zi nebună de la prima oră a dimineţii şi până acum 5 minute, a ieşit asta. Acel souvlaki a fost după amiaza când am ajuns în Kastoria iar berbecuţul tot după amiaza a fost a doua zi. Era duminică, terasele pline ochi şi nu prea am avut ce alege, am fost fericiţi că am prins o masă liberă. Plăcinte şi alte chestii luasem din Edessa aşa că pe cele locale n-am mai reuşit să le gustăm decât ce ne-au dat la hotel Doltso.
Kastoria mi-a plăcut, e liniştită şi interesantă în partea veche. Şi este un bun popas în tranzit spre alte ţări balcanice, chiar de asta i-am zis lui Mishu că vrem să revenim acolo.
O seară liniştită!
Articol selectat ca fiind „de interes editorial crescut”
— (1) la momentul publicării, nu existau impresii recente în rubrica curentă SAU (1A) ar fi meritat rubrică nouă, dar crearea ei nu a fost considerată oportună (în acel moment);
— (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ impus unei astfel de selecții.
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)
@elviramvio:
”Ştiu că fetele de pe AFA sunt mai pofticioase
=Bingo!
Super cafea am băut cu ochii în blidele tale!
Și, la cum arată, cred c-au fost extra-mega-gustoase!
Palia Poli, ca tavernă, și mie-mi place!
@webmaster:
Mulţumesc mult. O zi minunată să ai cu cei dragi!
@Zoazore:
Să-ţi fie de bine! Eu încă n-am băut azi o cafea neagră şi amară, mă mir şi eu de mine
Jur, şi să ştii că nu mă jur aşa pentru orice, berbecuţul ăla a fost unicat! Şoferul meu de lux a vrut porc, extra şi acela dar el care nu mănâncă... ovine, când a gustat de la mine a fost în extaz dar şi în regrete!!
O zi bună să ai!!
@elviramvio: Motiv de încă o tură: să guste și șoferul tău de lux berbecuțul din propria farfurie!
@elviramvio: Of, aș mânca și niște berbecuț
Să vă fie de bine
@krisstinna:
Multumesc dar deja mi-e foame de berbecuţul ăla
O seară liniştită!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)