EXCELENT
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Voi încheia povestirile din Tinos, aşa cum mi-am format o regulă la finalul unei anumite destinaţii, cu câteva constatări sau sugestii în privinţa locurilor de luat masa în capitala insulei, Chora, sau în alte sate din insulă.
Cu articolul de faţă îmi voi încheia şi activitatea pe AFA de anul acesta, cu speranţa s-o pot relua în anul următor când „voi reveni” în Mykonos pentru patru nopţi în două cazări.
Desigur că şi în Tinos poţi să-ţi dai întâlnire cu clasicele bucate greceşti, atât de iubite de cei ce calcă în ţara miturilor şi legendelor, la orice tavernă fie că este vorba de una tip estiatorio (specializată în mâncături la cuptor) sau gen psistaria (cu preparate din carne friptă în prim plan) sau psarotaverna (bazată pe peşte şi fructe de mare). În plus, există şi preparate locale gătite din „materii prime de origine” pe care locuitorii insulei le recomandă cu căldură, mândri de recoltele lor şi gastronomia cu iz autohton.
În cele trei zile petrecute în Tinos am luat masa în Chora de cele mai multe ori, dar şi două prânzuri în cele două zile de peregrinări prin insulă, de fiecare dată savurând totul cu aceeaşi plăcere. Am primit sfaturi în ceea ce priveşte tavernele din insulă chiar de la tipul de la firma de închirieri auto care ne-a şi marcat pe hartă locurile demne, în opinia lui, de o masă bună.
În Chora s-a întâmplat să luăm masa la două localuri, unul ce se află în vecinătatea cazării noastre, Hotel Agnantio ( vezi impresii), devenind taverna de casă, celălalt fiind situat în centrul oraşului, în zona cea mai turistică şi comercială a oraşului.
Aici am ajuns în prima zi din Tinos, după ce ne-am instalat în cameră, în căutarea unui local care să ne ofere masa de prânz. Gazda noastră ne recomandase să mergem pe străduţele din miezul oraşului, acolo unde tavernele sunt lipite una de cealaltă, aşa că i-am ascultat sfatul. Fiindcă era duminica Rusaliilor, era destul de aglomerat, cu o atmosferă cu adevărat de sărbătoare. N-am făcut prea mulţi paşi că ne-am oprit la terasa unei taverne cu nume cam bizar, Ethrio, la care am găsit liberă, într-o margine, o masă de două persoane. Aveam privelişte la mare, muzică grecească în surdină, ceea ce vedeam la mesele celelalte în farfurii părea foarte apetisant, aşa că ambianţa era asigurată.
Adresă: Chora Tinos, Plateia Taxiarhon, tel.: +30 2283 023033
Ne-am aşezat şi de îndată a venit un ospătar care ne-a întâmpinat amabil, lăsându-ne meniurile tipărite. Din ce am observat, cheful Markos, bucătarul-maestru al localului, ieşea din când în când să vorbească cu clienţii şi să ia pulsul, aşa încât toată lumea să fie mulţumită.
Ne-am orientat pentru început la o salată grecească (9 €) pe care s-o shareuim, numai bună pe post de bază în stomac, apoi eu am vrut să încerc un preparat de anghinare (7 €), produs indigen, iar soţul o papoutsakia(9 €), adică o mâncare de vinete, care aici era servită alături de cubuleţe de cartofi.
Ambele bucate au fost bine gătite, delicioase aş spune, dar papoutsakia destul de diferită faţă de ce ştiam din alte părţi. Mâncarea de anghinare se prezenta ca o plăcintă, fiind un aluat cu o umplutură. De băut, am comandat vinul casei la jumătate de litru (6 €), care a venit rece, într-o carafă transpirată. Nota de plată de 33 € a mai inclus şi pâinea care fusese adusă mai înaintea bucatelor, achitând nota cu cardul dar lăsând câţiva euro cash pentru serviciu. Deşi această primă experienţă gastronomică din Tinos se dovedise reuşită, n-am mai revenit aici din motive necunoscute.
Website: https://www.marinapanormos.gr/en/index.html
Tel.: +3022830 31314 ;+306974473610
Aici am ajuns în prima zi în care am avut maşină închiriată, înfometaţi tare, taverna numărându-se printre cele recomandate. Taverna se află în capătul şirului de astfel de localuri ce flanchează portul Panormos şi serveşte specialităţi din peşte şi fructe de mare, însă nu se dă înapoi nici de la bucătăria clasică grecească.
Am găsit o masă liberă la terasa din faţa tavernei, ne-am aşezat, apoi a venit o tânără zâmbitoare şi ne-a adus meniurile tipărite. De data aceasta, am mers pe o salată „Marina”, specialitatea casei, care din ceea ce citisem ca ingrediente părea ceva inedit, şi pe calamari prăjiţi. De băut, am luat apă plată şi o bere FIX fără alcool, din cauză de maşină.
Ca şi în alte cazuri, imediat ne-am trezit cu un coş cu pâine pe masă, pe care am regăsit-o în nota de plată. Salata a fost excelentă şi multă cantitativ vorbind, felicitându-ne ca solicitaserăm doar una. Conţinea lăptucă (salată verde) în principal, roşii cherry, brânzeturi fâşii, capere, sos de iaurt, crutoane, fructe uscate şi nici măcar nu era prea scumpă (8,50€). Calamarii au fost exact cum am fi vrut: crocanţi la exterior şi fragezi la interior, porţia medie ca şi cantitate, iar preţul de 13,50 €.
Din partea casei am primit desert, câte un bol mic de galaktoboureko, un dulce tipic grecesc bazat pe o cremă obţinută din lapte, şi un păhărel cu lichior din plante. Nota de plată a fost subţirică, de 28,50 € şi am plătit-o cu cash, plusând câţiva euro pentru un serviciu impecabil şi calitatea preparatelor.
Am căutat special această tavernă fiindu-ne recomandată cu tărie de Nikos de la firma Dellatollas Auto, dar citind şi eu câte ceva despre ea pe internet. Taverna se află în satul Kalloni, sat prin care am trecut la un moment dat, în traseul nostru din cea de-a doua zi cu maşină închiriată. Este specializată în preparate din carne şi renumită mai ales pentru cele bazate pe carne de capră, iar noi dornici să încercăm.
Website: https://www.facebook.com/mathioskalloni/?profile_tab_item_selected=about&_rdr
E-mail: mathios.kalloni@gmail.com
Tel.: +30 2283 051051
Era timpul să luăm prânzul şi abia aşteptam să gustăm din bucatele gătite îndelung la cuptor. Am ajuns uşor la tavernă, am intrat şi am constatat că la acea oră nu prea erau clienţi, aşa că am avut largheţea de alege ce masă dorim. A venit repede o ospătăriţă tânără cu tot cu meniurile tipărite, ne-a dat bineţe zâmbitoare. I-am cerut să ne spună dacă au ceea ce se numeşte preparatul zilei sau comandăm á-la-carte. Cred că asta aştepta şi ea deoarece imediat ne-a recomandat carnea de capră la cuptor, precum şi carnea de cocoş la cuptor. Am decis să luăm câte o porţie din fiecare, însoţite de cartofi prăjiţi, iar pentru început o salată de fasole verde fideluţă. Desigur, coşul cu pâine a fost repede livrat, pâinea fiind cap de listă pe nota de plată.
Salata (6,50€), foarte generoasă, ne-a surprins foarte plăcut, noi fiind consumatori uzual acasă de astfel de preparat, însă acela era diferit ca gust, iar fasolea verde la fel de diferită ca aspect, precum nişte tije.
Cărnurile la cuptor aduse aburinde, au fost delicioase, le-am shareuit şi ne-am convins că faima tavernei este total îndreptăţită. Capra a fost 11 €/porţia iar cocoşul 9 €. De băut am luat o apă şi o bere Mamos.
Nota de plată nu ne-a dat pe spate (33 €), achitat-o cu cash rotunjind-o la 35 € şi am concluzionat că am făcut bine să mergem pe mâna cunoscătorilor în materie. 😊
Am lăsat la final această tavernă la care am luat masa de cele mai multe ori, practic cinele. Poziţionată, foarte aproape de hotelul nostru, se afla în calea noastră fie că veneam spre acesta, fie că plecam de la acesta spre centru, la plimbare. Ne opream aici să admirăm frumoasele apusuri din Chora chiar de la masă sau traversam strada pentru a obţine imagini de vis.
Adresă: Akti G.Drosou, Chora Tinos
Website: https://www.facebook.com/GaleraTinos/
E-mail: t.concierge20@gmail.com
Tel.:+30 698 740 4497
Preparatul cel mai apreciat de noi a fost calamarul la grătar, o bunătate. O porţie (16 €) conţinea doi calamari şi era suficientă pentru două persoane, mai ales dacă înainte, pe post de starter, luam fie o salată grecească, fie o salată tyrokafteri (de brânză picantă). Am încercat şi calamar prăjit, foarte bun, dar cel la grătar era un deliciu! De băut mergem întotdeauna pe retsina Malamatina, vinul alb, sec, ce ne era servit rece şi cu o sticlă de apă alături. Notele de plată s-au situat în jur de 30 €, serviciul foarte bun, iar atmosfera relaxantă era cea cunoscută, după care tânjim când ne gândim la vacanţă.
În concluzie, pot spune că în Tinos am mâncat bine şi foarte bine la preţuri rezonabile, ceea ce era oarecum de aşteptat, Tinos nefiind nici pe departe o insulă de „figuri”, aşa cum sunt altele dintre Ciclade.
La final de articol şi, în curând, la final de an, vreau să vă adresez clasica şi sincera urare de ,,La mulţi ani!” şi să vă urez un an nou cu sănătate, bucurii şi bogat în călătorii!
Trimis de irinad in 30.12.24 18:33:28
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GRECIA.
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (irinad); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
5 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat în rubrica "Unde mâncăm în insula Tinos?, CICLADE, alte insule" (nou-creată pe sait)
@irinad: Un an 2025 cu multă sănătate, bucurii și vacanțele pe care vi le doriți. Iar pentru Tomatokeftedes și pentru Mirage Med Spa, cel puțin două beri reci sunt la mine. Când și dacă ne-om întâlni, cu cea mai mare plăcere trec de la mine la voi
Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ”
Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.
===
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
@Pușcașu Marin: Mulţumesc pentru ecou şi pentru disponibilitate! Păi, dacă ne vom întâlni, ne vom cinsti reciproc, aşa-i frumos! În altă ordine de idei, mă bucur că n-ai uitat de tomatokeftedes, ca de altfel şi de Mirage MedSPA unde ne vom întoarce şi noi peste două luni.
Sărbători fericite în continuare!
@webmaster: Mulţumesc frumos, toate urările mele de bine pentru anul ce bate la uşă!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)