BUN
GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
La masă în Ducatul Bucovinei
În reviewul anterior vezi impresii m-am plâns de puținătatea surselor de aprovizionare cu alimente și a restaurantelor din comuna Mănăstirea Humorului, unde am fost cazați. Prilej de mare supărare pentru Adrian, care - contrar obiceiului - m-a criticat aspru de cum am ajuns la Casa Diana pentru că nu aveam în imediata apropiere un loc de potolit foamea și setea.
Până la urmă - dar rămâne între noi ????- nu numai că s-a obișnuit cu ideea, dar chiar i-a plăcut foarte tare alegerea mea. Ceea ce nu m-a mirat defel, doar îmi cunosc bine marfa... ????
În felul lui, avea și el dreptate să se enerveze, căci după drumul destul de lung și obositor din București până hăăăt în capătul celălalt al țării, bietul șofer nu își dorea decât să bea ceva rece, să mănânce și să se odihnească.
Așa încât, după ce ne-am luat în primire camera, una din primele întrebări pe care i le-am pus gazdei noastre a fost unde putem lua masa. Și ne-a recomandat Ducatul Bucovinei.
Dacă denumirea vă intrigă, aflați că în perioada monarhiei habsburgice și ulterior a Imperiului Austriac și a Austro-Ungariei, adică între 1775-1918, ținutul din nordul Moldovei în care ne aflam, care s-a chemat în mod oficial în limba germană Bukovina, a funcționat inițial ca district (Kreis), iar din 1849 a fost declarat Herzogtum (ducat) cu reședința la Cernăuți.
În fine, hai să lăsăm deoparte istoria și să ne ocupăm de ale gurii.
Ducatul Bucovinei este situat pe șoseaua Gura Humorului-Mănăstirea Humorului, pe strada Ștefan cel Mare nr. 122a, mai la intrarea în sat, la vreo 1,5 km de Casa Diana, vizavi de Punctul de informații turistice și de magazinul La Doi Pași. Trecuserăm pe lângă clădire fără a bănui că este altceva decât o pensiune de 4 margarete, așa cum este înscris pe firmă.
Chiar n-am idee de ce nu își fac reclamă cu restaurantul și n-au site propriu????, mai ales că pensiunea e înscrisă pe multe motoare de căutare de cazări, e cunoscută și are note foarte bune din evaluările oaspeților. Înțeleg că oferă camere duble și triple și în preț au inclus micul dejun. O remarcasem și eu în timpul căutărilor unui domiciliu temporar bucovinean, dar nu ne încadram în buget.
Parcarea e măricică iar la intrare este recepția în stânga și în dreapta WC-urile sclipitor de curate. Se coboară două rânduri de trepte și se ajunge în restaurant, unde o masă lungă e destinată bufetului suedez, restul spațiului fiind ocupat de mese din lemn cu scaune și banchete tapițate confortabile. Um ambient destul de relaxant, pe care l-am apreciat. Câțiva clienți sorbeau din băuturi și se răcoreau la aerul condiționat.
Noi am preferat să mergem afară (asta din cauza mea, că sunt fumătoare) și, după ce am străbătut o scurtă alee, în fapt un podeț de lemn, am poposit în foișor. Un grup exclusiv masculin se întreținea zgomotos la câteva mese lipite, iar pe o latură erau două cuptoare cu lemne din care la momentul acela nu ieșea fum.
Grădina era drăguță și bine întreținută, singurul lucru deranjant din punct meu de vedere a fost folia folosită pe post de geamuri în foișor, care făcea ca aerul să fie și mai sufocant.
Ne-am așezat la o masă imediat în dreapta intrării și o chelneriță și-a făcut rapid apariția, înmânându-ne meniurile prezentate simplu: foi vârâte în folii din plastic.
Dacă veți avea curiozitatea să le studiați în pozele atașate, veți remarca că prețurile sunt nici prea-prea, nici foarte-foarte și că oferta este suficient de cuprinzătoare: gustări calde (mămăliguță cu brânză și smântână, ficăței la grătar); platouri reci pe bază de cărnuri; câteva feluri de ciorbe; salate aperitiv; preparate din carne de porc prăjite sau la grătar; mâncăruri tradiționale (tochitură, hribi cu smântână și mămăliguță, sarmale, balmoș, bulz, curcan pe varză, ciolan afumat cu mămăligă); preparate din vită, oaie și pui; pește (păstrăv, saramură de crap); paste; deserturi (papanași, clătite, gogoși, tocinei, alivenci, colțunași).
La capitolul băuturi, în afara răcoritoarelor și cafelei, se mai pot comanda tării, cocteiluri, vinuri și bere.
Din păcate, o parte dintre felurile care ne făceau cu ochiul (sărmăluțe, curcan pe varză cu mămăligă, ciolan de porc afumat cu mămăligă, oaie la ceaun, alivenci) erau semnalizate cu un asterisc, fiind preparate numai la comenzi plasate cu o zi sau două înainte. Am decis să onorăm renumele gastronomiei bucovinene optând pentru specialități locale: ciorbă rădăuțeană amândoi, tochitură pentru mine și balmoș pentru Adrian. Plus 2 sticle de bere Solca de căciulă.
Ciorba rădăuțeană, cu care făcusem cunoștință la Întâlnirea anuală AFA de la Slănic Moldova, era fierbinte dar fadă????; nu fusese dreasă, cantitatea de smântână, usturoi, oțet, chiar și sare, fiind insuficientă. Din câte știu, la fel ca la ciorba de burtă, aceste ingrediente se adaugă după gust, dar asta nu înseamnă că trebuie să lipsească complet din farfurie atunci când e servită.
Tochitura m-a surprins și ea; eu sunt obișnuită să văd cărnurile, mămăliga și oul plutind în sos, dar aici toate aceste bunătăți erau pe sec..., ???? însoțite doar de castraveciori murați și câteva feliuțe de roșii cu rol mai degrabă decorativ. Lui Adrian, în schimb, i-a plăcut balmoșul.
Total consumație 158 lei, plătiți cu cardul.
După această experiență nu tocmai încurajatoare, nu ne-am bătut totuși capul cu găsirea unui alt restaurant, ci am revenit la Ducatul Bucovinei peste două zile. De data aceasta am ales ciorbă de văcuță eu, respectiv ciorbă de legume Adrian, ambele cu mult mai gustoase decât cea rădăuțeană. Nu-mi explic... ???? La felul principal, am chestionat-o precauți pe chelneriță dacă ostropelul are sos... ????și am cerut să ne fie adăugat suplimentar. În lipsa alivencilor, eu am încheiat masa cu o porție de colțunași fierți cu magiun și nuci care nu m-au entuziasmat. Și am ajutat mâncarea să ne alunece pe gât cu un litru din vinul casei și o sticlă mare de apă gazoasă.
La final, am achitat nota de 176 lei.
Cele două vizite la restaurantul Pensiunii Ducatul Bucovinei n-au fost nici pe departe un triumf culinar, dar mnah! , atunci când n-ai din ce să alegi, te mulțumești cu ce găsești... ????
despre SERVICII
Ambianță plăcută, servicii foarte prompte - nimic de reproșat la acest capitol
GASTRONOMIE (BUC & MASĂ)
Oferta este destul de cuprinzătoare dar multe dintre felurile comandate ni s-au părut lipsite de gust
LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI
Grădina bine întreținută creează o atmosferă plăcută și realaxantă
Trimis de Carmen Ion in 26.08.23 11:30:44
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în GURA HUMORULUI.
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Carmen Ion); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
2 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@Carmen Ion: Mda, asta-i problema cu cazările astea prin diverse sate; oferta culinară suferă într-o măsură mai mare sau mai mică... Am constatat și noi în vreo 2 rânduri vara asta. De fapt, condiția principală pentru a rezerva ceva undeva e să am restaurant la maxim 2-3 km distanță (la o adică, să putem face drumul per pedes, să se bucure și șoferul de-o berulă-ceva). A găti în concediu - exclus! Poate câte-un grătar, așa, mai mult de distracție... Cafeaua de dimineață și manufacturarea câtorva tartine nu le consider "a găti".
Hai, că n-a fost rău la Ducatul vostru! Într-adevăr, ciorba rădăuțeană ar fi trebuit să fie asezonată basic... Iar tochitura și eu o știam tot cu sos. Bine că măcar ostropelul avu (sos) ! ???? În concluzie, să vă fie de bine!
@crismis: În general, și eu mă orientez la cazări și după distanța față de restaurante și magazinele alimentare, și prima oară am mers pe jos la Ducatul Bucovinei. A doua oară ne-am oprit diect după ce ne-am întors din plimbări. În sate e într-adevăr mai greu cu cârciumile...
Mulțumesc pentru vizită, ecou și vot.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2022 [Autoservire Damone] Autoservirea Damone — scris în 08.06.23 de anka_stefanescu din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Jul.2020 [Restaurant pensiune Acasă în Bucovina [Păltinoasa]] Hrană bună in natură — scris în 30.07.20 de Coni FotoMedia din SLATINA - RECOMANDĂ
- Jan.2018 [Restaurant pensiune Hilde's Residence] Hilde's Residence — scris în 24.01.18 de scoty din RO - RECOMANDĂ
- Jul.2017 [Restaurant pensiune Hilde's Residence] Hilde's Residence poate fi o solutie... — scris în 31.07.17 de DOINITA din BOTOșANI - RECOMANDĂ
- Jun.2017 [Restaurant pensiune Casa Humor] [Casa Humor, Gura Humorului] Superlativ, putin zis — scris în 18.07.17 de nistor1960 din CONSTANţA - RECOMANDĂ
- Jun.2017 [Restaurant pensiune Casa Humor] Casa Humor - mancare delicioasa — scris în 19.06.17 de Bulushika din BACAU - RECOMANDĂ
- Jun.2016 [Cooperativa de piță pe vatră La Bomba] ”Cooperativa de piță pe vatră LA BOMBA” din Gura Humorului — scris în 26.08.16 de Lucien din MIERCUREA CIUC - RECOMANDĂ