ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.03.2013
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 17.04.11
STATUS: PRETOR
LUNA
FEB-2013
prieteni
4 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
96.67%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 6 MIN

Restaurant Tulin - experienta gastronomiei libaneze la Bucuresti

Ilustrație video-muzicală
Majida El Roumi (Liban) - "Ya Bladna"
TIPĂREȘTE

In Bucuresti sunt mai multe restaurante cu specific gastronomic libanez. Experienta bucatariei arabesti am incercat-o prin alte "zone" autentice in Egipt, Israel, Tunisia, Maroc, dar pana acum in Bucuresti niciodata. Dar iata ca a sosit si momentul acesta.

Restaurantul Tulin, are si un sait frumos si detailat de altfel, functioneaza din anul 2007, pe str. Pictor C. tin Stahi nr. 2, sector 1, vis-a-vis de biserica Schitu Magureanu si parcul tineretii mele, Cismigiu., intr-o vila eleganta cu parter si etaj (am aflat ca acolo ar fi ofst cu ceva ani in urma sediul ambasadei Ungare). Vila bineinteles a fost renovata si amenajata conform cerintelor pentru un restaurant elegant.

Parcarea este suficient de larga in jurul vilei poate si datorita faptului ce este un mic scuar care adaposteste o statuie a Papei Paul Ioan al II-lea, chiar vis-a-vis de biserica mai sus amintita.

Invitatia am primit-o de la o familie prietena pentru o aniversare, rezervarea fiind facuta pentru seara la ora 19,00, o zi de miercuri a lunii februarie.

Iata-ne asadar in fata locantei. Dar ce locanta???!!! Un restaurant prezentabil, civilizat, elegant, rafinat. Si gata cu laudele ca vor trebui sa-mi faca niste bonusuri daca ii mai laud. Dar nu am incotro. Chiar merita.

Intrarea se face printr-un hol cu garderoba in lateral. Bineinteles ca o receptionera tanara si zambitoare, inalta si frumoasa ne-a condus la masa rezervata la etaj. La parter ca si la etaj sunt mai multe separeuri cu mese de 4, sau 6, 8 persoane dupa caz, aranjate in mici separeuri. Impresia a fost ca acolo au fost initial camere care si-au pierdut utilitatea ca atare devenind ceea ce sunt acum. Dupa ce urci scara interioara din lemn ajungi la etaj, unde de asemenea sunt frumos asezate in aceleasi formatii mesele. Combinatia de parchet mahon si lemnul scarii in aceasi nuanta da o nota de sobrietate si distinctie.

Toaleta de la etaj este impecabil de curata si civilizata.

Peretii au tablouri, chiar reproduceri fiind sunt de calitate, frumoase, expresive, care se incadreaza perfect. Alocuri exista decoratiuni interioare, vase de lut care amintesc de anticii fenicieni care au intemeiat pe malul Marii Mediterane una dintre cele mai puternice civilizatii ale tuturor timpurilor. La etaj exista si un mic balcon interior, asa pentru culoarea locala, asemanator cu cele din zona andaluza a Spaniei si din nordul Marocului.

Incinta intregului restaurant era perfect incalzita la temperatura adecvata. Exista si aparate de aer conditionat pentru perioade de canicula.

Mobilierul este alcatuit din mese din lemn, acoperite cu fete de masa de cea mai buna calitate, impecabile, scaune foarte confortabile, vesela ireprosabila.

Aranjarea meselor se vede ca a fost facuta cu mare atentie si bun gust. Nimic nu a dat senzatia de improvizatie.

Servirea mesei a fost asigurata de un singur ospatar care ne-a acordat toata atentia, fiind mai tot timpul discret prezent, "prin preajma", sfatuindu-ne cu competenta dar si cu discretie asupra meniului, fara a ne agasa sau deranja.

Dintre bucatariile nord-africane si din Orientul apropiat, cea turceasca si cea libaneza sunt dintre cele mai apreciate. Mancarea libaneza este laudata a fi usoara, gustoasa si sanatoasa. Fenicienii antici erau recunoscuti pentru finetea mancarurilor pregatite la malul Marii Mediterane iar cand au fost nevoiti sa se stramute in munti au luat si soarele litoralului cu ei adaptandu-se noilor conditii de viata. Teritoriul libanez modern a fost calcat de europeni in timpul cruciadelor, de otomani dar si de egipteni, lasandu-si cu totii apremnta si asupra gastronomiei libaneze.

Libanezii numesc arta culinara - mezze - si este recunoscut ca fiind mai putin folosita carnea de porc si mult mai mult cea de pui, pestele, fructele de mare dar si legumele. Carnea rosie folosita este in general cea de miel iar condimentul esential este usturoiul, uleiul de masline Mirodeniile si ierburile aromate precum rozmarinul sunt si ele nelipsite din mancarurile libaneze.

Mezzele sunt alcatuite deci dintr-un numar mare de feluri de mancare care folosesc legume, carne, peste in diverse combinatii, aici sta de fapt secretul, asezonate cu o multitudine de ingrediente care fac diferenta.

Totodata am remarcat cu placere diversitatea de culori si de arome care te imbie si te indeparteaza de la orice retinere.

Restaurantul are si un meniu al zilei care se serveste de luni pana vineri intre orele 12-16 si costa 30 lei. Cuprinde o ciorba (exista numai 2 feluri de ciorba de linte si de legume in meniul restaurantului), la alegere si felul 2 alcatuit dintr-un kebab sau frigarui sau rasasfur de pui, sau pui tulin, in meniu mai intra o salata libaneza si o lipie la cuptor. Nu exista desert la meniul zilei.

Am mai aflat de asemenea ca restaurantul are si serviciu de catering.

In surdina se auzea muzica arabeasca, placuta si discreta.

Dupa ce ne-am lasat inspirati de meniul frumos prezentat (sunt descrise felurile de mancare, continutul, cantitatea si pretul, asa incat iti poti face o impresie asupra sumei ce o vei achita la sfarsitul ospatului) si de sfaturile chiar foarte competente ale ospatarului am comandat, asa pentru a incerca din fiecare fel ce am considerat ca ne-ar interesa.

Gustarile reci au intre 150-200 gr. si costa intre 10-20 lei.

Humus- 200 gr. - 14 lei - contine un amestec de naut, pasta susan, lamaie, sare, ulei de masline si boia dulce, un deliciu

Salata libaneza cu rosii, castraveti, salata verde, usturoi, menta - 250 gr. -13 lei, deosebit de aromata si racoritoare.

Taboluh -cuscus (grau zdrobit), patrunjel, rosii, suc lamaie, sare, ulei de masline

Labneh cu menta si usturoi - crema de iaurt cu menta, usturoi si ulei de masline deosebit de gustos - 200 gr. -1o lei

Stanklish - pasta de branza cu boia si cimbru - 200 gr. - 14 lei

Gustarile calde au un gramaj de 200-250 gr. si incep de la 13 lei

Balila - boabe de naut cu usturoi si chimen - 200 gr. -13 lei

Falafel - 200 gr. - 14 lei, chiftelute cu naut, ceapa, coriandru, usturoi si pasta de susan. De exceptie.

Arayes cu cascaval si pui - lipie libaneza la gratar cu cascaval, pui, ciuperci -150 gr. - 16 lei

Lahmajun - 200 gr. - 15lei, lipie la gratar umpluta cu carne, ceapa, rosii la cuptor.

Pui tulin cu sos - 200 gr. - 2o lei, bucatele de piept de pui cu sos de usturoi, coriandru, suc de lamaie-servite in vase de lut cu flacara sub vas pentru a le mentine calde

Ras Asfur de vita cu suc de rodii - bucatele de muschi de vita cu ceapa, suc de rodii, suc de lamaie, 200 gr. -25 lei.

Ras Asfur de pui cu suc de rodii, piept de pui-bucatele, ceapa, suc de rodii, suc de lamaie - 200 gr. -22 lei

Shish Tawouk - frigarui din piept de pui - 200 gr-26 lei cu cartofi iuti cu pasta iute, usturoi.

Desertul m-a dezamagit usor, sau poate nu mai incapea un katayef care arata foarte bine si ne-am orientat spre kastilie - o crema de lapte cu banane, fistic, miere - usoara dar neimpresionanta - 200 g -14 lei. si o inghetata Kilimanjaro (nu stiu de ce se numeste asa, caci nu dadea senzatia varfului muntos) contanand o crema de lapte, penene galben, miere, un bol mic de inghetata de fistic - 200 gr - 20 lei.

La capitolul bautura s-a consumat o sticla de vin Corcova rose 750 ml. - 55 lei.

S-a platit /card., si am fost intrebati daca vrem sa luam acasa ceea ce nu s-a consumat la masa. Nu a fost cazul caci eram atat de ghiftuiti incat nu mai prezenta interes.

Acum cand voi merge cu o alta ocazie la un restaurant cu specific libanez, probabil il voi alege tot pe acesta dar voi sti exact ce sa comand, pentru ca dupa degustarile efectuate m-am convins ca nu cantitatea ci calitatea mancarurilor libaneze este cea mai importanta.

Va doresc tuturor experiente culinare diversificate si frumoase pe orice meleaguri va veti afla.

ps. il rog pe web. daca gaseste Magda Al Rummi cu Ya Bladna - in concert la Cairo 2007 si ii multumesc anticipat ptr. ajutor


[fb]
---
Trimis de amero in 10.03.13 10:26:09
Validat / Publicat: 10.03.13 11:08:05

VIZUALIZĂRI: 4546 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (amero); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 decoratiuni interioare ale restaurantului
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29450 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

5 ecouri scrise, până acum

webmaster
[10.03.13 10:46:57]
»

@amero:

rog pe web. daca gaseste Magda Al Rummi cu Ya Bladna

Destul de greu, dar am găsit ceva - sper să fie ceea ce doreai.

ameroAUTOR REVIEW
[10.03.13 10:51:55]
»

@webmaster: multumesc,

va rog daca se poate sa scoateti poza 12 care nu are text si e similara cu po13, multumesc

--

rezolvat la validare (by webm)

alinaro
[11.03.13 12:19:42]
»

@amero: Miam-miam, ce pofta mi-ati facut...

Nu stiu cum sa pun doar o parte a textului in italice, insa cred ca aici s-a trecurat o greseluta: La parter ca si la etaj sunt mai multe separeuri cu mese de 4, sau 608 persoane dupa caz., => si e vorba de 6-8 persoane, nu 608

O saptamana frumoasa!

webmaster
[11.03.13 12:36:03]
»

@alinaro a spus:

Nu stiu cum sa pun doar o parte a textului in italice

Alinaro, vezi explicatiile din NOTA de la sfarsitul ecourilor, de mai jos.

NOTA: Puteti folosi ptr formatarea ecoului: [ b ], [ /b ], [ i ], [ /i ], [ q ], [ /q ]

Exemple: [ b ]cuvant[ /b ] = cuvant, [ i ]cuvant[ /i ] = cuvant

Foloseste aceleasi comenzi, fara spatii.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
krondia*
[11.03.13 20:57:23]
»

O iniţiere binevenită în această bucătărie necunoscută mie. În Braşov tocmai s-a mai deschis un restaurant libanez, acum sunt trei cred în total, dintre care unul în centru. După restaurantul chinezesc, acesta este următorul pe care vrem să îl "bifăm". Îmi prind foarte bine descrierile preparatelor, de-abia aştept să le încerc şi eu, mă gândesc că în mare oferta e cam aceeaşi.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
alinaro, amero
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în București?:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.082262992858887 sec
    ecranul dvs: 1 x 1