ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 16.05.2015
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Frumuşani [CL]
ÎNSCRIS: 03.03.08
STATUS: AUGUSTUS
LUNA
APR-2015
colegi

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Ce mâncăruri (și băuturi) puteți alege în Serbia?

TIPĂREȘTE

Îmi dau seama că, deși am vorbit despre o grămadă de cârciumioare din Serbia, am uitat să vă spun mai pe larg despre mâncărurile lor tradiționale. Încerc o scurtă prezentare, alegerea rămâne la latitudinea fiecăruia:

De mâncare:

Brutăriile – numite pekara – sunt cam la tot pasul prin centrul orașelor și aici puteți găsi un bogat sortiment de sandviciuri, pateuri și pizza. Unele sunt deschise non-stop și un mic dejun format dintr-o bucată de plăcintă și dintr-un iaurt de băut vă oferă destulă energie pentru vizitarea orașului.

Majoritatea restaurantelor sârbești oferă roštilj, un platou mare cu diferite cărnuri prăjite la grătar (mix grill). E posibil să comandați salate, legume la grătar sau o simplă omletă, dacă nu vă place carnea. Bucătăria sârbească e faimoasă în privința folosirii legumelor, proaspete sau gătite.

Alte „chestii” bune de încercat atât de vegetarieni, cât și de către ceilalți sunt kajmak (un fel de cremă grasă de brânză) și ajvar, un fel de zacuscă (având în compoziție majoritar ardei), excelentă. Un alt soi de zacuscă (mai apropiată de rețeta noastră) este și pinđur - adesea denumirile fiind „încurcate” între cele două produse.

Pljeskavica e varianta sârbească de hamburger oferită la orice fast food.

Dar cei mai faimoși acolo sunt ćevapčići (adică mititeii lor). De fapt, Ćevapi, o porție costă (cu pâine, aivar sau kajmak) între 150 și 500 dinari.

Încercați și Karađorđeva Šnicla (șnițelul Carageorge). E făcut din carne umplută cu kajmak și bacon, prăjită la tigaie, servit cu sos tartar, fiind de fapt o versiune originală de cordon bleu.

Burek sunt plăcinte, cu diferite umpluturi - carne, brânză, spanac, mere etc.

Ćevapi (Ћевапи) - „mititei” serviți de obicei câte 5 sau 10 bucăți);

Pečenje (печење) - friptură de porc sau miel;

Pečenje Ispod Sača (печење испод сача) - friptură la capac, din porc, miel sau uneori din vițel. Se prepară întro oală de lut cu capac, acoperită cu totul în jar, lăsată foarte mult la fiert, chiar și o zi întreagă.

Kiflice (кифлице) chifle.

Paprikaš (Паприкаш) ghici! :)

Gulaš (Гулаш) idem, :)

Sarma (сарма) - cam ca ale noastre; au și în foi de viță.

Gibanica (Гибаница) - plăcintă cu brânză și spanac sau doar brânză;

Punjene Paprike (Пуњене паприке) - ardei umpluți;

Pohovane Paprike (Поховане паприке) - ardei rostogoliți prin făină, prăjiți în ulei la tigaie;

Paradajz čorba - supă de roșii;

Čorba od luka - ciorbă de ceapă;

Ljuta krompir čorba - ciorbă picantă de cartofi;

Škembe čorba - ciorbă de burtă;

Čorbast Pasulj (Пасуљ) - ciorbă de fasole - gătită încet, cu ceapă și boia iute.

Pasulj Prebranac (пребранац) - un fel de iahnie de fasole (de obicei, fără carne);

Riblja čorba (рибља чорба) ciorbă de pește. Și asta e cu totul altfel decât cea cu care suntem noi obișnuiți, e puțin picantă, dar excelentă în felul ei;

Roštilj (Роштиљ) mix grill;

Teleća čorba (Телећа чорба) - ciorbă de vițel;

Proja (Проја) un fel de pâine făcută din făină de porumb cu brânză telemea. Specialitate națională, servită în general în coșul de pâine, alături de alte chifle calde.

Pentru mâncăruri fără carne, pur și simplu solicitați ceva 'posno' - termenul uzual pentru mâncăruri fără carne sau lactate (dar având, posibil, fructe de mare sau pește).

Ca desert, eu unul recomand baclavaua sau tufahija, un măr copt (sau fiert în compot), umplut cu cremă de nuci și acoperit cu frișcă. Dar au și multe alte dulciuri. Un real pericol pentru cei ce țin dietă. :)

Băutura

Rakija/Ракија/ (rachiu excelent din prune /Шљивовица/, gutui /Дуњевча/, caise /Кајсијевача/, pere /Крушковача/, ienupăr /Клековача/ (asemănător gin-ului).

Loza (din struguri, gen tescovină);

Slivovica /Шљивовица/ (băutura lor tradițională, având diferite grade de tărie)

Medovaca rachiu de miere;

Vinuri foarte bune din podgoriile regiunilor: Srem, Oplenac, Župa, Smederevo, Negotin, Metohija. Sincer, dintre toate soiurile încercate acolo de către mine, cel mai mult mi-a plăcut tămâioasa lor (demisec, alb) - Tamjanika.

Bere (Пиво). Jelen (Cerbul) și Lav (Leu) sunt două dintre berile sârbești mai populare; de asemenea, Nikšićko din Montenegrul vecin e la fel de populară.

Apă plată (Вода) sau apă minerală (Минерална Вода).

Mare atenție cu apa de băut din unele regiuni din Voivodina, extrem de poluate (Kikinda și Zrenjanin) unde apa este total ne-potabilă!

Bacșișul (prin rotunjirea notei de plată sau adăugarea unei mici sume) dacă mâncarea și / sau serviciul au fost remarcabile e un gest normal și vă asigură de cea mai bună servire dacă veți reveni (deși „serviciul” este inclus pe nota de plată).

===

PS fiind vorba despre un articol cu informații generale, vă rog să fie publicat fără PMA!


[fb]
---
Trimis de Dragoș_MD in 16.05.15 19:52:44
Validat / Publicat: 16.05.15 22:03:53
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în SERBIA.

VIZUALIZĂRI: 37099 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Dragoș_MD); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 Desert asortat - tufahija, baclava, pricomigdale
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA simbolic articolul - VĂ PLACE? [doar simbolic; articolul NU are PMA std]
PUNCTAJ CRT: 0 PMA (std) PLUS 2033 PMA (din 33 voturi)
NOTĂ: Acest articol nu beneficiază de punctajul standard acordat automat.
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dan&Ema
[16.05.15 22:10:17]
»

Informatii generale dat atat de valoroase.

A propos de plescavita, care spui ca e sub forma de hamburger (ca si in Timisoara) - eu mananc plescavita cu drag si pofta ka Taverna Sarbului si e maaaare si buuuuna!

Pofta buna si noroc!

livdan
[18.05.15 12:25:56]
»

@Dragos - Buna ziua, Dragos

Am citit cu atentie toate postarile tale referitoare la ultima ta deplasare in Serbia si sincer sa fiu sunt impresionat atat de informatiile asa - zis tehnice (mancare, bautura, timp liber etc.) cat mai ales de acel feeling de simpatie, pe care eu il simt din postarile tale, manifestat fata de sarbi si fata de Serbia.

Ultimul review ar putea fi preluat lejer de NTOS pentru a populariza cum trebuie si pe intelesul tuturor romanilor traditiile gastronomice si nu numai ale sarbilor.

Mentionez ca sunt nascut si crescut la Drobeta Tr. Severin, mai putin 5 ani de facultate la Timisoara, loc pentru care Serbia si Yugoslavia au insemnat si inca mai inseamna foarte mult. De asemenea cunosc obiceiurile si limba sarba destul de bine.

Felicitari si toate cele bune!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [1][2 voturi]
webmaster
[18.05.15 12:52:41]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

Dragoș_MDAUTOR REVIEW
[18.05.15 14:04:39]
»

@livdan - mai e în lucru un ultim articol despre Belgrad și împrejurimi.

Și pentru mine Turnu Severinul are o oarecare importanță, având în vedere că prin liceu eram îndrăgostit până peste urechi de o tânără fătucă din urbea de la Dunăre... Ehei... alte vremuri...

Mulțam de apreciere!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, livdan
Alte impresii din această RUBRICĂUnde mâncăm în Belgrad şi împrejurimi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.047775030136108 sec
    ecranul dvs: 1 x 1