GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Cei doi interlocutori din Muzeul Ghandi se dovedesc a fi până la urmă niște prieteni calzi, cu sentimente și trăiri pe care le au toți oamenii planetei... dacă Amin, care a făcut și studii de antropologie urbană, are fața ovală, invadată de o barbă neagră zburlită și este un familist convins, Ajiht, mai tinerel și cu o claie de păr cu vârfuri mai colorate, vrea să-mi demonstreze că nu toate pisicile din India sunt negre noaptea și că, acum, înainte de căsătorie, dragostea este o boală fără leac, pe care nimeni nu o trăiește ca indianul... și ambii mi se plâng de traficul infernal, haotic și criminal de lent din India.
Tocmai când încercam să le explic câteva din modelele culturale ale Europei, unde nici o religie nu se bazează pe nefericire, cineva, însoțit de două persoane de la Consulatul Australiei, îl cheamă pe Amin la datorie... una din doamne, cu piept generos și cu perle la gât, păr cărunt, cu trei onduleuri ce ies dintr-o pălărie albă belle epoque, șolduri pătrățoase, rochie gri, pantofi lilla, unghii vopsite și cercei discreți, ne salută cu cea mai nobilă distincție... este însoțită de o pupilă creolă, îmbrăcată în albastru turcoaz, cu ochii suficienți de limpezi ca să vezi prin ei.
Rămași singuri, Ajiht mă coboară din nou, cu un modul science fiction, în actualitatea indiană și îmi atrage atenția că, printre oamenii singuratici ai străzii, sunt unii pe care îi poți distinge prin faptul că au o pânză de culoare șofranului în jurul șoldurilor, părul vopsit gri, cu barba netunsă de ani de zile, oameni care cred că, “să trăiești veșnic înseamnă să dobândești nemurirea și să devii egalul zeilor”, după modelul lui Brahma, care fusese, la rândul său, un muritor de rând... ei stau nemișcați, adânciți în meditație, trăiesc doar din mila oamenilor și se declară de meserie... sfinți... pot fi văzuți stând pe o scândură sau într-un grilaj din lemn în locurile mai aglomerate de turiști dar, continuă Ajiht, cam 90% din ei sunt șarlatani cărora nu le place munca, ceea ce, trebuie să recunosc, îmi sună mai familiar.
Apoi, Ajiht, îmi spune să nu fiu surprins dacă, odată cu sosirea întunericului, orișiunde m-aș afla în India, voi auzi refrenul morții-Ram, Ram-o invocare de deschidere a cerului, rostită de mulțimile ce-și conduc persoanele apropiate, înveșmântate în alb, pe ultimul drum, cel al incinerării, în apropierea Râului Gange, sau a altor râuri sfinte... moartea este văzută ca un ultim sacrificiu, un drum spre reâncarnare iar odiseea sufletului spre mântuire, așa cum spuneam într-un review anterior, este este un spectacol plin de suspans și curaj... dacă la vechii egipteni, sufletul cântărit pe două talere, trebuia să fie mai ușor decât o pană, la indieni, sufletul trece în mod halucinant, pe o sfoară subțire, peste infernul dezlănțuit...
Revenind la cortegiile incinerării, corpul defunctului se pune pe un rug îndreptat spre sud, unde se deschid porțile cerului, apoi apar în prim plan câțiva tineri, îmbrăcați sumar doar în dhoti, cu niște prăjini lungi ce grăbesc arderea sub privirile senine ale audienței, care, spre deosebire de turiști, văd moartea ca pe o continuitate a vieții în univers... toate resturile se aruncă în apa sfântă, o apă ce ține unită toată India într-un mit al eternității... îi spun lui Ajiht că cei de la Națiunile Unite introduc în ultimii ani, cu acordul guvernului indian, cantități masive de dezinfectanți, pentru a evita epidemiile care macină multe vieți în peninsulă dar asta nu-i poate schimba convingerile despre sacralitatea apei.
La aceste ceremonii cu iz păgân de preistorie, se mai întâmplă lucruri ce stârnesc ilaritate printre turiști... sunt câteva grupuri de oameni ce se se lasă sub apă și răscolesc nămolul, în căutarea bijuteriilor, oameni pe care autoritățile nu-i bagă în seamă... apoi, sunt familii mai fanatice, care preferă să-și aducă muribunzii pe malul Râului Gange, pentru a-și da duhul în preajma rugurilor învăluite de flăcări... spuneam că, înainte de moarte, o gură de apă sfântă din râu, este un ritual obligatoriu, dar, dacă omul nu-și poate da sufletul, o mână de lut sfânt îl va ajuta să-și ducă la bun sfârșit ultimul sacrificiu...
Ies din Muzeul Ghandi și redescopăr viața trepidantă a străzii, unde văd pentru prima oară, și tonga, un vehicul amuzant, tras de om, pe două roți, cu o saltea unde poți ședea turcește... sunt deja convins că nimeni nu va putea vreodată doborî edificiul prejudecăților și al privilegiilor indiene într-o țară unde majoritatea locuitorilor știu că în lume au existat doar două mari imperii-cel al britanicilor, care i-au chinuit pe băștinași și cel al romanilor, care l-au omorât pe Isus...
Vreau să ajung pe Palam Marg, strada unde un mini cartier colonial restabilește dreptul la civilizație... un bătrânel de la tarabă, cu ochii veseli, îmi explică în cel mai pur dialect local, pe unde să o iau... până la urmă, mă uit atent la degetul lui pătrat, zbârcit ca un vierme, care se mișcă mai mult spre dreapta... peste o jumătate de oră, văd coșurile de pe acoperișurile victoriene tușind, acoperite de frunze, în aerul după amiezii... o ploaie suptă din oceane și lăsată să se scurgă din ceruri se lasă pe pământ și-mi spală toată greutatea unei istorii dincolo de înțeles, de pe umerii mei îngreunați, o istorie vie, pe care încerc să o redau, într-o logică a ilogicii, pe paginile albe ce îmi readuc liniștea
Trimis de glcitizen in 24.06.17 17:34:02
- A fost prima sa vizită/vacanță în ASIA - ALTE LOCURI
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (glcitizen); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
20 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Mutat, la reorganizare, în rubrica "Turist în Delhi, NEW DELHI" (deja existentă pe sait)
Nu prea laud, pentru a nu cădea pe, panta, pup-în-fundismului... dar, acest review este excelent.
Repet... EXCELENT!!
... din... nefericire, alte cuvinte nu mai am...
@glcitizen: Tristă realitate a vieții și morții indiene.
Frumos povestit despre ritualul morții, sfânt pentru indieni, ilogic pentru noi.
Ultimele poze sunt surprinse în ploaie?
Felicitări și pentru această poveste indiană.
Toate cele bune.
@Alex_Macedo: Iti multumesc pentru aprecieri si pentru vot, Alex. Sper sa te ajute in perspectiva unei calatorii pentru viitor.
@ANILU: Iti multumesc mult, Anilu. Da, era prima ploaie si chiar incepea sezonul ploios din august.
Cred ca amindoi vom scrie cite o carte-tu, cu reportaje de calatorii frumoase, eu o carticica despre India, intitulata chiar Dansul turbanelor, la Delhi...
Succes si sa-mi trimiti un exemplar...
Buna calatorule prin lume, ma bucur ca prin votul meu ai primit superbonusul!
Poze reusite, portrete ce arata diversitatea societatii indiene. Înca o fila de poveste bine scrisa.
Am început sa citesc cartea ta de calatorii daruita.
O vara frumoasa.
@Yolanda:
Multumesc, Yolanda. Sper sa pot insaila o carticica despre India, o privire personala, un unghi de vedere, fiindca, imi amaginez ca s-au scris sute de mii de carti despre abisul indian.
Iți doresc si eu vacanta frumoasa!
@glcitizen: Desi tind sa spun ca nu ma mai mira nimic la tine, parca acest articol detine suprematia. Ai facut o radiografie detaliata a unui popor. Am citit fara sa respir, pentru ca daca o faceam as fi avut senzatia ca pierd ceva.
Citind aveam senzatia ca vad persoanele descries, pentru ca mai apoi sa le descopar in pozele atasate.
Extraordinar articol, poze minunate si insotite de comentarii pe masura.
Felicitari, votat cu mare drag.
@mishu:
Multumesc, Mishulica-tu ai devenit unul din barometrii mei de moral, de la primul review scris. Iti sunt recunoscator.
@glcitizen: Nu pot spune decat ca eu ma bucur ca am descoperit un asemenea scriitor si cu ajutorul tau m-am plimbat prin locuri deosebite pe unde nu cred insa ca voi ajunge si atunci am profitat din plin de cele citite.
Vacante frumoase.
@glcitizen:
Stimabile!
Eu zic să pleci tu în cât mai multe călătorii... să scrii... și eu voi sta ca bou' pe coadă, citindu-te.
Mă înclin!
Citesc cu emoție fiecare scriere... Minunat! Toate pozele îmi plac, surprind locuri și oameni, dar poza 16, parcă mi-a înduioșat sufletul...
@maryka:
Iti multumesc, Maryka. Si eu am fost miscat, dar, dupa un timp, te obisnuiesti, la fel ca doctorul cu operatiile...
Numele tau imi aminteste de o prietena din copilarie, undeva, pe linga Satu-Mare.
@maryka:
Drga Maryka, numai acum imi cer scuze ca am repetat mesajul. Nu aparuse dupa prima scriere si l-am repetat ca sa fiu mai sigur...
@glcitizen:
Nu-i nimic! Îmi pare bine că v-aduc aminte de oameni și locuri frumoase și de la noi din țară!
@glcitizen: Citisem, nu puteam sări peste...
Impresionant, nu caut să-i înţeleg. Sunt doar curioasă cum ai văzut, cum ai simţit tu acea lume tristă, plină de culori şi totuşi incoloră.
Ştii ce cred uneori? Că poate-i mai bine să fii paralel, să nu ştii nimic, să nu ai habar ce e cu planeta asta, să nu ştii ce e aia o vacanţă sau o casă decentă sau multe alte lucruri umane, normale. Aşa nu ai ce să-ţi doreşti şi nici nu poţi visa, că nu prea ai la ce.
Felicitări Malimu, şi pozele sunt reuşite.
@krisstinna:
Multumesc mult, Krisstinna, dar nu te dadusem disparuta... mai am citeva lucruri de spus si despre cealalta fateta a Indiei, care, cu siguranta o sa-ti placă. Nu este chiar asa de intuneric in padurea de vise indiana...
@glcitizen: Malimu, eu aștept să faci lumină
Mi-a plăcut tot ce-ai scris, mi-a plăcut pentru că ne-ai arătat India văzută și simțită de tine, nu poveștile de la televizor.
Ai fost un pic marcat, recunosc. Dar e foarte bine când vedem și altceva, în momentele acelea, sau după, realizăm cât de multe avem, cât suntem de bogați.
Mulțumesc
@krisstinna:
Asa este, Krisstina. Urmatorul review va fi despre moda si portul indian-sunt sigur ca o sa-ți placa si o sa te inveseleasca, si nu numai pe tine...
Multumesc pentru ca am ramas pt tine Malimu. La iarna, sper sa mi se mai spuna asa in cele citeva comunitati tribale pe care sper sa le pot vedea.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Apr.2024 Mauzoleul Humayun, New Delhi — scris în 09.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 În vizită la Mahatma Gandhi — scris în 05.06.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Cu ricșa prin Old Delhi — scris în 26.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Moscheea Jama Masjid din New Delhi — scris în 23.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Poarta Indiei — scris în 12.05.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Gurdwara Bangla Sahib — scris în 30.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Apr.2024 Complexul arheologic Qutb, sau prima impresie despre un obiectiv turistic în India — scris în 28.04.24 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ