ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.09.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 17.07.14
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
JUL-2024
DURATA: 1 zile
Familie

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Salina Tg. Ocna - o experiență frumoasă în subteran

TIPĂREȘTE URM de aici

Mă simt cumva dator să scriu o recenzia despre această Salină, mai ales după recenzia anterioară care a fost una negativă, cu mult subiectivism.  

Așa cum am scris deja, ultima noapte din micul nostru circuit, am petrecut-o în orașul Târgu Ocna. Știam de existența salinei pe care o mai vizitasem cu vreo 15 ani în urmă, drept urmare amintirile erau vagi.

După ce ne-am cazat la Casa Mary Mar, am mers direct spre salină, acesta fiind singurul obiectiv pe care doream să-l vizităm. Am tras tare să prindem microbozul de 15:00 ca să nu pierdem inutil o altă jumătate de oră. Am fost precum Familia McCallister din Singur Acasă, când alergau de nebuni prin aeroport. Așa și noi, alergam de la mașină, la casa de bilete, apoi spre locul de plecare.

Dar până una alta...

Locația are tarifele diferite în funcție de perioada săptămânii.

Luni - Vineri

Copii pana in 3 ani, gratuit dar cu recomandare medicală, sau pe raspunderea adultului insotitor.

Copii și elevi 30 lei... Adulți 45 lei... Seniori 40 lei... Adulți cu dizabilități 35 lei

Weekend

Copii și elevi 35 lei... Studenți 40 lei... Adulți 50 lei... Seniori 45 lei

Programul de vizitare  al Salinei Tg. Ocna este zilnic de la ora 8.00 la 17.00 cu ultima intrare la ora 16.00. Transportul se face cu autobuzele sucursalei iar fiecare autobuz va intra in mina de doua ori in intervalul de timp de  o ora.

______

Am parcat mașina în zona magazinului de bilete/suveniruri. Era încă plin de mașini, mulți vizitatori fiind deja în Salină. Cum spunea persoana din recenzia anterioară, tariful este măricel, mai ales dacă familia a venit în număr mare. Dar cum nu vii zilnic la salină, sau săptămânal, aia e... scump, ne-scump, ăsta este prețul. Transportul spre intrarea în salină se face cu autobuze destul de noi. Nu știu din ce an erau dar sigur nu erau alea cu care am mers noi acum 10-15 ani! Au fost ok, confortabile și și-au făcut datoria.

Fiind Iulie, a fost complicată pregătirea ținutei de salină... temperatura medie din salină fiind de 12 grade, în timp ce afară erau peste 30 de grade! Ne-am luat pantaloni lungi și bluze și deja transpirasem cât mersesem de la mașină spre autobuzul ce avea să ne ducă.

Există și o sală de așteptare dar nu a fost cazul să zăbovim acolo pentru că am fost pe fugă, așa cum spuneam, reușind la limită să prinde 'cursa' de 15:00.

______

Generalități despre Salină...

Salina este situată la aproximativ 2 km de oraș, în masivul Vâlcele-Slatinele, la o adâncime de 240 m, oferă un microclimat deosebit, folosit pentru tratarea afecțiunilor respiratorii. Acest mediu terapeutic a fost descoperit încă din secolul XIX, observându-se că minerii din minele de sare nu sufereau de bronșită cronică sau astm, iar bolnavii refugiați în saline în timpul războaielor își ameliorau simptomele de astm.

Microclimatul din saline se caracterizează prin constanța parametrilor fizici, chimici și microbiologici, fără variații sezoniere, în contrast cu aerul exterior. În salinele din România, temperatura variază între 12° și 13°C, umiditatea relativă între 60-80%, iar curenții de aer sunt insesizabili. Presiunea atmosferică este similară cu cea de la exterior, iar aerul este lipsit de alergeni și agenți patogeni, având o compoziție chimică echilibrată, cu ioni de Na, Ca și Mg. Aerul din salină este de o puritate ridicată pe tot parcursul anului, fiind un mediu ideal pentru tratament.

Baza Turistică de Agrement din orizontul IX, Mina Trotuș, căci aceasta ar fi denumirea oficială și completă are o suprafață utilă de 8900 mp, un volum de 61.000 mc iar camerele au o înălțime de 8 metri.

Serviciile de tratament includ aerosoli naturali, gimnastică respiratorie, jocuri sportive și programe de educație sanitară, toate sub supravegherea unui cadru medical și a unui profesor de sport.

______

După aproximativ 10 minute de mers prin culoarele înguste, am ajuns la poarta Salinei, unde am fost lăsați de autobuz. De aici, program de voie, făceai ce voiai și mergeai unde doreai. Nu îmi mai aduceam eu aminte multe de data trecută, dar am sesizat clar o schimbare în bine și o modernizare clară a spațiilor de pe toate culoarele Salinei.  

De la panouri moderne informative, cu obiectivele din Județul Bacău, la istoria Salinei Tg. Ocna, Reprezentarea Spațială a Minei Trotuș, plus multe multe alte panouri informative, până la cafenelele create, dar și cochetul magazin de suveniruri.

Biserica Subterană Sfânta Varvara

La intrare în Salină este și Biserica Subterană Sfânta Varvara, protectoarea minerilor.  

Aceasta a fost construită între 14 aprilie și 3 decembrie 1992, din inițiativa angajaților, devenind prima biserică ortodoxă subterană din Europa. Biserica poartă hramul Sfintei Varvara, iar catapeteasma este alcătuită din 24 de icoane vechi, datând din 1924. Minerii au realizat cu mult talent și migală diverse elemente de decor interior, inclusiv iconostasele, scaunul împărătesc și candelabrul.

Slujba principală are loc anual pe 4 decembrie, când se prăznuiește hramul bisericii, la care participă salariații minei, familiile lor și locuitorii din zonă. În primii ani, slujbele nu se țineau regulat, dar din 2016, părintele Elisei Roncea a preluat biserica, iar de atunci sunt oficiate slujbe în fiecare sâmbătă și duminică, precum și în sărbători. În plus, se țin și alte slujbe, precum Taina Sfântului Maslu și Aghiasma, în zilele de miercuri și vineri.

Un moment important a avut loc în 2017, când biserica a sărbătorit 25 de ani de existență și a primit o părticică din moaștele Sfintei Varvara, grație Înaltpreasfințitului Agafangel, Mitropolit de Odessa.

De-a lungul timpului, în biserică au fost oficiate diverse slujbe, inclusiv cununii și botezuri, pentru angajații minei și familiile acestora, dar și pentru alți creștini care au dorit să trăiască momente speciale în această catedrală săpată în sare.

„Aveți sare întru voi și trăiți în pace unii cu alții!” (Marcu 9,50)

______

Prin Salină...

Nu am zis nimic de activități care în dezacord cu unele persoane care s-au declar nemulțumite, eu unul le-am considerat suficiente.  

Turiștii beneficiază de diverse facilități, printre care terenuri de sport (Fotbal, handbal, volei), locuri de joacă pentru copii, puncte de vânzare suveniruri și alimentație, precum și acces la Muzeul sării și biserica din interiorul salinei.

Am mai văzut... zone cu tenis de masă, șah, table, topogan gonflabil, biliard, karturi, teren de minigolf. Așadar întreb... ce să vrei mai mult? Bungee Jumping, piscină, masaj thailandez? Mie mi s-au părut mai mult decât suficiente și multe erau potrivite și pentru adulți.

Ce-i drept noi am ajuns târziu, adică spre final, așa că nu am putut petrece foarte mult timp. Iar a doua zi urma să plecăm spre casă. Totuși ne-am bucurat din plin de experiența unică pe care ți-o poate oferi o salină.

Nu am mers la cafenelele din salină, dar am cumpărat câteva ape și sucuri de la tonomatele care erau prin salină, toate la un preț aproape similar cu cel din super-market. De asemenea erau și aparate cu cafea și ceai.

La cafenea un Espresso era 8 lei, LAtte Macchiatto era 10 lei iar Barraquito 20 de lei. Aveau și ceaiuri la 10 lei sau Croissant cu unt sau fructe la 7-8 lei. Deci prețuri chiar ok.

Am fost la magazinul cu suveniruri, iar prețurile erau decente. Nici mici dar nici mari. Sarea de baie la 1.1 KG era de exemplu 25 de lei, sarea de bucătărie cu busuioc la 120 de grame era 9,99 lei, iar brichetele de sare de 5KG erau doar 11 lei.

Am ieșit din magazinul cu produse din sare, procurând câteva suveniruri mici dar și ceva sare de bucătărie cu mirodenii prin ea.  

Tot prin salină, în capătul uneia dintre galerii, erau și utilaje folosite pe vremuri la foraj dar și un camion vechi.

____

Am plecat dupa 16:30 cred că cu penultimul autobuz. Deja ne era cam foame și planul era să mergem la restaurantul salinei, cel de 'sus' de lângă zona de plecare a microbuzelor. Doar că socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea de la fața locului, pentru că restaurantul avea un program similar cu al salinei, așadar deja mâncarea era terminată și urmau să închidă.

Am înghițit în sec mai ales când am văzut ce prețuri de cantina de la Camera Deputaților, aveau.   Supă cremă ciuperci la 15 lei, ciorbă rădăuțeană la 17 lei, Fel principal precum ceafă la grill 18 lei, salate la 7 lei... pfuai.

Am apucat să și intrăm iar în interior era suuuuper frumos amenajat (vezi poze). Repet, este restaurantul DE SUS, din exterior, nu din salină! Restaurantul se numește Gustul Sării, iar programul este de la 12 la 17...  

____

Concluzii

Fiind deja gata programul, parcarea era sesizabil mai goală, iar mașinile tot plecau plecau, până ne-am mai dat jos din haine, deja erau locuri la discreție dar oricum se închideau și magazinele cu bagadele din jur, dar și magazinul cu suveniruri de sus, cel de la casa de bilete pentru că și acolo au cam aceleași produse pe care le are magazinul din interiorul Salinei.

Așadar dacă aveți drum pe aici, nu ar strica o vizită, cu siguranță vă va plăcea.


[fb]
---
Trimis de ⭐ValentinB_88⭐ in 26.09.24 11:27:08
Validat / Publicat: 26.09.24 11:50:31
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: -

VIZUALIZĂRI: 90 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

2 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (⭐ValentinB_88⭐); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P19 Automatele cu sucuri, ape, etc.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

2 ecouri scrise, până acum

webmasterPHONE
[26.09.24 13:11:32]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

⭐ValentinB_88⭐AUTOR REVIEW
[26.09.24 16:17:23]
»

@webmaster: Mulțumesc.

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
  • Niciun abonat la acest review, încă...
  • Alte impresii din această RUBRICĂSalina Tîrgu Ocna:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.06777811050415 sec
    ecranul dvs: 1 x 1