ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 27.04.2015
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Oradea
ÎNSCRIS: 01.09.12
STATUS: GOLD
DATE SEJUR
APR-2015
DURATA: 15 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
80.00%
Mai degrabă mulțumit

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
80.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

PRAID - lipsa de interes, de profesionalism, indolenta sau doar prostie crasa?

TIPĂREȘTE

Buna ziua,

Nu am vizitat prima oara Praidul, fac tratament in salina de cativa ani si m-am atasat mult de frumusetile naturale ale zonei. Nu trec in revista toate datele stiintifice pe care le puteti gasi pe internet ci vreau sa va redau, chiar daca numai partial, gustul amar acumulat, determinat de neprofesionalismul unor persoane.

Minunata zona a Praidului a fost inzestrata de Mama Natura sau Marele Anonim cu frumuseti si bogatii, puse in slujba noastra dar nu suntem in stare sa pretuim, sa respectam si sa pastram ceea ce avem, cu atat mai mult cu cat, pentru Societatea Nationala a Sarii si Primaria Praid, salina si zona turistica sunt certe surse de venit.

Am venit din Oradea la un tratament de 15 zile, incluzind si vacanta de Pasti, perioada in care am fost cu mai multi membri ai familiei, din Oradea, Cluj si Bucuresti, inchiriind cele 4 camere ale pensiunii "Anita" (vezi impresii).

Fiind extrasezon, programul salinei era de la ora 8.00-16.00, nemultumire pe care mi-am manifestat-o in scris atat conducerii Salinei Praid precum si SNSBucuresti. Era saptamana cu "scoala altfel" si vacanta scolara, afluxul de turisti fiind f. mare, unii ajungand sa viziteze mina pe fuga, inaintea inchiderii.

Asa se face turism? Dupa ora 15 deja se matura, magazinele cu suvenire se inchideau. Ventilatia avea mari carente, mirosul de la WC (desi se facea curatenie) se imprastia cu generozitate in zona magazinelor si a cafenelei. Mesele de ping-pong erau sterse doar in timpul jocului de cei in cauza, praful tronand pe mijlocul lor, unele mese din salina fiind si ele neglijate la capitolul "aspect".

Autobuzele cu care se intra in mina sunt, de regula, pline de praf pe interiorul pervazelor, cu geamurile murdare chiar daca este inceputul programului. Mare mi-a fost mirarea si bucuria cand, intr-una din cele 15 dimineti, a sosit la datorie "Tinuta" ferchezuita.

Tin sa subliniez faptul ca sunt momente cand afluxul de turisti si pacienti, la intrarea in mina, este f mare si autobuzul este atat de plin incat oamenii stau ceafa in ceafa. Chiar daca acest drum tine max. 3 minute, consider ca este un lucru periculos in cazul unei eventuale panici in tunel.

Pot parea lucruri marunte cele sesizate de mine dar turistul care isi lasa banii la un obiectiv turistic sau contribuie la bunastarea unei comunitati unde consuma, plateste chirie in pensiuni si hoteluri, parca ar astepta mai multa atentie si respect, cu atat mai mult cu cat multe lucruri nu necesita investitii ci doar spirit de gospodar si bun simt.

Aceeasi nepasare, lipsa totala de interes am sesizat-o din partea celor ce "administreaza" rezervatia naturala "Canionul de Sare", unica in Europa. Desi in Praid gasesti indicatoare spre Canion, cand ajungi acolo te intampina o bariera ruginita si un teren ravasit si parasit. Cunoscand zona, ne-am incumetat totusi sa intram in rezervatie, ca de altfel numerosi alti turisti, si sa strabatem traseul.

Te doare sufletul cand vezi lucruri atat de contradictorii ca frumuseti, minuni ale naturii si nepasare, trasee distruse, neintretinute, podete rupte de 2 ani, copaci rupti. Zona cu baile de namol este distrusa, cabinele cu scandurile rupte. Durere! Sunt precis multi care primesc ajutoare sociale si in Praid si nu presteaza nimic, chiar daca starea sanatatii le-o permite; aportul lor chiar ar fi benefic in scopul redarii in circuitul turistic al acestui deosebit traseu. Nu banii lipsesc ci spiritul de gospodar al... (al cui oare?)

Ca sa nu fiu asa rea, mentionez ca in Praid se munceste din greu la asfaltarea mai multor strazi.

Sa mai vorbesc si de parcarea neasfaltata, neamenajata dar in care esti incasat cu 10 Ron, indiferent cat stai? La iesirea din mina, la ora 16.00, nu am mai gasit paznici in parcarea platita.

Semnalul meu de alarma ar dori ca mai multi turisti sa-si manifeste public nemultumirile ivite in diverse locuri, poate sa ajunga si la urechile celor care ar trebui sa auda.

Parcurgem sute de km in tara cu masinile iar locurile curate, de belvedere, unde sa opresti civilizat la o cafea din termos pe marginea drumului, cu o eventuala sursa de apa si o toaleta civilizata, nu gasesti.

Nu va speriati de nemultumirile descrise, chiar si eu voi mai merge la Praid.

Pentru tratament mergeti in extrasezon, aglomeratia si diferentele mari de temperatura dintre salina si canicula verii nu sunt benefice.

Doresc tuturor experiente si sejururi placute, indiferent de alegerea facuta!


[fb]
---
Trimis de PPP974273 in 27.04.15 23:06:24
Validat / Publicat: 28.04.15 07:41:35
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în PRAID [HR].

VIZUALIZĂRI: 6074 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (PPP974273); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 Rasarit de soare la Praid.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 17300 PMA (din 19 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

izabiza
[22.09.15 07:20:39]
»

În august, când am fost eu, traseul prin Canionul de sare era mai amenajat decât l-am găsit în feb 2014. Cu indicatoare si coșuri de gunoi. Totuși, să nu uităm, fiind Rezervație Naturală, mâna omului nu trebuie să se facă prea mult simțită. Nici în amenajare, nici în trecerea turiștilor. În fapt chiar deloc. Se urmărește evoluția naturală a spațiului delimitat ca rezervație. Rezervația naturală de la Praid este una de tip geologic.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[22.09.15 17:08:42]
»

@izabiza - Nu m-am referit la amenajari ci doar la o elementara intretinere a rezervatiei. Cararile blocate de crengi rupte, podete dezmembrate, poduletul de acces la baile cu namol inlocuit de un trunchi de copac, flacoanele si gunoaie, etc, denota dezinteres si prostie la un loc. Nici macar paznicul obisnuit nu exista la intrarea in Rezervatie: de personalul obisnuit la bariera, nici vorba! Intrarea gratuita, pe raspunderea vizitatorului! Revoltator era faptul subliniat de mine ca era in perioada celor doua saptamani cu "scoala altfel" si cu vacanta de Paste, iar grupurile de scolari si turisti erau numeroase, programul scurt al salinei fiind complet neadaptat afluxului de vizitatori. Ca o consecinta a atitudinii administratiei Rezervatiei, numarul celor ce viziteaza canionul in timpul unui sezon turistic este aproximativ echivalent cu numarul vizitatorilor salinei dintr-o zi cu aflux maxim.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
izabiza
[23.09.15 06:36:24]
»

@PPP974273 - probabil pentru că era extrasezon.

in august am gasit o punte destul de zdravănă. Sper că functionează link-ul cu url-ul fotografiei. click aici

Eu, una nu cred că numărul drumeților e echivalent cu numărul vizitatorilor salinei. Când am fost prima dată eram doar noi, un grup de 20 de persoane. Anul ăsta, cred că am întâlnit vreo 10-15 persoane pe traseu. Cei mai mulți ajung doar până la primul punct după barieră Muntele/Dealul de sare și se întorc.

În fine, sunt de acord, întotdeauna e loc de mai bine. Doar că e bine să se păstreze echilibrul. În Sovata, de exemplu, mi se pare că au apărut deja prea multe amenajări in Rezervația Naturală Lacul Ursu și arboretele de sărături. Chiar dacă s-a folosit lemn, chestiile alea - banci, mese, pereți - apărute prin jurul lacului - sunt cam intruzive și cam strică aspectul natural.

Regula rezervațiilor e chiar asta - sa nu se clintească nimic, nici copacul uscat, nici bușteanul căzut. Minimul de amenajări e o derogare în favoarea turistului și a...comerțului. Iar gunoaiele, din păcate sunt consecința lipsei de respect a omului - turist pentru natură.

E doar o opinie...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[23.09.15 07:43:09]
»

@izabiza - Stimata "izabiza", departe de mine continuarea unei polemici, afirmatiile mele din postari sunt sustinute de poze. Acum 2-3 ani, cand am vizitat prima oara Canionul "Muntele de Sare", in sezon, cu bilet, la iesirea din rezervatia de care eram incantata, am discutat cu tinerele care dadeau informatii si vindeau biletele de intrare, afland de la ele ca, oficial, numarul turistilor care viziteaza rezervatia este de peste 3000/sezon. Cat intr-o zi in salina!! Chiar mi-am exprimat nedumerirea si am discutat putin (in lb maghiara) pe aceasta tema. Poate nu aveau informatia corecta? Din cate am aflat, dupa deschiderea strandului din Praid, numarul record de vizitatori ai salinei, pe zi, a depasit 5500.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
izabiza
[23.09.15 07:51:34]
»

pe site-ul oficial al salinei există următoarea informație, actualizată:

În decursul unei an ne vizitează aproximativ 400 000 de persoane, iar în sezonul de vară numărul persoanelor care intră în incinta salinei ajunge pâna la cifra de 2500-3000/zi.

Departe și de mine gândul polemicii. eram doar într-o... dezbatere. E perfect normal ca două persoane să aibă opinii diferite. Mai ales că am vizitat Canionul în momente diferite și am găsit realități diferite . eu, doar o argumentam pe a mea. (eu am găsit punte de lemn, coșuri de gunoi și curățenie, cum spuneam)

Dar ma pot opri. Mai ales că suntem de acord într-un aspect principal: că zona e minunată și merită vizitată.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[16.03.16 19:25:39]
»

@PPP974273 - Ai fotografiat doar partea goala a paharului... mie mi-a placut si salina si canionul de sare din Praid... partea proasta e ca in capatul canionului, in vale, s-a format de muuuult timp, un sat de rromi, care preiau bulgarii de sare din canion, uneori i-am surprins chiar prelevand-o cu caruta, o transporta la sosea si o vand foarte ieftin. Cam 15 bani kilogramul iar la magazinul salinei o gasesti la 35 de bai kilogramul. Asta e sursa lor de venit. E foarte greu sa-i alungi de-acolo.

N-ai pus nici o poza cu muntele de sare, superb! Unic! Are 80 de metri inaltime. E varful aisbergului de sare de 3 km ce strapunge acoperisul pamantului...

Mesele din salina si parbrizul sunt mereu pline de sare pentru ca autobuzele actioneaza in galerie ca un piston, care ridica sarea de pe drumeagul spre intrare iar in salina, vara sunt uneori 3000 de oameni pe zi, iar deasupra, comuna Praid n-are decat 1500. Ei ridica, prin forfota lor, praful de sare in aer... inhalarea lui e benefica la respiratie, e baza terapiei... in salina sunt doar 6-12 grame de NaCl la metru cub de aer, pe acea cale de acces insa, concentratia e de 2-3 ori mai mult... daca toti copii astmatici ar sta acolo, s-ar vindeca mult mai repede, nu in 4-5 ore, cate li se prescrie in tratament.

Am vizitat toate salinele tarii... Praidul e cel mai cald... 15,4 gr C, restul sunt mai reci, pe la 12-14 grade. Directorul salinei, Dl. Seprodi, a facut eforturi mari, pentru ca o comuna oarecare sa atraga fonduri UE... pe langa salina a mai aparut si un strand sarat estival si la 1,7 Km de strand, spre capatul canionului, au aparut din toamna trecuta baile srata-teramle Praid, un complex ce functioneaza tot anul... am scris reviuri despre toate...

Amenajarea canionului de sare, care nu trebuie prea mult amenajat, caci Omul nu trebuie sa intervina in acaest caz, a fost preluata paremi-se de o fundatie maghiara, care a pus ceva afise in 3 limbi, doua straine (maghiara si engleza), o harta si explicatii, si mai vor ei sa mai faca nu stiu ce pe-acolo (gard?), dar treaba s-a cam blocat...

In Praid, mai ai de vazut-Muzeul Fluturilor vii, nu departe, la Corund, Muzeul de aragonit, poti urca pe dealul melcului ca sa-ti iei acasa suveniruri frumoase, e posibil, aragonitul are vreo 5 culori si mai poti vizita si targul de ceramica si artizanat din Corund...

Nu departe e si Sovara cu atractiile ei si bisericuta celor 14 cruci unde poti urca usor si dinspre intrarea in Sovata venind din Praid (ea se vede din sosea) si din Sovata. Dintre toate cele 5 saline terapeutice (Praid, Turda (rol mai ales estetic), Ocnele mari, Tg. Ocna, Slanic, Cacica (salina Ocna Mures nu e vizitabila, nici Ocna Dej),

la Praid s-au obtinut cele mai mult rezultate terapeutice in bolile respiratorii ale copiilor (astm bronsic si bronsita astmatiforma - 87% vindecari dupa 3 ani de cura) vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[17.03.16 06:33:22]
»

@dorgo - Buna ziua,

Stimate "dorgo", sunt de acord cu cele semnalate doar ca review-ul meu era un "strigat" de nemultumire. Am scris alt review, incadrat ca mini-ghid, despre Canion, am reliefat toate punctele traseului si am incarcat poze ilustrative. Imi pare rau ca nu ai inteles mesajul articolului. Eu merg anual la Praid 2 saptamani, cunosc imprejurimile, atractiile turistice pe o raza de multi km. am avut bunici in Gornesti-Mures si mai si vorbesc perfect maghiara.

Mina de sare este un dar al Marelui Anonim, comunitatea profita din plin si imi permit, ca si turist care las bani grei in zona, sa trag un semnal fata de nepasare si lipsa de profesionalism. Stiu sigur ca sunt multi asistati social in comuna, apti de munca, care mai primesc si alte ajutoare, care ar putea presta regulat o igienizare a canionului, o intretinere, o inlocuire a puntii de lemn lipsa spre baia de namol, impiedicand efectiv accesul pe uscat. Primaria ar trebui doar sa fie un bun gospodar, sa manifeste respect fata de turistul caruia ii ia banii in statiune, fara sa fie nevoie de nici o investitie. Programul scurt al minei, in vacanta de Pasti, il consider o sfidare a turismului. La Castelul Corvinilor, desi am ajuns dupa ora oficiala de inchidere impreuna cu multi alti turisti, "gazdele" au permis accesul vizitatorilor aproape peste tot. Vorba proverbului: omul sfinteste locul! Un praf de doua degete pe pervazul interior al autobuzelor pentru intrare in salina, la prima ora a diminetii, nu poate fi chiar de laudat. Am iesit odata cu ultima tura din mina. Primii au fost urcati in autobus angajatii, sa poata ocupa loc pe scaune, apoi turistii. Pentru 2-3 minute de calatorie, si-au c... t omenia, cum se spune pe sleau!

Sunt lucruri aparent marunte. In comuna, preturile la cazare au explodat pur si simplu in ultimii 2 ani dar cazarile "la negru", evaziunea fiscala, este la ea acasa. Nimic din nemultumirile mele (si mai sunt), nu anuleaza valoarea zonei Praid, avand chiar rezervare pentru 12 zile, inainte si dupa 1 Mai. Sanatatea e mai presus de toate!

Vreau sa includ in perioada sejurului si o vizita la Sumuleu-Ciuc si la Muzeul palariilor de paie din Criseni. Va doresc o zi buna tuturor!

P.S. In review-urile mele nu includ istorii si descrieri pe care le gasesti oricand . Nu puncte vreau sa acumulez copiind de pe net ci sa descriu situatia locatiei respective, inclusiv cu lucrurile neplacute, sa pot fi de ajutor cu o informatie actualizata in plus, potentialului turist interesat de zona respectiva.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[20.03.16 12:09:24]
»

In review-urile mele nu includ istorii si descrieri pe care le gasesti oricand. Nu puncte vreau sa acumulez copiind de pe net ci sa descriu situatia locatiei respective, inclusiv cu lucrurile neplacute, sa pot fi de ajutor cu o informatie actualizata in plus, potentialului turist interesat de zona respectiva. (???)

Cine copiaza de pe net? Titlul e prea DUR pentru o primarie comunala ce a avut in gestiune o salina, a dezvoltat-o, acolo inainte a existat chiar si un spital de astmatici pe fundul salinei, ca-n Germania (unde terapia se face 24 de ore din 24 din niste saloane-cupole subterane incalzite la temp. de confort (18-22 grade), primaria din Praid a angajat o doctorita ca sa consulte copiii astmatici ce intra in salina (mai cunoasteti vreo salina in tara care sa te consulte inainte de-a intra la tratament?), a angajat un kinetoterapeut care face gimnastica de grup cu pacientii salinei, a creat o linie de ambulanta ce te scoate repede afara daca se-ntampla o criza de astm cu sufocare) (iesirea e chiar acolo, langa acele diorame si muzeul mineritului). Apoi s-a mai creat un Adventura-Park, s-a marit de cativa ani salina cu inca un etaj, (bani din incasari) (s- a recreat vechea mina sub forma de clopot, aceea de dupa geamul de sticla-nu mai adanca de 80 metri, atat cat era de lunga scara cu care coborai in ea. Interesant era ca romanii foloseau mine de suprafata in amfiteatru, nu mai adanci de 10-12 metri, caramida de sare de 3 Kg era usor de carat ciuspatele de scalvi dar cea de 10 kg, era cam greu de pe fundul minei, (lacul Alunis din Sovata e o fosta mina romana de suprafata inundata), apoi s-a trecut la exploatarea sarii prin mine sub forma de clopot, mine ""gemene"" ce aveau o portita de comunicare intre ele, in caz de surpare, toti ocnasii fugeau in cealalata mina. Plus de asta, scara de lemn mai lunga de 80 de metri, inca nu s-a inventat. Dupa epuizarea sarii, nu se mai excava ci mina abandonata era folosita ca sanatoriu (gratuit) pentru cei bolnavi de plamani. Aerul salinelor e cel mai curat din lume (impreuna cu cel montan). Clorul si Iodul, prezente in sarea gema de Praid (98% NaCl, 1% materii organice, 1%pamant), sunt puternic bactericide, omoara toti microbii din bronsiile copiilor) Apoi, Praidul a mai construit un restaurant-cantina, gen ""impinge-tava""... (e greu sa stai acolo 5 ore fara sa mananci ceva), ai si semnal Vodafone pe fundul minei, poti vorbi chiar si cu Obama in timp ce iti faci tratamentul (Hehe). Pe vremuri, intre razboaie, pe fundul minei era un izvor termal la 42 grade Celsius, care alimenta strandul de la suprafata, de vis-a-vis de salina. Se mai vedeau in urma cu 2 ani cabinele cu vane unde era adusa apa sarata pentru tratament. Era angajat personaml medical. Dar s-a renovat totul, in mare parte cu banii salinei, si a aparut un strand nou. O parcare mare. Multe spatii comerciale. Nu s-a renuntat la resursa fierbinte din adaancime si s-a forat... de un an au reaparut baile sarat-termale la 1,7 Km de salina. Alta atractie a zonei. Cazarea e scumpa la Praid? OK... Adevarat. Dar nu e nici 570 de lei pe noapte ca la hotel Danubius din Sovata (cu mic dejun inclus). Daca la Praid o pensine costa 140 de lei, la Corund, un sat aflat ceva mai incolo, la 5-6 Km, e doar 80 de lei... noi asa faceam mereu cand stateam mai mult in zona... ne cazam la Corund, la pensiunea Arcso sau la Ilyes, cu 90 de lei (10 euro patul) si facema naveta la baile Praid sau Lacul Urasu. Eu zic ca nu orice primar, ca cel din Praid, pe care-l cunosc, a reusit sa faca ceea ce a facut el... dupa salina modernizata, a aparut un strand sarat modern, apoi si un pvilion balnear termosalin. Nu uitati ca-n fiecare an acolo are loc si Festivalul Sarmalelor... unic in tara. Valea sarata si canionul de sare nu sunt la Praid ci la Ocna de Sus, satul imediat urmator. Titlul Dv e prea dur pentru cate au realizat acesti oameni din Praid in satul lor. Va trimit cateva palarii de paie (Criseni), un sat scufundat (Bezid), un munte de sare (Canon) si sarmale de la festival...

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

vezi impresii

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[21.03.16 07:33:22]
»

@dorgo - Imi pare f rau ca nu ati vrut sa intelegeti ceea ce eu doream sa subliniez. Nici nu vreau sa mai continui acest dialog care s-a transformat intr-o polemica fara sens dar ati scris ca il cunoasteti personal pe primar.

Orice lucru, activitate, afacere, etc. poate fi imbunatatita iar eu am subliniat lucruri care ma deranjeaza ca turist si care pot fi remediate FARA INVESTITII si costuri mari.

Realizarile vizibile in salina si Praid nu le anuleaza si contesta nimeni.

Ma deranjeaza ca turist sa urc intr-un autobus cu interiorul murdar, sa platesc parcarea pazita si la iesirea din mina sa nu mai fie paznic in parcare. Nu sunt multumita cand merg cu mai multi prieteni in Canion si drumul este plin de crengi rupte, flacoane, podetul spre baia de namol rupt, impiedicandu-ma sa parcurg traseul dorit. Intr-o rezervatie naturala stiu ca nu trebuie intervenit dar intretinuta curatenia, se poate. Intr-o mina in care s-a investit cat ati spus, este agrement, internet, de ce va supara ca spun ca femeia de serviciu nu sterge zilnic mesele, inclusiv cele de tenis?

Dar voi sublinia iar si iar, acele lucruri care sunt suparatoare, nu numai pentru mine:

1. Programul scurt al salinei in timpul vacantei de Pasti si de primavara

2. Sistemul de abonamente, imbunatatit prin includerea zilei de duminica, ar avea nevoie de INCA O IMBUNATATIRE. Numarul intrarilor in mina de pe abonament sa nu fie conditionat de intrarea in zile succesive. Poate ca doresc sa imi iau un abonament de 5-7-10 zile dar sa stau cazat in Praid mai multe zile decat abonamentul de intrare, vrand sa fac si unele excursii care necesita o zi intreaga, fara sa pierd numarul zilelor de intrare in mina de pe abonament. De ex. un abonament de 5 zile sa fie valabil o saptamana, unul de 10 zile sa il poti folosi 12-14 zile de la data emiterii. S-ar stimula mai mult turismul in zona si consumul in Praid.

In salina si la casa de bilete ar putea exista chiar un caiet pentru sugestii, sesizari sau aprecieri, care ar avea un rol constructiv. Nu orice nemultumire a unui client ar trebui vazuta doar cu ochi rai.

Multe persoane care frecventeaza regulat salina Praid cred ca sunt in asentimentul meu cu observatiile facute.

Sa aveti o zi buna!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[21.03.16 15:58:51]
»

@PPP974273 - Corect! Sa speram ca conducerea salinei din Praid va citi aceste remarci, un asemenea titlu va avea in curand si o replica din partea salinei Praid, doar AFA e citita peste tot in tara (chiar si la 120 metri sub pamant), si aceasta (conducerea salinei) va sterge praful de sare (atat de benefic terapiei) de pe parbrize si mesele de ping-pong. (A propos, muncitorii ce dinamiteaza sarea, tocmai din cauza acestui praf fin de sare ce patrunde pana-n alveolele pulmonare, traiesc in medie cu 20 % mai mult decat restul populatiei).

Exista si varianta B.

Salina Turda, refacuta cu banii Primariei Turda si Min. Dezvoltarii, zice-se c-ar fi una dintre cele mai frumoase din lume. Punct obligatoriu turistic in multe excursii interne si internationale din Transilvania. Intrarea (prin spate) din valea Durgaului ofera si o alternatrva de recreere-baile sarate Durgau (2 lacuri sarate amenajate, namol, puncte alimentare, sezlonguri, umbrelute, etc) iar nu departe se afla si Cheile Turzii (4 lei intrarea), unele dintre cele mai frumoase din tara (si unde o fundatie formata din tineri ecologisti din satul Mihai Viteazu curata saptamanal cheile de crengi si pet-uri). Avantajele salinei Turda, (fata de salina Praid), fata de Praid-aici ai lift ce te transporta gratuit pana pe fundul minei, ai si o camera superba pentru terapie salina, mai mereu goala (temp aici e mi rece cu 2-3 grade), la un etaj inferior exista si un lac sarat unde poti pluti cu o barca din plastic, pe saramura. E nemaipomenit! Sa vaslesti la 130 metri sub pamant! Ai si un coridor cu stalgmite. Curatenia e impecabila. Nimic de reprosat. Poti sa-ti alegi si o casca de miner ca sa nu-ti cada praful de sare ce pluteste in aer in cap). Praful de sare nu se depune pe mesele de ping-pong, pt. ca n-au asa ceva. Au insa bowling si un teatru, unde uneori exista manifestari culturale. N-au prin preajma canion si munte de sare cu podete rupte si namol, crengi rupte, au doar cateva lacuri sarate in valea Durgaului unde poti face o baie sarata+namol, gratis. Aici in salina Turda, naturalul (adica lemnul si sarea de la Praid), s-a transformat mai mult in artificial-mult aluminiu, cauciuc si sticla. E mai mult o salina pentru agrement nu pentru tratament. Pentru vizitat nu pentru tratat. Incercati...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
dorgo
[21.03.16 16:37:50]
»

@PPP974273 - Cred c-am gasit organizatia de tineri din Corund, care se ocupa, prin munca voluntara, sa refaca unele din baile in paragina din Judetul Harghita Am vazut si locuri in care au reusit), care nu e deloc o treaba rea... in plus si rezervatia naturala ""Valea sarii"", e patronata tot de ei (paremi-se), priveste link-ul de pe facebook. Deci ia legatura cu ei, nu cu Primaria Praid. Organizatia se numeste K. O. R. P. A. E scris in maghiara, ai nevoie de translator...

https://www.facebook.com/korpa.ro/

Cat despre ""Muzeul palariilor de paie"" din Criseni, se afla la 3 Km de lacul Bezid (la Sang. de Padure o iei la dreapta, cum vii de la Tg. Mures. e un semn indicator), eu am scris un mic articol (se pare unicat), a avut peste 2400 de vizualizari, dar a fost apreciat doar de 6 uzeri... asa ca...

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[21.03.16 19:49:13]
»

@dorgo - Stimate "dorgo",

Nu ma substitui nici unei organizatii, nu organizez nimic si pe nimeni. Sunt o simpla "pacienta" in Praid, cunoscatoare a limbii maghiare, cu neamuri in Gornesti-Mures (intre Reghin si TG. Mures), iubitoare a zonei, neputand fi banuita de rea-intentie. Stau cate 12-14 zile in Praid in fiecare an, o data sau chiar de doua ori pe an. Incerc sa fac si excursii, sa cunosc cat mai multe locuri noi. Dar orice critica poate fi constructiva. Va descriu pe scurt o situatie concreta din sejurul din 2015, de Pasti. O grupa numeroasa de turisti japonezi a intrat in mina aproape de terminarea programului salinei (program scurt, desi era vacanta si Pasti). Japonezii se miscau in ritm alert sa mai vada ceva, zoriti de sfarsitul programului, magazinul cu suveniruri era inchis. Nu era penibil? Copii veniti cu autobuse, in saptamana cu "scoala altfel", ajunsi in Praid dupa orele amiezii, erau si ei supusi presiunii orarului scurt.

Cat priveste curatenia in canion, ar putea fi, ocazional, rezolvata cu asistatii social apti de munca si cu proprietarii de pensiuni care profita din plin de pe urma turismului. Pretul cazarilor s-a dublat pe timpul verii fata de acum 2-3 ani, cu aceleasi conditii de cazare si fara a fi inregistrati turistii. Doar in zone mai indepartate ale Praidului, de unde vii la mina cu masina, gasesti cazari la preturi mai decente.

Eugenia- Oradea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
dorgo
[22.03.16 07:09:11]
»

@PPP974273 - Wow! Cunosc! Iarna balneoturismul isi inchide portile la noi. Statiunea Sangeorz Bai (Bistrita) functioneaza de-o vreme doar vara. Iarna nu e rentabil. Praidul in salina isi diminua autobuzele. Clientii sunt putini. Aveti varianta B-salina Turda, intrati imediat ce-ati ajuns si coborati cu liftul, nu pe scari ca la Praid. Vara, eu nu ma cazez niciodata la Praid. Mai ales ca e full. Ci la Corund. Chiar si la vila Maria din Soivata, preul e de 120 de lei. La Praid se umfla preturile pt ca tot omul isi duce copilul astmatic la Praid, (si pt sanatatea lui da oricat) si Praidul are traditie, rezultate bune. Ca si la mare, avem una singura, n-avem doua Mari Negre, si preturile cresc exorbitant. Monopol. E de inteles... nu tote statiunile de cura au panza de apa subterana termala din vest, ca sa-si incalzeasca bazele de tratament, locuintele, hotelurile, restaurantele, precum Satu-Mare, Carei, Curtici, Sofronea, Arad, Tinca, Tasnad, Marghita, Boghis, Adorianis, Sanmihaiu German, Teremia, Timisoara, Snnicolau Mare, etc, etc... Praid e in judetul cel mai friguros din tara, in extrasezon isi reduce activitatea. Cursele intr-o salina cam goala, isi reduc frecventa la 40-60 de minute. Am sa scriu un rw. cu realizarile Praidului (si imprejurimile) nu cu managementul lui, pe care nu-l pot influenta. Nici AFA nu are putere de influenta asupra patronilor. AFA doar constata. Nu vad eu romanii, ca popor, sau afaiotii, sa iasa in strada sau prin petitii si sa schimbe ceva. De exemplu amenajarea Vaii sarii din Ocna de Sus de langa Praid. Multi nici nu stiu unde e Ocna de Sus. AFA e un sait de informare si socializare turistica nu decizional. Si o agentie de turism. Baile rurale, mofetele si Valea sarii de langa Ocna de sus, pe care ati criticat-o nu e renovata de o fundatie ecologista riomana ci de tinerii maghiari din Corund. Kestia asta seamana cu inundatiile din Moldova, cand olandezii au venit si au refacut casele oamenii si acestia ii priveau cum muncesc. Romanului ii place munca, dar s-o faca altul si daca e posibil sa vina UE sa ne-o faca. De aceea avem astazi cel mai mare potential balnear din UE, dar cel mai prost intretinut.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
PPP974273AUTOR REVIEW
[22.03.16 10:36:44]
»

@dorgo - Imi pare bine ca am ajuns pe aceeasi lungime de unda (de fapt am fost dar era o neintelegere). Am scris acum un an sau 2 sediului central al Societatii Nationale a Sarii, propunand prelungirea programului salinei in vacanta de primavara dar nu am primit nici raspuns, nici efectul nu s-a vazut. Doresc Paste fericit celor ce urmeaza sa sarbatoreasca Pastele in aceasta saptamana! Eugenia-Oradea

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
dorgo, izabiza, PPP974273
Alte impresii din această RUBRICĂSalina Praid:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.072618007659912 sec
    ecranul dvs: 1 x 1