GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
În vizită la Rezervația Naturală ”Valea Zimbrilor”
Am parcurs de mai multe ori în ultimii ani DN 10, drumul ce leagă Buzăul de Brașov, însă rareori ne-am oprit pentru a vizita obiectivele aflate pe această rută, de cele mai multe grăbindu-ne fie să ajungem în diverse destinații, fie să revenim acasă. Singurele noastre popasuri pe acest drum au fost în zona barajului de la Siriu, pe care l-am tot fotografiat, multe dintre pozele realizate aici postându-le și în diverse articole pe AFA. Săptămâna trecută iată-ne încă o dată parcurgând acest frumos traseu, venind dinspre Brașov către Buzău. Știam de pe internet că în zona localității Vama Buzăului există o rezervație de zimbri, așa că am ajuns în satul Brădet din apropiere de orășelul Întorsura Buzăului și am zărit indicatorul care avea să ne conducă spre ținta noastră.
De la intersecția DN 10 cu drumul spre Vama Buzăului am parcurs aproximativ patru kilometri în această direcție, iar indicatoarele referitoare la Rezervația Naturală ”Valea Zimbrilor” au început să apară tot mai des. Am străbătut satul Acriș și chiar înainte de a ieși din această localitate am ajuns la obiectivul pe care doream să-l vizităm. Rezervația se află pe partea stângă a drumului, fiind ascunsă după o perdea frumoasă de brazi plantați pe margimea șoselei. Am parcat mașina pe marginea carosabilului, aici existând câteva locuri amenajate în acest scop.
Înarmați cu aparatul fotografic și cu multă bună dispoziție, am intrat pe aleea pietruită care avea să ne conducă spre zona propriu-zisă a rezervației. La marginea aleii sunt amenajate câteva chioșcuri de lemn, iar de la un astfel de chioșc am achiziționat biletele de intrare, în valoare de 5 lei / adult. Cel mic nu a plătit nimic. Înainte de a merge spre țarcul în care sunt ținute animalele, l-am întrebat pe bărbatul de la care am luat biletele câte animale trăiesc aici. Ne-a răspuns amabil că în acest moment în rezervație există 30 de exemplare de zimbru de diferite dimensiuni, precum și 9 cerbi de diferite vârste și 2 căprioare. Ne-a mai spus că țarcul în care sunt ținute animalele are aproximativ 10 hectare și că putem înconjura fără probleme tot acest spațiu.
Am mers imediat lângă țarcul animalelor realizat din plasă și am început sesiunea foto. Am pornit spre stânga și am ajuns în dreptul unui staul aflat la câțiva metri în interiorul țarcului. Câțiva zimbri se odihneau la umbră, însă unul a fost ceva mai amabil cu noi :) și a ieșit să pască în apropierea locului unde ne aflam noi. Așa că nu ne-a rămas decât să-l admirăm îndelung și chiar am luat loc pentru câteva minute într-unul din balansoarele amenajate pe acestă parte a țarcului. La un moment dat, cel mic a zărit și căprioarele, astfel că ne-am ridicat și am continuat plimbarea noastră prin rezervație. Căprioarele nu au vrut să stea prea mult la poze și au plecat spre partea de unde noi tocmai venisem. Nu-i nimic, poate le vom vedea mai de aproape atunci când vom ajunge din nou acolo de unde am plecat.
Studiind cu atenție împrejmuirea, am observat că gardul are pe interior un cablu electrificat, lucru de care am fost avertizați și printr-un panou amplasat pe gard ”Atenție! Gard protejat electric! ”.
Încet-încet, am înconjurat aproximativ jumătate din împrejmuire, iar efortul nostru avea să fie răsplătit pe măsură. La câțiva metri în interior, un exemplar matur de zimbru profita de vremea însorită pentru a face o baie în nisip. După ce s-a tăvălit de vreo două ori de era să ne umple și pe noi de praf, a acceptat cuminte să fie fotografiat parcă pentru a ne răsplăti cumva că am venit până aici să-l întâlnim.
Plimbarea noastră în jurul țarcului ne-a adus lângă un foișor de lemn și niște băncuțe, de unde am avut iar plăcerea de a admira alte animale din rezervație. În această parte a spațiului împrejmuit este amenajat un al doilea staul, unde se aflau mai multe animale. Spre încântarea noastră, un pui de zimbru a avut chef de joacă, așa că a ieșit pe pajiște. S-a hârjonit puțin de unul dintre copacii aflați în zonă, apoi a plecat spre rudele lui care stăteau tolănite la soare (probabil își făceau siesta).
Fără să fim obosiți nici măcar un pic (deși plimbarea noastră în jurul parcului a durat aproximativ 40 de minute), am ajuns agale în locul din care începuse plimbarea noastră aici. Iar la final am avut parte de o altă surpriză plăcută. Căpriorii și căprioarele se apropiaseră foarte mult de această parte a gardului, așa că le-am putut admira și fotografia de la câțiva metri. În apropiere de familia căprioarelor a venit apoi un grup de zimbri, iar un exemplar mai năzdrăvan a speriat puțin căprioarele, care s-au îndreptat apoi spre altă zonă a țarcului.
Le-am spus apoi ”La revedere! ” frumoaselor animale din această rezervație și ne-am îndreptat spre ieșire, nu înainte de a realiza o fotografie programului afișat, pentru a-l putea prezenta în acest review; așadar programul actual de vizitare pentru Rezervația Naturală ”Valea Zimbrilor” este de luni până duminică, între orele 08.00 și 20.00. O altă precizare pe care am citit-o cu plăcere se referea la faptul că ”veniturile din vânzarea biletelor acoperă o parte din costurile pentru hrana și întreținerea animalelor”, așadar banii sunt cheltuiți pentru o cauză bună.
În final, vă recomand să vizitați acest obiectiv, unde veți putea admira căprioarele, dar și zimbrul, cel mai greu animal european de pe uscat, aflat – din nefericire – pe cale de dispariție!
Trimis de Floryn81 in 20.07.15 18:36:00
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în VAMA BUZĂULUI [BV].
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Floryn81); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.63238500 N, 25.99403380 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
6 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Bine că ai apucat să-i vezi.
Eu am fost vineri 17.07.2015 la Rezervaţia Slivuţ - Haţeg, ca să-i arăt fiicei mele minunăţiile (cică acolo mai sunt vreo 6 exemplare în ţarc) şi cu toate că am fost matinal, am reuşit să-i văd doar de la aşa mare distanţă că nici nu mi-am dat seama câţi sunt.
Se adăposteau de caniculă în pădurea inclusă în ţarc. Aşa că... cel mai sigur este iarna când zimbri sunt sigur în zona de furajare
@Crazy_Mouse - Super destinatia, chiar nu stiam despre existenta ei. Eu am vizitat-o pe cea de la Hateg, numai ca... in urma cu vreo 30 de ani, dar pe vremea aia chiar erau multe exemplare, nu era tristetea pe care a descris-o @bogumil mai sus.
O locatie de vizitat daca esti prin zona, bravos pentru scriere!
PS: Si felicitari si pentru restul scrierilor din ultimile zile!
@bogumil - Înseamnă că noi am fost mai norocoși. Oricum, în această rezervație nu au decât vreo câțiva copaci în interior, așa că ei pot sta la umbră fie acolo, fie într-unul dintre cele două staule. Și aceste zone sunt destul de apropiate de gard, așa că animalele pot fi văzute cu minim de efort.
@Crazy_Mouse: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Rezervaţia Naturală 'Valea Zimbrilor' [Acriș,Vama Buzăului], ÎNTORSURA BUZĂULUI [CV]" (nou-creată pe sait)
Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2023 Valea zimbrilor Acriș, Vama Buzăului — scris în 23.10.23 de AZE din SIBIU - RECOMANDĂ
- Jan.2021 Renii de la Vama Buzăului — scris în 21.04.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Valea Zimbrilor — scris în 12.07.17 de raducondurache din SFANTU GHEORGHE - RECOMANDĂ