ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.11.2024
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 24.06.10
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
OCT-2024
DURATA: 1 zile
Cuplu

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Valea Vâlsanului – poarta spre munți

TIPĂREȘTE

Suntem răsfățați de o toamnă caldă, uneori cu soare strălucitor, alteori cu nori pufoși, o vreme perfectă pentru a căuta peisaje autumnale deosebite. Vine weekendul și culorile naturii bucureștene mă îndeamnă să caut o zonă în care arămiul, galbenul și roșul să fie mult mai prezente. Îmi doresc să merg într-un areal submontan ce nu l-am mai explorat până acum astfel că cercetez hărțile online, compar distanțe și verific starea drumurilor = destinația e stabilită: Valea Vâlsanului. De la ieșirea din București până în satul Brădetu sunt circa 165 km de parcurs, pe autostrada A1 spre Pitești, apoi pe județeanul DJ 703I.

Urmăm valea râului Vâlsan pe un drum asfaltat care urcă și coboară ușor, se unduiește precum volburoasele unde ale râului de munte, până în satul Brădetu, o așezare întemeiată de mărginenii de peste munți acum peste 250 de ani. Pe costișele ce strâng patul pietros al râului vegetația începe să capete culoarea toamnei, dar vremea călduroasă a păstrat și mult verde. Satele străbătute ne oferă posibilitatea de a mai vedea gospodării tradiționale, case cu pridvor acoperite cu șiță, majoritatea pustii. Satul este cunoscut pentru statutul său de stațiune balneoclimaterică, loc unde din 1975 ființează Spitalul de Recuperare Brădet. De pe la sfârșitul veacului al XIX-lea au început să fie exploatate și izvoarele sulfuroase din zonă.

Primul obiectiv la care poposim este biserica „Înălțarea Domnului” – fostul schit Brădetu, nu departe de centrul localității, vis-a-vis de clădirea școlii primare interbelice. Astăzi biserica este arondată satului, pe un povârniș la aproximativ 1,2 km distanță, deasupra caselor, a fost înființat un nou schit Brădetu. Frumosul edificiu religios zidit din piatră și cărămidă se pare că ar fi zidit de Mircea cel Bătrân și soția sa, Doamna Mara (zugrăviți în tabloul votiv). Prima consemnare documentară datează de la începutul anilor 1500, iar alte multe acte menționează diverși domnitori care ajută sau contribuie la reparațiile schitului de călugări.

Îmi pare rău că nu am putut admira această bijuterie arhitectonică decât la exterior. Pictura din pridvorul protejat de o „pălărie” din șindrilă datează de la 1761 și e realizată de trei tineri școliți într-ale tâlcuirii bizantine de zugravi pricepuți din Florența.

O descriere a interiorului avem de la istoricul Virgil Drăghiceanu: Planul acestei biserici are forma de cruce și are o mare asemănare cu biserica Studenița din Serbia. Naosul e separat de pronaos printr-un zid, așa cum se obișnuia în acea epocă spre a se separa partea reservată femeilor de partea reservată bărbaţilor. Pridvorul este deschis și este adăugat la 1873, când i s-au adus, acestei biserici îmbunătățiri. El e construit din lemn cu stâlpi de stejar artistic sculptați, având fiecare un alt desemn în tăieturi. Turla pantocratorului e de zid si se reazimă pe o boltă sferică, care face trecerea la cele patru arcuri ce o susțin. Ea este cilindrică în interior și octogonală în exterior, fiind luminată prin opt ferestre înguste. Deasupra altarului e o boltă sferică (Viitorul, iunie 1925).

Atunci când schitul ființa pe Valea Vâlsanului în curte erau ridicate case cu mai multe odăi, un grajd de bârne și o clopotniță de lemn. Acum biserica e înconjurată de cimitirul satului, iar o clopotniță de lemn se înalță și azi lângă drum, cu un interesant pridvoraș de acces, scară de lemn, două caturi, un mic depozit și o cameră-muzeu.

Mergem mai departe, depășim clădirea spitalului, cele câteva pensiuni și magazinașe din centrul localității și ne încadrăm pe valea râului Vâlsan. Trecem pe lângă stația de apă Brădetu, o clădire înaltă cu o arhitectură ciudată – de fapt, cred că este ridicată o dată cu spitalul. De aici șoseaua asfaltată continuă pe o distanță de 2 km, după care este înlocuită de un drum forestier de calitate destul de bună până la Poienile Vâlsanului, loc unde mai sunt câteva pensiuni.

După câteva sute de metri pătrundem în pădure și întâlnim izvoarele sulfuroase care au adus faimă stațiunii balneoclimaterice. Presa din anii 1887 anunța printr-o notiță această descoperire: În comuna Bradetu din districtul Argeș, care este proprietatea Statului, s-ar fi descoperit nisce isvoare de ape minerale, care fac mult bine suferinzilor de diferite boli (Românul, Lupta, Vocea Covurluiului). Ambele izvoare sunt amenajate, căsuțe marchează prezența acestor ape miraculoase; permanent vin autoturisme și oamenii umplu bidoane de 5 litri cu lichidul care miroase într-un mare fel, dar nu are gust rău (am testat... ha, ha).

Ceea ce ne-a plăcut foarte mult a fost peisajul de toamnă în care se scălda pădurea, soarele lumina versanții, arborii fiind îmbrăcați într-o culoare galbenă deosebită. Adieri ușoare de vânt nășteau o „ninsoare” de frunze. Am stat mult timp pe marginea râului de munte cu apă rece, de gheață, care se strecura gălăgios printre pietre.

După o vreme de relaxare am mers mai departe intrând treptat în așa-numitele chei ale Vâlsanului, versanți de stâncă împresurând râul și drumul. Dar până acolo am mai oprit câteva minute la cascada Vâlsan, un fir năvalnic de apă ce se prăbușește de la o înălțime de câțiva metri, apoi își croiește drum spre apa Vâlsanului. Pentru cascadă trebuie să opriți înainte de al doilea pod care traversează râul, poate că veți vedea micul indicator fixat pe un arbore, coborâți în vale, traversați râul (pe pietre sau direct prin apă) și mergeți la baza căderii de apă. Din nou coloritul pădurii ne fascinează, iar susurul apei ne relaxează pe deplin.

Scriitorul N. Rădulescu-Niger a publicat într-un număr al revistei „Familia” din septembrie 1905 o poezie dedicată râului Vâlsan intitulată „Cheile Vâlsanului” . Iată ultimele două strofe: De-aceea ese volburând, / Lăsându-i tot în vrăjmăşie/ Şi trece-adânc, în stânci bătând, / Ca să le-arete-a lui mânie, / Spumos, stropind ce-l înconjoară, / Cu zgomot viu ce înfioară. / Etern e timpul fugător, / Eternă firea neschimbată. / Etern Vâlsanul sbucnitor/ Prin chei, puternic se arată, / Și, pregătit de lungă cale, / își mână valurile-n vale...

După câteva ore petrecute pe Valea Vâlsanului într-un superb peisaj de toamnă ne-am îndreptat spre alt loc mirific de pe meleaguri argeșene. Întreaga zonă submontană este plină de obiective naturale sau istorice, iar toamna accentuează frumusețea tablourilor ce le vezi la tot pasul.

Alegeri inspirate!

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de tata123 🔱 in 01.11.24 07:17:46
Validat / Publicat: 01.11.24 07:45:19
INFO ADIȚIONALE
  • Alte destinații turistice prin care a fost: Europa

VIZUALIZĂRI: 319 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (tata123 🔱); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P01 Peisaj rural de toamnă în drum spre Brădetu.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 29900 PMA (din 31 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

DOINITA
[01.11.24 10:27:59]
»

Superbe peisajele si... inspirate alegerile de a calatori intr-o zi frumoasa

de toamna!

doinafil
[01.11.24 13:02:14]
»

Foarte frumoasă excursia voastră, iar culorile toamnei pe Valea Vâlsanului mi-au încântat privirea! Iubesc aceste culori, probabil pentru că sunt născută la începutul toamnei!

Pictura din P03 și 05 s-a menținut foarte bine, dacă nu cumva a fost restaurată

Te felicit și pentru aceste articol!... și...

tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.11.24 11:35:32]
»

@DOINITA: Toamna e maestrul culorilor, iar soarele accentuează toate nuanțele acestui anotimp. Peisajele arămii, gălbui sua roșiatice sunt mult vânate de amatorii de fotografii frumoase, tot Internetul este inundat în aceste săptămâni de fotografii care mai de care mai interesante (destule mult prea prelucrate totuși).

Valea Vâlsanului reprezintă o zonă perfectă pentru o plimbare de o zi, în cazul bucureștenilor. Te poți plimba, găsești locuri de picnic, te relaxezi și respiri aer curat...

O toamnă frumoasă!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
tata123 🔱AUTOR REVIEW
[05.11.24 11:39:16]
»

@doinafil: Toamna este anotimpul care te poate purta prin zile însorite, cu soare filtrat printre frunze colorate, prin zile cenușii, răcoroase, cu nori plumburii sau zile ploioase, cu stropi reci, „ploaie” de frunze și șuierat de vânt.

Zile diferite, așa cum și oamenii sunt diferiți. Preferințe individuale, dar mulți iubitori de frumos.

Mulțumesc pentru vizită - o toamnă rodnică!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, DOINITA, Yoda
Alte impresii din această RUBRICĂRezervația Naturală Valea Vâlsanului:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.054971933364868 sec
    ecranul dvs: 1 x 1