ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.09.2011
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 11.08.09
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
AUG-2011
DURATA: 1 zile
familie cu copii
2 AD. + 1 COPII -- v: 4 ani

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 3 MIN

Descopera rezervatia de zimbri de la Bucsani!

TIPĂREȘTE

Putini sunt cei care stiu ca exista o rezervatie de zimbri la aprox 30 de km de Targoviste. Este cunoscuta sub numele de rezervatia de zimbri de la Bucsani sau rezervatia Neagra, ea fiind de fapt in satul Ratoaia, comuna Bucsani

Se poate ajunge acolo fie dinspre Ploiesti, fie dinspre Targoviste. Din Sos. Bucuresti - Targoviste - Adanca - intrati in com Bucsani, apoi urmeaza Ratoaia.

Drumul judetean este cam prost, trebuie sa te inarmezi cu rabdare; ca sa ajungi la zimbrarie, din drumul judetean o iei pe un drum forestier prin padure, cca 4 km.

Rezervatia a fost infiintata in anii ’80 si se intinde pe aproximativ 160 de hectare; este cea mai mare rezervatie de zimbri din Romania, pentru ca acolo salasluiesc 40 de exemplare zimbri, 20 femele si 20 de masculi, plus citiva pui. Am inteles ca o parte din exemplare au fost aduse din rezervatia de la Hateg, o parte din Bulgaria si Polonia.

Scopul aceste rezervatii a fost unul experimental, de a re-aclimatiza acest animal la conditiile de campie inalta si deal.

Zimbrul nu mai poate fi intalnit in libertate de prin anii 1700-1800, fiind decimat de vanatoarea necontrolata si defrisarile masive.

Exemplarele aflate insa in semi-captivitate se pare ca sunt destul de sensibile la boli, din cauza faptului ca toate descind dintr-un grup restrins de animale (aproximativ 13 exemplare)

Zimbrii sunt animale masive, impozante, puternice, si pot atinge la maturitate o greutate de 800-1000 kg la mascul si 500-700 kg la femela.

Inaltimea la greaban ajunge la 2,2 m, iar lungimea trunchi si cap este in medie de 280 cm. Zimbrii sint animale de longevitate medie, ele traind 20-25 de ani

Taxa de intrare este de 4 lei pentru adulti si 2 lei pentru copii.

Am fost acolo de 2 ori: prima data (in aprilie 2009) am avut noroc, pentru ca tocmai ce aparuse un exemplar si am avut posibilitatea sa-l vedem si sa-l fotografiem de foarte aproape; a doua oara (augst 2011) nu am mai fost asa de norocosi. Poate si pentru ca era o zi calduroasa si stateau ascunsi in padure, la umbra.

Am inteles ca o buna parte din cele 160 ha este folosita ca pasune, se recolteaza fanul ce constituie hrana zimbrilor in anotimpul rece; iarna li se da si uruiala; acolo au chiar o moara micuta ce le asigura hrana iarna. Sansele sunt mai mari sa-I vezi iarna, pentru ca indata ce aud zgomotul morii, vin la mancare. In anotimpul rece, mai primesc si hrana suculenta: mere, sfecla, morcovi, etc.

Pentru ghinionistii care nu vad nici un zimbru, exista o consolare: un zimbru impaiat, un exemplar nu foarte mare insa, pe care ti-l arata custodele la iesirea din rezervatie.

Tot acolo, in padure, intr-o locatie desprinsa parca din “Dumbrava minunata”, se afla o casa de oaspeti a Ocolului Silvic (care are in administrare si Rezervatia), pe care insa am vizionat-o doar pe dinafara; am inteles ca are cca 5-6 camere, cu bai comune si proprii si se inchiriaza integral, la un tarif aproximativ de 100 ron/noapte; am fost insa avertizati ca este conceputa ca o cabana de vanatoare, deci nu are un grad foarte mare de confort.

Partea de rezervatie pe care am vizitat-o este foarte bine ingrijita: curatenie, iarba cosita, fan pus in niste hambare mari;

Pacat ca nu au parte de prea multi vizitatori; vin foarte putini in weekend si atit si cei mai multi pleaca dezamagiti pentru ca nu reusesc sa vada nici un zimbru.

Zimbraria nu este semnalizata DELOC!!! …si nici localnicii nu stiu toti sa te indrume sau nici macar nu stiu de existenta rezervatiei! Mare, mare pacat!

Pozele in care apare zimbrul sunt de la prima mea vizita aici, cele in care nu apare zimbrul sunt de la ultima vizita, cea in care am fost mai putin norocosi.

Mai multe, pe site-ul Romsilva: click aici


[fb]
---
Trimis de Chloe in 05.09.11 19:53:04
Validat / Publicat: 05.09.11 21:14:00
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 13047 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

3 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Chloe); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P23 asa arata padurea din rezervatie; ideal pentru o plimbare!
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15950 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

3 ecouri scrise, până acum

webmaster0
[05.09.11 23:36:58]
»

Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru aceasta destinatie.

nicoletass
[06.09.11 09:46:15]
»

N-am prea inteles, te poti plimba liber prin rezervatie, avand posibilitatea (sau nu) sa dai nas in nas cu vreun zimbru?!

Cu cativa ani in urma, am fost la rezervatia de zimbri din judetul Neamt. Se puteau admira zimbrii, dar de dupa un gard de plasa, cu care era imprejmuita zona. Erai foarte aproape de ei, dar totusi la adapost. Nu stiu cat de blanzi sunt, dar cand ii vezi cat sunt de mari…. parca te ia cu frica.

În România există patru rezervaţii de zimbri, la:

- Dragoş Vodă - Vânători Neamţ, în judeţul Neamţ,

- la Neaga - Bucşani, în judeţul Dâmboviţa,

- la Haţeg - Slivuţ, în judeţul Hunedoara şi

- la Vama Buzăului din judeţul Braşov.

E pacat ca nu sunt mai popularizate si mai cunoscute,

Felicitari pentru initiatia ta de a ne povesti despre aceasta rezervatie!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
ChloeAUTOR REVIEW
[06.09.11 09:54:10]
»

@nicoletass

in poza 010 vei vedea niste garduri despartitoare; tu te plimbi pe aleea pietruita si ii poti vedea (daca ai noroc, desigur) dupa garduri, spre padure

Pozele in care apare zimbrul au fost facute cu un obiectiv destul de puternic, iar aparatul a fost pus dupa gard, de asta pare zimbrul fotografiat de foarte aproape

nu, nu exista riscul de a da nas in nas cu el

multumesc pentru aprecieri

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Chloe, nicoletass
Alte impresii din această RUBRICĂRezervatia de zimbri Bucșani [DB]:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.042673826217651 sec
    ecranul dvs: 1 x 1