ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 28.08.2020
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Sfantu Gheorghe
ÎNSCRIS: 26.08.10
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
AUG-2020
DURATA: 5 zile
Familie
1 AD. + 1 COPII -- v: 17
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vacanta la Marea Neagra - Neptun

TIPĂREȘTE URM de aici

Servus dragilor,

Am incheiat vacanta de vara 2020 cu 5 zile la Marea Neagra. In conditiile actuale, cand o buna parte a turistilor evita aeroporturile si testarile obligatorii pe anumite destinatii populare, tot mai multi dintre ei aleg sa-si petreaca vacantele in Romania la Marea Neagra.

Noi am evitat statiunile supra-populate (Mamaia, Costinesti, Vama Veche, Eforie) si de asemenea am evitat weekend-ul, cazandu-ne de luni pana vineri (10-14 august) in statiunea Neptun, la Hotel Miorita 3*.

Ocazie cu care am redescoperit Marea Neagra… despre care am aflat cateva curiozitati :

Suprafaţa Mării Negre, estimată la 423.000 km² este de aproximativ două ori mai mare decât teritoriul României. Volumul total de apă al mării este apreciat la 547.000 km³, din care cea mai mare parte este improprie existenţei vieţii, avand o concentratie ridicata de hidrogen sulfurat. Pescarii şi marinarii cu vechime spun că orice obiect metalic scufundat în apele Mării Negre la peste 200 de metri devine negru. Specialiştii de la Institutul de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa“spun că la adâncimi de peste 200 de metri, în Marea Neagră nu mai există oxigen, ci doar hidrogen sulfurat, un gaz dizolvat în apele Mării Negre care formează săruri metalice de culoare neagră, cum ar fi sulfura de plumb si sulfura de fier. După această adâncime, nu există viaţă. Singurele microorganisme care se dezvoltă într-un mediu fără oxigen sunt bacteriile. Adancimea maxima a Marii negre este de cca 2200 m.

Marea Neagră se colorează în diferite nuanţe, de la albastru închis spre bleumarin, trecând prin azuriu si turcoaz până la lila deschis, în funcţie de cantitatea de sedimente pe care le varsă Dunărea în mare, de substratul mării, de microalgele ce trăiesc şi se dezvoltă în apa mării, de felul în care razele soarelui se oglindesc pe luciul apei.

În adâncurile Mării Negre sunt peste 20 de epave care fac parte din patrimoniul naţional, adică au o valoare de peste 100 de ani. Un punct de interes ar putea fi epava distrugătorului Moskva, cea mai mare navă de luptă din cel de-al Doilea Război Mondial, descoperită de scafandri în 2011. Vasul s-a scufundat în timpul conflagraţiei mondiale, după ce de la bordul lui s-a deschis focul asupra oraşului Constanţa. Epava se află la aproximativ 40 de metri adâncime şi la o distanţă de 20 de kilometri de ţărm, în zona Tuzla.

La fel de importante sunt şi urmele vechilor cetăţi Tomis, Histria si Callatis, cândva înfloritoare la Pontul Euxin. In Marea Neagră sunt situri ale unor corăbii greceşti din perioada epocii romane, fapt ce reprezintă o continuitate a civilizaţiilor în această parte a lumii. Cele mai vechi datează din secolul III înainte de Hristos până în epoca romano-bizantină, din secolele III-IV după Hristos. Putem spune că tot platoul continental al Mării Negre (care se întinde în larg până la 100 kilometri în zona Deltei Dunării şi până la 60 de kilometri în sud) este sit arheologic.

În Marea Neagră trăşete una din cele mai frumoase specii marine: căluţul de mare. Mica vietate care măsoară doar 12 centimetri lungime pare o figură de şah colorată în brun - roşcat pe o parte şi mai albicioasă pe cealaltă. Înoată încet, în poziţie verticală. Căluţul de mare trăieşte cu perechea aleasă toată viaţa şi are un mod ciudat de a-şi aduce urmaşii pe lume. În lunile mai - iulie, femela isi depune icrele în punga incubatoare a masculului, unde sunt fecundate.

Zarganul este un peşte marin de suprafaţă, preferând lumina difuză. Capul este prelungit printr-un bot foarte ascuţit sub forma unui cioc de barză. Oasele sunt turcoaz-smarald (culoare ce se păstrează şi la peştele preparat culinar).

În categoria curiozităţi putem încadra şi ghidrinul. În perioada de reproducere masculii de ghidrin devin roşii. Ei construiesc din plante acvatice un cuib pe care îl aşează pe fundul apei. Mai multe femele, conduse pe rând de mascul depun icrele, pe care masculul le fecundează, apoi acesta le goneşte, el păzind cuibul.

Revenind la sejurul nostru, apa marii in primele zile a fost linistita, in nuante de smarald si turcoaz. In ultimele zile a devenit mai agitata, ocazie cu care am facut o cura de hidro-terapie, cu valuri inspumate spargandu-se in apropierea malului si formand puzderii de bule de aer, un adevarat jacuzzi!

Neptun are una cele mai bine amenajate plaje de pe litoral, concurand cu succes cu plajele din statiunea Mamaia. Plaja principala este cunoscuta sub numele de” La Steaguri", candidata blue-flag, are o latime medie cuprinsa intre 30 si 100 m cu un nisip fin, adancimea apei mica pe o latime mare si diverse posibilitati de agrement : curse cu ski-jet-ul (clasice, stand-up), banana, colace, windsurfing, caiac etc.

Doua sezlonguri sub o umbreluta de stuf sau panza costa 50 lei in timpul saptamanii, 60 lei in week-end.

Evident ca am facut si o cura de peste de mare, nelipsind guvizii, chefalii, zarganii si hamsiile dar si scoicile proaspete gatite in sos de vin.

Ce mai poti face in Neptun seara? Sa te plimbi pe malul marii pentru aerosoli, sa urmaresti de pe dig pescarii pana la lasarea intunericului, sa inchiriezi o bicicleta pentru 2 sau 4 persoane si sa te plimbi spre Jupiter sau Olimp, sa mergi in parcul de distractii Luna Park Prichindel (pentru familii cu copiii mai mici), sa te opresti la km zero pentru o inghetata sau o clatita cu nutella si fructe de padure, sa bei un pahar de vin roze la una din terasele de pe malul marii... Iar in zori sa admiri de pe plaja rasaritul de soare...

Vacante faine sa aveti!


[fb]
---
Trimis de raducondurache in 28.08.20 15:10:40
Validat / Publicat: 28.08.20 15:46:47
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în NEPTUN / OLIMP.

VIZUALIZĂRI: 3336 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (raducondurache); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 pe plaja La Steaguri
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 14400 PMA (din 16 voturi)

ECOURI la acest articol

4 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[28.08.20 16:56:06]
»

@raducondurache:  Felicitări! Fotografiile sunt frumoase și apetisante!

Yummy!

Călătorii plăcute! Numai bine! ​​

raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[28.08.20 16:58:27]
»

@Dana2008:  Mulțumesc mult !

mishu
[31.08.20 14:05:13]
»

@raducondurache: Interesant articolul insa pentru poze ceva critici... pareai inofensiv in articol chiar si in poze, insa esti de un sadism feroce, jumatate din pozele atasate o dovedesc asa ca nu poti nega.

In fine, sa vedem cum iti vei insusi critica in articolele viitoare, pozele cu astfel de bunataturi fie fa-le miscate, ori pozeaza-le mai de la distanta sa nu fie chiar asa de dureroase .

Insa, felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
raducondurachePHONEAUTOR REVIEW
[31.08.20 14:15:35]
»

@mishu:  Mulțumesc ! Nu pot concepe Marea Neagră fără o cură de pește "de la mama lui" 

scoici proaspete etc. Dacă v-am facut poftă înseamnă că mi-am atins obiectivul​, poftiți la Mare!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
mishu, raducondurache
Alte impresii din această RUBRICĂ(Re)descoperă Neptunul:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056875944137573 sec
    ecranul dvs: 1 x 1