ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 10.06.2020
DE Mika
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 24.08.09
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JUN-2020
DURATA: 1 zile
Prieteni
10 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
BUN

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 8 MIN

Dor de munte pe Vârful cu Dor și lacurile Vânturiș

TIPĂREȘTE

Cu mare nerăbdare am așteptat cu toții ridicarea stării de urgență și relaxarea măsurilor din starea de alertă, mai ales a celor care restricționau deplasările in afara localității.

Personal, cel mai mult mi-au lipsit ieșirile la munte. Inainte de starea de urgență devenise aproape o regulă ieșirea la munte cel puțin o dată pe săptămână, așa că izolarea mi-a intrerupt șirul plăcut al drumețiilor.

Imediat după ridicarea stării de urgență am făcut o primă drumeție pe Vârful Gropșoarele (vezi impresii), care mi-a mai domolit puțin dorul de munte. Dar nu a fost suficient.

Pentru mica vacanță de Rusalii mi-am propus să recuperez ceva din timpul pe care nu l-am petrecut pe munte, și am planificat trei drumeții drumeții, câte una pentru fiecare zi.

Cam mult, mai uită-te și tu in buletin - imi veți spune, și... aproape că aveți dreptate????. A fost un adevărat tur de forță din care, până la urmă, am ieșit invingătoare.

Prima tură a fost pe Vârful cu Dor și coborâre la lacurile Vânturiș și la prima cascadă din Cascadele Vânturiș. Pe Vârful cu Dor am mai fost de câteva ori, ultima oară exact cu un an in urmă (vezi impresii), dar, așa cum am mai spus, nu contează de câte ori mergi intr-un loc pe munte. Vei descoperi de fiecare dată ceva nou, muntele iți va dezvălui noi secrete, te va intâmpina cu alte culori, va fi bucuros să te vadă sau se va ascunde printre nori negri, in funcție de timpuri și anotimpuri.

Dorința mea cea mare era să văd Lacurile Vânturiș și Cascadele Vânturiș, pe care nu le-am văzut și pe care imi doream de mult să le văd. In această tură Ioan, ghidul nostru, ne-a propus să mergem doar până la primul lac și la cascada cea mai inaltă din șirul de cascade Vânturiș. Intregul șir de cascade, urma să il vedem intr-o tură separată, mai grea dar foarte spectaculoasă, despre care vă voi povesti după ce voi merge (abia aștept????).

Traseul a inceput din Sinaia, de la cota 1400, de unde am pornit la ora 9.00 dimineața pe drumul de vară marcat cu dungă roșie. Am inceput un urcuș ușor, drumul de vară urcând in serpentine destul de largi și puțin abrupte, tocmai bun pentru incălzire după perioada lungă de pauză. Poienile care mărgineau drumul de vară erau frumos colorate cu flori de munte, motiv de oprire pentru câteva pauze foto.

In spate incepeau să se vadă Munții Baiului, Grohotiș și chiar Ciucașul, in depărtare. Era cald, soarele se plimba printre nori iar atunci când scăpa din strânsoarea lor ardea cu putere. Am trecut de Piatra Turcului, apoi de ruinele fostei Cabane Vârful cu Dor și, după aproximativ două ore am ajuns in Șaua Vârful cu Dor sau Curmătura Dorului, la 1925 m altitudine. Aici am făcut o scurtă pauză, pentru mâncare și hidratare.

Foarte aproape, in stânga noastră, se vedeau Masa Ciobanului și puțin mai sus Vârful cu Dor, următoarele noastre ținte. In dreapta se vedea Piatra Arsă ușor inzăpezită și in depărtare Releul Coștila și Crucea Caraiman.

Câteva picături de ploaie au incercat să ne sperie, dar a fost o alarmă falsă, un nor rătăcit care s-a scuturat puțin.

După pauză ne-am continuat traseul spre vârf, de această dată urmând marcajul punct galben, spre Vârful cu Dor și Lacurile Vânturiș.

Până la Masa Ciobanului cărarea era presărată cu gențiene, cu niște floricele foarte mici rozalii și cu alte câteva flori de munte pe care nu am reușit să le recunosc.

Nu puteam să trecem de pietrele de la Masa Ciobanului fără o oprire pentru câteva fotografii spectaculoase, cocoțați pe cea mai inaltă dintre stânci.

De la Masa Ciobanului până pe Vârful cu Dor a mai fost un scurt urcuș, cel mai abrupt de până acum, pe o porțiune stâncoasă. Nu a fost greu, am ajuns repede la inălțimea de 2030 m a Vârfului cu Dor.

Vârful este un adevărat punct de belvedere, cu priveliști minunate de jur imprejururl lui. Ioan, ghidul nostru, ne-a făcut o prezentare a munților pe care ii vedeam, moment in care am incercat să verific câte dintre culmile care ne inconjurau le recunoșteam. La poalele vârfului se vedea Valea Soarelui pe care o știam din anotimul rece când era plină de zăpadă și schiori. In depărtare se ridicau crestele Bucegilor, de la Coștila, spre Babele și Cerdacul Obârșiei. In continuare se vedeau Munții Iezer-Păpușa și o bucățică de creastă inzăpezită, parte a Munților Făgăraș. Peisajul continua cu Munții Leaota, cu Vârful Vânturiș in imediata apropiere, cu Munții Baiului și cu șerpuitoarea Vale a Prahovei.

După pauza pe vârf am continuat traseul, de această dată coborând destul de accentuat pe deasupra Colților lui Barbeș. Am ajuns la un alt punct de belvedere spectaculos, pe marginea unei stânci, unde bineințeles că am făcut o oprire pentru o ședință foto.

Continuam să coborâm, pe traseul punct galben, până la intersecția cu traseul care venea de la Cota 1400 pe sub Colții lui Barbeș, marcat cu punct roșu, traseu despre care v-am povestit anul trecut (vezi impresii). De aici se coboară pe un traseu nemarcat, pe o pantă inierbată, destul de dificilă in caz de ploaie. Am ajuns la o cascadă și la un lac frumos, parte a Lacurilor Vânturiș.

In avale, de-a lungul râului, o capră neagră se oprise pe malul apei, probabil ca să bea apă sau poate găsise ceva ierburi bune. Nu părea speriată de prezența noastră, era totuși la o distanță sigură de noi.

După popasul la primul lac, am urcat in traseul marcat cu punct roșu și am pornit spre Cota 1400. Am mai mers puțin până intr-un loc in care Ioan ne-a spus să ne pregătim că urmează o coborâre foarte abruptă până la cea mai mare dintre cascadele Vânturiș.

Nu a exagerat cu nimic. Coborârea, nemarcată, era intr-adevăr foarte abruptă, cu porțiuni de grohotiș, foarte greu de ținut echilibrul. Lungimea pantei cred că a fost de 50-60 de metri, cu o ultimă parte ceva mai lejeră. Dar, la capătul acestei coborâri, ne aștepta o cascadă frumoasă, un loc cu multe stânci pe care ne-am cocoțat ca să facem cele mai frumoase fotografii.

Nu voi spune prea multe despre Cascadele Vânturiș in acest review. Așa cum am spus, le voi vedea pe toate intr-o tură separată, după care vă voi povesti pe indelete despre fiecare din aceste minunății ascunse ale Bucegilor.

Am stat cam 30 de minute la această cascadă după care ne-am adunat forțele ca să urcăm panta abruptă pe care tocmai o coborâsem. Sincer, a fost greu, epuizant. Trebuia să urci incontinuu, in unele locuri chiar in patru labe ????nici nu aveai cum să te oprești, pentru că erai permanent pe un plan foarte inclinat.

Am reușit să ajungem in cărarea care mergea spre Cota 1400 pe sub Colții lui Barbeș, și, după ce ne-am odihnit puțin am plecat mai departe. Drumul continua pe o curbă de nivel, in ușor urcuș. Nu era greu, dar oboseala incepea să iși spună cuvântul. Cred că am mers aproximativ o oră până la intersecția cu drumul de vară care merge la Cota 2000, cel pe care urcasem dimineața. Aici am mai făcut o oprire, intr-o poieniță frumoasă. Soarele strălucea, mirosea a iarbă și a flori, m-am intins pe iarbă și aproape că am adormit. Nu ne mai venea să plecăm de acolo, dar, timpul nu ținea cu noi, trebuia să ne intoarcem la mașini.

In jurul orei 17.00 am fost inapoi la mașini. A fost o tură frumoasă, cu câteva porțiuni mai solicitante.

Până la primul lac Vânturiș traseul poate fi parcurs de oricine a mai mers pe munte, nu este greu, nu are porțiuni expuse sau dificile. Partea mai grea a fost coborârea la cascada mare, dar, cu puțină atenție și cu ceva condiție fizică, se poate face și această parte a traseului.

Dacă vă hotărâți să mergeți pe Vârful cu Dor, nu uitați să luați apă. Nu găsiți pe traseu.

Și, bineințeles, nu uitați de echipamentul specific unei ture montane (ghete trei sezoane, pantaloni, geacă ploaie, etc.)

In rest, nu vă trebuie decât voință și voie bună.


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Munții au mereu ceva frumos de oferit. Chiar dacă nu poți să faci drumeții, poți ajunge in locuri fumoase ajutat de transportul pe cablu. Este cazul platoului Bucegilor, unde se poate ajunge cu gondola de la Cota sau chiar cu mașina pâna la Piatra Arsă.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Ce loc de relaxare ese mai potrivit decât o poieniță de munte cu multe flori colorate, unde miroase a iarbă și a brad.

## end review sc

[fb]
---
Trimis de Mika in 10.06.20 22:54:19
Validat / Publicat: 11.06.20 10:26:50
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 2550 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

21 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Mika); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P26 Muguri de brad din care se poate face un gustos sirop
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 32150 PMA (din 34 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

21 ecouri scrise, până acum

Dana2008PHONE
[11.06.20 10:59:29]
»

@Mika: Felicitări, Mika!!! Wow!!! Ești super munțomană!

Superbe fotografii, superb peisaj!

Și eu vreau la cascadele Vanturis, bănuiesc că e excursie organizata de Ioan. Urmărim filmulețe realizate pe munte de el și sunt foarte frumoase și cred că este un ghid foarte plăcut, pe lângă priceput.

Drumeții plăcute!

Nu contează varsta, pe munte ai pierdut buletinul!!! ????

Dan&EmaPHONE
[11.06.20 11:15:07]
»

Bravo, Mika! Te invidiez ca esti in echipa lui Ioan St. stiu ca este selectiv in acceptarea oamenilor in grup si tu esti de acum o certitudine pentru grupul lui.

Cascadele Vanturisului fac parte din "Bucegiul Salbatic", acolo unde se selecteaza foarte mult cei ce au pregatirea sa ajunga acolo.

Este un traseu pe care imi doresc si eu sa il parcurg o data. Stii, cand am fost pe Vanturis, pe varf la apus, era o poteca care cobora in Valea Izvorul Dorului la Lacurile Vanturis.​​

​​Numai bine! ????????????????

Michi
[11.06.20 11:15:12]
»

@Mika: Ajungi şi la momentul în care te bucuri de ce au văzut şi au scris alţii. Este cazul meu. Să nu te mai aud că vorbeşti de buletin. Mai ai în faţă cel puţin 25 de ani de munte-munte, mai apoi doar munte şi târziu de tot amintiri- cel mai valoros capital. Eram cred că prin anul I de facultate la seral, greu, ziua serviciu, seara de la 6-10 cursuri la Poli. În fiecare an ni se dădea o lună concediu pentru studii cu plată, eu nu-l consumam pe tot pentru tocit, ci lăsam şi pentru munte de care eram iremediabil îndrăgostită. Îi spuneam mamei că merg la Sinaia să ascult muzica în parc şi de nebună urcam singură pe munte. Ştiam drumuri nemarcate, ştiam scurtături. Mă documentasem cum să ajung fără marcaj la Vânturiş, bine că n-am ajuns, că am întâlnit un grup şi ghidul lui mi-a zis de urşi, de rătăcit şi că pe acolo este inabordabil. M-am alăturat lor şi am făcut o excursie pe platou coborând în aceeasi zi, destul de târziu pe Jepii Mici în Buşteni. Deşi am fost de zeci de ori în Bucegi, la Vânturiş n-am mai ajuns.

Dan&Ema, poate ai auzit de el, eu l-am avut de câteva ori ghid pe Emilian Cristea​

robert
[11.06.20 11:25:48]
»

ce mai pot să zic, fara cuvinte! Bravo!

Dan&EmaPHONE
[11.06.20 11:30:38]
»

@Michi: @Mika​​

L-am cunoscut, a facut cursuri de initiere in alpinism si speologie la liceul meu impreuna cu Cristi Lascu si Serban Sarbu. Niste corifei ai acestei lumi! ????????????

MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 13:39:47]
»

@Dana2008: Mulțumesc! La cascadele Vânturiș, pe intregul traseu, voi merge mâine intr-o tură organizată de Ioan. Este un drum nemarcat, destul de greu spune el. Sper să nu ne plouă prea tare și să fie apă in cascade. Abia aștept să merg. Este un ghid bun, care știe multe poteci ascunse. Poți să ii scrii dacă vrei să mergi cu el. Mulțumesc de vizită!

MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 13:56:21]
»

@Dan&Ema: Maine merg pe intregul traseu al cascadelor, am fost avertizată că este un traseu foarte greu. Sper să reușesc, să nu mă fac de rușine. Atunci când am fost impreună, era complet secat râul. Nici sâmbătă nu era prea bogat, lipsa zăpezii și seceta și-au spus cuvântul. Păi, poate invăț traseul și mai mergem o dată. Mulțumesc de vizită.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 14:02:13]
»

@Michi. Sunteți drăguță cu 25 de ani de munte. Pai eu am acum 55 de ani, ar fi bine să mai merg pe munte la 80. Sper să mai merg cât mai mult, oricum nu prea mă simt eu de 55 de ani. Sunt urți la Vânturiș, așa am auzit și eu, dar sper să nu avem probleme cu ei. Urme ale urșilor, chiar proaspete am intâlnit des pe trasee in ultima vreme. De marele alpinist Emilian Cristea am auzit și eu.  Este și fondatorul clubului Floare de Colț. Mulțumesc de vizită și aprecier.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 14:06:24]
»

@robert: Mulțumesc! Nu a fost chiar cine știe ce! ​

robertPHONE
[11.06.20 14:07:29]
»

@Mika: esti tu modestă! Tu esti la alt nivel!  

Michi
[11.06.20 14:54:20]
»

@Mika: Să ştii că eu, care n-am avut constituţia ta fizică şi nici antrenament de câţiva zeci de ani, la 80 am mers pe jos de la cota 1400 la Vârful cu Dor (cred că am scris un review). Trecând pe lângă un grup, cineva mi-a spus ˝Ţine-te bine mamaie! ˝Mi-a făcut plăcere. Tot cam la aceeaşi vârstă,  poate un an-doi mai puţin, am mers de la Babe la Cruce însă pe sus, că nu mai aveam curaj pe brână.

MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 14:56:09]
»

@Michi: Felicitări! Sper să reușesc și eu performanța dvs. Oricum, mă antrenez.  

doinafil
[11.06.20 14:57:26]
»

Felicitări pentru ambiția și dorința de-a urca cât mai des și cât mai sus pe munte!

Nu știu de ce îi spune acestui vârf că este „cu dor”! Trebuie să fie o explicație, o poveste sau o legendă legată de el. Și pentru că tot este vorba de cuvântul „dor”, știai că: 

Limba româna a intrat în patrimoniul UNESCO - imaterial - al lumii prin două cuvinte?! E vorba de „dor” și „doină”, două cuvinte intraductibile, concluzionează UNESCO.

Mi-au plăcut toate pozele în care apăreți voi, munțomanii (P32 e „criminală”!), dar și cele cu floricelele montane, atât de viu colorate! Aștept și alte review-uri montane! (și nu numai!)

MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 16:01:16]
»

@doinafil: Nu stiu nici eu exact de ce se numește Vârful cu Dor, sigur există o legendă a lui, așa cum sunt foarte multe legende legate de Bucegi.  Stiam de cele două cuvinte care există doar in limba română, am imbogățit și noi patromoniul UNESCO. Mulțumesc de aprecieri!

mihaelavoicu
[11.06.20 16:42:07]
»

Îmi plânge sufletul când aud de Bucegi! Gențiana aia albastră, e o splendoare! Și conurile roșii de Zadă, la fel! Siropul de face din mugurii care pornesc din vârful unei crenguțe, nu din conuri. Nu știu, dacă nu cumva sunt chiar otrăvitori, că prea sunt roșii.

Frumoasă călătorie ai făcut. Te îmbrățișez și numai bine!

MikaAUTOR REVIEW
[11.06.20 16:44:54]
»

@mihaelavoicu: Nu sunt otrăvitori, chiar se face suc din ei la fel ca și din mugurii de brad. Mulțumesc de vizită și ecou!

mihaelavoicu
[11.06.20 16:54:44]
»

@Mika: Wow... ce culoare superbă trebuie să aibă sucul!

mishu
[11.06.20 17:07:35]
»

@Mika: Am citit, mai bine zis am sorbit pozele, pe care le-as fi vazut si revazut de n ori, apoi am citit artticolul, dar si ecourile, iar laudele nu sunt deloc in van, sunt pe deplin meritate.

Nu pot decat sa sa ma bucur ca prin articolele si pozele tale ajung si eu pe acolo, si astept cu nerabdare viitoarele tale drumetii, asa ca felicitari, votat cu mare drag.

krisstinnaPHONE
[11.06.20 20:28:01]
»

@Mika: Ai zis așa: "dacă vă hotărâți... "

Da, eu m-am hotărât să te admir și să te citesc, să îți privesc pozele și să te felicit.

Eu la munte merg doar să mă plimb pe asfalt, să fumez și să mă odihnesc

Dar recunosc, mi-ar fi plăcut să fac drumeții însă soțul meu m-a întrebat mereu: "ce facem noi aici? Ce se poate face la munte? "

Bravo doamnă!

MikaAUTOR REVIEW
[13.06.20 16:06:18]
»

@mishu: Să știi că unul din motivele pentru care scriu și postez fotografii despre drumeții montane este și cel pe care l-ai pomenit, să vadă și cei care nu pot ajunge acolo câteva dintre frumusețile acelor locuri. Dacă ți-a plăcut inseamnă că mi-am atins cumva scopul. Mulțumesc!

MikaAUTOR REVIEW
[13.06.20 16:10:16]
»

@krisstinna. E amuzant soțul tău! Dacă citești despre drumețiile mele și iți plac fotografiile inseamnă că mi-am atins scopul, acela de a face cunoscute locuri la care nu toată lumea poate ajunge. Dacă vrei să faci drumeții,  te invit cu mine. Mulțumesc de aprecieri!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
7 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, doinafil, Michi, mihaelavoicu, Mika, mishu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.10426998138428 sec
    ecranul dvs: 1 x 1