ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 05.11.2015
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- M ---
    GR. VÂRSTĂ: 30-40 ani
    DIN: Pitești
    ÎNSCRIS: 15.07.14
    STATUS: PARTENER
    DATE SEJUR
    OCT-2015
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii

    GRAD SATISFACȚIE
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 6 MIN

    Escaladarea uriasilor Romaniei (V)

    TIPĂREȘTE URM de aici

    In acest ultim review din serie va voi povesti despre cum am urcat pe ultimele trei varfuri care fac parte din uriasii Romaniei, de aceasta data in Muntii Bucegi, punctul energetic al Romaniei. Este vorba de Varful Omu, cu inaltimea de 2507 m, Varful Bucura, cu inaltimea de 2503 m si Varful Capul Morarului cu inaltimea de 2501 m, toate trei fiind localizate in cel mai accesibil masiv muntos, Muntii Bucegi, la mica distanta de cabana Omu.

    Varful Omu - Muntii Bucegi, Coordonate GPS 45°26′44.95″N, 25°27′22.72″E, este pe locul zece intre cele mai inalte varfuri muntoase de peste 2500 m din muntii Romaniei, cu inaltimea de 2507 metri (dupa ultimele masuratori), acesta reprezentand cel mai inalt varf din masivul Bucegi. Intr-o zi cu soare varful poate fi vizibil de pe creasta muntilor Pietrei Craiului, cat si de pe Valea Prahovei. Pe varful Omu se afla cabana cu acelasi nume – Cabana Omu, precum si o statie meteo, aceasta fiind statia meteo din Romania aflata la cea mai mare altitudine si care poate fi considerata locul cel mai inalt din Romania populat permanent. Cel mai rapid acces pe varf se poate face dinspre cabana Babele-telecabina.

    Dorind sa facem aceasta tura intr-o singura zi, am optat pentru cea mai comoda si ieftina varianta, aceea de a urca cu autoturismul pe TransBucegi pana in poiana din apropierea cabanei Piatra Arsa, unde am ajuns la prima ora a diminetii. Nu am ales varianta cu telecabina, pretul fiind destul de piperat, mai ales ca am fost si patru persoane in aceasta tura.

    Din locul unde am lasat masina, urmam drumul de pe platou si in 30 minute suntem la cabana Babele, acel loc de pelerinaj pentru turistii de weekend. Aici, intram pe traseul marcat cu Banda Galbena BG in directia nord, catre Omu. Depasim Babele si Sfinxul la care ne-am oprit de o gramada de ori in ture mai vechi, urcam o mica costisa pana in dreptul cabanei Salvamont, apoi zarile se deschid, poteca devenind un adevarat drum larg, pe care ne depasesc mai multi biciclisti, echipati pentru ture montane.

    Continuam deplasarea pe platoul Bucegilor, poteca urcand usor in creasta Obarsiei. La stanga se desprinde poteca de iarna, iar in dreapta se deschide adanc Valea Cerbului, un traseu pe care se poate urca direct din Busteni pana la varful si cabana Omu.

    Urmam poteca de vara la dreapta pe sub cerdacul Obarsiei, un fort de stanca ai carui pereti formeaza o adevarata reduta de necucerit si dupa cca 20 minute, la capatul cerdacului intalnim poteca de iarna care coboara din stanga noastra.

    O coborare scurta si ajungem in Curmatura Vaii Cerbului, o sa larga care desparte Valea Cerbului la est de Valea Ialomitei la vest. De aici, poteca se ingusteaza, urcand accentuat pe langa Varful Cerbului in serpentine. Ne tragem sufletul, admirand in stanga calcarele superbe ale Varfului Gavanele, dupa care continuam pieptis pe sub Varful Bucura si ajungem in final la tinta destinatiei noastre, varful si cabana Omu.

    Cabana era inchisa, probabil ca cei care o administreaza nu urca aici in fiecare weekend. Desi de pe drum ne faceam planuri in legatura cu ciorba fierbinte pe care o vom manca la cabana, din pacate am fost nevoiti sa mancam tot gustarile reci din rucsaci. Varful Omu a fost stabilit geografic de curand in spatele statiei meteo de langa cabana, unde a fost montata si o placuta indicatoare. Se pare ca celebrul bolovan de langa cabana a ramas cunoscut doar ca varf comercial, pe care se afla montat si un stalp cu tricolorul Romaniei. Durata totala a traseului de la autoturism pana pe varf a fost de 3 ore, mers lejer. Atentie la apa, trebuie sa luati suficienta cu voi, pentru ca pe traseu nu veti gasi. Ca un fapt interesant, la cabana Omu exista alimentare cu gaze naturale dar nu exista apa, o sticluta la 0,5 L costand in jur de 5 lei.

    De pe Varful Omu se deschide un orizont larg asupra crestelor Carpatilor, intr-o zi senina se pot observa crestele Pietrei Craiului, ale Fagarasului, terminand cu Podisul Transilvaniei si munti mai indepartati.

    Varful Bucura - Muntii Bucegi, Coordonate GPS 45°26′34.94″N, 25°27′15.04″E, cunoscut si sub denumirea de Varful Bucura Dumbrava sau Varful Ocolit) este al doisprezecelea varf ca inaltime intre cele mai inalte varfuri de peste 2500 m din Romania, avand inaltimea de 2503 metri si este situat in masivul Bucegi. Acesta se gaseste la mica distanta de Varful Omu si cabana Omu, la o distanta de cca 200 m in directia vest. Varful a fost botezat Bucura, în memoria pionierei turismului montan, Ștefania Seculici, care a scris primul ghid despre drumetiile montane intitulat “Cartea Muntilor”, sub pseudonimul Bucura Dumbrava. Un alt lucru interesant legat de aceasta adevarata doamna a potecilor montane este ca, inainte de a muri, fiind bolnava de malarie, a spus asistentelor spitalului din Port Said unde se afla, că numai vederea muntilor ei dragi ar mai putea-o insanatosi. Aceasta pare sa intareasca ideea prezentei unor anumite energii pe diferite piscuri muntoase si faptul că ele pot fi simtite gratie spiritualitatii unor semeni de-ai nostri.

    Cert este ca in prezent Varful Bucura este vizitat foarte des de oameni pasionați de ocultism, budism și de studiul bioenergiei.

    De la cabana Omu ajungem in 5 minute pe Varful Bucura, unde gasim si un grup de yoghini veniti probabil pentru incarcarea cu energie. Ca fapt divers, fara sa pot gasi inca o explicatie, am fotografiat acel grup de yoghini cu trei aparate foto diferite, toate cele trei fotografii aparand intunecate desi afara era soare stralucitor, iar yoghinii in foto apar fosforescenti. Concluzia, ceva se intampla pe Varful Bucura…

    Varful Capul Morarului - Muntii Bucegi, este al treisprezecelea varf ca inaltime intre cele mai inalte varfuri montane de peste 2500 m din Romania, avand inaltimea de 2501 metri si este situat in masivul Bucegi. El se gaseste la foarte mica distanta de Varful Omu si cabana Omu, dar este mai putin cunoscut, eclipsat probabil de celebrul sau vecin Varful Omu, desi este printre putinele varfuri din Romania ce depasesc inaltimea de 2500 m. Acesta este “cel mai nou varf” in topul varfurilor montane de peste 2500 m din Romania, fiind ultimul varf introdus pe lista.

    Ca punct de reper, acesta este situat in fata statiei meteo, langa o constructie abandonata, pe varf fiind amplasata o cruce din metal in memoria lui Gore Spiridonescu, om de munte si meteorolog, care a lucrat peste 25 de ani la statia meteo de pe Varful Omu.

    Ajungem in cateva minute pe acest varf, unde ne oprim sa admiram Valea Cerbului si Bucsoiu inconjurat de nori, servim ceva dulce, dupa care ne intoarcem pe acelasi traseu la Babele si apoi in poiana de la Piatra Arsa unde parcasem autoturismul.

    Durata totala a traseului este de 5-6 ore, in functie de conditia fizica a fiecaruia. Acesta este cel mai usor traseu din cele prezentate in prezentul ghid, traseu pretabil pentru drumeti de toate varstele. Noi am fost pe acest traseu cu piticul nostru cand acesta avea 2 ani si 8 luni, traseu pe care l-a parcurs fara probleme, Varful Omu fiind si primul lui varf urcat din Uriasii Romaniei.

    Am incercat sa prezint in acest serial cele mai rapide si usoare posibilitati de escaladare a celor 14 varfuri de peste 2500 metri care formeaza acoperisul Romaniei, varfuri care se pot urca lejer in doar 8 ture montane. Sper ca v-a placut prezentarea mea si va promit ca pe viitor va voi povesti si despre alte aventuri pe crestele muntilor atat de dragi sufletului meu. Pe curand…


    [fb]
    ---
    Trimis de wolf2001* in 05.11.15 17:12:19
    Validat / Publicat: 05.11.15 18:47:39
    INFO ADIȚIONALE
    • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

    VIZUALIZĂRI: 3795 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    8 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (wolf2001*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P07 Valea Cerbului
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 45 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    8 ecouri scrise, până acum

    webmaster
    [05.11.15 18:47:20]
    »

    Articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinaţie.

    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [05.11.15 18:49:30]
    »

    @webmaster - Multumesc

    Dragoș_MD CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [05.11.15 19:42:20]
    »

    Aș vrea să adaug aici o mică paranteză: tot în Bucegi se află și locul cu cea mai mare altitudine din România - Releul de TV și Tc de pe Vârful Coștila. Eram abia pe la al doilea „etaj” tehnic al său și pe GPS aveam 2540 m.

    Priveliștea e superbă! am pus și eu câteva poze la micul meu articol despre TransBucegi.

    Ai toată stima și invidia mea amicală pentru acest tur de forță.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [06.11.15 07:30:21]
    »

    @Dragos - Nu sunt ture foarte grele. Poti face acest proiect intr-o vara fara probleme, ai nevoie decat de 8-10 zile cu soare si timpul liber alocat. La mine a fost mai dificil pentru ca toamna aceasta a plouat mult pe munte si am avut ferestre putine cu vreme buna.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    liviu49
    [09.12.15 16:21:26]
    »

    Amice, jos palaria! Astazi am mai citit un articol despre varful Omu si nu pot sa nu va multumesc pentru emotia si bucuria produsa la citirea lui.

    In anul 1968 am fost la Omu, plecand din tabara Schiori, Sf. Ana, Piatra Arsa, Babele. Tot atunci am mai fost pana la releul de la Costila, plecand tot din tabara. Am multe amintiri din acele sase saptamani petrecute in tabara si am refacut in 1973 cu cea care atunci era viitoarea mea sotie, iar acum actuala mea sotie, multe din drumetiile din tabara.

    Imi pare rau ca in Bucegi mai sunt destule locuri pe care nu le-am batut cu piciorul si, din pacate, nici nu stiu daca voi mai putea sa le vad. Tocmai de aceea ma bucura cand vad ca mai sunt tineri care sunt atrasi de frumusetea muntilor, de frumusetea naturii. Respectul meu pentru acest tur de forta prezentat in cele 5 articole. Cel putin sunt multumit ca altii ma pot bucura cu pozele si cu descrierile lor.

    Numai bine!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    noi doi
    [22.07.16 10:22:11]
    »

    Felicitari pentru tura, pentru un reiew foarte bun si nu in ultimul rand pentru fotografii! Mi-ai facut pofta de Bucegi!

    Stii cumva daca de la Cabana Omu este traseu direct spre Crucea Caraiman? Ca am de gand sa merg si la Cruce si pe Vf Omu si pe harta am vazut ca sunt in directii opuse fata de telecabina. Am tot citit impresii, dar nu m-a lamurit nimeni...

    Sa ai mereu carari insorite si sa nu ti se stinga iubirea pentru munte pe care am regasit-o in randurile tale. Niciodata!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
    wolf2001*AUTOR REVIEW
    [22.07.16 14:19:37]
    »

    @noi doi - Multumesc frumos! Pai este cu siguranta o poteca care urca de la cruce pe varful Caraiman si apoi coboara in traseul normal de la Babele la Omu. Mergeti mai intai de la Babele la cruce pe traseu marcat cu cruce rosie. De la cruce nu va mai intoarceti la Babele, ci urcati direct pe Caraiman si continuati usor spre dreapta, iesind in traseul normal catre Omu, marcat cu banda galbena. Nu imi mai aduc aminte dar s-ar putea ca si aceasta poteca sa fie marcata.

    noi doi
    [23.07.16 23:16:04]
    »

    @wolf2001: Multumesc mult!

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    liviu49, noi doi, wolf2001*
    Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.079663038253784 sec
    ecranul dvs: 1 x 1