ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 26.01.2021
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 29.12.11
STATUS: TITAN
DATE SEJUR
JAN-2021
DURATA: 1 zile
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

Mălăiești de poveste

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Izolare, covid, carantină, sărmălute, fripturică, cârnăciori, șpriț după toate astea merge o tură de detoxifiere pe munte. Deci lucrurile erau stabilite trebuie musai să merem la munte, dar unde?

În tinerețea mea am avut două cabane, care mi-au fost tare dragi și mi-au intrat la suflet, cabana Plaiul Foii și cabana Mălăiești. Cum astă vară am avut o tentativă să ajung la Mălăiești pe traseul Bușteni- Gura Diham - Poiana Izvoarelor -Pichetul Roșu -Diham –Tache Ionescu și am renunțat din cauza ploii torențiale și al pericolului de pe ultima porțiune a traseului, de data asta am ales să urcăm prin Râșnov pe Valea Glăjăriei pe un traseu mai accesibil, deschis și pe timp de iarnă.

Zis și făcut. La 5,45 ne-am întâlnit cu ceilalți coechipieri și am purces la drum. La ora 9,15 am ajuns la locul de plecare de la Râșnov. Aici am mai asteptat ceva turiști doritori să ne însoțească. Ne-am echipat corespunzător și am purces la drum. Eu personal am fost în tinerețe mare iubitor al muntelui, dar nu l-am atacat niciodată iarna. Iarna eram doar la ski! Ei bine am fost inspirat că am ascultat sfatul agenției și ne-am echipat și noi cu gheruțe. Era o premieră pentru noi.

Prima parte a traseului de vreo 2-3 kilometri este pe un drum forestier, drum acoperit pe alocuri cu gheața, astfel gheruțele și-au arătat de la început utilitatea. Plini de veselie 25 de temerari am ales să petrecem o zi de weekend pe munte în natură.

Indicatoarele ne arătau că până la cabana Mălăiești facem aproximativ trei ore. Anterior vorbisem cu cei de la agenție să nu mai pună presiune pe mine și să respecte regulile strict, adică să-l pună în față pe cel mai încet drumeț. Astfel mai la coadă am putut merge liniștit în ritmul meu.

Rășnovul este la o altitudine de 700 de metri, iar cabana Mălăiești la o altitudine de 1700 de metri. Deci rezultă o diferență de nivel de aproximativ 1000 de metri. În afară de partea de început a traseului de pe drumul forestier care este ușoară, restul traseului are o înclinatie medie și 90% este doar pe urcare. Se începe prin pădure și în afară de câteva poienițe, trei la număr, drumul urcă și iar urcă prin pădure. Este un traseu de dificultate medie pe timp de vară, dar pentru mine și din cauza gheruțele aferente, care neîndoielnic te ajută foarte mult, dar te și solicită în aceiași măsură, traseul mi s-a părut foarte solicitant din punct de vedere fizic.

Până la vreo ¾ de traseu, târâș grăpiș am ținut pasul cu ceilalți coechipieri, dar la un moment dat am simțit că nu mai pot, mai aveam un pic și abandonam. Nu, nu vroiam asta eram hotărât să ajung sus, dar chiar nu mai puteam, îmi pierdusem toate puterile. O bucățică de glucoză de la ghidușă a făcut minuni.

Am avut noroc de o ghidă care a stat după noi si care era o bună cunoscătoare a muntelui, dar și a corpului uman și a limitelor lui. Ne-a învățat cum e bine să lăsăm corpul să respire în special la gât și la încheietura mâinilor. Chiar dacă dimineață erau vreo -4 grade, să ne dezbrăcăm de surplusul de haine groase, pentru a nu transpira pe traseu. Incredibil am renunțat și la căciulă și la eșarfă și la mânuși și a fost tare bine.

După noi mai era un ghid cu trei persoane. Două persoane au renunțat să mai urce, astfel nu am mai fost ultimii de data asta. Sincer chiar am ajuns la vârsta când nu mă mai interesează clasamentele de tipul ăsta, dar parcă e un semn că probabil sunt printre cei mai nepregătiți turiști pentru acest tip de ascensiune. Evident și cele 120 de kilograme ale mele își aduc aportul și astmul și covidul, da nu mă las, cât oi mai putea.

De atâta oboseală nici nu eram în stare să stau să admir peisajul și să fac ceva poze. Plecând destul de târziu pe traseu eram limitați de timp, dat fiind că ziua e scurtă si se înserează devreme. Asta cu toate că aveam lanterne și frontale, nu e nicio plăcere să te prindă noaptea pe drum prin pădure, mai ales iarna.

Eu am trei viteze încet, încetișor și pi loc. Am cam exasperat-o pe ghidușa noastră, dar chiar nu aveam ce face, ăsta e ritmul meu. Pe traseu era ca pe 6 martie. Lume ca la balamuc. Unii urcau, alții coborau. E un lucru benefic faptul că atâția conaționali au redescoperit mișcarea, dar parcă era mult prea multă lume.

Cabana Mălaiești este situată într-o vale înconjurată de munți stâncosi. Din punct de vedere al poziționării este cea mai frumoasă din țară. Un farmec aparte îi dă si faptul că accesul până la ea se poate face doar per pedes. Nu există teleferic, nu există drum pentru autovehicule motorizate. Poți ajunge aici doar pe picioarele tale.

Cum spuneam la ultima poieniță era un indicator în care ne spunea că mai sunt doar 30 de minute până la cabană. Cu eforturi supra omenești am reusit în fine să o revăd, după mai bine de treizeci de ani.

Sus la cabană este un gol alpin și era un vânt de ne lua pe sus. În cabană era full de mușterii pe la mese, așa că ne-am luat un vin fiert si am stat pe o băncuță afară. Ce să te încălzești, că ne-am pus pe noi toate hainele pe care anterior le dădusem jos.

La ora 13,15 am ajuns la cabană adică după aproximativ trei ore și jumătate. Un timp acceptabil din punctul meu de vedere. Aici ne-am tras sufletul, am admirat priveliștea la un vin fiert și am făcut câteva poze. La ora 13,45 era anunțată plecarea așa că nu am petrecut la cabana Mălăiești decât vreo 30 de minute.

Până sus am mers pe o cărare cu o zăpadă mică afânată. O plăcere să o vezi așa curată de un alb imaculat. La coborâre se mai încălzise, așa că s-a transformat într-o zăpadă apoasă. Asta a fost destul de neplăcut pentru mine, pentru că devenise și alunecoasă.

Mulți au impresia că la coborâre este mai ușor. Pentru unii chiar este, dar nu și pentru mine. Doar din punct de vedere al suflului este mai convenabil, ne mai trebuind să stau să mă odihnesc la fiecare pas. Dar cu toate gheruțele din dotare, alunecam foarte tare. Fiind și foarte obosit eram conștient că orice pas greșit îmi poate fi fatal. Nu la deces mă refer, ci la ruperea vreunui picior. E greu de cărat în atari condiții un animal de 120 kilograme în viu.

Lung, lung, lung, drumul e foarte lung- vorba lui Alexandru Andrieș. Așa mi s-a parut drumul de întoarcere, parcă nu se mai termina, asta cu toate că l-am făcut un pic mai rapid în doar 2,45 ore. Cert că am ajuns la microbuz frânt, dar nu înfrânt.

După o tură grea de detoxifiere pe munte la ora 16.45 am purces la drum spre casă. Până la Predeal am mers bine, dar imediat cum am făcut dreapta la Pârâul Rece ne-am pus la coadă și ne-am pus la așteptat.

Am văzut de multe ori reportaje la tv despre această rușine natională, dar niciodată n-am trăit-o pe viu. Am făcut 2 ore jumate până am trecut de Bușteni și s-a mai eliberat drumul. Absolut incredibil cum se circulă la 31 ani de la Revoluție prin cele mai cunoscute salbe de stațiuni montane din România. Rușine și le fie tuturor ce au guvernat în toată această perioadă. Rușine.

Cât stăteam în trafic am primit un Ro Alert cu ursul de pe Pârtia Clăbucet și am mai auzit de accidentul celor două fete prinse de avalanșa în drumul lor spre vârful Țigănești care au plecat de la cabana Mălăiești. Ne-am rugat pentru ele să scape cu bine și ne-am bucurat tare mult când am aflat acest lucru. Muntele este frumos, dar și foarte periculos.

În jurul orei 21 am ajuns la punctul de debarcare de la Unirea, iar la 21,30 am ajuns acasă. Obosiți, dar împliniți. A fost o tură pe cinste, pe munte în condiții de iarnă!


LOCAȚIE și ÎMPREJURIMI

Cadru natural este de excepție. Doar cine a fost în zonă poate confirma ceea ce spun. Pozele nu arată în întregime frumusețea locurilor.


despre DISTRACȚIE & RELAXARE

Greu, dar frumos. Parcă mai mare e satisfacția când reusești un lucru care la un moment dat poate părea imposibil.


[fb]
---
Trimis de robert in 26.01.21 10:25:32
Validat / Publicat: 26.01.21 11:34:18
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL BUCEGI.

VIZUALIZĂRI: 614 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

20 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (robert); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P18 frumusete pură
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 38450 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

20 ecouri scrise, până acum

robertAUTOR REVIEW
[26.01.21 10:47:02]
»

rog https://www.youtube.com/watch?v=iSn8rx1k_Qg&list=LL&index=1

mersi frumos! ​​

webmasterX
[26.01.21 11:32:47]
»

Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

-

Pe viitor te rugăm să eviți selecția unor clipuri care încalcă prevederi ale Regulamentului (referiri la agenții etc) ​​

robertAUTOR REVIEW
[26.01.21 11:36:00]
»

@webmasterX:  ok am înțeles! Dacă este necesar stergeti-l!

Mika
[26.01.21 12:15:16]
»

@robert:  Felicitări! Superb arată Mălăieștiul iarna! Nici eu nu am fost aici iarna, dar sper să ajung anul aceasta. In timpul unei drumeții, chiar și la temperaturi scăzute, important este să fii cât mai lejer imbrăcat, ca să nu transpiri. In momentul in care transpiri, organismul depune efort ca să răcească corpul supraincălzit, consumând astfel energia care iti trebuie pentru urcuș. Mie mi s-a intamplat să urc si in maneca scurtă, chiar dacă erau in jur de zero grade. Atunci când te oprești, și faci o scurtă pauză, obligatoriu pui repede ceva mai gros pe tine, ca să nu pierzi căldura pe care cu efort ai acumulat-o  și să nu răcești.   Important este că ați reușit și sper  că această drumeție v-a convins că muntele este foarte frumos iarna.   

robertAUTOR REVIEW
[26.01.21 12:21:46]
»

@Mika:  uite că mai aflăm si noi câte ceva, vorba aia cât trăiești înveți! Mulțumesc mult pentru sfaturile utile, o să ținem cont pe viitor!

Știam că muntele este superb în orice anotimp, dar iarna ne canalizam ori pe ski ori pe plajă în destinatiile exotice. Cum nu mai schiez de vreo 10 ani si cum n-am mai plecat nicăieri de vreun an, uite că am ajuns la munte iarna.

De fapt drumetia iarna am descoperit-o în Patagonia acu 3 ani când am fost la Torre del Paine și în special la Fitz Roy.

De asta nici n-am folosit niciodată gheruțe, iar rachetele folosite de tine le-am văzut doar la televizor prin Alaska!

Mulțumesc frumos pentru vizită și sfaturi! Munțomano!!!

Mika
[26.01.21 12:24:30]
»

@robert:  Sper să ajung și eu in patagonia, la un moment dat

robertAUTOR REVIEW
[26.01.21 12:32:32]
»

@Mika:  succes îți doresc! Este de vis în special pt un om ca tine, mare iubitor al munților! E una din putinele destinații din lumea asta în care m-aș întoarce cu drag oricând!

Strângem echipă și vă duc pe-acolo! ​

Mika
[26.01.21 12:37:35]
»

@robert:  Eu ma inscriu, deschide lista!

k-lator
[26.01.21 14:08:24]
»

@robert:  Super tare excursia și povestea în sine.

​Felicitări pentru reușita de a junge pe iarnă la cabana Mălăiești, pentru că a meritat tot efortul, sincer! Peisajele de pe munte sunt minunate, și frigul sau vântul chiar nu se simt deloc .

La mai multe ieșiri izbândite, multă sănătate și toate cele bune. ​

robertAUTOR REVIEW
[26.01.21 15:02:43]
»

@k-lator:  mulțumesc frumos pentru vizită, comentariu si apreciere! Chiar a fost o tură mișto în care am petrecut câteva ore în mijlocul naturii! Singurul meu regret este că n-am petrecut mai mult timp la cabana Mălăiești, dar siguranța a primat! Mai bine să cobori încet și din timp în siguranță, decât să te grăbești că te prinde noaptea!

Toate bune îți doresc! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[26.01.21 21:30:24]
»

@robert:  Felicitări pentru drumeție și pentru perseverența de care ai dat dovadă!

Frumoase poze!

Cât despre cele 120 de kilograme ale tale m-am gândit și la băiatul meu care tot stând în fața calculatorului a ajuns la 110 kilograme, este adevărat că are 1,91 m și doar 33 de ani, mai are timp destul de adăugat, mă refer la kilograme...

robertAUTOR REVIEW
[27.01.21 15:57:18]
»

@mprofeanu:  mulțumesc frumos pentru vizită, comentariu si apreciere! Soțul dumneavoastră stă încă bine la 191 cm inălțime, doar 110 kilograme. Deh e și mai tânăr, doar 33 de anișori!!!

Călatorii frumoase vă doresc, în destinatii cât mai îndepărtate. Sper să reîncepem să călătorim, încet, încet ca mai înainte! Toate bune! ​

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mprofeanu
[27.01.21 19:32:06]
»

@robert:  Nu este soțul, ci fiul meu, Radu...  

Nu am curajul de a pleca încă departe, am făcut o rezervare la avion pentru 1 octombrie, sper ca până atunci să mă vaccinez și eu. Soțul având peste 65 de ani este programat mâine pentru prima dată...

Călătorii frumoase vă doresc și eu!

gettyyPHONE
[27.01.21 21:40:34]
»

@robert:  Minunată povestea ta de iarnă! Peisajul... incredibil de frumos!!!

Mă bucur tare mult pentru voi că ați trăit o asemenea experiență!

Felicitări pentru excursie dar mai ales pentru perseverență!

Bravo!

Pozele sunt de nota 20!

robertAUTOR REVIEW
[28.01.21 08:42:09]
»

@mprofeanu:  aaa ok! Credeam că glumiți cu soțul 33x 2!!!  

robertAUTOR REVIEW
[28.01.21 08:54:37]
»

@gettyy:  mulțumesc frumos pentru vizită, comentariu și apreciere. Ne mai mișcăm și noi cât putem, încercăm să ieșim cât de des se poate, din zona noastră de confort!

Într-adevăr peisajele montane pe timp de iarnă fac toți banii. De altfel muntele este foarte frumos în orice anotimp.

Toate bune vă doresc! ​​

cata2106
[28.01.21 10:36:26]
»

Super drumetie! Felicitari pentru articol si poze, absolut minutate!

Doar sezonul asta am descoperit si eu frumusetea muntelui iarna, si parca nu ma mai pot satura!

Eu nu sunt tocmai adeptul iesirilor in grup, tocmai din cauza diferentelor de forma, mi-e greu uneori sa ma duc in ritmul altora mai antrenati sau sa astept eu dupa altii.

O intrebare: La Cabana exita posibilitate de cazare peste noapte? ​​​

robertAUTOR REVIEW
[28.01.21 10:52:53]
»

@cata2106:  mulțumesc frumos! Într-adevăr e tare fain pe munte iarna.

Sigur că te poți caza la cabană în camere comune. Prețul este parcă 25 de lei de persoană!

Drumeții frumoase vă doresc! ​​

Mika
[28.01.21 11:05:07]
»

@cata2106:  La cabană te poți caza dar trebuie sa dai un telefon inainte. Iarna nu incalzește toate camerele dacă nu sunt turiști, așa că e bine să te interesezi in prealabil.   Vara este multă lume, mai ales la sfârșit de săptămână, așa că din nou, este nevoie de rezervare.

cata2106
[28.01.21 11:11:57]
»

@robert / @Mika  multumesc mult de informatii, notat!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
6 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
cata2106, gettyy, k-lator, Mika, mprofeanu, robert
Alte impresii din această RUBRICĂRedescoperă Masivul Bucegi:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.091522932052612 sec
    ecranul dvs: 1 x 1