GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Iata a trecut si Ziua Marinei din acest an, noi marinarii spunem ca atunci cand depasim acest moment, vara incepe usor usor sa lase loc toamnei, zilele calduroase, insorite de plaja sunt din ce in ce mai putine, iar ploile incep sa fie dese.
Anul acesta s-au sarbatorit 150 de ani de la infiintarea Fortelor Navale Romane, insa mult mai modest financiar decat in anii precedenti, dar la fel de inaltator ca insemnatate in inimile celor pentru care marea constituie a doua familie.
Pentru ca pe litoral weekendul trecut s-a depasit recordul de turisti pentru acest an, peste 200. 000 turisti, multi au dorit sa asiste la Sarbatoarea marinarilor si la spectacolul oferit de navele Fortelor Navale.
Voi incerca sa redau cat mai succint cum s-au desfasurat „ostilitatile” pentru cei care nu au fost pe faleza Cazinoului arhiplina in mijlocul unei temperaturi de 35 grade, fara briza, dar cu o umezeala foarte ridicata care accentua senzatia de sufocare.
Inca de la primele ore ale diminetii, odata cu crearea dispozitivului de protectie si devierea masinilor pe strazi laturalnice, multi turisti au inceput sa soseasca pe faleza inarmati cu aparate si camere video, dar si cu multe sticle cu apa.
Televiziunile si-au ocupat pozitiile strategice, in detrimentul turistilor care au fost „impinsi” in spatele unor garduri de protectie destul de departe de tribuna oficiala.
Rand pe rand sosesc autocarele cu militarii aflati in garda de onoare, fanfara militara, studentii Academiei Navale, unii dintre ei imbracati in haine de epoca, soseste si Zeul Neptun, in pantaloni trei sferturi si tricou, dar cu tinuta protocolara in sacosa, usor usor apar sefii, in ordinea gradelor, amiralii sosind printre ultimii cand deja garda de onoare era constituita.
Isi fac aparitia si baietii cu ochi albastrii de la Serviciul de Protectie si Paza, imbracati in civil, cu camasi deschiate care lasau sa se vada revolverele.
Comandantul Marinei, amiralul Popa si Seful Statului Major General, amiralul cu 4 stele Marin, sosesc ultimii echipati in alb Panama, o tinuta de gala a marinarilor, pe cat de interesanta, pe atat de frumoasa. Modelul este luat de la marinarii americani care au cea mai frumoasa tinuta de gala, fiind considerati elita armatei americane.
Amandoi dau mana cu militarii din dispozitivele de paza, glumesc cu ei, fapt neobisnuit, pentru cei doi, majoritatea fiind obisnuiti cu duritatea lor.
In scurt timp isi face aparitia Ministrul Apararii Nationale intr-un costum negru sifonat insotit de mai multe VIP-uri guvernamentale, si aici enumar ministrul Transporturilor, al Justitiei, directorul SIE, Cristian Diaconescu, Neculai Ontanu.
Dupa zece minute apare limuzina prezidentiala din care coboara Basescu, singur. I s-a dat raportul de catre cei doi amirali, a trecut in revista garda de onoare, apoi s-a indreptat catre locul rezervat in centrul tribunei oficiale intre Oprea si amiralul Marin.
Au urmat scurte prezentari despre cei 150 de ani de istorie si de traditie, despre marina militara in prezent sustinute de Comandantul Marinei, Seful Statului Major General si Ministrul Apararii, apoi a urmat Presedintele, acompaniat de huiduielile catorva „turisti” aflati in partea dreapta a tribunei oficiale.
Aici se pot spune multe, daca la tv s-a speculat pe paralelele facute de Presedinte vis/a/vis de bugetari si efortul lor comun pentru iesirea din criza, in particular, pe anumite canale s-a aflat ca acei huidunaci erau de fapt rude ale militarilor cazuti in catastrofa de la Tuzla, care in urma cu cateva zile au dat in judecata Ministerul Apararii. Nu vreau sa povestesc foarte multe, insa tot ceea ce a tinut de inmormantare a fost suportat de colegi, de marinari, de prieteni, Armata din cele douazeci de solde promise le-a dat undeva putin peste jumatate si ele impozitate si reduse cu 25%, cf. Ordonantei lui Boc. De parca ei si-ar fi dat viata in misiune doar in procent de 75%.
Huiduielile l-au insotit pe Basescu catre locul in tribuna oficiala, m-a uimit faptul ca nu a privit macar o singura data catre locul de unde veneau huiduielile, nu-i sta in caracter, credeti-ma. S-a asezat langa ministrul Oprea care privea nepasator navele din larg.
Apoi a urmat o slujba sustinuta de Inaltii prelati ai Bisericii noastre, timp de aproape 15 minute garda de onoare a fost nevoita sa stea in pozitie de drepti cu capetele descoperite intr-un soare ucigator.
Dupa slujba, au aparut cateva barci rapide de asalt care au aruncat coroane de flori pentru cei care au pierit pe marile si oceanele lumii, fie ca au fost din marina militara sau cea civila, fie ca au fost in misiune sau in voiaje civile.
A fost un moment emotionant mai ales in grupul celor care au huiduit, cateva persoane au inceput sa planga, pareau ca sunt lasate de puteri si-au fost trase la umbra.
Garda de onoare s-a retras, practic faleza in fata tribunei oficiale a ramas libera pentru ca invitatii sa poata observa in conditii excelente navele si exercitiile sale.
Festivitatea a continuat cu sosirea Zeului Neptun (sau Poseidon, cum mai este cunoscut in greaca) in alaiele binecunoscute, cu o pelerina albastra si nelipsitul trident care dupa cuvantul de bun sosit, practic a dat startul demonstratiilor navale si jocurilor marinaresti.
Debutul a constat intr-o respingere a aviatiei de catre o nava purtatoare de rachete, MIG-urile au executat foc asupra fregatei Marasesti, iar nava de escorta a ripostat tragand catre cele doua avioane. A fost ceva spectaculos, munitia de manevra folosita de nave si trasoarele folosite de MIG-uri au creeat impresia unei lupte adevarate.
Au mai existat exercitii de oprire a navelor civile care au intrat intr-un perimetru interzis sau care transporta refugiati sau incarcatura nedeclarata, echipele de boarding executand execitii de izolare a echipajului si de arestare a nevei.
Bricul Mircea a defilat in toata splendoarea sa prin fata celor prezenti cu studenti ai Academiei Navale urcati in arborada salutand pe cei aflati pe faleza, la prima intoarcere de 180 grade au dat drumul la vele in aplauzele celor de pe faleza, astfel nava continuand sa se deplaseze sub efectul vantului.
In acelasi timp pe faleza au inceput si jocurile marinaresti, aruncarea bandulei la punct fix, este un exercitiu marinaresc al celor care pregatesc nava de acostare si de legare, iar toti marinarii trebuie sa cunoasca diferitele procedee de aruncare a bandulei.
Un alt exercitiu este cel cu oul in lingura, marinarii pe nave trebuie sa stie sa se orienteze pe vizibilitate minima, in conditii de stabilitate perfecta, chiar daca gradul marii este ridicat.
Tragerea la parama a fost cel mai apreciat exercitiu de forta al marinarilor, insusi Neptun a dat startul acestui joc, este cel mai vechi joc marinaresc si a ramas pana in zilele noastre fiind un sport al barbatiei si curajului marinaresc.
Au urmat execitiile de judo si karate ale marinarilor din Fortele Navale cu procedeele de autoaparare si atac studiate perioadic.
In paralel cu aceste lupte de pe faleza, un elicopter Puma socat navalizat executa un exercitiu de lasare de materiale pe puntea unei fregate, materiale aflate intr-un container special amenajat pentru transport aerian.
Pe faleza isi fac aparitia si cateva cupluri imbracate in costume de epoca, barbatii sunt imbracati in uniforme marinaresti de la soldat pana la amiral, in timp ce doamnele poarta rochii in culori foarte nuantate.
Urmeaza botezul marinaresc sub conducerea Zeului Neptun, cativa marinari sunt barberiti si li se da de baut dintr-un butoi cu rom.
Botezul marinaresc este pe cat de diferit pe atat de spectaculos, difera de la marina la marina si tine in primul rand de traditie. Poate daca voi avea timp voi scrie un review despre acest lucru, doar daca ma ajuta si laurentiucapac J
Exercitiile de pe mare continua cu simularea de atacuri impotriva unor tinte navale, un elicopter a lansat cateva capcane termice care au rolul de a proteja impotriva unor rachete lansate prin infrarosu, fiind principala forma si cea mai sigura de atac.
In acelasi timp, doua nave purtatoare de rachete lanseaza o salva de 4 lovituri impotriva unor tinte navale aflate chiar si la 50 Mile marine, iar o nava antisubmarin executa lansari de bombe antisubmarin si torpile pentru neutralizarea atacului venit din adancuri.
O nava dragoare de mine a executat un exercitiu de recuperare pentru stabilirea unui coridor de trecere in siguranta printre ele a navelor militare aflate in convoi.
Un alt exercitiu care a captivat turistii adunati pe faleza a fost executat de scafandrii de lupta din trupele speciale, acestia au executat salturi din elicopter, coborare in rapel, tragand foc automat asupre unor tinte aflate in salupe rapide, scufundari cu armamentul din dotare si abordajul unei salupe, acestia urcandu-se la bord luand prizonieri echipajul ostil. Unii dintre ei au fost recuperati de elicopter si dusi la bordul unei fregate.
Un alt exercitiu care a incantat multimea a constat in atacul terorist asupra unui obiectiv cu acces restrictionat, la el participand militari din cadrul fortelor speciale ale marinei si batalionului de infanterie marina, exercitiu care s-a desfasurat pe faleza, chiar in fata tribunei oficiale.
Dupa un prim atac reusit si anihilarea pazei obiectivului, din larg au aparut salupele rapide cu luptatorii de elita, acestia s-au urcat repede pe faleza din fata tribunelor si au ripostat ferm impotriva atacului terorist. S-a tras la greu, binenteles teroristii au uitat sa mai moara si s-au retras in aplauzele celor prezenti pe faleza.
A urmat un exercitiu asupra unui pescador cu pavilion strain intrat in apele noastre internationale, exercitiu promovat de Politia de Frontiera, mai precis de gruparea navala. Pescadorul a fost interceptat de un elicopter de patrulare, a fost somat, nu s-a supus somatiei, au fost trimise nave de patrulare pentru a intercepta pescadorul. In cele din urma sub presiunea elicopterului, a navelor de patrulare si a echipei de boarding trimise la bord pentru arestarea marinarilor, pescadorul a oprit si s-a supus somatiilor, abia dupa ce au fost trase cateva rafale de mitraliera.
Festivitatea s-a incheiat cu defilarea garzii de onoare in fata tribunei oficiale si cu show-ul fanfarei militare care s-a retras in aplauzele multimii.
Zeul Neptun s-a retras catre portul Tomis nu inainte de a invita toti turistii pentru jocurile marinaresti la care sunt invitati sa participe alaturi de marinari, dar si pentru marsul fanfarei care anul acesta a avut loc in centrul istoric al orasului.
Din pacate in acest an am fost vitregiti de spectacolele, concertele care in anii precedenti au fost atractiile serii, alaturi de focurile de artificii si jocurile de lumini.
Seara a fost aprins poavazul electric la navele aflate la ancora spre incantarea celor aflati la plimbare la acea ora, din pacate, asa cum se asteptau foarte multi, artificiile in acest an n-au mai existat.
Sper ca n-am plictisit, sper ca am reusit cat de cat sa zugravesc atmosfera acestei minunate zile, stiu ca multi v-ati fi dorit sa fiti prezenti, pentru voi am scris in primul rand.
Doresc sa mi se retraga pma. std, multumesc.
Vacante frumoase oriunde va veti afla!
Trimis de pepsi70ro in 18.08.10 14:19:42
41 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
41 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Imi pare foarte rau ca nu am apucat anul acesta sa ajung la Contanta de Ziua Marinei, mi-as fi dorit.
Oricum, pepsi, review-ul si fotografiile tale m-au dus destul de aproape de evenimentele de acolo.
Puncte de la mine!
Frumos povestit, asteptam review-ul tau pentru care iti multumesc, n-am putut ajunge anul asta la festivitate, poate la anul. Asa este se simte un pic venirea toamnei, nu mai e parca asa de cald, se inopteaza mai repede, multe vacante s-au dus si eu ma rog ca toamna sa tina cat mai mult.
400 de lovituri de tun pt un review special, de ziua Marinei.
Am vrut cu SB, dar pana am scris, mi-a luat-o cineva inainte.
Intrebare - ce trebuie sa faca marinarii cu oul in lingura? Sa umble pe intuneric cu lingura in mana, fara sa sparga oul?
De fapt este cu lingura in gura, sa aibe grija sa nu cada oul. Este un exercitiu de stabilitate si orientare, dar se face in general pe mare.
Pepsi, aici esti pe teritoriul tau! Sotul meu chiar a pomenit de Ziua Marinei si i-ar fi placut sa fie acolo. Felicitari pentru frumoasa prezentare!
Mi-ar fi placut sa fiu si eu pe aici, imi doresc de cativa ani sa ma prinda ziua mea la mare... Poate la anul...
Oricum, cu ajutorul review-ului tau, Amfost si eu Acolo...
Mulţumim de povestire! Dacă anul acesta era imposibil de asistat la Ziua Marinei (cu bebele de trei luni!!!), anul viitor sperăm ca 15 august să ne "prindă" în Constanţa.
Oricum prin intermediul tău am putut "vedea" tot spectacolul.
@valimi
pozele sunt de la alt review, cele de la ziua marinei urmeaza...
Graţie talentului tău reportericesc nu mi-a fost greu să mă transpun la malul mării, alături de miile de spectatori care au savurat festivităţile Zilei marinei din acest an şi să mă bucur de o zi perfectă, care se întâmplă să fie şi ziua mea onomastică. Mulţumesc aşadar pentru acest dar !
@trandafiras si @mariana.olaru, LA MULTI ANI! din toata inima, bucurii si zile senine!
Multumesc, @pepsi, numai ca la mine a fost aniversara, a doua zi!
Rog un webmaster sa-mi ataseze si mie urmatorul filmulet, este de anul trecut gasit pe net, promit ca voi posta ceva recent, de calitate.
Spectacolul nu difera foarte mult, acelasi scenariu, poate anul acesta cu mai putine rafale , multumesc.
http://www.youtube.com/watch?v=22ImRy00KPA
Noi primisem invitatia de a fi in Herastrau de Ziua Marinei! Uite ca am fost la Constanta cu tine, acum!
Frumos.. dar am si eu o nedumerire. Ai idee ce cauta Neculai Ontanu acolo? . Ca e primar la mine in sector treaba lui ar trebui sa fie alta.
Habar n-am, sa fie invitat de Oprea, oare?
Oricum Mazare i-a facut loc, caci el nu a raspuns invitatiei.
Pai este simplu, Ontanu este general, facut de marinar , anul trecut parca. Asa ca nu se putea sa lipseasca.
@pepsi70ro Acum iti dau puncte, ... data viitoare iti dau 400 de paharele de rom, daca ne povestesti cum e treaba cu botezulmarinaresc.
Totusi, ce sunt acelea bandule? ca din poze nu m-am prins.
@molko ce ai cu "primarul tau"? nu are voie omul sa mai socializeze?
Ce poate fi mai bun decât un review despre Ziua Marinei, scris de un marinar? Unul în care să ne descrie botezul pe care l-a primit la prima îmbarcare? Pun pariu că da. Aştept acel review, cu mare nerăbdare. ( Doamne ce-aş mai savura şi nişte poze )
Cât despre prezentul, unul aşteptat cu interes, era aşa cum mă aşteptam, adică foarte bun. Hai să nu-l deturnăm spre politică.
Foarte buna ideea de a ne povesti atat de frumos despre acest eveniment unic!
400pma pentru autorul acestor frumoase randuri! Dar o poza cu autorul acestui review-ului din acea zi, nu ne pui??
Sotul meu a spus ca te-a vazut si pe tine la televizor... e adevarat sau te-a confundat??
@Diaura.. am ce am cu el. Si nu e politic e chestie de gospodarire. M-am saturat sa fac ocolul blocului in fiecare zi cautand un loc de parcare, sa mi se ridice masina pt ca am lasat-o pe avarii 3 minute in fata farmaciei si sa platesc 800 lei pt chestia asta... etc.. etc. Iar pe el il doare la basca si se lafaie la sprituri. M-am saturat.. pur si simplu si am zile cand explodez unde nu e cazul recunosc... NU mai suport nesimtirea!
Special pentru @georgiana, am validat rapid fotografia cu autorul acestui review.
Mie-mi place mult cum a iesit. Felicitari @pepsi70ro.
Va multumesc la amandoi!
E faina poza,foarte bronzat si...serios
Iti sta tare fain in haine marinaresti (sau ma insel eu si doar seamana camasa)... ; fain review-ul, cu amanunte in plus fata de ce a prezentat televiziunea... ; apoi si eu am patriotism in vene... mi-a placut mult poza cu steagul nostru national... si cele cu presedintele...cele cu oficialitati .....
Si noi am fost, dar am plecat mai degraba din cauza arsitii. A fost aglomerat. Partea cu fluieraturile am auzit-o si noi, erau oarecum aproepe de noi. Erau tineri baietii aceia care fluierau.
Felicitari, chiar daca abia acum am citit, cronica ta despre eveniment este cu mult peste ce se vede/aude pe la tv. Scurt, concis si la obiect. Am prins si eu de doua ori evenimentul la Constanta, 1990 si 1996, tin minte ca seara era cel mai fain moment al zilei, faleza era animata de o multime foarte colorata, parinti si copii, tineri si mai putin tineri, toata lumea se bucura de spectacol - focuri de artificii pe uscat, jocuri de lumini ale navelor din larg, terase deschise la tot pasul, portul Tomis decorat pentru Zi de Sarbatoare... Mi-as dori sa mai prind inca o data 15 august pe faleza, dar nu stiu cand timpul imi va mai permite. Si parca atunci nu era asa inghesuiala ca acum (ori poate am ramas eu cu o imagine idilica a evenimentului, memoria selectiva m-ajuta intotdeauna sa sterg lucrurile mai putin frumoase).
Politizarea sarbatorii insa, imi displace profund, ma revolta toti "tovarasii" astia care si-aduc aminte de marinari doar intr-o singura zi pe an, incercand sa-si atraga simpatia lor. De aceea, imi pare tare rau ca nu ati mai avut parte si de spectacolul nocturn.
P. S. Uniforma ta e civila sau militara?
Atat civilii cat si militarii poarta uniforme asemanatoare, foarte asemanatoare. Si gradele sunt asemanatoare, cele militare avand in schimb ochiul lui Nelson ca diferentiere.
Rog un webmaster sa-mi insereze urmatoarea melodie "marinareasca":
http://www.trilulilu.ro/LylyDLyly/eec3aa5ac9cb4d
Faine uniformele de parada, intr-adevar. Nu m-ai lamurit insa, daca a ta are sau nu ochiul lui Nelson. Si pentru ca am citit review-ul de la Nykolaev, as crede ca e totusi, civila. Corecta deductia mea?
Este o uniforma militara pe care am dreptul sa o port chiar daca acum sunt pe o nava comerciala (civila).
Ei, acum m-am edificat. Atunci, iti zic si eu, ca toti ceilalti, La Multi Ani! (de ziua voastra, a marinarilor). Si, bineinteles, vant din pupa!
Fara cuvinte! Doar puncte si atat! Asteptam partea a doua!
Partea a doua este mai dificil de redactat dar mai spumoasa la citit, vedem cum stam cu timpul...
Nu-i nimic asteptam! Stim ca asteptarea ne va fi rasplatita!!
Frumos! In copilarie mereu participam cu parintii la Ziua Marinei!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Dec.2023 Cântecul adânc al Mării Negre – poveste de frumusețe și emoție — scris în 27.12.23 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Aug.2021 Despre Marea Neagră cu bucurie și dor! — scris în 20.08.21 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ
- Mar.2021 O zi în Constanța - pustiul din extrasezon — scris în 22.03.21 de ⭐ValentinB_88⭐ din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Ovidiu – o localitate puțin cunoscută — scris în 12.09.19 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Oct.2018 Vacanta la mare in octombrie — scris în 11.10.18 de Nicu din TIMISOARA - RECOMANDĂ
- Aug.2018 Revenire pe Litoralul romanesc — scris în 23.08.18 de gcristian din TIMIşOARA - RECOMANDĂ
- Jun.2018 Marea Neagră. Review fără pretenții al unui om cu mofturi — scris în 09.07.18 de Yersinia Pestis din MăRăşEşTI [VN] - RECOMANDĂ