GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Plajele litoralului românesc 2016 (a doua parte)
Povesteam în prima parte a articolului despre plajele din nordul litoralului românesc, adică cele din Sulina, Sfântu Gheorghe, Vadu, Corbu, Năvodari așa cum se prezintă ele în 2016. Tot acolo am explicat și despre proiectul de 170 de milioane de euro care a condus la mărirea cu 33 de hectare a 5 sectoare de plajă din Eforie Nord, Constanța și Mamaia și perspectiva unui nou proiect pentru alte 11 sectoare de plajă din sudul litoralului. Lucruri excelente pentru un litoral care a pierdut foarte mult din cauza îngustării plajelor și a lipsei de implicare a unor autorități locale.
În această a doua parte destinată plajelor românești aș vrea să vă povestesc despre noutățile celorlalte plaje, pentru că și acolo există câteva noutăți.
Mamaia
Considerată “perla litoralului românesc”, plaja Mamaia se întinde pe o suprafață de aproape 6 km, fiind cea mai aglomerată plajă în fiecare sezon estival. Dacă anul trecut partea de sud a plajei nu avea o lățime mai mare de 20-30 de metri, pe unele sectoare chiar sub 15 de metri, poate chiar mai mica, din acest an sectorul cuprins între hotelul Parc și hotelul Sulina a beneficiat de un plus de 60-70 de metri de plajă, ceea ce-l transformă în unul dintre cele mai atractive sectoare de plajă, fiind știut faptul că majoritatea constănțenilor și al turiștilor care se cazează în Constanța preferă această plaje fiind accesibilă din toate punctele de vedere.
Celelalte sectoare de plajă au rămas nemodificate, au o lățime cuprinsă între 40 și 50 de metri în partea din centrul stațiunii și 50-60 de metri către zona de cluburi din nord. Fiind concesionate de agenți economici, fiecare plajă are o zonă de șezlonguri cu umbrele, o delimitare în apă pentru sporturi de agrement, în anumite zone există amenajate terenuri de volei sau de mini-fotbal pe plajă. Intrarea pe toate aceste plaje este liberă, condiționată de regulile impuse de fiecare operator de plajă. Trebuie să rețineți faptul că există o lege prin care fiecare administrator de plajă este obligat să asigure 30% din plajă pentru turiștii care doresc să se bronzeze pe cearșaf iar spațiul dintre șezlonguri nu trebuie să fie mai mic de 2,5 m. În plus, minim 5 metri de la luciul apei trebuie să rămână neatins de șezlonguri, însă această regulă este o utopie, majoritatea turiștilor care achiziționează șezlong dorind să stea cât mai aproape de apă, dacă se poate cu tot cu șezlong... doar au venit la mare... Aceste reguli sunt valabile pe oricare plajă de pe litoral, iar dacă întâmpinați probleme vă puteți adresa organelor de control care vor fi prezente pe plajă, într-un număr mult mai mare decât anul trecut. Nu uitați să cereți bonul fiscal, orice reclamație ulterioară pierzându-și obiectul în lipsa bonului. (În general cereți bon de casă oriunde pe litoral).
Plaja Mamaia deține un nisip fin și puține scoici în partea de sud și ceva mai aglomerată în melci și scoici către nord și Năvodari, dar cu nisip la fel de fin. Accesul în mare este lin, apoi la Cazino devine ceva mai abrupt, dar după aceea devine lin si cu apă mică, iar către partea de nord întâlnim aceeași alternanță de apă adâncă cu apă mică în mai multe valuri. Digurile poziționate în larg nu mai permit atât de mult valurilor să înainteze către plajă iar adâncimea se prezintă cu valori medii și o izobată de 5 metri la o distanță de 30 de metri în larg.
Fiecare sector de plajă deține cel puțin un punct de observare salvamar iar unele au avut și un cort medical, iar aici mă refer la plajele din nordul stațiunii, acolo unde se găsesc multe hoteluri de 4 stele și servicii all inclusive.
Singura plajă „blue flag”, adică certificatul care asigură recunoașterea internațională a calității plajei și a serviciilor prezente acolo de pe întreg litoralul românesc rămâne în Mamaia, Vega Vintage Beach, de 8 ani prezentă pe primul loc între cele mai frumoase plaje din Mamaia, de 8 ani cu certificat „blue flag”, unic pe litoralul nostru.
Zona de nord a stațiunii, zona de cluburi sau de „fițe” este una dintre cele mai aglomerate, sectoarele de plajă fiind ne-încăpătoare de tinerii care aleg să plătească 50 de lei pentru un șezlong, dar să se relaxeze într-o piscină cu spumă printre animatoarele care dansează lângă tine.
După zona de cluburi apar noile clădiri care se construiesc cât mai aproape de plajă, campingurile și zonele de boscheți, da, încă mai sunt boscheți, locul de întâlnire a minorităților sexuale. Cu 20 de ani în urmă aici se găsea cea mai importantă plajă pentru nudiști din Mamaia. Îi mai vezi și astăzi dacă te plimbi în zona plajelor de la campinguri până la plaja resortului Phoenicia.
Constanța
Plaja din Constanța mărită pe toată lungimea ei este formată din mai multe sectoare de plajă, funcție de cartierul reprezentat. Astfel, plaja Modern, cea mai populară plajă din Constanța este destinată în principal constănțenilor din zona de sud și centru a orașului, plaja Tataia sau Trei Brazi, este destinată constănțenilor din zona de centru și centru-nord, iar plaja Tomis este destinată acelora care trăiesc în zona de nord a orașului. Evident, fiecare localnic sau turist poate alege orice sector de plajă dorește, mai ales că din acest an ele au o lățime de peste 100 de metri, fiind cele mai late plaje de pe întreg litoralul românesc.
Despre sectorul de plajă Modern putem spune că este extrem de aglomerat și foarte variat în ceea ce presupune intențiile celor care ajung pe plajă, este plaja orașului și aici ajung constănțeni și turiști fără prea mari pretenții.
Plaja are un nisip ceva mai abraziv, umed și este permanent călcat de tractoarele care seară de seară îl nivelează, însă este o plajă largă dispusă în jurul a două golfulețe în care adâncimea apei este foarte mică. Concret, mergi prin apă vreo 40 de metri până să dai de apă adâncă, acest lucru fiind riscant dacă ești singur la cearșaf și ai lucruri de valoare acolo. Pe plajă se pot închiria șezlonguri în două puncte, fiind o plajă socială lumea nu prea se înghesuie la ele, în schimb zona abundă de terase unde se pot servi băuturi reci sau câte ceva de mâncare. Mai întâlnim un centru de prim ajutor, punct salvamar și locuri de joacă pentru copii. În plus, există și câteva terenuri de volei.
Este foarte aproape de Portul Turistic Tomis, mulți aleg ca după orele de plajă să facă o plimbare sau se retragă la un restaurant pescăresc din port.
Anul trecut pe plaja Modern a fost montată o tiroliană, cea mai lungă din țară (aproximativ 340 m) unde viteza de coborâre este de 70 de km/h, însă în toamnă a fost dărâmată din cauza lui Dorel care umblând cu excavatorul nu a văzut un pilon de susținere. Se încearcă remontarea ei și darea din luna iunie în folosință. Prețul unei coborâri este de 25 de lei.
Celelalte două sectoare de plajă ale Constanței, dispun de un nisip fin, adus din larg, plajele au peste 100 de metri iar intrarea în apă este lină, pe un sector din Faleză Nord mai există bolovani care îngreunează accesul, însă zona, în apropierea unui dig nu este atât de populară.
S-a început montarea de beach-baruri și umbreluțe pentru șezlonguri, unele dintre ele în apropierea apei, pe sectoarele noi de plajă, vedem cum se va comporta Asociația Bazinală și dacă va amenda aceste nereguli. Repet faptul că pe noile sectoare de plajă nu se pot închiria șezlonguri sau umbrele până când terenul nu va fi intabulat. În plus există și o reglementare UE, potrivit căreia 5 ani aceste plaje nu pot fi închiriate, fiind concepute din bani europeni. Dar...
Eforie Nord
Plaja dintre Hotel “Belona” și “Complex “Steaua de Mare” a fost mărită cu aproape 80 de metri, se simțea nevoia unei astfel de lucrări datorită îngustării accentuate a plajei și pericolului ca malul înalt să-și piardă din rezistență.
În prezent, plaja este lată, beneficiază de nisip fin, pe unele porțiuni întâlnim și scoici mărunțite, aduse de valuri, intrarea în apă în zona de nord este lină, însă pe unele sectoare întâlnim bolovani destul de mari. Ceva mai spre centru, dincolo de portul turistic, intrarea în apă este lină, fundul este nisipos pentru ca spre sud, în mare să se intre deosebit de abrupt, fundul este cu mulți bolovani, iar atunci când sunt valuri, curenții devin periculoși și pot pune foarte multe probleme. După această intrare abruptă urmează o ridicătură de nisip, cu un fund curat și apă ceva mai mică, apoi se adâncește din nou.
Plaja din Eforie este sufocată de șezlonguri și umbreluțe așezate la câțiva centimetri unele de altele, spațiul pentru cearșafuri este destul de mic și în general se găsește în apropierea aleii comerciale de pe plajă. În zilele de sezon full, n-ai loc unde să arunci un ac, sperăm ca din acest an, odată cu mărirea plajelor din nord, să se descongestioneze și zona de sud. În plus, sperăm ca din acest an să nu mai vedem vânzătorii de porumb, cei cu megafoanele care te îndeamnă la mici croaziere sau care vând bilete la spectacole, țigăncile care doresc să-ți ghicească sau vânzătorii de ziare sau haine. De anul trecut au apărut și negrii care vindeau ochelari de soare și ceasuri...
Operatorii de plajă au montat dușuri și toalete, astfel încât cei care închiriază un șezlong are acces gratuit pentru aceste facilități. Pot fi folosite însă de oricine contra unei sume de 10 lei/zi.
In partea centrală a stațiunii, acolo unde plaja este foarte lată există un minipark de distracție, tobogane gonflabile pentru copii, leagăne, balansoare, terenuri de volei. Se pot închiria hidrobiciclete, te poți da cu banana sau poți închiria un scuter. Pentru cei cu dare de mână, portul turistic reprezintă un loc must see de vizitat, se pot închiria diferite ambarcațiuni cu skipper inclus pentru diferite perioade sau distanțe.
În apropiere de plaja Belona, anul trecut s-a deschis și AquaParcul de distracție, fiind o alternativă inspirată vis-a-vis de aglomerația de pe plajă.
Între Eforie Nord și Eforie Sud există câteva sectoare de plajă care au devenit din ce în ce mai atractive pentru constănțeni dar și pentru turiștii din Techirghiol și Eforie Nord. Plajele sunt curate, amenajate cu beach-bar-uri, șezlonguri, locuri de parcare pentru cei care ajung aici. Cel mai mult de aici îmi place Plaja Azur, fiind la jumătatea distanței dintre Eforie Nord și Sud, este o plaja curata și utilată cu cele necesare confortului. Există serviciu de prim ajutor, există o terasă pe plajă și există un serviciu de salvamar foarte bine pus la punct, uneori se face chiar exces, geamandurile sunt amplasate la 1,60 m adâncime, iar eu dacă simt nevoia sa înot mai mult sunt fluierat de către salvamari să revin către mal. Plaja este lată cu nisip aproape fin, intrarea în apă este abruptă, se ajunge după doar 5 – 6 metri la o adâncime de aproape 2 metri, lângă geamanduri. Apoi urmează un dâmb de nisip iar adâncimea se micșorează.
Mai există un sector de plajă destinat nudiștilor, chiar lângă tabăra de copii, însă anul trecut gardul din beton a dispărut, ceea ce a condus la o părăsire parțială a acestui loc.
Eforie Sud
Plaja din Eforie Sud este compusă din 6 golfulețe străjuite de diguri construite prin anii 70, obosite de valurile mult prea furioase care se revarsă asupra țărmului, nu este foarte lată, dar este intimă, aș putea spune. Nu te deranjează jucătorii de volei sau de fotbal pentru că aici nu există locuri dedicate pe plajă, nu te deranjează vânzătorii ambulanți, în schimb poți privi în voie pescărușii și valurile cum se izbesc de diguri. Este o plajă liniștită, tocmai bună pentru familiile cu copii, deoarece aici apa este caldă, nu sunt valuri înalte la țărm, digurile având grijă să oprească furia lor, intrarea în apă pe unele porțiuni este destul de abruptă, pe altele lină, însă mai peste tot întâlnim scoici supărătoare la intrarea în apă.
Există salvamar, în partea de nord există și terase, se pot închiria șezlonguri, iar ceea ce mi-a plăcut foarte mult, coșurile de gunoi nu lipsesc, operatorii de plajă având grijă în permanență să nu dea pe-afară.
Pentru a avea acces la plajă trebuie să coborâți mai multe trepte, dar acest lucru nu pune exercițiul fizic în dificultate, mai ales că vă așteaptă o mare curată care răcorește pe oricine.
Tuzla
De la Drumul Național către Mangalia, imediat după sensul giratoriu cu avionul montat în intersecție, descoperim pe stânga un indicator către plaja Tuzla. Până acolo sunt in jur de 3 km pe care ii veți străbate pe un drum neasfaltat, destul de prăfuit și denivelat, dar frumos pentru că este înconjurat de multe culturi agricole. Se merită acest lucru doar dacă doriți o natură virgină încă ne-amprentată de turiști. În zonă întâlnim câteva colibe pescărești, pescari care pleacă în fiecare dimineață în larg, revenind la prânz cu prada, plaja este în mare parte acoperita cu scoici, este deosebit de îngustă iar intrarea în apă este abruptă. În apă întâlnim foarte multi bolovani și scoici. Există câteva căbănuțe și rulote unde în fiecare vară se retrag cei care doresc liniște și relaxare, este un loc unde uiți de timp și orice gând se transformă în vis.
Coborârea către plajă este destul de abruptă, zona Tuzla fiind cea mai înaltă de pe întreg litoralul românesc. Însă orice efort de a ajunge acolo merită și nu veți regreta această experiență. În plus, vă puteți plimba pe noua șosea de coastă de la Farul Tuzla și până în Costinești, o zonă deosebit de frumoasă care atrage mulți pasionați de fotografie.
Trimis de pepsi70ro in 26.05.16 15:54:58
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în #EXCURSII și CĂLĂTORII.
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (pepsi70ro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
ECOURI la acest articol
4 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@pepsi70ro: Foarte util pentru mine acest articol.
Anul acesta venim la Constanța, iar informațiile tale ne prind foarte bine.
Vroiam să te întreb cum ai făcut pozele. Dar citind articolul anterior am văzut că ai scris un ecou în care ne spui că sunt făcute din avion.
Foarte frumoase.
Felicitări.
Buna!
Citit cu placere, fotografiile sunt foarte frumoase si totodata interesante.
Ma bucur ca autoritatile au miscat un pic lucrurile caci altfel ramaneam fara plaje, luna viitoare planuiesc o iesire dupa 7 ani la Eforie plaja Belona arata bine sper sa ne bucuram cu toti.
Felicitari pentru review.
Încerc ca până duminică să finalizez și ultima parte a articolului, cu fotografii din avion. Vă mulțumesc pentru aprecieri!
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jun.2022 O parte din plajele litoralului nostru! — scris în 07.06.22 de M'Liviu din R�MNICU V�LCEA - RECOMANDĂ
- Jul.2020 Cochilia [Tuzla] cu bune și rele — scris în 19.08.20 de robert din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2019 Bune și (ne)bune, frumoase sau nebuloase – plajele de pe Litoralul românesc — scris în 01.05.20 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2019 [Plaja MYSTERYUM /Mamaia] Plaja cu preț decent / servire exemplară — scris în 29.07.19 de Monix din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2017 Plaja Tuzla, un diamant neșlefuit — scris în 05.05.17 de crismis din GALAțI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Plaja trei papuci — scris în 20.08.16 de Leontina. din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2016 Scurte vizite pe plajele de la Marea Neagră: Plaja Argos din Mamaia și Plaja Tiki Beach din Eforie — scris în 09.08.16 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ