ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 23.10.2017
  • *) Email NEFUNCȚIONAL
  • --- F ---
    GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
    DIN: București
    ÎNSCRIS: 18.06.13
    STATUS: PRETOR
    DATE SEJUR
    AUG-2017
    DURATA: 1 zile
    cuplu fara copii
    2 ADULȚI

    GRAD SATISFACȚIE
    SERVICII:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    CADRUL NATURAL:
    100.00%
    Încântat, fără reproș
    DISTRACŢ. / RELAXARE:
    100.00%
    Încântat, fără reproș

    NOTARE MEDIE REZULTATĂ
    100.00%

    AUTORUL ar RECOMANDA
    această destinaţie unui prieten sau cunoscut
    TIMP CITIRE: 4 MIN

    Pestera Muierilor – locul sacru unde femeile sterpe infloresc

    Ilustrație video-muzicală
    TIPĂREȘTE

    Demult, pe vremea cand stramosii daci locuiau pe aceste meleaguri si le calcau cu mult respect si dragoste, oamenii care aveau nevoie de leac si vindecare veneau la aceasta pestera cunoscandu-i proprietatile magice. Se spune ca in salile sale se petreceau miracole iar cei carora le erau acordate, plecau acasa sanatosi si fericiti. Aici veneau adesea cuplurile care nu puteau avea copii pentru a-si rezolva problemele si se spune ca nu a existat nici o poveste trista care sa ramana nerezolvata.

    In pestera vietuia o zana, o nimfa a padurii care putea aduce barbatii inapoi la nevestele lor, le ajuta pe fetele batrane sa se casatoreasca, iar pe femeile sterpe le ajuta sa rodeasca. Nimfa se afla sub aprig juramant de castitate. Ea nu avea voie sa se indragosteasca de nimeni caci altfel puterile i-ar pieri si ar pierde dreptul la viata vesnica si la apa vie care o tinea mereu tanara si frumoasa. Intr-o buna zi un flacau frumos trecu pragul pesterii nimfei noastre, manat de durerea de a fi parasit de femeia pe care o iubea. Nimfa s-a indragostit de el si a renuntat la darurile alese pentru a putea trai ca muritoare alaturi de el. Numai ca inima tanarului era nestatornica si s-a intors catre vechea lui iubire. Cand a aflat nimfa noastra vestea aceasta, s-a prabusit pe podeaua pesterii, de durere, iar o flacara iesita din pamant a cuprins-o si a mistuit-o intr-o clipita. Locul a ramas in continuare in custodia sacerdotilor daci care venerau aici un zeu puternic (posibil pe Zamolxe) si care continuau sa faca vindecari miraculoase. Sacerdotii daci foloseau tot felul de licori magice din plante si tot felul de alifii din minerale combinate cu argila.

    In anul 1992 un grup de cercetatori au gasit niste tablite de argila care indicau o sala ascunsa sub podeaua galeriilor ce se viziteaza astazi. Cercetand pestera conform indicatiilor de pe tablite, au ajuns intr-o sala uriasa, undeva la 20 de metri sub galeriile amenajate spre vizitare, sala in care au descoperit cercei si alte podoabe femeiesti, din aur sau bronz, depuse ca ofranda pe altarul Zeului. Se pare ca femeile cu probleme veneau aici si erau supuse unui complicat ritual de purificare dupa care erau duse in sala secreta unde se rugau si aduceau ofrande Zeului. La sfarsitul ritualului ele primeau o licoare care continea printre altele si plante halucinogene. In zilele urmatoare problemele lor erau rezolvate. Iata cum natura, plantele, energia muntelui si credinta in fortele proprii pot face adevarate minuni.

    In vreme de restriste, cand barbatii erau chemati la lupta, familiile lor nu erau lasate la voia intamplarii ci sub protectia Naturii si a Muntelui Sacru. Tot ce aveau ei mai de pret, copiii si femeile, erau adusi aici si ascunsi bine in pestera sub protectia zeilor locului.

    Fiind un obiectiv turistic atat de popular, ghizii locali nu mai apuca sa povesteasca legendele sale ci incearca sa conduca hoardele numeroase cat mai repede spre iesire pentru a prelua alte hoarde la fel de numeroase prin maruntaiele pamantului.

    Aflata pe raza comunei gorjene Baia de Fier, pestera Muierilor este prima pestera electrificata din Romania (1963). Desi are 4 galerii cu o lungime totala de 3600 m, se pot vizita numai 640 m, restul secretelor sale sunt ascunse de privirile avide ale turistilor. Este foarte frumos amenajata, in ea exista schelete de Urs de Pestera si numeroase formatiuni calcaroase care au fost asemuite cu diverse personaje cum ar fi Turcul, Mos Craciun, Cadana, etc. Aici traieste o numeroasa populatie de lilieci deranjati, evident, de afluxul de turisti. Ei depun guano, cel mai scump ingrasamant organic de pe pamant. In vizita voastra veti trece pe langa un astfel de depozit si veti constata ca in sala respectiva temperatura este mai ridicata decat in celelalte datorita emanatiilor provenite de la gramada de guano.

    Vizita dureaza aproximativ o ora iar grupurile pornesc mereu la ora fixa si sunt insotite de ghidul local. Iesirea din pestera se face la aproximativ 1 km in aval fata de punctul de intrare. Exista portiuni lungi in care se merge aplecat sau in mersul piticului dar nu e cazul sa va panicati, tunelurile sunt joase dar largi in lateral, nu veti ramane nici blocati nici lipsiti de aer. Totusi daca suferiti de claustrofobie, vizita in aceasta pestera nu este indicata.

    Vara, intrarea in pestera costa 20 de lei de persoana. Am auzit ca in extrasezon costa numai 10 lei.

    Rog webmasterul sa adauge urmatorul film

    https://www.youtube.com/watch? time_continue=73&v=4h4Ggggf-rI

    ## end review sc

    [fb]
    ---
    Trimis de buterfly* in 23.10.17 11:28:13
    Validat / Publicat: 23.10.17 13:03:19
    INFO ADIȚIONALE
    • A fost prima sa vizită/vacanță în POLOVRAGI / NOVACI

    VIZUALIZĂRI: 4142 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
    SESIZEAZĂ
    conținut, limbaj

    12 ecouri scrise, până acum, la acest articol

    NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (buterfly*); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
    Poze atașate (se deschid în pg nouă)
    P01 asa arata urcarea catre pestera
    EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
    Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
    Puteți VOTA acest articol:
    PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 33050 PMA (din 35 voturi)
    NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

    ECOURI la acest articol

    12 ecouri scrise, până acum

    webmaster26
    [23.10.17 13:02:47]
    »

    Ilustrația muzicală sau video-muzicală indicată a fost atașată articolului (vezi sus, imediat sub titlu).

    elviramvio
    [23.10.17 13:34:47]
    »

    @buterfly:

    Un loc frumos, mie mi-a plăcut, am vizitat-o de două ori. Demult am avut un ghid local, profesor prin zonă, care ne-a povestit multe, chiar legende dar făcea și multe glume destul de reușite așa ca trecerea aplecată era cu hohote de râs pentru noi adulții și cu semne de întrebare pentru copiii din grup care nu înțelegeau criptarea ghidului, apoi iar serioși ascultam poveștile bine documentate. A doua vizită a fost... stearpă!

    Zoazore
    [23.10.17 15:37:15]
    »

    @buterfly: Am crezut c-ai fost in 13-15 octombrie! Ai fi fost al patrulea membru AFA pe DN 67.

    Am citit pe nerasuflate povestea foarte interesanta cu nimfa!

    Iar pozele sunt superbe!

    Dana2008
    [24.10.17 14:19:06]
    »

    Fain articolul că toate scrise de tine, cu câte o poveste frumoasă!

    Ce mai pot spune eu interesat... săptămâna aceasta am avut în plan să încep cu articolele mele din vacanța de vară de la Baia de Fier.

    Când am ajuns acasă vedeam cum apar articole din zonă și am ales să scriu alceva... acum nu mai am subiecte și trebuie să mă întorc la vară, primăvară...

    Felicitari pentru articol și fotografii!

    Călătorii plăcute!

    mishu
    [24.10.17 21:21:44]
    »

    @buterfly:

    Fiind un obiectiv turistic atat de popular, ghizii locali nu mai apuca sa povesteasca legendele sale ci incearca sa conduca hoardele numeroase cat mai repede spre iesire pentru a prelua alte hoarde la fel de numeroase prin maruntaiele pamantului.

    , ei asta nu mi-a placut mie niciodata acolo. Am fost de vreo 2 ori si mereu se punea "placa" e repede 'nainte si gata, altul la rand.

    Locul insa este minunat, felicitari, votat cu mare drag.

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.10.17 14:27:10]
    »

    @webmaster26: multumesc webmaster!

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.10.17 14:29:15]
    »

    @elviramvio: multumesc pentru vizita si aprecieri! Ghidul face totul. Daca ghidul e bun, orice loc aparent banal se transforma intr-o bijuterie

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.10.17 14:31:21]
    »

    @Zoazore: multumesc pentru vizita si aprecieri! Noooo, nu eram pe acolo atunci, dar unde mergeati cu totii? Era vreo intalnire afa?

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.10.17 14:33:22]
    »

    @Dana2008: multumesc pentru vizita si aprecieri! Pai scrie si tu articolele, chiar sunt curioasa ce mai e de vazut prin zona

    buterfly*AUTOR REVIEW
    [25.10.17 14:35:23]
    »

    @mishu: multumesc pentru vizira si aprecieri! Pai ce sa facem, e buluceala mare, poate e mai inspirata o vizita in extrasezon

    Zoazore
    [25.10.17 14:41:49]
    »

    @buterfly: Nuuu, Radu Safta, Misulica si noi am strabatut acelasi traseu. Radu si noi mergand la pensiunea La Moara in Pestisani, Misu la Sebes, parca! La un moment dat, duminica seara, am trecut pe-acelasi drum la intervale scurte de timp.

    vezi impresii; vezi impresii

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    liviu49
    [26.10.17 19:38:26]
    »

    @buterfly: Zana Fluturas, mai bine mai tarziu decat niciodata! Dupa ce am terminat toate hartiile de la servici am reusit sa mai prind putin timp si sa mai citesc si paranormalele.

    Acum sar peste paranormale si ma voi referi numai la zona turistica. Am mai povestit despre o parte din vizitele la Pestera Muierilor, dar doua dintre ele mi-au lasat cele mai multe amintiri placute. Una din mai 1977, cand vizita prin pestera se facea mai mult pe vine, am avut in fata mea o colega pe care am ciupit-o tot drumul, ca la iesirea din pestera m-a certat pentru semnele pe care i le-as fi facut pe spinare. Semnele nu erau de la ciupiturile mele, ci de frecarile ei, la atingerea mea, de tavanul pesterii. O colega de AFA, intr-un ecou imi sugera ceva la care eu nu ma gandisem atunci. Acum e cam tarziu. A doua amintire este din august 2010, cand ma vizitat pestera impreuna cu baiatul meu cel mic si sotia lui. Peste noapte a venit o ploaie cu multa gheata, care a stricat placerea lor de a dormi la mansarda si sa vada prin geamul de sus cerul plin de stele. In loc de stele au vazut alte stele, dar din gheata. Noroc ca masina fusese parcata sub un pom si nu a avut de suferit.

    Dar m-am luat iar cu vrajeala si uit sa va felicit pentru aceasta frumoasa excursie.

    Numai bine si calatorie placuta!

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    5 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    buterfly*, elviramvio, liviu49, mishu, Zoazore
    Alte impresii din această RUBRICĂPeștera Muierilor [Baia de Fier]:


      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.068022966384888 sec
    ecranul dvs: 1 x 1