GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Pestera Muierilor - monument al naturii
Benone Sinulescu - Zarzarica, zarzarea
Am avut ocazia sa vizitam aceasta pestera primavara, cand erau pomi-n floare. Este situata in judetul Gorj, la sud de Masivul Parang. Am gasit-o usor, ajungand acolo pe o sosea care serpuieste frumos prin satele de munte. Cum ajungem in Baia De Fier, in partea dreapta a soselei, putem observa scris pe munte numele localitatii, cu litere mari de tot, de il vezi de departe. Este o zona de munte foarte frumoasa. Intram in defileu, pe Valea Raului Galbenul. Ce nume ciudat nu? El a sapat in stancile de calcar incet, incet, pana a facut pestera, in urma cu 3-4 milioane de ani, ca mai apoi sa devina un obiectiv speologic foarte cunoscut si vizitat in zona.
Am parcat masina, am achitat 1 leu si am pornit catre pestera. Ploua marunt si era dimineata. Dupa ce am citit mai intai pe panourile informative, am pornit catre pestera. Este deschisa tot timpul anului, de la ora 9 dimineata pana la ora 17 iarna si in rest pana la ora 20. Drumul spre intrarea in pestera este deosebit de frumos. Accesul se face prin padure, urcand pe o alee cu multe scari. Cum era primavera, aerul era foarte inmiresmat.
Eram un grup de 4 persoane. Am ajuns la gura pesterii si nu era nimeni. Apoi, un trecator ne-a sfatuit sa-l cautam jos, la bar pe domnul ghid. Intr-un final a venit, am platit biletul de intrare 6 lei de persoana si am intrat cu totii in pestera. Dupa primele cuvinte ale ghidului, am realizat ca nu-l pot urmari! Avea o dictie ciudata si deficitara, care iti distragea atentia de la informatie. Sotul zicea ca, poate de la ‘’cafeaua de la bar’’!
A aprins lumina in pestera si, pe un podulet din lemn, pe un traseu marcat, am inaintat catre interiorul pesterii. Nu am simtit sa fie mai frig ca afara, deci placut. Pestera era foarte bine iluminata, dupa spusele lui, ar fi prima pestera romaneasca iluminata, din anul 1965. Pestera este lunga de vreo 7 km, dar noi am putut merge prin ea ~7-800 m. Sub noi, mai erau 3 galerii care sunt accesibile doar speologilor. Am putut face fotografii fara nici o problema, nu este interzis. Drumul era impartit in 4 trasee.
Am inaintat mergand in picioare, dar in unele locuri situatia se mai schimba si mergeam cu ‘’pasul piticului’’. Trebuie sa aveti grija sa nu va loviti la cap, pentru ca sunt si spatii mai mici si mai inguste. Sau se poate aluneca, deci- cu prudenta.
Incet incet, ghidul nostru incepea sa ne trezeasca interesul prin povestile lui despre aceasta pestera. Parca si vorba ii era mai frumoasa. In final am reusit chiar sa fiu cucerita de el, prin atitudinea pe care o avea fata de noi, adica era deosebit de atent si cald. Se vede ca inca nu ma pricep destul la oameni si regretam daca ramaneam fidela primei impresii.
Dupa ce ne-a vorbit despre stalactite uriase, stalagmite si coloane, ne-a prezentat niste formatiuni impresionante, cu denumiri ca: Domul Mic, Domul Mare, Amvomul, Sala Turcului, Cascada Impietrita, Candelabrele Mari, etc. Cum ieseam dintr-un loc, el aprindea lumina in fata si o stingea imediat in partea din spate. Din unele dintre ele se observa ca picura apa, cate un mic strop.
Impresionant! Mai vazusem alte pesteri, dar aceasta imi placea si mai mult. Din povestile ghidului, aici s-au gasit multe schelete de ursi, vulpi, hiene si unul chiar de femeie. Ajungem in Sala Liliecilor! Numita asa pentru ca zicea ca aici traeste o colonie de lilieci. Ne-a aratat ceva pe sus, intr-un colt, dar sincer, eu n-am vazut nici unul, ori poate eram prea preocupata de fotografiat. Am vazut in schimb, mult guano, excrement care-l produc liliecii, considerat a fi cel mai bun ingrasamant natural, din cate stiu eu.
Tot il intrebam pe ghidul nostru de ce se numeste asa aceasta pestera? Si el tot amana raspunsul. Avea un fel tare simpatic de a vorbi in parabole. Mi-a placut omul, ce mai! La final abia ne-a lamurit de unde provine denumirea de ‘’Pestera Muierilor’’. Adica in vremurile indepartate, cand barbatii plecau in lupte, femeile erau nevoite sa se refugieze undeva, alaturi de copii si batrani si au folosit aceasta pestera. De aici –si numele. Astazi este considerata monument al naturii si se intinde pe o suprafata de 19 ha.
Vizita noastra se apropia de sfarsit si aici …surpriza! Nu ne mai puteam intorce pe drumul pe unde am venit, ci prin alt loc! Ne-am luat la revedere de la ghidul cel haios, multumindu-i pentru serviciile lui. El a ramas acolo, iar pe noi ne-a indrumat catre parcare, trebuind sa parcurgem un drum de vreun km, pana la masina.
De aici, am coborat o multime de scari, tot prin padurice. Pomii infloriti, ploaia se oprise, soarele se chinuia sa iasa dintre norisori si noi, cu sufletul incantat de ce descoperisem in pestera, cu gandul la schelete de ursi, lilieci si legendele lor. Am fost impresionata foarte placut, chiar nu-mi venea a crede ca sunt in Romania, dar m-am trezit brusc cand jos, langa Raul Galbenului, canta de zor’’Zarzarica zarzarea’’! Pe drumul catre parcare, am zarit si alte guri de pestera sus, pe munte, accesibile speologilor.
Iar de aici, am pornit cu totii sa vedem Cheile Oltetului si Pestera Polovragi.
Trimis de georgiana in 03.11.10 22:24:26
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (georgiana); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- Coordonate GPS: 45.19213800 N, 23.75368900 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
25 ecouri scrise, până acum, la acest articol
Webmaster 13,
Am rugamintea sa-mi atasezi aceasta melodie:
http://www.trilulilu.ro/curdeurs/28125b91cb4121
Multumesc frumos.
Am fost si eu aici si mi-a placut. La intoarcere, la fel, am scris despre faptul ca in unele portiuni trebuie sa mergi in pasul piticului si ca mai ai si de facut un km pana la parcare - lucruri foarte utile, or mai merge si batrani, gravide sau oameni care se misca mai greut, si pentru ei conteaza mai mult descrieri de genul asta, practice, decat cele foarte elaborate despre stalactite si stalagmite. De asta am si gasit util (foarte) review-ul tau
@lizuk
Multumesc frumos.
Pozele le voi pune maine dimineata.
" In alta zi am fost in Novaci, apoi la pesterile si manastirile din apropierea zonei!... " click aici
Si-asa, dintr-o vizita in alta, trec zilele in mod placut, si iaca - se facu luna mai, asa-i georgiana? : -)
Si tot asa, pe masura ce trec zilele, ajungem sa ne cunoastem mai bine, dandu-ne incet-incet, arama pe fata.
Adica ce vrei sa spui? Ca nu am fost la pestera?
Maine pun pozele.
Admin,
Am cautat la review-ul lui@ciocanielena, cu care am fost impreuna la Pestera Muierilor si am vazut ca in aprilie am fost acolo.Eu nu am pe fotografii data setata ,dar vad bine ca era utila.
Rog sa mi se modifice data.
Ma uimeste si ma amuza teribil excesul de zel de care dati dovada de la o vreme in a-mi cauta nod in papura.
Dar asta pentru mine e o chestie constructiva.
Daca nu vine Admin cu calendarul, vine sigur @Costi cu dictionarul! Chiar, ia vedeti, nu cumva mi-a scapt vreo virgula, ori vreo cratima ?
Nu-i usor de navigat pe AFA, pe timp de furtuna. Mai ales cand Admin are doar un colac de salvare !
Am vizitat pestera Muierii in urma cu multi ani si mi s-a parut impresionanta. Am si acum pliante de la pestera. Felicitari pentru rew.
Eu pliante am vrut sa cumpar atunci, dar ghidul nu mai avea.
Schimbat data excursiei; cu aceasta ocazie, se retrag si PMA standard - sunt peste 5 impresii scrise in acea luna.
Noi am ajuns doar pana la intrarea "zabrelita" a pesterii, unde, datorita portii de acces nu prea incurajatoare, fetita noastra a refuzat clar patrunderea in gaura aia din munte, decretand: eu nu vleau acolo!
Noroc cu impresiile tale ca mai realizam si noi ce-am pierdut, eu sunt foarte curios in ce priveste pesterile.
Felicitari!
@valimi.
Bine ca in Bucovina fetita macar s-a obisnuit cu intrarea in atatea manastiri, ca ce te facei tu daca zicea tot''nu vLeau acolo'' ?
webmaster xy,
multumesc.
Sincer, georgiana, cred ca o saruta tati pe amandoi obrajii si statea cu ea pe o bancuta, la intrare, fara nici o problema.
@georgiana: nu ma pot opri sa nu observ ca odata cu sosirea ta in Banat ai imbogatit cultural aceasta zona, de exemplu (doar un exemplu) cu intorsaturile a-la-braila. :-)
Ce induiosator, ti-ai adus aminte ca data sejurului a fost in aprilie! Adevarul-crud este insa ca AI MINTIT intentionat ca ai fost in luna mai, cu scopul de a evita retragerea punctelor standard la acest review.
Si cine stie in cate alte dati ai mai mintit astfel, georgiana? (in privinta lunii sau in ALTE privinte) Imi aduc aminte de un review recent despre Thasos Halkidiki, la care, absolut similar, ti-ai adus aminte brusc ca a fost in alta luna, pentru a primi alte 1000 de pma puse in joc. Oare cate PMA valoreaza caracterul unui om?
Mie unuia mi se pare ca ti l-ai vandut EXTREM de ieftin.
threadul a fost redeschis la solicitarea autoarei reviewului; rog pastrati subiectul discutiilor on-topic - despre PESTERI GORJENE; in caz contrar, posturile respective vor fi sterse si firul de discutie va fi inchis din nou.
Georgiana, pai ghidul din poza 15 este acolo de pe vremea cand s-a filmat serialul Ciresarii. Eu l-am revazut si in 2004. Probabil ca-l tin astia inchis in pestera. Nu vezi ca sta pe partea din interior. Cu prima ocazie, il eliberez! Pe cuvant!
@georgiana
Felicitari pentru cel de-al 100-lea review!!!
Din nou si acest review este unul incantator la fel ca celelalte!
Votul al 13-lea vine din partea mea si stai linistita ca nu este cu ghinion!!!
”Intr-un final a venit, am platit biletul de intrare 6 lei de persoana si am intrat cu totii in pestera.
In concluzie, banutii au intrat in buzunarul ghidului simpatic pentru un nou "pinguin"? Sau era angajat cu acte in regula?
Si noi am folosit pasul piticului de multe ori... Si, intr-adevar, in multe parabole mai vorbea ghidul!
Cat despre excrementele de liliac, am inteles ca s-au scos trei vagoane pana acum din pestera!
@david, noi am primit bilete pentru taxa, mai multe de 3 ron...
@santana, ghidul ne-a zis ca lucreaza de 21 de ani in pestera!
Am fost si noi in vara asta la Pestera Muierii, ghidul insa il recunosc cu greu pentru ca in poza ta este nebarbierit... S-o fi saturat si el sa spuna de 21 de ani aceeasi poveste...
@David,
Sincer, nu-mi amintesc daca mi-a dat sau nu bilet ghidul. Dar am retinut suma platita si mi s-a parut foarte mica, comparand cu suma platita intr-o alta pestera din Grecia,in luna octombrie.
@Ascent,
Ghidul chiar mi-a placut in final, pentru ca nu vorbea asa, ca o moara stricata, avea omul tact si chiar farmec, era genul de ''omul potrivit, la locul potrivit'', sau genul de om de care iti aduci aminte si peste ani buni, crede-ma!
@Magdalena&@Ioncsvovadrian &@Santana,
Va multumesc frumos ca mi-ati citit review-ul si ca mi-ati scris cateva randuri.
Le multumesc, de asemenea si celorlalti care au citit si votat. Sau numai citit.
review-ul e ok... dar m-am amuzat teribil sa vad ce pot face oamenii pentru 1000 puncte... nu credeam sa vad asa ceva pe site-ul asta
si texte de genul... "Nu-i usor de navigat pe AFA, pe timp de furtuna. Mai ales cand Admin are doar un colac de salvare "
sa inteleg ca premiile oferite sunt asa de mari ? sau de unde atata disperare?
Georgiana, cu mandrie de interes familial AFA, am si eu un rw ce a fost ales drept mini-ghid!
,,Polovragi si Pestera Muierii, doua pesteri gorjene... plangacioase! ''
Intr-adevar acest carismatic ghid, are acelasi repertoriu (cel mai tare este, cu acele trei vagoane de excremente de lilieci, cel mai bun ingrasamant ,,mondial'' posibil!), astfel nu am putea vizita in ,,mersul piticului'' aceasta pestera mezozoica.
El se considera un ,,PESTE, al acestor muieri plangacioase'' si un ,,GURU, al LOR! '' (dupa spusele lui).
Are un program foarte flexibil, daca vrea el - o data pe zi -dupa informatiile mele, intre 11:00-12:00.
Daca se supara, anunta ca Pestera este in renovare!
@Marian Preda,
Da, ai dreptate cu ghidul. Dar sa stii ca-l gasesti greu, daca nu stii unde sa-l cauti. Eu stiu si e secret!... La bufetul de jos, de langa intrare. Bea omul cafea... doar
Felicitari pentru alegerea review-ului tau drept mini-ghid! ,
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Jul.2023 Prin subteranele județului Gorj – Peștera Muierilor — scris în 17.09.23 de msnd din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Aug.2017 Pestera Muierilor – locul sacru unde femeile sterpe infloresc — scris în 23.10.17 de buterfly* din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jul.2017 Peștera Muierilor, pe repede înainte!!! — scris în 10.11.17 de Dana2008 din TîRGU MUREş - RECOMANDĂ
- Jul.2016 Peştera Muierilor — scris în 03.08.16 de zolfred din MIERCUREA-CIUC - RECOMANDĂ
- May.2016 Pestera Muierilor — scris în 31.05.16 de adri-nico din BUZăU - RECOMANDĂ
- Aug.2013 Pestera fetelor paleolitice (muieri) — scris în 18.06.15 de mugur007 din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- Aug.2013 La cele mai vizitate Muieri din Baia de Fier — scris în 07.08.13 de andr2eea din CLUJ NAPOCA - RECOMANDĂ