ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 20.11.2023
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: Galați
ÎNSCRIS: 27.07.12
STATUS: POSEIDON
DATE SEJUR
JUL-2023
DURATA: 1 nopți
Cuplu
2 ADULȚI
Raport PREȚ/CALITATE:
EXCELENT

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
100.00%
Încântat, fără reproș
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș
DISTRACŢ. / RELAXARE:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 20 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 7 MIN

Un loc corect, dar banal, cu niște gazde de milioane!

TIPĂREȘTE

Am decis ca primul popas al vacanței de vară să fie undeva, lângă Sibiu. Criterii de căutare: parcare, mic dejun, abaterea de la autostradă să fie cât mai mică. Booking mi-a oferit câteva variante, dintre care am ales – și aleasă a rămas, nu m-am mai sucit, cum mi se mai întâmplă – Pensiunea Irina din Tilișca. Pur și simplu, ori de câte ori am revenit asupra căutării, n-am găsit nimic mai bun: cameră dublă, mic dejun inclus, anulare gratuită până cu o zi înainte, plata la proprietate = 250 lei. Pe booking, pensiunea are nota 9,7 din 73 de evaluări, iar pe Google 4,9 dintr-un număr dublu de recenzii. Toate laudă în mod deosebit ospitalitatea gazdelor și mâncarea tradițională – gând la gând! :)

Am urmat indicațiile drăguțului Waze, care ne-a indicat exact momentul când să părăsim autostrada A1, nici mai devreme, nici mai târziu. Îmi amintesc că era indicator spre Transalpina, ceea ce m-a bulversat un pic, căci noi am fost mai demult pe Transalpina și știam că se-ntinde de la Sebeș la Rânca. Pe urmă, studiind harta, am priceput cum vine treaba: șoseaua asta șerpuitoare, zisă și DJ 106E (pe care se înșiră orășelul Săliște și satele Galeș, Tilișca, Rod, Poiana Sibiului, Jina) se înțeapă fix în Drumul Regelui în dreptul localității Șugag.

Din A1 în Tilișca să fie vreo 6-7 km. Străbătându-i, am fost uimită de casele mari și frumoase și de multitudinea indicatoarelor către diverse obiective turistice. Dacă pentru primele ne-am putut explica pe loc, amintindu-ne despre renumele Mărginimii Sibiului în materie de oierit, celelalte au fost adevărata surpriză! Muzee, biserici, ruinele unei cetăți dacice... Bine de știut pentru data viitoare, ne-am zis. (Între timp, povesti colegul @AZE despre Tilișca - vezi impresii), luați de citiți!)

Era pe la apus când traversarăm podul peste Pârâul Negru, salutarăm Primăria din mers și, imediat pe dreapta, pe strada Școlii, ne proptirăm bidiviii (-putere) în poarta Irinei. Adică am bănuit că ea o fi, căci scria numărul simetric din aplicație, 535, altfel am fi bătut din buză, gardul fiind înalt și oarecum opac (frumos dealtfel, o adevărată dantelă metalică, veți vedea în poză). Pesemne cei dinăuntru simțiră oarece vâlvă la poartă, deoarece nu dură mult și aceasta se deschise. Omul se prezentă drept Chris, stăpânul casei și ne luă în primire de parcă ne-am fi cunoscut de când lumea; chiar m-am gândit, în primă fază, că ne-o confunda, o aștepta niște prieteni sau rude pe care nu le-a mai văzut de mult. Nu, nu ne aștepta decât pe noi, restul musafirilor se aflau deja de ambele părți ale mesei lungi de sub copertină, cu câte ceva prin farfurii și altceva prin pahare.

Irina, stăpâna casei, a apărut de undeva dinăuntru, ne-a urat bun venit și s-a oferit să ne conducă în cameră: „Întâi să vă instalați, pe urmă sunteți poftiți jos, la un pahar de rachiu!” , ne-a spus în timp ce urcam scările spre etaj. Citisem prin reviewuri despre bucatele delicioase gătite de Irina, nu făcusem însă în avans vorbele pentru cină, căci nu prea eram flămânzi, mâncaserăm la Mama, la Ploiești. Totuși, nu știu cum veni vorba și Irina s-a arătat disponibilă în a ne pregăti o mică gustare, doar cât să nu se plictisească rachiul atunci când va ateriza în stomac. Am votat pentru, desigur.

Casa are 2 niveluri, la parter e un salon unde cred că se servește masa în sezonul rece (și or mai avea oamenii și alte acareturi, nu ne-am băgat nasul), la etaj îs camerele, 4 sau 5, cam așa ceva, se intră în ele dintr-un hol central. Am reținut gresia roșcată, balustradele din inox și multitudinea de plante verzi în ghivece.

Camera noastră a fost spațioasă și intimă, îmbrăcată într-o lumină caldă. Drept dotări, am avut un pat dublu încadrat de noptiere, un șifonier, un cuier, un birou cu oglindă și 2 fotolii cu o măsuță. Patul se va fi dovedit odihnitor, fiind echipat cu saltea de calitate și lenjerie albă, de bumbac, protejată cu o cuvertură ușoară. Am avut perne înfoiate și o pilotă de vară pe post de învelitoare, pe care chiar am folosit-o, căci nopțile sunt răcoroase vara în zonă. Câte 2 prosoape albe ne așteptau pe pat, iar pe noptiere câte o veioză cu abajur.

Șifonierul nu l-am deschis, n-a fost nevoie, în cuier n-am avut ce atârna, TV-ul a rămas și el neatins, în schimb foarte apreciate au fost (a doua zi dimineață) broșuricile de pe birou, din care am aflat mai multe despre obiectivele turistice apropiate. Pe jos este parchet laminat acoperit parțial cu un covor stil persan, sunt și draperii într-o culoare neutră la ferestre. Camera dispune de un mic balcon, prea mic pentru a conta în scop de relaxare, dar suficient pentru „a trage o pipă” (îmi imaginez).

Din cameră se intră separat în baie. Aceasta conține tot ce trebuie – tron, chiuvetă, cabină de duș, oglindă, coș de gunoi. Doar consumabilele esențiale, adică hârtie igienică și săpun lichid. A, și un prosop de ieșit din duș. Gresie și faianță într-o combinație cromatică plăcută, cărămiziu-crem. Totul strălucind de curățenie. Nimic sofisticat, totul simplu și eficient.

Ne-am instalat mintenaș, practic ne-am parcat rucsacul cu schimburi pentru o noapte și ne-am spălat lăbuțele, pe urmă ne-am grăbit să coborâm, căci răzbăteau până la noi efluvii de mare veselie dinspre curtea interioară. Ceilalți (un cuplu din Constanța și încă unul franțuz și avea să ni se alăture mai târziu încă un cuplu... nu mai știu de unde) erau deja la desert, Irina manufacturase niște gogoși răsucite care surâdeau ispititor de rumene de sub pudra de zahăr...

Pe noi ne-au așezat în capătul liber al mesei, unde ne aștepta deja... gustarea de seară: brânză untoasă de oi (de fapt, 2 sortimente), șuncă de casă, drob, cârnăciori, roșii și pâine. În deschidere, a trebuit să alegem între rachiu și vișinată și le-am ales pe amândouă, adică am gustat din amândouă, că-s pofticioasă și nu pot dormi pe urmă cu gândul la. Apoi am trecut la atac; totul până la brânză, în ceea ce mă privește. Las orice friptană pentru o bucată de brânză adevărată, de la mama ei!... Bine, nu vă mai țin în suspans – toate au fost mi-ri-fi-ce! Și brânzicile, și cârnăciorii, și tot! Ah, și roșiile! Roșii de-alea cu gust de roșii ca-n copilărie... În plus, gazdele au avut grijă să refileze carafele de vin toată seara, am primit și apă, și răsucite de-alea delicioase. Gustărică, mda...

Dar lucrul cel mai important a fost atmosfera. Ne-am împrietenit rapid între noi, am povestit, am glumit, am râs. Chris a fost sufletul petrecerii, amfitrionul perfect, Irina l-a acompaniat mai din umbră, ea jucând rolul gospodinei. Chiar vorbeam mai apoi cu Tati: „Uite un loc corect, însă banal din punct de vedere al dotărilor, care excelează prin ospitalitate!” Dacă locului îți vine să-i dai nota 10 (mai puțin n-ai de ce), gazdele merită cu prisosință un 20 sau poate chiar mai mult. Minunat.

Micul dejun l-am savurat tot la aer, de-acum fiecare își știa locul la masă. Alături, pe altă masă, se etala oferta, aranjată frumos pe niște tăvi acoperite cu capace transparente: vreo 3 tipuri de cârnați uscați, salam de casă, drob, șuncă, caș și telemea de-aia bună, un fel de budincă de brânză și mezel. De fapt, toate erau făcute în gospodărie. Inclusiv legumele, în grădina proprie – roșii și ardei. Existau și ouă fierte, lapte și cereale, ceai și cafea. Desigur, le-am mai „cântat” un pic și pe-astea, discuția de cu o seară înainte se cerea continuată... Mai să nu ne lăsăm duși...

Ne-am desprins cu greu, am plătit cazarea, dar „gustarea” de seară Irina nici n-a vrut să audă s-o pună la socoteală! Am venit oaspeți, ne-am despărțit prieteni – tare bine se mai potrivește vorba asta câteodată... Și, cum se-ntâmplă cu prietenii, îți dorești să revii, să-i revezi...

... Inițial planul era să ne întoarcem în autostradă și să ne continuăm drumul. Dar aflaserăm de la gazde că taman era în desfășurare ceva festival de obiceiuri pastorale la Jina („Sus pe muntele din Jina” ). Cum să ratezi așa ceva?! Am făcut socoteala: măcar juma de ceas de ne-om foi și noi pe-acolo... plus ocolișul – cam o oră întârziere; ne permitem, hai!

Așa făcurăm. Am continuat pe DJ 106E, admirând peisajele amețitoare și satele mândre, ne-am preumblat un pic pe tăpșanul de la ieșirea din Jina, printre tarabe multicolore, printre fumuri și parfumuri și uite-așa, fără preaviz, am revăzut noi și-o bucată din Drumul Regelui! Din Sebeș încolo, ne-am văzut de cale.

## end review sc
Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de crismis in 20.11.23 18:13:00
Validat / Publicat: 20.11.23 18:45:34
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MĂRGINIMEA SIBIULUI.

VIZUALIZĂRI: 500 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

5 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (crismis); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P06 Pensiunea Irina - vedere de pe balconaș; a se remarca masa de sub copertină
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 55300 PMA (din 41 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 20.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    5 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [20.11.23 18:31:52]
    »

    O rceomandare, clar, din categoria „de reținut” ...

    -

    Te-am ruga să (re)verifici coordonatele GPS ale acestei destinaţii pe harta interactivă AFA. Ne poți spune dacă-i ok? (mărește zoom-ul cât e necesar, până la afișarea la nivel de stradă - dacă-i posibil)

    crismisPHONEAUTOR REVIEW
    [20.11.23 19:16:50]
    »

    @webmasterX: Da, e corect localizată.

    RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
    webmaster
    [20.11.23 19:22:13]
    »

    Review-ul a primit „Punctaj Adițional Actualizare RUBRICĂ

    — (1) la momentul publicării, în rubrica curentă nu existau impresii din anul curent sau anul trecut ;

    — (2) depășește pragul minim calitativ & cantitativ al descrierii.

    Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

    (Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

    AZE
    [20.11.23 20:05:19]
    »

    No, seara bună.

    Așteptam acest articol de cazare știam dinainte că acolo ați locuit (nu că-s clarvăzător dar că mi-a povestit într-un ecou... clar tot despre Tilișca)

    Așa pot să văd și pe interior pensiunile pe care oricum le văd pe exterior????Clar nu ar avea sens să mă cazez atât de aproape de domiciliu. Cele mai apropiate cazări ever de la domiciliu au fost în Păltiniș (30km) și Cârțișoara (42 km)

    Cazarea asta din Tilișca este de remarcat (așa a scris și web) este foarte ok și la distanță mică de autostradă.

    tata123 🔱 CONS. ONORIFIC AFA / ROMÂNIA
    [20.11.23 20:31:37]
    »

    @crismis: Bine spus - ospitalitate de nota 20. Mulțumim pentru această recomandare din Mărginimea Sibiului.

    În ceea ce privește drumul de sub munte - DJ 106E - am numai cuvinte de apreciere în ceea ce privește frumusețea microzonelor străbătute. Trecem prin sate cu case mândre, mergem pe un drum meandrat printre dealuri înalte, străbatem chiar și o porțiune de pădure, ieșim pe înălțimi la Jina, după care coborâm pe serpentine amețitoare către Dobra.

    Din punct de vedere turistic avem o mulțime de obiective de tot soiul. Cât de mult am apreciat plimbarea prin satul Fântânele (Cacova de altădată) unul din cele 15 sate premium ale județului Sibiu (vezi impresii) ! Mi-a plăcut mult și capitala Mărginimii Sibiului - orașul Săliște (vezi impresii).

    Constat că a trecut cam mult timp de când nu am mai fost în Mărginimea Sibiului - se impun măsuri. ????

    P. S. Colegul @AZE a prezentat în mod conștiincios acest drum superb - DJ 106E (vezi impresii).

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    AZE, crismis, tata123 🔱
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Irina [Tilișca]:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.071072816848755 sec
    ecranul dvs: 1 x 1