ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 24.01.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Târgu Mureș
ÎNSCRIS: 28.03.10
STATUS: AUGUSTUS
DATE SEJUR
JAN-2017
DURATA: 3 nopți
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
100.00%
Încântat, fără reproș
CAZARE [camere etc]:
100.00%
Încântat, fără reproș
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
92.50%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
la PMM* = 22 EUR
*PMM = Preț Minim MEDIU / Cameră, în cursul anului

TIMP CITIRE: 9 MIN

Un vin fiert la Brasov

Ilustrație video-muzicală
TIPĂREȘTE

Motto

In fiecare iarna grea, ma pitesc intr-un mic barlog/Plin de poezii, sms-uri, internet si benzi desenate/E lumea mea de vise, o lume colorata si ireala, o lume de-mprumut/Fara viscol, ger, fara stres, fara nas rosu sau urechi inghetate/E-un castel de turta dulce, din povesti, construit pe-un munte de ciocolata cu naut/Castel ce ma poarta intr-o clipita spre viitor sau spre-al lumii inceput/Si-n care port cu mine, cu norii si cu fulgii albi de nea, un lung dialog/ Pana cand am eu chef, chiar si pan' la primvara. Si-astfel, uit de toate.

Casa Timar

“- Alo! Brasovul? Casa Timar? As dori si eu peste zece zile o camera dubla, am un moment aniversar! ”

“- Da, cum sa nu, cat stati, 3 zile? , V-astept cu o sampanie din partea casei si cu apartamentul “regal”

Am fost primiti in Brasov, la Casa Timar, cu paine si sare, in camera consulara, (sau spuneti-i cum vreti) regala, prezidentiala, imperiala. Afara era frig, asa ca, am luat apoi la rand toate crasmele urbei cu vinuri fierte si scortisoara. Sa vedem mai ales, daca versurile lui Villon mai sunt actuale.  “De junghi să aibă parte şi de lance/De bîtă noduroasă şi de spadă/De paloş zdravăn, de cîrlig de cange/De ghiont cu ghioagă-n ghinturi fericată/De suliţă călită, de săgeată/De furcă, de ţapină, de baltag/De hoti pîndind la coturi de drumeag/Să-i hăcuie, să-i jefuie de punga/Să-i spintece, în inimi să-i împunga/La beregăţi să-i sîngere puţin/În beciuri de Ghehena să ajungă/Crîşmarii care toarnă apă-n vin/Crăpa-le-ar domnul Principe ficaţii/Şi setea ostoi-le-ar cu venin/Căci n-au păreche-n lume blestemaţii: Crîşmarii care toarnă apă-n vin. ”

Casa Timar e-o pensiune de 3 stele ce se afla pa strada Gradinarilor (in capatul Bulevardului Iuliu Maniu), o camera (mai degraba un mic apartament) costa 120 de lei pe zi (in care e inclusa si-o noapte, dar nu si micul dejun), camera e formata din doua incaperi, dormitorul (cu doua paturi+un pat de rezerva), care e mare si confortabil, cu TV cablu (120 de canale), WiFi (parola o primesti la receptie), caldura cat incape, pentru ca ti-o reglezi singur, si o camera de baie. Intre ele, se afla un hol care are si el caldura reglabila. Primesti doua chei, una pentru camera si alta pentru poarta de la intrare, poti sa te-ntorci si dupa miezul noptii, nu deranjezi pe nimeni. Apartamentul e de nota zece plus.

In cautarea unui vin fiert

Pentru ca noaptea, dimineata si seara in Brasov erau multe grade sub zero, primul nostru drum, dupa ce-am servit in camera cate un pahar de palinca, a fost spre strada Republicii, (care nu e departe de Casa Timar), strada pietonala, spre care duc pasii fiecarui turist. Acolo, la fiecare restaurant ti se serveste vin fiert. Mai exista, langa Piata Sfatului si-o dugheana stradala, unde, invartindu-te si cascand gura pe la magazine, te ia pana la urma cu frig, asa ca, vrei, nu vrei, te duci la ea si iei un pahar cu vin fiert, cu 4 lei.

Problema in Brasov, nu e-n piata centrala sau pe sosele ci pe stradutele ce duc pana acolo, trotuarele arata ca o mare polara ale carui valuri au incremenit pentru vesnicie. E-u peisaj minunat, ce trebuie doar fotografiat nu si "circulat". Se inainteaza foarte greu pe-aceasta eterna crusta rece de smarald, multi pietoni o iau direct pe sosea, anunturile cu “Atentie zona alunecoasa”, pus pe fiecare casa, nu prea tin nimanui de cald. Eu era sa alunec de trei ori, a patra oara insa m-am si tinut de cuvant, am dat lovitura, si mi-am admirat ghetele cele noi de onomastica, plutind prin aer, eu, paralel cu pamantul, ele, deasupra capului, intr-o tumba fantastica, am trait o minunata clipa de impoderabilitate, deasupra solului, cam pe la un metru si jumatate. Noroc ca involuntar, a functionat acel reflex ancestral, ce-l are orice animal, intiparit asadar si-n mintea noastra profund, adica, atunci cand cazi pe spate, iti pui in mod reflex, mainile sub fund. Uneori ti se rupe ceva, mana, degetele sau palma, dar astfel sunt protejate capul, ceafa si coloana. Eu n-am patit nimica grav, dovada ca cocteilul de Ca+Mg si alte minerale pe care-l iau in permanenta, e grozav.

Restaurantele

Primul restaurant in care am intrat, a fost “Sirul Vamii”. Acolo am servit, pe langa habitualul vin, pentru inceput, adus in ulcele de lut, doua portii de piept de curcan florentin, cu sunca si cascaval. Plus o Cola, o apa plata si-o salata. Oferta de muraturi din partea acestei vestite case a fost “salata de sfecla cu telina” din care ni s-a adus doar telina, caci sfecla se terminase. Chelnerul (care o cam sfeclise) s-a scuzat “Stiti, eu sunt nou pe-aici”, dar parca asta era si farmecul acelui local, sa vezi un chelner stagiar, un “new-entry” mereu balbaindu-se incurcat si umbland hai-hui. Totalul n-a fost deloc piperat, 93 de lei. Asa ca am venit si-a doua seara, tot la masa lui. Ei, atunci ne-am regalat cu cate-o ciorba fiecare plus c-un cotlet si c-o iahnie ce de-abia incapea in farfurie. (Pret total 113 lei). Intrarea in restaurant se face printr-un gang lung, localul e in stil vagon, care are mese si la parter si la balcon.

A treia seara am intrat la restaurantul “Gustari” din Piata Sfatului, am comandat si vin si bere (durere) si apoi, iarasi bere si vin (ce cocteil divin!) si ciorbe si gratare cu cartofi prajiti. (Pret 117 lei). Am ajuns acasa, un pic cam chercheliti.

La SPA

Intr-o dimineata, dupa ce-am traversat Strada Sforii, una dintre cele mai inguste strazi din Europa, am servit cafeaua la un “book-cafe” central (Bibliotheque-Cafe), am rasfoit multe carti cu proza sau cu poezii. Prietena mea imi citea “ El Zorab” si “Noi vrem pamant”, dar eu nu vroiam decat o cafea. Apoi, am purces spre SPA. Paradisul Acvatic e grozav, e chiar fantastic (pret, 40 de lei 3 ore), dar nu in week-end, cand e pe-acolo mai multa lume decat pe Titanic.

Sauna uscata era prea blanda, cea umeda insa era un colt din jungla amazoniana, intrai parca-ntr-un crater vulcanic, nu rezistai in ea mai mult de sfertul academic. In bazine, era bine. Noi am ajuns pe la ora 10 si am plecat peste 3 ore, cand era o coada mare, la bilete la intrare, in interior sezlonguri libere nu mai erau, si-aveam impresia ca-n apa, in curand, nici un ac de gamalie n-o sa mai incapa.

Biserica Neagra

Am vrut sa vizitez biserica si pe dinauntru. Pe dinafara, o cunoaste fiecare. Mai nou, la intrare, au aparut casierii si la biserici, in care pana acum, se intra liber, (taxe de intrare, taxe de filmare, texe peste taxe). Nimic de zis, politica si-o face fiecare. Daca ai convingeri crestinesti si vrei sa spui o rugaciune-n biserica, mai intai, platesti. N-am mai intrat in biserica, am renuntat, stiu cum e pe-acolo. Frig si-ntunecat, ici colo mai vezi cate-un vitraliu colorat. Biserica Neagra mai prinde viata in timpul concertelor de orga. La Notre Dame, in Paris, totul e gratis, ba ti se mai ofera zilnic si cate-un concert simfonic, luni e Mozart pentru turistii austrieci, marti e Vivaldi, pentru italieni, miercuri e “Oda Bucuriei” pentru germani, joi e Enescu pentru noi, (etc) totul aici e gratuit pentru turist, care s-ar putea, vazand sobrul domiciliu a lui Quasimodo si-al Esmeraldei, sa devina dintr-o data, trist. Asa ca am ales lumina. Adica soarele de-afara, cel din jurul bisericii, soare care, fara sa-mi ceara nimic, intr-o clipa m-a si cucerit, m-a invadat, m-a fermecat! In Piata Sfatului era puzderie de lume. C-un vin fiert in fata, multi stateau nemiscati, pe terase, la bronzat, afara. Si mai erau pe-acolo si multi porumbei si baloane colorate ce atarnau intr-un varf de sfoara. Si covrigi calzi cu sare sau seminte la covrigaria “Petru”. Asa ca, pe moment, am amanat intalnirea mea cu “Cel de Sus” si cu “Sfantul Petru”. Biserica Neagra o voi gasi acolo si maine si poimaine dar soarele, de-abia daca sta o ora doua si-apoi se-ascunde, si cine-o sa-mi mai incalzeasca mie, nasul si picioarele?

Schimbarea la fata?

Nu stiu ce sa zic, dar biserica de azi, mi se pare schimbata, poate ca nu e vina ei, poate ca de-al civilizatiei val, a fost strivita, sugrumata sau doar neglijata. Sa ma explic! Urc in Brasov, pe strada Republicii si-o iau pe boemele stradute laterale. Admir case vechi, monumentale. Intre strada Sadoveanu si Piata Enescu, e-un Sex-shop celebru. De-acolo Biserica Neagra e doar la un pas. Mai demult am vizitat o biserica din Sebes. Si cea din Biertan. Aveau ba un gard de fier, ba chiar un zid protector, o zona verde in jur, un parculet langa. Aveau in jur o zona libera, bine delimitata, in care puteai respira. Sau medita. Cafenelele, restaurantele si pizzeriile, erau departe, n-aveau cum s-o inghesuie, s-o stranga de gat. La Brasov, aveam mereu impresia ca, intre doua pahare de vin fiert si o ciorba de burta, (ce stau chiar “la intrarea in biserica”), turistul mai intra si pentru cateva minute in lacasul Domnului, ca doar tot ii sta in cale, ca apoi sa se grabeasca la un cinematograf 4D, la teatru sau la SPA, ca sa mai prinda un sezlong si sa evite coada.

Despre credinta

Zilele trecute am intrat in curtea unei biserici mici din Reghin, pentru voi. Ca sa vad daca pot scrie un referat turistic despre o biserica. Usa bisericii era mare, din lemn masiv de stejar, cred ca era sculptata de vreun mester local, Reghinul e doar tinutul lemnului. Am intrat intr-una singura, caci celelalte erau inchise, nu puteai intra nici macar pana in curte. Cand eram copil, bunicii imi ziceau ca bisericile sunt “fermecate”. Astazi, vad ca ele sunt “ferecate”. Si bisericile, precum si unele statiuni balneare, au devenit sezoniere. Iarna isi inchid portile. Biserica mea din Reghin, e inconjurata de un gard din fier forjat de culoare neagra iar cupola ei, e aurita. Eu ma pricep la biserici cam atat, cat se pricepe un pechinez la matematica. Bunicii mei ma puneau sa spun in fiecare seara “Ingerelul” si-atat. Cam asta era toata legatura mea cu Divinitatea. Daca vad o biserica, nu pot estima nici inaltimea, nici perimetrul, nici macar metalul din care e facut gardul, dar acolo, la Reghin, in biserica aceea nepazita, era metal mult, fara-ndoiala, sper sa nu fie din cupru aurit, care ar putea imbogati orice puslama pus pe ciordeala. Ma bucur de fiecare data cand vad ca gardul si cupola sunt inca la locul lor. Eu as fi pus niste motive biblice prin intarsie sau frunzulite cu ingeri si heruvimi pe tevile grosiere si ascutite ce formeaza gardul si care parca ii ameninta cu Satana pe toti cei ce nu-i asculta pe cei ce poarta sutana. Curtea bisericii e mica si cam neingrijita. Vara, aici, chiar la intrare, este un loc in care ard lumanari zi si noapte. Non-stop. Pentru vii si pentru morti. Odata, demult, am aprins si eu doua lumanari acolo, una pentru mine si alta pentru toti prietenii mei. Se zice ca lumanarea, cu cat esti mai pacatos, cu atat se topeste mai repede. E-un semn de sus catre cei de jos. Am observat ca lumanarile mele, s-au topit cam in acelasi timp. Ce-o fi insemnand asta? Nici azi, n-am aflat. Poate, ca nici un om nu e mai bun sau mai presus decat celalalt sau poate ca nimeni nu e complet pierdut sau de nerecuperat. Nu stiu ce-a vrut lumanarea sa-mi spuna sau care e drumul cel drept. Daca cineva e-n stare sa-mi raspunda, il astept! Din acel moment insa, mi-am zis: “Viii cu viii si mortii cu mortii”. Nu prea are rost sa ma las in voia sortii. Sa nu cred cumva ca cineva “de sus” la nevoie, ma va ajuta sau chiar ma va salva. Dumnezeul meu a inceput sa fie doar “mintea si mana” mea. Adica eu si nimeni altcineva. De aceea, (poate-i o idee cam neroada), dar, ca incredere, eu am trecut bisericile, in topul meu personal, mai pe la coada.

@Web, te rog videoclipul, https://www.youtube.com/watch?v=L6uTXAJw6d0 mersi!


[fb]
---
Trimis de dorgo in 24.01.17 11:33:54
Validat / Publicat: 24.01.17 13:43:24
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în BRAȘOV. A mai fost în/la: cam peste tot
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 1443 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dorgo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P21 In Piata Sfatului, la pranz poti servi vinul fiert in plina strada, intre munti de zapada
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 39800 PMA (din 44 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.
  • rezervă o cameră la acest hotel, prin booking.com — la un preț mediu (media pe întreg anul) de 22.00 EUR pe cameră

  • ECOURI la acest review

    4 ecouri scrise, până acum

    webmasterX
    [24.01.17 13:38:27]
    »

    Mutat, la reorganizare, în rubrica "Pensiunea Casa Timar, BRAȘOV" (deja existentă pe sait)

    ===

    Încărcând inițial impresiile la o rubrică de călătorie, rubrica de CAZARE a fost nedisponibilă pentru notare. Te-aș ruga să indici o notă și pentru acest capitol - cazarea - folosind linkul EDIT IMPRESII, afișat cu roșu mai sus și disponibil permanent la publicare (şi timp de 30 minute după aceasta).

    Ulterior, poți scrie notele de la CAZARE şi sub formă de ECOU — le vom adăuga noi în caseta tehnică.

    ===

    @dorgo, pe viitor n-ar fi rău să desparţi recomandările despre cazare de cele referitoare la zona vizitată - în două articole distincte, unul de tip "de cazare" şi unul de tip "de călătorie".

    S-ar obţine astfel o structurare mai bună a informaţiei utile - despre cazare, respectiv despre zonă sau împrejurimi (vezi mai jos) şi, deloc în ultimul rând, notele acordate ar reflecta mai bine gradul de recomandare al celor două "obiective" distincte (se întâmplă câteodată să stai într-un hotel pe care nu doreşti să-l recomanzi, dar zona sau localitatea ar merita cu totul altă medie - sau viceversa).

    În plus, cine încearcă să aleagă o cazare în zonă - o gaseşte mai uşor, parcurgând doar lista rubricilor de cazare (fără a mai fi nevoit să citească - în acel moment - informaţii despre zonă); cine se documentează despre zonă - va găsi toate informaţiile căutate într-o singură rubrică (cea dedicată impresiilor "de călătorie"), fără a mai fi nevoit să "baleieze" toate rubricile de cazare (unele poate nu-l interesează, sau poate nu doreşte deloc cazare în zonă).

    dorgoAUTOR REVIEW
    [24.01.17 14:47:50]
    »

    Nota 10 plus (zece plus) la cazare (apart. nr. 6), pt. ca-n acest apartament de lux, in care puteai sa faci si sauna chiar daca afara erau 20 de grade minus, cu apa fierbinte la baie si spatiu mult in jurul tau, c-un dulap mare si-un fotoliu larg, cu o camera cu 3 paturi, cu hol, cu baia separata, cu WiFi si TV cu 120 de canale, situat aproape de centru si aproape de 2 mini-marketuri (unul e vis-a-vis), plus ca strada Gradinarilor are sens unic, deci ai o multime de locuri de parcare. Dar atentie, faceti din timp rezervare! Caci iarna exista in week-end sau in zilele libere, o cerere mare, adica un numar mare de turisti ce prefera sa se cazeze aici, la 120 de lei/zi si sa mearga zilnic in Poiana la ski, in Poiana, unde, e bine stiut, pretul la cazare e mult mai mare!

    webmasterX
    [24.01.17 14:51:39]
    »

    @dorgo:

    Nota 10 plus (zece plus) la cazare (apart. nr. 6),

    Adăugat.

    Mitica49
    [24.01.17 17:34:57]
    »

    @dorgo: Delicios articolul! Mi-a plăcut mult și vreau să spun că, după ce dau drumul acestui ecou, mă duc rapid să-mi fierb niște vin, că multă poftă mi-ați făcut.

    Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

    ROG REȚINEȚI:
    • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
    • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
    • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
      (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
    SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
    NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
    EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
    Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

    NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
    Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
    VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
    2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
    dorgo, Mitica49
    Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Casa Timar:

      SOCIALs
    Alătură-te comunității noastre

    AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
    SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

     
    [C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
    AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.07242488861084 sec
    ecranul dvs: 1 x 1