ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 01.07.2016
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 40-50 ani
DIN: Cluj-Napoca
ÎNSCRIS: 25.03.16
STATUS: SENIOR
DATE SEJUR
JUN-2016
DURATA: 2 nopți
single

GRAD SATISFACȚIE
SERVICII:
80.00%
Mai degrabă mulțumit
CAZARE [camere etc]:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții
BUCĂTĂRIE ŞI MASĂ:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
CADRUL NATURAL:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
86.67%

AUTORUL NU ar recomanda
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
încărcat de pe telefon!
TIMP CITIRE: 5 MIN

Vila Onix, Deva

TIPĂREȘTE

M-am născut și am crescut în Deva. Așa că s-ar putea să fie și un pic de subiectivism în descrierea următoare.

Cu ocazia revederii cu colegii de liceu după 30 de ani, trebuia, pentru prima dată în viață, să îmi aleg o altă locație decât acasă. Am ales vila Onix pentru faptul că era super aproape de centru, de liceu și de terasa Casina, fostă Bachus, unde se organiza petrecerea. În plus și de fapt, am ales-o pentru că pe vremurile mele era considerată "casa lui Ceaușescu". Mult timp am trecut pe lângă ea și era învăluită de misterul comunist, de porți închise ermetic, cumva fructul interzis. Am rămas cu o curiozitate copilărească de a știi ce se află acolo.

Situată pe fosta stradă 6 Martie, actuală L. Blaga la numărul 7, vila are acum porțile deschise, dar același aspect auster al începutului de veac.

Construită de o familie de evrei prin anii 1920, a fost rechiziționată de regimul comunist și folosită ca și casă de protocol pentru mai marii țării de atunci. Era în subordinea Hotelului Partidului și l-a găzduit cu onoare pe tovarășul N. Ceaușescu în vizitele sale prin Deva. Apartamentul lui era generos, format dintr-un dormitor, un birou și o sală de baie conservată până acum cu piesele originale, iar terasa se deschidea spre curtea interioară. Surprinzător, doanma Elena era găzduită vis-a-vis, într-un dormitor cu baie proprie, iar geamurile fără terasă sunt înspre stradă.

După marea revoluție, familia Lorincz, proprietară de drept, a cerut imobilul înapoi. L-au obținut doar în 2002, după ce au apelat la CEDO și după decesul de infarct al petiționarului. Moștenitoarea, o fostă colegă de liceu stabilită în Brașov, a lăsat proprietatea în administrația unei familii de încredere care a renovat totul și a deschis-o pentru turism.

Am intrat cu mașina pe porțile deschise permanent, iar locurile de parcare sunt de pietriș sub copaci cu umbră generoasă. Curtea interioară nu e foarte mare, dar e plăcută și odihnitoare, cu un balansoar de lemn și un țarc pentru câine. O terasă acoperită de la parterul vilei mă invită la relaxare, dar sunt informată de gazdă că le aparține. Eu trebuie să intru pe ușa din față. Scările largi ale intrării principale nu se văd din stradă din cauza gardului etanș de tablă gri rămas de pe vremuri. Nu mai contează. Deschid solemn ușa de intrare în istorie și prima impresie e plăcută. Un hol larg, cu un birou vintage pe post de recepție, un șemineu decorativ flancat de statuete de bronz pe piedestal și tablouri vechi pe pereți. În față, o ușă care dă spre apartamentul administratorilor e păzită vehement de o cățelușă maidaneză albă. În dreapta se vede scara de acces la etaj. Marmura albă e acoperită de un covor gros, destul de vechi și el.

Vila e construită pe semietaje. Urcăm primul set de scări și un alt hol oferă în dreapta permisiunea spre două camere. Una e a mea, un single generos cu hol, baie și terasă acoperită înspre curtea interioară. Cealaltă e double, dar nu are terasă și are vedere spre stradă. Aceasta a fost rezervată de o fostă colegă de clasă. Excelent!

Obțin permisiunea gazdei foarte amabile și vizitez și restul, obținând și informațiile necesare. Semietajul din stânga era destinat cuplului dictatorial, dar acum e transformat pentru a oferi mai multe locuri de cazare. Locația prezidențială a fost împărțită în două camere. Dormitorul a fost conservat ca atare, păstrându-se chiar parchetul tip "brăduț" de pe vremuri. Baia a rămas cu aceleași finisaje și miroase ușor a mucegai. Fostul birou e acum cameră single, iar prin separeurile de rigips s-a putut obține și o baie modernă cu dotări pe măsură.

Vis-a-vis, camera dinspre stradă a doamnei academician doctor inginer a rămas ca atare, iar în baie tronează, îngălbenite de timp, aceleași ceramice. Un bideu modern și stingher, montat ulterior, nu reușește să schimbe atmosfera.

Camera cea mai frumoasă e destinată biroului în care fiul administratorilor are sediul firmei. Pe colțul aceluiași semietaj, cu un perete exterior curb, cu geamuri mari care dau lumină și căldură, locul e ideal pentru muncă, dar și pentru relaxare.

Vila Onix oferă cazare și doar atât. E cotată la trei stele. Există televizor modern conectat la programe diverse. Există un mini frigider pe care ți-l activezi singur dacă ai nevoie și e gol. Există rețea wi-fi și e gratuită. Mobilierul e de lemn masiv, confortabil, chiar dacă eu nu am ajuns să-mi agăț hainele pe umerașul din dulap. Camerele sunt înalte, restul e adaptat la fel. Așternuturile miros a proaspăt și salteaua e bună. Se face curățenie zilnică și gazdele sunt amabile.

Am stat două nopți. Apoi am decis să plec. Ar fi trebuit să rămân și a treia noapte, dar nu am mai rezistat! Poate că e un pur ghinion că administratorii au decis că e cazul să facă renovări cât timp am fost eu acolo.

Cocoșii din curtea vecină au dat deșteptarea la 5 dimineața, dar nu e vina lor că eu nu aveam aer condiționat și geamurile erau larg deschise. Muncitorii angajați să repare acoperișul au venit la muncă la 7, pe răcoare, dar nu aveau habar că deranjau cu ciocanele și provocau și câinele din țarc. Pentru cei super matinali, probabil nu e o problemă. Pentru mine a fost. E vina mea că nu am spus nimic. Până a doua zi, când s-a continuat aceeași procedură deși era sâmbătă. Am ieșit, mi-am exprimat punctul de vedere, dar, deși au încetat, tot nu am mai putut adormi.

Mi-am luat " la revedere" cordial, am achitat nota de plată cam piperată (125 de lei pe noapte), dar mi-am satisfăcut moftul și asta e tot ce contează.


[fb]
---
Trimis de Lila Mo in 01.07.16 15:13:04
Validat / Publicat: 01.07.16 15:57:53
NOTĂ: Articol ARHIVAT (nu intră în calculul mediei acestei destinaţii)

VIZUALIZĂRI: 2008 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

4 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (Lila Mo); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Impresiile fiind subiective, AFA nu poate garanta calitatea, relevanța, exactitatea, persistența ori conformitatea impresiilor si recomandărilor (cu asteptările și preferințele fiecarui cititor); deasemenea, responsabilitatea legală pentru afirmațiile făcute in articol revine integral și in mod exclusiv autorului (cf "Termenilor și conditiilor de folosire"); AFA sau administratorii săi neputând fi făcuti răspunzători în privinta corectitudinii ori efectelor de orice natură.
IMPORTANT: Eventualul drept la replică din partea proprietarilor este BINEVENIT, ÎNCURAJAT și SALUTAT, fiind esențial pentru formarea unei opinii în cât mai completă cunoștință de cauză. Proprietarii sau reprezentanții unitătilor de cazare își pot exercita dreptul la replică fie scriind un ECOU la acest articol, fie inițiind un articol nou, cu titlul "Dreptul la replică".
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P17 O grădină frumoasă pentru amintiri plăcute
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 15500 PMA (din 17 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest review

4 ecouri scrise, până acum

webmasterX
[01.07.16 15:56:48]
»

Mutat în rubrica "Vila Onix, DEVA" (nou-creată pe sait)

-

Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.

Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)

Mulţumesc.

Lila MoAUTOR REVIEW
[01.07.16 17:58:40]
»

@webmasterX: Coordonatele indicate corespund exact locației descrise. Mulțumesc si eu.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mishu
[05.07.16 16:58:10]
»

Si uite asa am prins un SB- felicitari pentru articol si poze.

Lila MoAUTOR REVIEW
[05.07.16 22:41:52]
»

@mishu: Mulțumesc pentru SB, dar și mai mult mulțumesc pentru ecou. E unicul!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
2 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Lila Mo, mishu
Alte impresii din această RUBRICĂPensiunea Casa Negustorului (ex Vila Onix) :

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.050218105316162 sec
    ecranul dvs: 1 x 1