ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 06.03.2017
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: 20-30 ani
DIN: Timisoara
ÎNSCRIS: 18.06.11
STATUS: SENATOR
DATE SEJUR
MAR-2017
DURATA: 1 zile
prieteni

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 4 MIN

Cheile Tasnei si a lor frumusete salbatica

TIPĂREȘTE

Traseu: Motel Dumbrava (12 km de la Baile Herculane spre Baia de Arama) - Cheile Tasnei-Moara Dracilor-Poiana Tasnei

Marcaj: cruce albastra

Durata traseu: 3,30 h -4h (dus-intors) cu tot cu pauze

Dificultate traseu: usor

=====================================

Cheile Tasnei fac parte din Parcul National Domogled-Valea Cernei si sunt accesibile pentru oricine. Traseul porneste chiar de langa Motel Dumbrava, de la sosea, de pe Valea Cernei. Aveam chef de un traseu scurt dar frumos asa ca am gasit exact ce am cautat. Inca de la sosea vedem catarati pe versantii stancosi, pinii negri de Banat care cresc semeti in Muntii Mehedinti. Aceasta specie e rara in Carpatii Romaniei, aproximativ 90 % din ei gasindu-se doar in Muntii Mehedinti. Abia asteptam sa ma aflu mai aproape de ei, alaturi de ceilalti 7 prieteni care m-au insotit de aceasta data. Fericita si entuziasmata maxim. Un pui de catel blanos si inca o catea neagra (pe care am numit-o Negruta) ne-au insotit in aventura de la Motel Dumbrava.

Marcajul este bine semnalat pe copaci sau stanci. Cararea incepe sa ne plimbe prin padure, de aceasta data goala, cu copaci gri, fara frunze. Stancile imense albe sunt acoperite de muschi verzi. Urcusul este usor pentru aproximativ 10 minute. Apoi incepe distractia. Vedeam in sus un perete imens de munte de piatra care nu ne lasa sa vedem mai departe, asa ca stiam ca urmeaza un urcus solicitant pana cand vom trece de el. Urmatoarea jumatate de ora, am urcat prin padure, greu, sustinut. Am luat mici pauze, fiecare unde simtea ca nu mai poate continua.

Ajunsi sus, am putut sa admiram Muntii Cernei si Varful Arjana in toata splendoarea, precum si Valea Cernei. E atata liniste si frumusete in jur incat uitam de urcusul greu de pana aici. Poteca ne duce apoi prin tone de piatra, pe sus, pe Cheile Tasnei. Avem in partea stanga un perete de piatra si in dreapta o rapa imensa. E fascinant locul inca de aici. Ne simteam ca in Lord of the Rings. Cararea parea cumva agatata de stanci, si cei cu rau de inaltime mergeau prundenti aproape lipiti de perete. Dar nu este periculos, este destul de lata. Mie imi place sa am prapastia aproape, nu mi-e frica de inaltime, dimpotriva. Chiar simt ca traiesc cand ma aflu in asemenea locuri.

Apa si-a sapat drum prin tone de piatra, asa ca cheile sunt spectaculoase. Pinii negri de Banat infipti in stanci completau perfect acest tablou al naturii. Tare dragi imi sunt. Usor, usor, poteca coboara frumos si ajungem jos, chiar pe malul apei. Cantecul ei incanta toata valea. Trecem printre copaci gri si goi, cu stanci in toate partile. Vedem doar cerul senin si nu ne trebuie nimic mai mult. Cararea trece de o parte si de alta a apei, dar avem niste poduri de lemn inguste.

Apoi incepem din nou sa urcam, poteca noastra parca are trepte. Din nou se deschid view-uri incredibile in toate partile. Lasam paraul in urma noastra, jos si mergand mai departe, vedem de sus, Moara Dracilor undeva jos langa o frumoasa cascada. Este un drum care duce exact pana langa ea, nu o sa va ia mai mult de 2 minute. Moara e parasita, dar merita cu siguranta efortul. Dupa cateva fotografii, o luam din loc pentru a continua traseul pana in Poiana Tasnei.

In poiana ajungem imediat. Cam la 1h:30 min de la plecarea in traseu. E foarte frumoasa si naturala si ne permite sa vedem putin mai mult din Muntii Mehedinti. Niste creste salbatice si copaci unde si unde. Imi aminteste perfect de alte trasee din acesti munti frumosi. De la poiana ajungem la o padure batrana de stejari, maiestuosi si tacuti. Sunt foarte frumosi chiar si asa, fara frunze. Coroanele lor ramificate se inalta spre cer, iar trunchiurile si radacinile le sunt acoperite usor de muschi verde.

Dupa Poiana Tasnei, am continuat putin traseul, mai mult din curiozitate, pentru ca stiam ca se afla o stana unde poti servi mamaliga cu branza sau diverse preparate facute de ciobani. Dar in aceasta perioada era normal sa gasim stana goala. Totusi, mai sus de stana ne facea cu mana un peisaj superb, asa ca am urcat panta destul de abrupta si ne-am intins pe jos. Varfurile din jur ne zambesc prietenoase, si apar si tufe verzi de jnepenis. E incredibil tot ce simt in acest loc.

Una peste alta, recomand acest traseu pentru persoane de orice varsta sau conditie fizica. Este mai solicitant doar prima jumatate de ora. Datorita experientei noastre din trasee, mereu am avut impresia ca cele mai frumoase trasee sunt cele lungi, de 8-10 ore dus-intors. Pentru ca mergand cat mai mult, ajungi de cele mai multe ori in locuri de o frumusete rara, neaccesibile oricui, in creierii muntilor. Insa odata cu traseul prin Cheile Tasnei, am invatat ca si un traseu scurt poate fi spectaculos.

Primavara, mult te-am asteptat sa vi! Mi-era dor de trasee, dor de munte si de poteci frumoase. Mereu am tinut aproape natura si niciodata nu m-a dezamagit!


[fb]
---
Trimis de noi doi in 06.03.17 13:28:41
Validat / Publicat: 06.03.17 15:24:17
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în MASIVUL RETEZAT-GODEANU.

VIZUALIZĂRI: 4667 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

14 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (noi doi); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P08 [fără descriere]
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol: voturi de valoare mărită
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 31200 PMA (din 23 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

14 ecouri scrise, până acum

Rodel
[06.03.17 16:30:18]
»

Frumos trase, frumoase poze, frumoasă descriere! Felicitări!

noi doiAUTOR REVIEW
[06.03.17 16:47:03]
»

@Rodel: Multumesc!

Dan&Ema
[06.03.17 17:21:29]
»

@noi doi: Fain traseul "usor" prezentat aici. M-a tentat si pe mine acest traseu anul trecut dar nu l-am realizat din cauza unei ploi reci si a unei temperaturi apropiate de limita inghetului.

Felicitari, a cata oara, pentru prietenia voastra cu Maria Sa NATURA si dragostea pentru drumetii montane.

Mi-a placut, mi-au placut pozele si intr-un fel pot spune ca m-am plimbat cu voi, desi recunosc nu se compara cu drumetia reala si aerul curat si ozonat pe care l-ati inspirat.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[06.03.17 17:51:21]
»

@Dan&Ema: Noi am vrut sa facem un traseu in Retezatul Mic dar din cauza zapezii de acolo am fost nevoiti sa alegem un traseu in munti cu altitudini mai mici.

Totusi ma bucur foarte mult ca l-am ales pe acesta. Întotdeauna e mult mai frumos un traseu atunci cand il faci decat cand il vezi prin fotografii, indiferent cat de bune ar fi acestea. E atat de intens sentimentul acela incat cu siguranta o fotografie nu il poate reda in totalitate.

Multumesc ca imi cititi articolele si ca le votați mereu. Sper sa va placa si cele care vor urma. Traseele montane am inceput sa le fac abia acum vreo 4 ani, dar am facut multe. Si nu stiu de ce, dar simt ca le fac de cand ma stiu.

Multumesc frumos si vacante frumoase sa aveti!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[06.03.17 18:03:15]
»

@noi doi: Eu am fost initiat in ale muntelui de parinti pe 4-5 ani asa usurel, apoi mai intens pe la vreo 10-18, dupa care am ajuns sa organizez eu drumetii cu romani. Am fost si cu straini de cateva ori.

A fost o perioada cand prefixul varstei incepea cu 2, cand plecam in fiecare weekend la munte!!! Cu nasu ca asa se practica...

Excursiile mai lungi de 2-3 saptamani ke numeam expeditii. Cortul mi-fost prieten, dar si multi cabanieri.

Dupa 35 am rarit-o rau de tot. Mai scap una mica de cand in cand dar imi lipsesc boptile repetate sub cerul instelat la munte.

Sa fiti frumosi toata viata, precum muntii nostri.

Dana2008
[06.03.17 18:12:25]
»

E o mare bucurie pentru mine când citesc un articol scris atât de frumos de tine! Cu fotografiile mă faceți să îmi râdă sufletul și chipul de bucurie!

Ce frumoși sunt Munții Cernei! Nu i-am mai văzut până acum, cu pinii negrii despre care am aflat tot acum, citind articolul.

Călătorii plăcute! Aștept articolele viitoare cu nerăbdare!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[06.03.17 18:13:37]
»

@Dan&Ema: Aveti o experienta bogata, o relație veche cu natura, si probabil daca ati avea o trupa de muntomani ati face inca trasee ca doar sunteti tanar.

Uneori am urcat cu doar 2 baieti (pentru ca acest trio al nostru rezista mult, si in trasee lungi) dar altfel e atmosfera cand urcam vreo 8-10 persoane.

Daca problema e ca nu aveti cu cine face trasee, eu pot sa va anunt cand mai facem drumetii si unde, poate ne nimerim macar o data. Pentru ca sunt sigura ca dragostea pentru munte nu are cum sa dispara din moment ce a existat atatia ani. ☺

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[06.03.17 18:20:45]
»

@Dana2008: Multumesc frumos! Muntii Mehedinți sunt acestia din articolul meu, nu Cernei. Muntii Cernei sunt dincolo de Valea Cernei, peste drum de Muntii Mehedinți.

Fiecare munte are ceva special chiar daca unele persoane au impresia ca toți sunt la fel.

Sper sa rămân pe placul dumneavoastra si cu viitoarele articole. Eu scriu mai rar pentru ca nu sunt genul de om care sa scrie despre restaurante, cazari, muzee sau altele. Nu am nimic cu cei care o fac, doar ca mie imi place sa scriu decat atunci cand vizitez un oras frumos, o tara noua, poate o insulă sau un traseu montan.

Altfel as gasi si eu mereu ceva de scris. Oricum multumesc pentru interes si va doresc vacante frumoase!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
Dan&Ema
[06.03.17 18:56:16]
»

@noi doi:

Am mers si in grupuri de 2 si de 20 pe munte. Acum nu mai am un grup dupa ce am intrerupt cand s-a nascut Emi, fiul cel mare (12). Apoi a venit Denisa (6), dar imi doresc tot mai mult sa revin, macar sporadic, pe munte. In ultimul timp am facut mai mult chei.

Multumesc mult de oferta si spun anticipat si de principiu PREZENT. Stiu ca am schimbat pe PM contactele, Alina. Daca nu il mai ai pe al meu, scrie rog PM.

Multumesc.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
noi doiAUTOR REVIEW
[06.03.17 19:17:35]
»

@Dan&Ema: Am schimbat, asa e. Pai atunci, sa ne auzim cu bine!

webmaster26
[07.03.17 11:07:02]
»

Mutat în rubrica "Parcul Național Domogled - Valea(Munții) Cernei, MASIVUL RETEZAT-GODEANU" (nou-creată pe sait)

noi doiAUTOR REVIEW
[07.03.17 11:49:50]
»

@webmaster26: Ok, multumesc!

webmaster
[07.03.17 11:50:01]
»

Articol selectat ca fiind „de interes turistic crescut” (din punct de vedere al politicii saitului!)

— e fie (1) dintr-o destinaţie apreciată ca „inedită”, fie (2) despre un obiectiv/destinație la care, la momentul publicării, nu existau impresii recente.

Voturile FB/FU, B/U sunt de valori semnificativ mai mari.

(Eventualele voturi exprimate anterior selecţiei au fost «convertite» în unele de 1300 PMA, respectiv 600 PMA)

noi doiAUTOR REVIEW
[09.03.17 10:30:44]
»

@webmaster: Multumesc!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
Dan&Ema, noi doi, Rodel
Alte impresii din această RUBRICĂParcul Național Domogled & Munții Cernei:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.058346033096313 sec
    ecranul dvs: 1 x 1