ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 03.06.2018
--- F ---
GR. VÂRSTĂ: > 60 ani
DIN: Bucuresti
ÎNSCRIS: 12.11.15
STATUS: PRETOR
DATE SEJUR
MAY-2018
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
NU SUNT ÎN MĂSURĂ SĂ MĂ PRONUNȚ
DISTRACŢ. / RELAXARE:
90.00%
Mulțumit, mici obiecții

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
90.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 7 MIN

O bijuterie arhitectonică – Palatul Culturii din Iași

TIPĂREȘTE URM de aici

Când am mai fost în Iași – acum vreo șase ani -, nu l-am putut vizita, avea în exterior schele îmbrăcate cu pânze, semn că se lucra la renovarea lui. Pe o placă de marmură, de la intrarea principală, se poate citi perioada în care a fost restaurat și consolidat: între 2008 și 2016. De data asta, adică pe 22 mai, am avut noroc! L-am putut vizita pe îndelete și ne-am bucurat de tot ce am văzut. Am plătit pentru vizitarea celor patru muzee pe care le găzduiește câte 20 lei/bilet. Noi fiind pensionari am avut reducere, altfel, un bilet întreg costă 40 lei, iar pentru elevi sau studenți -10 lei. Dacă se vizitează doar un singur muzeu, biletul costă 14 lei (sau 12 lei, depinde de muzeu) - pentru adulți, 8 lei (sau 6 lei) - pentru pensionari și 4 lei (sau 3 lei) - pentru elevi și studenți. Pentru vizitarea. „Turnului cu ceas” se plătesc bilete separate, achitate după ce se fac programări din timp, la biroul de informații de la parter, și costă, - pentru fiecare categorie de mai sus, -16 lei /8 lei /4 lei. Noi n-am știut că se poate vizita și „Turnul”, altfel am fi făcut din timp programare și pentru vizitarea lui. Programul de vizitare a Palatului este zilnic, între orele 10,oo și 17,oo, lunea și de sărbătorile legale este închis. Accesul în Palat se face până la ora 16,3o.

Prezentare generală. Așa cum pentru București clădirea „Atenéul Român”reprezintă simbolul orașului, la fel și pentru Iași „Palatul Culturii” este efigia lui. Este o bijuterie arhitectonică și a fost construit între anii 1906–1925, după planurile renumitului arhitect român Ion D. Berindei (n. 1871-d. 1928), format la școala pariziană, fiind lucrarea lui cea mai grandioasă și cea mai cunoscută. Informațiile de pe „net” îmi spun că a fost ajutat și de arhitecții Filip Xenopol și Grigore Cerchez. Inaugurat în 1926 de către regele Ferdinand, a servit drept Palat Administrativ și de Justiție până în 1955, când și-a schimbat destinația și a găzduit cele mai de seamă instituții culturale ale orașului, reunite azi sub denumirea de „Complexul Național Muzeal - Moldova – Iași”. A fost afectat de cutremurul din 1940, și a slujit, în timpul celui de-al doilea război mondial, drept cazarmă a trupelor germane și, ulterior, a celor sovietice.

Stilul arhitectural al palatului este o îmbinare fericită a celui neogotic, romantic și neobaroc, pentru arhitectura oficială a acelor timpuri. Se distinge de la distanță simetria construcției față de axul central, Turnul cu ceas - donjonul mare - de formă pătrată, cu creneluri și firide dominate de o acvilă cu aripile desfăcute. Este cel mai înalt față de restul ansamblului (are 55 m). Suprafața pe care s-a construit palatul este de 7330 mp și are două niveluri - parterul și etajul, - plus o mansardă. Desigur, mai este și șarpanta care aduce un plus de înălțime clădirii.

„Turnul cu ceas” are pe trei laturi câte un cadran, de 3,25 m în diametru, fiecare decorat cu mici vitralii, reprezentând cele douăsprezece zodii. Mecanismul lui este de tip carillonic, adică are un sistem de clopote acordate, (aici sunt 8) care cântă o anumită melodie. Acesta se află montat la nivelurile trei și patru ale turnului. Până nu demult, se puteau auzi, din oră în oră, acordurile melodiei „Hora Unirii”. Cât timp am fost noi în preajma palatului nu am auzit nimic, presupun că se lucrează, încă, la repunerea lui în funcțiune.

Până să intrăm în Palat a trebuit să ocolim micul șantier care monta schele metalice pentru realizarea unei scene pe care urma, după plecarea noastră, să se desfășoare festivalul „Forza Zu”, concert cu trupe și soliști îndrăgiți, din România.

Noi am intrat în Palat prin ușa principală, cea a „Turnului cu ceas”, din spatele statuii ecvestre a lui Ștefan cel Mare, statuie care este amplasată pe aleea principală. Mai sunt două intrări în Palat, pentru fiecare latură din capetele aripilor laterale. Încă de la intrare mi-a venit să strig „wow! ”, pentru că te lasă, efectiv, cu gura căscată frumusețea arhitecturii, a arcadelor gotice, a celor două scări monumentale, simetrice, ce urcă la etaj. Acestea sunt placate cu marmură albă de Carrara, și sunt susținute de coloane cu capiteluri bogat și frumos ornamentate. Sala în care am intrat se numește Sala gotică și are ca piesă de rezistență mozaicul pavimentului, creat de Ion D. Berindei, în culorile alb, gri și negru. Acesta reprezintă un „bestiarum” medieval, cu grifoni, acvile bicefale, dragoni și lei, stilizați. Este de formă rotundă, cu un diametru ce are, cred, cam opt-nouă metri, și este înscris într-un pătrat, format la baza coloanelor ce susțin platformele centrale de la etaj. În colțurile rămase libere - prin cercul înscris în pătrat - sunt patru steme, cu însemne heraldice, mozaicate și ele, ale celor patru perioade recente ale istoriei Moldovei. Deasupra mozaicului central, privind în sus se vede un luminator cu vitralii, tot de formă rotundă, susținut de un schelet metalic, frumos modelat și el.

Culoarea predominantă a interiorului este albă, culoare ce-i dă un plus de rafinament și de eleganță. Toate ferestrele au geamuri albe mate - cred că de cristal -, gravate cu elemente florale transparente., așa cum au fost desenate de Berindei. Stucaturile capitelurilor coloanelor, cu inflorescențe dorice, și cele de deasupra arcelor ce le unește amplifică, și ele, efectul de frumusețe a decorațiilor interioare. Pe pereții exteriori de lângă cele două scări monumentale sunt câte două ferestre, fiecare alcătuită din câte cinci „canaturi”, înguste și înalte, ce se termină în arcuri gotice și care sunt executate în culori, cu vitralii ce reprezintă scene din istoria veche a Moldovei.

La parter, în partea stângă a intrării principale este amenajat Muzeul de istorie a Moldovei, iar în partea dreaptă a ei sunt sălile ce găzduiesc Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”. La etajul 1, pe partea „Turnului cu ceas” se află Sala Voievozilor, ale cărei uși de intrare, cu boltă, sunt executate din fier forjat dantelat, o adevărată bijuterie care a fost, și ea, restaurată. Sala se remarcă prin plafonul înalt, în formă de boltă gotică. Pe laturile lungi ale pereților, deasupra ferestrelor, sunt medalioane cu portrete ale domnilor Moldovei și ale regilor României, pictate în stilul frescelor medievale din ctitoriile Moldovei. Semnatarul acestora este Ștefan Dimitrescu, ajutat de elevii săi. Față în față cu „Sala Voievozilor”, este Sala Henry Coandă pe care, din păcate, n-am putut-o vedea, fiind închisă atunci.

Fac o divagație și spun că: nu este corect din partea administrației Palatului să vândă bilete la preț întreg și să nu poți vizita toate încăperile lui - și nu a fost singura sală pe care am găsit-o închisă. Poate că noi doream să vedem, îndeosebi, „Sala Henry Coandă”.

Am postat, însă, pentru a vedea frumusețea sălii, cu lambriurile și plafonul ei decorat cu grinzi de lemn sculptat, o poză luată de pe net. Tot „net”-ul îmi spune că aceste lambriuri au fost executate după un proiect al savantului Coandă, care a fost elev al Liceului Militar din Iași. În amintirea anilor petrecuți la Iași, Coandă a dăruit orașului proiectul „Monumentului Eroilor Români”, construit în cartierul „Galata”, precum și rețeta unui ciment special (bois ciment), care imită perfect culoarea, fibra și…... chiar sunetul lemnului de stejar. Rețeta, se pare, s-a pierdut, de-a lungul timpului. Tot la etajul unu, pe aripa de vest se află Muzeul de artă, iar în aripa vestică a lui este amenajat, pe o suprafață ceva mai mare Muzeul Etnografic al Moldovei. Despre cele patru muzee pe care le găzduiește acum Palatul, am să revin cu alte review-uri, fiind mult de povestit și despre ele.

După ce-am ieșit, am dat ocol Palatului prin latura de est, ca să vedem și partea din spatele lui. Aici am văzut, de-a lungul zidurilor, un teren în pantă, împrejmuit cu arbuști și pomi ornamentali, acoperit cu iarbă și flori. În centrul terasei din piatră din mijlocul terenului, se află amenajată o fântână arteziană rotundă, cu jeturi concentrice, înconjurată de parapetele unor scări din piatră, ce coboară spre o altă terasă. Din fântână, paralel cu scările și la mijlocul lor, se scurge apa, prin intermediul unor cascade succesive -cred că patru la număr- până la un bazin de colectare. Acesta se află la nivelul aleilor, în partea de jos a terenului în pantă. Aleile de la baza taluzului merg spre Complexul Comercial „Palas” și spre locurile restaurantelor și magazinelor ce au fost construite în ultimii ani. Ne-am îndreptat și noi spre una din terase, să ne bucurăm de o cină bine venită.

Vă las acum să vă delectați cu pozele pe care le-am atașat. Sper să vă placă și, dacă ajungeți la Iași, nu ocoliți clădirea lui de referință, Palatul Culturii.

Citește și CONTINUAREA aici

[fb]
---
Trimis de doinafil in 03.06.18 21:40:35
Validat / Publicat: 04.06.18 09:48:22
INFO ADIȚIONALE
  • Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.

VIZUALIZĂRI: 1828 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
selectat ca MiniGhid AmFostAcolo
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

11 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (doinafil); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P05 5. Începutul scării monumentale ce duce la etaj. După prima odihnă, scara se desparte în două.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 30800 PMA (din 32 voturi)
NOTĂ: Mulțumită numărului de voturi primit, articolului i-a fost alocat automat un SUPERBONUS în valoare de 2000 PMA.

ECOURI la acest articol

11 ecouri scrise, până acum

Yersinia Pestis
[04.06.18 12:14:24]
»

Cred că este una dintre cele mai frumoase construcții din Iași și din țară! Ba, de ce să fim modești în mod inutil, și în lume ar face față după toate criteriile!

Mai cred că orice persoană ajunge-n Iași în scop turistic face tot ce ține de ea ca s-ajungă în acest loc.

Eu am fost acolo prin luna aprilie din acest an și, pentru că am amintirile proaspete, am și o recomandare:

După ce vizitați acest muzeu întoarceți-vă cu spatele la palatul Culturii și, în fața voastră se va deschide un mare bulevard. Mergeți pe el, drept înainte, până la sediul PSD Iași. Cumva în imediata apropiere se află o terasă, de se cheamă ”Crâșma veche”. Când o vedeți, năvăliți în ea, o să fiți mulțumiți!

Cu scuze pentru acest ecou, n-am vrut să stric efectul cultură clasică cu cel de cultură culinară!

Votat cu mare plăcere!

doinafilAUTOR REVIEW
[04.06.18 12:29:31]
»

@Yersinia pestis:Sigur că ar face față, chiar cu „brio”, în competiție cu alte arhitecturi din lume!

Mulțumesc pentru recomandare! Dacă am să mai ajung în Iași, sigur am să vă urmez sfatul! (sper să mai ajung să văd și mecanismul „Turnului cu ceas”!).

Nu este cazul pentru scuze, dimpotrivă, am aflat unde se mănâncă bine. Cultura clasică se îmbină foarte bine cu cea culinară: una hrănește spiritul, alta trupul și, împreună bucură trăirea!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

elviramvio
[04.06.18 21:45:43]
»

@doinafil:

Foarte frumos povestit. N-am mai fost de ceva ani în Iași și cred că va mai dura până ajungem. Un loc ce merită vizitat.

mihaelavoicu
[05.06.18 06:33:28]
»

Superb articol și foarte bine venit de dimineață.

Am fost de mult, de mult și nu mai îmi amintesc nimic din frumusețea lui. Of... și-i așa de simplu de ajuns acolo!

Mi-au plăcut ”frescele” lui Ștefan Dimitrecsu, după care eu am încropit un goblen, ”Femei țesind la război”

Mulțumesc Doina, pentru pastila de dimineață!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
doinafilAUTOR REVIEW
[05.06.18 12:26:37]
»

@elviramvio: Merită cu prisosință vizitat! Atât el cât și muzeele lui sunt interesante. Pe mine m-au impresionat, în mod special „Muzeul tehnic” și cel „Etnografic”.

Îți doresc să ai timp și să-l vizitezi!

Mulțumesc pentru ecou și vot!

doinafilAUTOR REVIEW
[05.06.18 12:52:24]
»

@mihaelavoicu:

Mă bucur că ți-a plăcut ce și cum am scris!

Printre frescele lui Ștefan Dimitrescu din „Sala Voievozilor” se află și portretele regilor Ferdinand, Maria, (cred că și al regilor Carol I și al Elisabetei, nu-mi mai amintesc prea bine). Pozele cu ei nu mi-au ieșit atât de bine.

Mă bucur că ai un hobby atât de frumos - cusutul goblenurilor - o adevărată artă manufacturată!

În adolescență am cusut și eu un goblen, pe pânză specială, „adevărată”, cu mătase colorată (unul din „ciobănașii” lui Grigorescu), un oval de 45/30, pe care l-am înrămat într-o ramă făcută pe comandă și pe care-l am și acum, după 55 de ani, pe perete!

Îți mulțumesc pentru vizită, ecou și vot!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][1 vot]
mihaelavoicu
[05.06.18 17:19:06]
»

@doinafil: Am să-l pun pe fila mea.

doinafilAUTOR REVIEW
[05.06.18 19:50:38]
»

@mihaelavoicu: Nu știu ce înseamnă „să-l pui pe fila ta”! Oricum, îți mulțumesc pentru intenție!

Despre pânza pe care l-am cusut, cred că avea o anume vechime, atât ea, cât și ața colorată de mătase. Le-am găsit într-un scrin vechi al mamei, mi-era teamă să nu se destrame pânza, manevrând-o la cusut.

Să ai plimbări frumoase, cu vreme bună!

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
mihaelavoicu
[05.06.18 22:27:48]
»

@doinafil: Pe fila mea de Facebook. uite, chiar acum o fac. Pe Public.

webmaster
[04.07.18 22:51:46]
»

Împreună cu continuarea / continuările sale, articolul a fost selectat ca MiniGhid AmFostAcolo pentru această destinație.

doinafilAUTOR REVIEW
[04.07.18 23:15:08]
»

@webmaster: Vă mulțumesc frumos pentru selectarea făcută! Mă onorează și, totodată, mă „obligă” să rămân la același nivel și de-acum încolo!

Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
3 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
doinafil, elviramvio, mihaelavoicu
Alte impresii din această RUBRICĂPalatul Culturii:


    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.063837051391602 sec
    ecranul dvs: 1 x 1