GRAD SATISFACȚIE
NOTARE MEDIE REZULTATĂ
Dupa atatia ani de renovare si consolidare nu cred ca mai conta daca am mai fi asteptat 2luni... 6luni... 1an. Totusi pe 27 aprilie a fost marea redeschidere a Palatului Culturii din Iasi, insa din pacate la interior lucrarile sunt pe departe de a fi terminate.
Sincer mi-ar fi fost rusine sa dau drumul unui asemenea muzeu in astfel de conditii, dar se pare ca nevoia de bani (care se reflecta si in pretul biletelor) si-a spus cuvantul.
Complexul National Muzeal "Moldova" Iasi isi are sediul central in cladirea cunoscuta local drept Palatul Culturii si care gazduieste in prezent patru muzee : Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"
Noi am ajuns acolo pe 3mai.
Nu prea am chef sa povestesc despre un lucru care nu mi-a placut, dar va voi relata succint din minusurile pe care eu le-am resimtit, cu speranta sa nu va luati si voi teapa cum am facut eu (sau sa zicem sa nu fiti dezamagiti)
- pretul nejustificat de mare : 40 de lei/adult accesul la toate cele 4 muzee (se pot achizitiona si separat 16 lei pt muzeul de arta sau muzeul de istorie si 12 lei pt muzeul etnografic sau muzeul stiintei); separat 16lei/adult accesul in turnul cu ceas (toate intrarile beneficiaza de reduceri pt studenti, elevi, pensionari, persoane cu handicap etc)
- la intrare erau 2 masute, deci 2 case de bilete... la care era coada. Si nu din cauza numarului excesiv de vizitatori, ci pt ca taxatoarele inca nu stiau pretul biletelor, se incurcau, citeau pretul de pe bilete, nu aveau rest etc
- muzeul nu este marcat cu sageti (nu este definit un traseu de vizitare); nu exista macar un pliant cu harta muzeului
-fiecare muzeu are cate 2-3 camere, nu va imaginati ca va plimbati printre exponate de va plictisiti
-la un moment dat, am fost amuzati cum un grup de vreo 20 de persoane cu ghid au intrat in baie; intamplarea s-a repetat dupa cateva minute cu alt grup. Intrigati am zis sa intram si noi in toaleta :) cand colo intre cele 2 usi care erau semnalate cu semnul de toaleta, mai era o usa pe care nu era niciun semn. Ei bine, prin usa respectiva ajungeai pe casa scarilor si mai departe catre turnul cu ceas (la modul asta e organizat)
-traseul pana la turnul cu ceas este o adevarata aventura. Urci in pod pe o usa mica (ghidul striga atentie la cap) Doamnele cu toc, batranii - sa se abtina... Apoi mergi printre grinzi, pe un podet din scanduri. Mana curenta - tot o scandura de lemn - se misca din toate incheieturile (nu are rost sa te tii de ea... nu mai zic ca e si plina de cuie) ALOOO... de siguranta in exploatare a auzit careva?? Apoi podetul prinde contur, devine metalic si are o mana curenta corespunzatoare... dar la tot pasul... atentie la cap (clestii de la capriori) Ajunsi in sala turnului cu ceas, trebuie sa ne uitam pe unde calcam in loc sa ne uitam la mecanismul ceasului. Podeaua e scoasa in unele locuri. (mecanismul ceasului este frumos, un domn ne prezinta acolo cateva chestii si vizita e neaparat la ora fixa pt a auzi cum se canta Hora Romaniei - nu se compara totusi cu turnul cu ceas de la Sighisoara de exemplu)
-pe culoarele de sus este plin de praf
-ce vedeti pe site, la turul virtual al muzeelor este partial adevarat. Chiar mi-as fi dorit sa vad la muzeul stiintei partea cu evolutia comunicatiilor si telecomunicatiilor. Dar sunt disponibile doar primele 2 sali (cu instrumente muzicale, cutii muzicale etc - frumoase de altfel, mai ales ca sunt si functionale) La intrebarea "dar restul salilor unde sunt? ", ni s-a spus ca deocamdata cam atat. "Pai restul cand? Intr-o luna... intr-un an? " Nu se stie nimic
-intrarea in salile muzeelor se face oarecum nefiresc. adica nu intri pe prima usa pe care o vezi... nu, nu... acolo e iesirea. Mergi pana in capat, doamna taxatoare (cu toate scuzele de rigoare - de moda veche, genul care se crede pedagog de internat :)) ia biletele, trece seria la fiecare bilet intr-un caiet gros, dupa care te intorci, prin camere, si iesi la ceea ce ar fi trebuit sa fie intrarea. O zapaceala totala
-ceva pozitiv, ar fi sala domnitorilor care este foarte frumoasa, sala judecatii... sau nu stiu ce era... ca bineinteles nu era nicio prezentare si cateva exponate (zdrobitoarele de la muzeul etnografic, picturi de ale lui C-tin Stahi, N. Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, gramofon functional si orchestra de camera de la muzeul stiintei sau pardoseala de sticla de peste beciurile vechi la muzeul istoriei.
Concluzie
Pana nu se pun la punct toate elementele prin care se identifica un muzeu adevarat si cu pretentii, pana nu se deschid si restul salilor sau sa se reduca pretul biletelor, nu cred ca are vreun rost sa aruncati cu banii. Sa dai 225 de lei pt 4 persoane pt o astfel de scurta aventura nu pare rezonabil deloc. Dar se pare ca au fost destui naivi!
Pe sistemul la pomul laudat sa nu te duci cu sacul...
Multumiti-va sa admirati palatul pe exterior, mai ales noaptea! Este superb, este cu adevarat o atractie si... nu va costa nimic.
In ritmul meu, in felul meu
Trimis de dawnsash in 04.05.16 14:38:18
- Nu a fost singura vizită/vacanţă în IAȘI.
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (dawnsash); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
- sait oficial al acestei destinații:
- Coordonate GPS: 47.15824590 N, 27.58575880 E - CONFIRMATE
ECOURI la acest articol
11 ecouri scrise, până acum, la acest articol
@dawnsash - Câteva fotografii realizate de voi acolo ar fi mai mult decât binevenite — atât ca ilustraţie a textului, cât şi ca informaţie utilă, ele fiind căutate, apreciate (şi solicitate) de cititorii interesaţi în această destinaţie... Poţi folosi linkul amfostacolo.ro/pic_addnew ... 91&ridAnt=68377
@dawnsash - Ai toată admirația și mulțumirile mele pentru expunerea sinceră și detaliată! Văzusem la televizor reportajul cu câteva secvențe filmate de la redeschiderea Palatului Culturii din Iași și mă bucuram că în curând voi avea din nou prilejul să-l revăd.
Sunt tare mulți ani de când am vizitat Palatul Culturii și de aceea îl trecusem pe lista de opțiuni pentru viitoarea mea plimbare în Moldova. Dar, se pare că e bine să mai aștept.
@webmaster26 - nu sunt carcotas si nu am umblat sa pozez defectele sau deficientele. am incarcat cateva poze luate de la prieteni, cu o parte din aspectele interesante/frumoase
@iulianic - Multumesc. Sa speram ca vor mai redresa din situatie. Pacat de asa mare investitie si de cat de bine arata la exterior!
Mulțumiri pentru amabilitatea cu care ai dat curs solicitării de a încărca fotografii.
@dawnsash - Mulțumim pentru părerile la cald despre noua înfățișare interioară a Palatului Culturii din Iași. Exact cum a spus @iulianic mă bucuram de fastuoasa inaugurare de zilele trecute. Sute de oameni s-au înghesuit să viziteze gratuit Palatul Culturii în ziua porților deschise. Am intrat pe saitul oficial și am studiat tarifele de acces: bilete simple per unitate muzeală ori combinate (scumpe acum în contextul deschiderii a doar câtorva săli de expoziție).
Păcat că după atâția ani de muncă și investiții treaba nu e terminată pe deplin. Reportajele tv și filmările cu drone din interior ne-au creat o imagine frumoasă a instituției culturale ieșene. Poate ar fi trebuit să se mai aștepte câteva luni de zile până când totul ar fi fost pus la punct. Totuși să nu omitem faptul că încă din ianuarie 2016 s-a anunțat că Palatul va fi deschis în primăvară parțial spre vizitare - este nevoie de șase luni de așteptare conform legii conservării patrimoniului, trebuie achiziționat mobilier și angajat personal suplimentar de specialitate (vezi amănunte aici: agerpres.ro/cultura/2016/ ... prilie-19-36-12).
Să mai avem puțină răbdare...
Așteptăm relatări și de la alți utilizatori ieșeni privind acest important obiectiv cultural al Iașului.
@tata123 - Exact asta am subliniat si eu... la cat am asteptat se mai putea astepta un pic pana era gata totul, sau sa fi fost tarifele mai mici.
Uitasem de expozitia cu aurul (temporara si nu permanenta)... pt aia chiar nu am mai platit sa o vad.
Dupa cum spuneati... sa mai avem putina rabdare
Am vazut la TV cum a fost anuntata deschiderea spre vizitare si totul arata foarte frumos. Avand in vedere cele spuse de tine nu pot decat sa sper ca pana voi ajunge acolo lucrurile vor intra pe un fagas normal.
Poate graba s-a datorat asa cum ne-am obisnuit promisiunilor pompoase lansate pe fuga sau genului de slogan cu care ne-au obisnuit "Las-o bre ca merge-asa".
Pana se vor pune lucrurile la punct si voi ajunge sa vizitez si eu ma voi bucura de pozele atasate articolului deoarece prezinta ceva frumos, este ca o invitatie spre noi descoperiri. Felicitari.
Aferim, am luat și eu țeapă astăzi. Completez cu un rewiew "de actulizare"
@dawnsash: Am setat în program coordonatele GPS ale acestei destinaţii, rezultând următoarea poziţionare pe hartă -- click aici.
Ne poţi spune dacă-i ok? (măreşte zoom-ul de pe hartă cât e necesar, până la afişarea poziţionării / încadrării la nivel de stradă etc)===
Mutat în rubrica "Palatul Culturii, IAȘI" (nou-creată pe sait)
@webmaster26: da... e OK...
- Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
- Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
- Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație:
in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o
ÎNTREBARE NOUĂ
(întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
- Oct.2022 Evoluția Curții Domnești de la Iași — scris în 17.11.22 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Palatul Culturii din Iași – un monument impozant — scris în 14.10.21 de tata123 🔱 din BUCUREșTI - RECOMANDĂ
- Jun.2021 Noaptea albă a muzeelor la Palatul Culturii — scris în 13.06.21 de adso din IAşI - RECOMANDĂ
- Dec.2018 O bijuterie administrata discutabil — scris în 03.12.18 de pelesh din PITEșTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Maeștrii picturii românești, în Palatul Culturii - Iași — scris în 22.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul de Istorie a Moldovei, din Palatul Culturii - Iași — scris în 19.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ
- May.2018 Muzeul etnografic al Moldovei, din „Palatul culturii” Iași — scris în 04.07.18 de doinafil din BUCURESTI - RECOMANDĂ