ARTICOL ÎNCĂRCAT ÎN: 14.12.2017
--- M ---
GR. VÂRSTĂ: 50-60 ani
DIN: București
ÎNSCRIS: 09.08.10
STATUS: PARTENER
DATE SEJUR
NOV-2017
DURATA: 1 zile
cuplu fara copii
2 ADULȚI

GRAD SATISFACȚIE
CADRUL NATURAL:
100.00%
Încântat, fără reproș

NOTARE MEDIE REZULTATĂ
100.00%

AUTORUL ar RECOMANDA
această destinaţie unui prieten sau cunoscut
TIMP CITIRE: 5 MIN

Cimitirul Eroilor Neamului –ȚEBEA

TIPĂREȘTE URM de aici

Pe drumul European E 79, pe segmentul Deva – Oradea, după ce treceți de Brad, ajungeți în localitatea Țebea.

Ca o părere personală, acesată locație este al doilea loc de importanță națională, după ALBA CAROLINA, încărcat de istorie, ce adăpoștește ”Suferința Neamului Românesc”.

Acest loc istoric deosebit a fost declarat: CIMITIRUL EROILOR NEAMULUI, ulterior acesta a devenit ”PANTEONUL MOŢILOR”.

Avram Iancu s-a numărat printre fruntaşii revoluţiei din Transilvania pentru emancipare socială şi naţională. A fost unul dintre iniţiatorii adunărilor publice de la Blaj şi conducătorul cetelor înarmate de ţărani şi mineri din Munţii Apuseni. A murit la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş şi este înmormântat în cimitirul de la Tebea, la umbra Gorunului lui Horea.

Întregul asamblu se compune din:

- Mormântul lui Avram Iancu

- Biserica Tricolor

- Gorunul lui Horea

- Cimitirul eroilor neamului

Scurt Istoric:

Avram Iancu s-a născut în anul 1824, însă data data exactă a naşterii sale nu este cunoscută. A copilărit în Vidra de Sus, un sat din Munţii Apuseni, aflat în nordul-vestul judeţului Alba. Potrivit istoricilor, Iancu, viitor lider al moţilor, provenea dintr-o familie înstărită, tatăl său fiind pădurar şi apoi jude domenial, iar bunicul său a fost preot. Iancu a fost nepot al celebrului Horea, unul dintre conducătorii răscoalei, de aici si dorinta acestuia de a fi inmormantat la TEBEA. Devenit erou printre moţi cu ocazia evenimentelor din 1848-1849, considerat un simbol al luptei românilor pentru drepturi politice încă din timpul vieţii, amintirea lui Avram Iancu trezeşte şi azi sentimente şi emoţii puternice pentru orice român din Transilvania.

Avram Iancu a constituit “Legiunea II Auraria Gemina sau Legiunea Auraria Gemina” , aceasta legiune a fost una dintre cele cca cincisprezece legiuni româneşti organizate în Transilvania pentru a lupta cu trupele maghiare în timpul revoluţiei de la 1848 - 1849. Marea unitate a fost condusă de însuşi Avram Iancu, care avea rangul de prefect, echivalent cu cel de general din armata regulată.

Legiunea a dus lupte grele cu trupele şi miliţiile maghiare spre sfârşitul anului 1848 şi până în toamna anului 1849. A fost desfiinţată în toamna anului 1849, după înăbuşirea revoluţiei maghiare şi predarea armatei ungare către trupele ţariste şi austriece.

Mormantul lui Avram Iancu

Mormântul lui Avram Iancu este pozitionat central, situat pe culmea ”dealului”, mergând pe treptele ce duce la biserică, poziționat în partea dreaptă, în fața bisericii, acoperit cu tricolorul românesc.

Mormantul lui Avram Iancu este strajuit de 2 tunuri. Tunurile (tunuri de munte) care strajuiesc mormantul sunt aduse tocmai de la Plevna. Crucea de capătâi este lucrată dintr-o singură bucată de piatră și are înscripționat următorul text: "AVRAM JANCU, ADEVARATUL PREFECFT AL LEGIUNII GEMINA ROMANA". Crucea sculptată pe mormântul lui Avram reprezintă așa zisă "Lance a lui Horea" (vezi foto).

La iniţiativă Societăţii ASTRA, în anul 1924, au fost aduse osemintele lui Ioan Buteanu de la Gurahonţ şi Simion Groza de la Rovina, tribuni ai lui Iancu şi aşezate în două morminte pe aleea principală, ca „străjeri de nădejde şi devotaţi Craiului Munţilor

Biserica Tricolor

Interiorul bisericii nu este pictat cu imagini de sfinți, pereții sunt împodobiți cu un frumos brâu tricolor, precum și cu numeroase tablouri ce reprezentă eroii și martiri neamului românesc.

Biserica se poate vizita doar duminica, numai în timpul slujbei, în restul zilelor biserica este închisă. Înăuntrul bisericii mai sunt "expuse" coroanele de flori aduse de studenții memorandiști la mormântul lui Avram Iancu.

Pe placa comemorativă de pe peretele din dreapta intrarii în biserică este scris numele împăratului Franz Joseph… …... nume ce în trecut a fost șters de către cei din conducerea partidului UNIC, actualmente refacut în întregime (vezi foto).

Gorunul lui Horea

Denumirea copacului provine de la marele moment istoric din anul 1784, când Horea i-a strâns pe moți sub acest copac, îndemnându-i la răscoală. Gorunul lui Horea este un stejar vechi de circa 400 de ani, cu circumferința de 9 m.

Pentru a fi protejat de distrugerea prin uscare și putrefacție, în anul 1924 a fost legat cu cercuri de oțel și cimentat în interior.

Pentru a permite dezvoltarea coroanei, a fost retezat la înălțimea de 9 m, de unde s-a dezvoltat o creangă laterală.

Ultima ramură viabilă a fost ruptă de o furtună iar din această ramură a fost lucrată crucea din fața intrării bisericii (vezi foto).

Cimitirul eroilor neamului

La inaugurarea complexului de la Tebea, au fost prezenți: Regele Ferdinand, Regina Maria și generalul Bertheleot. Acestia au plantat câte un gorun (3), cel al regelui fiind lângă cel al lui Horea, ceilalți doi în lateral. Gara din Tebea a fost construită special pentru sosirea trenului regal.

Alături de Avram Iancu în Cimitirul eroilor neamului au fost aduși și 73 de soldaţi români care au căzut în războiul de reîntregire din 1916, în luptele de la Petroşani, Vulcan şi pe Jiu „pentru dezrobirea Ardealului şi unirea cu Ţara. ” Pe crucea de la căpătâiul fiecăruia e săpat numele eroului şi numărul unităţii militare. ” Numarul soldatilor ingropati 17 si 82 reprezinta anul mortii lui Avram Iancu (vezi foto).

Sursa: http://adevarul.ro/locale/hunedoara/avram-iancu-10-mituri-despre-craisorul-muntilor-iubita-unguroaica-luptele-motilor-depresia-refuzul-imparatului-1_552bfbb4448e03c0fd922a0b/index. html

 

Dacă recomand locația? DA.

Consider ca merită aprinsă măcar o lumânare în memoria înaintașilor noștri. Fără eroismul acestora, nu cred că mai existam ca națiune. Cinste lor. Odihnească-se în pace.


[fb]
---
Trimis de RossoNerro in 14.12.17 13:22:42
Validat / Publicat: 14.12.17 14:32:34

VIZUALIZĂRI: 1348 TIPĂREȘTE ARTICOL + ECOURISAU ARTICOL fără ECOURI
SESIZEAZĂ
conținut, limbaj

6 ecouri scrise, până acum, la acest articol

NOTĂ: Părerile și recomandările din articol aparțin integral autorului (RossoNerro); în lipsa unor alte precizări explicite, ele nu pot fi considerate recomandări sau contrarecomandări din partea site-ului AmFostAcolo.ro („AFA”) sau ale administratorilor.
Poze atașate (se deschid în pg nouă)
P07 Vesnica pomenire, eroilor neamului.
EVIDENTIAȚI ARTICOLELE CU ADEVĂRAT UTILE!
Dacă impresiile de mai sus v-au impresionat prin utilitate, calitate etc folosiți linkurile de mai jos, prin care puteți acorda articolului un BONUS în Puncte de Mulțumire-Apreciere (PMA) articolului.
Puteți VOTA acest articol:
PUNCTAJ CRT: 1000 PMA (std) PLUS 9000 PMA (din 10 voturi)

ECOURI la acest articol

6 ecouri scrise, până acum

Radu Tudoran
[14.12.17 21:21:28]
»

Consider ca review-ul tau este mai mult decat de importanta turistica. Poate ca noi, cei care ne petrecem timpul liber calatorind, ar trebui sa trecem macar o data in viata pe aceste locuri.

Excursii frumoase in continuare.

elviramvio
[14.12.17 23:41:27]
»

@RossoNerro:

O recomandare deosebită, mai ales acum în vremurile astea.

RossoNerroAUTOR REVIEW
[15.12.17 04:31:19]
»

@Radu Tudoran: Buna dimineața, fără nici o îndoiala. Ar trebui sa conștientizam cu toți cât de încărcate de istorie sunt meleagurile noastre. La fiecare pas, oriunde, regăsești martirii neamului românesc. Sarmizegetusa, Costești, Carei, Marasesti, Podu înalt, Rovine, Calugareni, Posada, Șelimbăr, Stănilești, Nicopole, Plevna, Neajlov, Socola... nu sunt doar niște repere kilometrice sau destinații turistice, ci locuri frământate cu istorie, a noastră a romanilor.

Uneori, am vaga părere, ca ne este Rușine cu trecutul nostru, păcat.

Sa auzim numai de bine.

Va mulțumesc pentru intervenție.

RossoNerroAUTOR REVIEW
[15.12.17 04:50:11]
»

@elviramvio: Buna dimineața, va mulțumesc pentru ecou.

Da, tocmai acum... când aleși neamului au uitat rădăcinile și trecutul țării noastre greu încercate de- a lungul vremii, acum... când ne pleacă (ce avem mai scump pe lumea asta) copii pe alte meleaguri, in Căutare de o viața mai buna (oare de ce?), acum... când " capitalismul" feroce seaca de resurse (umane și materiale) un ținut plin de istorie, acum... când observi depopularea și dezindustrializarea nației. Da, acum... când am devenit o țara de mana a doua (SH)... sau / si "slugi" ai celor care ne conduc, acum când stam cu mâna întinsa, acum....... oare se va înțelege mesajul Moților?

Sa auzim numai de bine.

elviramvio
[15.12.17 07:23:26]
»

@RossoNerro:

Dacă sfatul de a vizita locul acesta și toată zona Ardealului istoric ar fi ascultat și dacă s-ar scrie aici sau pe alte site-uri mai mult despre ele, atunci ar fi un mare câștig. Din păcate...

mishu
[23.12.17 15:51:34]
»

@RossoNerro:

Consider ca merită aprinsă măcar o lumânare în memoria înaintașilor noștri. Fără eroismul acestora, nu cred că mai existam ca națiune.

cate dreptate ai si cat tot nu reusim sa invatam nimic din asta.

Nici pe aici nu am ajuns insa nu voi evita locul si o voi face cinstind memoria inaintasilor.

Felicitari, votat cu mare drag.

RĂSPUNDEVOTAȚI ECOUL [300] [150][0 vot]
Sfârșit SECȚIUNE Listă ECOURI scrise la articol

ROG REȚINEȚI:
  • Folosiți rubrica de mai jos (SCRIE ECOU) pentru a solicita informații suplimentare sau pentru a discuta cele postate de autorul review-ului de mai sus
  • Dacă ați fost acolo și doriți să ne povestiți experiența dvs, folosiți mai bine butonul de mai jos ADAUGĂ IMPRESII NOI
  • Dacă doriți să adresați o întrebare tuturor celor care au scris impresii din această destinație: in loc de a scrie un (același) Ecou în "n" rubrici, mai bine inițiati o ÎNTREBARE NOUĂ
    (întrebarea va fi trimisă *automat* tuturor celor care au scris impresii din această destinație)
SCRIE UN ECOU LA ACEST REVIEW
NOTĂ: Puteți folosi ptr formatarea ecoului: [b]...[/b], [i]...[/i], [q]...[/q]
EMOTICOANE ce pot fi folosite SHOW/HIDE
Sfârșit SECȚIUNE SCRIE ECOU

NOTĂ: Rubrica de mai jos vă permite să vă abonați (sau să vă dezabonați) la / de la notificări (înștiințări prin email) atunci când cineva răspunde unui text scris ca ecou mai sus.
Status Abonament Ecouri la acest review - abonament INACTIV [NU primiți înștiințări atunci când se scriu ecouri la acest review]
VREAU înștiințări pe mail când se postează ecouri la acest review
4 utilizatori sunt abonaţi la urmărirea acestui fir de discuţie (primesc instiinţări la adăugarea unui ecou):
elviramvio, mishu, Radu Tudoran, RossoNerro
Alte impresii din această RUBRICĂO zi în Țebea și împrejurimi:

    SOCIALs
Alătură-te comunității noastre

AGENȚIA DE TURISM AmFostAcolo.Travel:
SC Alacarte SRL | R.C.: J35/417/24.02.09 | RO 25182218 | Licența de turism 218 / 28.11.2018

 
[C] Copyright 2008-2024 AmFostAcolo.ro // Reproducerea integrală sau parţială a conţinutului este interzisă
AmFostAcolo® este marcă înregistrată
  • la final = [utf8mb4]; bMustChange=[]
  • pagină generată în 0.056965112686157 sec
    ecranul dvs: 1 x 1